• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Стартиране на безпроблемен растителен аквариум

Започната от kraltchev, 18.10.2008 17:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

По молба на Ивайло се съгласих да опиша моето виждане за това как безпроблемно да направим на аквариум с растения.  В растителния аквариум снабден с добро осветление и СО2 появата на водорасли се смята общо взето за даденост.  Особено в първите 4 до 6 месеца от пускането на аквариума.  Аз лично приписвам тези проблеми на липсата на търпение и на прекаленото увличане (поне в Америка) по торенето, както и на гоненето на химически концентраций на този или онзи тор.

Ето моят подход:

Общата идея е нещата да се оставят да протичат възможно най-естествено.  Изполваме светлината (тоест продължителността на осветяването) като контролиращ фактор.

1. Засаждаме възможно най-много растения.

2. Наливаме "мътилката" събрана от филтъра на стар, но още работещ аквариум.  Просто изливаме в аквариума, не се стараем да е на определено място (в грунта или където и да е.)

3. Инсталираме силна светлина (повече от 0.5 вата на литър).  Пускаме лампите само 2-3 часа на ден.  Останалото време аквариума се осветява или само от светлината в стаята или само с много слаба светлина (с цел поне нещо да се вижда).

4. Пускаме СО2 нон-стоп, ден и нощ.  Това е много важно.  Без СО2 по време на тъмния период, в който има много малко светлина, някой растениа буквално изгниват за 2-3 дни.  Така че пускаме СО2 и го оставяме да си бълбука.  Разбира се не прекалено много.

5. Смяната на водата трябва да е възможо най-честа и предимно по малко.  Например 5% всеки 2-ри ден е по-добре от 20% всеки 5 дни.  Математиката ми е неточна, но идеята е ясна.

6. След първата седмица от пускането на аквариума както е описано в точки 1 до 5 почваме да добавяме Калий. За аквариуми с обем 60 до 250 литра слагаме около 1/4 чаена лъжичка 1 път в седмицата.  Не мерим точно 1/4 лъжичка.  Идеята е да осигурим Калий, не да поддържаме някакви глупави концентрации.

7. Един месец след пускането на аквариума слагаме 1/4 чаена лъжичка Калций и 1/4 чаена лъжичка Магнезий.  Разбира се ако водата от чешмата ви вече има Калций и/или Магнезий добавяме само  липсващия елемент.

8. Два месеца след пускането на аквариума слагаме Желязо, Микроелементи, Нитрати и Фосфати.  По една щипка от всеки два пъти в седмицата.

9. След втория месец почваме да увеличаваме продължителността на светлината.  Добавяме само 30 мин. седмично.  Докато достигнем желаната продължителност (8-12 часа).

Това на което се основава този изпитан метод е силната светлина и постоянното снабдяване с СО2.  Чаените лъжички и щипките торове дават общ ориентир за торенето - количествата които описах са минимални и напълно достатъчни. Идеята е да не се впускаме в прекалена и излишна точност.

В резулат на описания метод се получава много стабилен аквариум.  Можем да го оставим да се изпари 30% без никакви водорасли.  Можем да спрем да торим седмици наред. Можем да не храним или да прехранваме рибите.  Единствените проблеми са малко водорасли на стъклата - толкова малко че изискват чистене 1 път месечно или дори по-рядко.

--Николай

iek

Ще трябва да го изпробвам този метод, за субстрата нарочно ли пропускаш да споменеш какъв може да бъде, защото предполагам, че използваш aquasoil, който тук не се намира.
И ощи един, два въпроса- още в началото ли добавяш рибите или постепенно, има ли ограничения в избора на растения при така създаден аквариум?

Ant0n86

Цитат на: zoomaniak - 18.10.2008 21:29
И къде да търсят хората всичката химия дет да слагат с лъжичка  =-O

В агроаптеките.
----

И аз имам един въпрос - добавянето на калий само с Калиев сулфат ли става?
Използвам момента и да благодаря за статията - много ми хареса на мен  *THUMBS UP*

iek

Има голяма стикната тема в магазини ( за торовете). Ако се спазват точно инструкциите, не виждам защо да не е за новаци този метод.

GrandePippo

Добре дошъл отново на Ники!

Наскоро разправях, че му чета постовете преди лягане като художествена литература....

Форума придобива повече смисъл, когато подготвени хора като  него пишат тук.

Поздрави!




SkyNer

нов сам и видя ли тема почната от kraltchev е закон за мен да я прочета БЛАГОДАРЯ  *DRINK*
Прохождащия

malomir

Предлагам да се придържаме към темата.Ако имате съмнения относно нещо моля задайте си въпросите на автора.Убеден съм,че ще ви отговори охотно.Благодаря!

kraltchev

Ама моля ви се, да спрем с комплиментите че ме карат да се чувствам секси. Голем бел космат мъж съм - ако ще ми правите такива комплименти пратете ми лично съобщение, хаха.

Пък и да не показвам пак един от аквариумите ми дето съм го развил по гореописания начин, пукнато водорасло никога не е имал и в момента няма.  Но изглежда буквално страшно. Оставил съм го да се изпари 30%, растенията плуват на купища и изпоплаших хората в чата тая сутрин като им го показах на снимки.

За лъжичките като мерки за торене пак ще наблегна - количествата са само за обща идея.  Дали ще сложим малко повече или по-малко няма значение.  Идеята е да не нарушаваме естествените процеси.

А откъде да се намерят химикалите в България не знам.  Търсачката или питаме любезно тук, нали ни е хоби все пак.  Също така това което описах си е моя опит.  Като гледам в последните година-три в България са се появили хора дето могат да опишат по-добре от мен как безпроблемно да се стартира аквариум без ужасното търпение което се изисква от моя метод.  Моя метод е резултат на нямане на време + мързел, но гарантирам че работи и затова го описах.

--Николай
: 19.10.2008г 06:06ч
Ивайло,

Аз само АкваСоил признавам сега.  Но съм стартирал такива аквариуми с друг грунт (3 вида напълно инертен), така че не е кой знае колко важно.

Въпроса ти за това как да добавяме рибите е много основателен.  Рибите се отразяват на биологичния филтър и ако пуснем прекалено много наведнъж бактерийте във филтъра не могат да смогнат да преработват боклука и се дава шанс на водораслите.  След няколко дни бактериите се размножават ама вече може да е много късно - водораслите са успели да се установят и иди ги гони.

Рибите трябва да се добавят постепенно за да се даде възможност на бактериите в биофилтъра да се размножат в достатъчно количество че да преработват допалнителните отпадъци.

Също така е важно какви риби добавяме.  Наример скалариите са прасета, а кардиналите не отделят твърди отпадъци.  Така че някой риби са "по-чисти" и можем да добавяме повече от тях наведнъж.  Но разбира се да има мярка.  И разбира се смятам не е нужно да пиша - размера на рибите има значение.

За видовете растения които могат да понесат моя метод:  Имал съм Хемиантус калитрихоидес (Куба) в един от аквариумите стартиран по този метод.  Аквариума се осветяваше само 2 часа на ден.  Беше в една стая без прозорци, тоест в останалото време пълна тъмнина.  Елеохарис също растеше в тоя аквариум.  Затова и съм написал по-горе - моя метод изисква СИЛНА светлина.  Амано е прав - яка светлина за кратко време прави растенията здрави.  И дългия период на ниска осветеност прецаква водораслите.

Зооманяк,

Аз ползвам Калиев Сулфат.  Има два вида от тоя химикал , единия осигурява малко повече Калий поради състава на молекулата.  Не си спомням дори кой вид имам - слагам си като момченце.  Това е още едно доказателство че моят метод работи без нужда от точни мерки и теглилки. Мързел и неточност е тоя метод, хаха!

--Николай

don_misho

kraltchev,както винаги чудесно описaна статия,обоснована върху личен опит! *THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32

dido

Браво Кралчев, радвам се, че си намерил време да напишеш нещо толкова полезно.  *DRINK*

Калиевият сулфат не е проблем дори и в България, намира се по агро аптеките и спедиализираните химически магазини в по-големите градове, в София лесно, предполагам във Варна и Пловдив също.

Зооманиака, не придиряй толкова и не изкарвай несъществуващи проблеми ...

viktor_jor

Малко извън темата, а и малко късно се включвам, но имам един въпрос към Кралтчев.
Ползваш ли ADA Power Sand и какво ти е мнението за него? Мога ли да ползвам в комбинация с обикновен инертен грунд а не точно с AquaSoil каква е трябва да бъде минималната му дебелина?


П.П. Ако модераторите решат, че това не е за тук да го изтрият.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.nalov.com%2Fuserbars%2Fpotr1.png&hash=6e15e55ecc1386b5ea357d25924de910504a74b9

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore.picbg.net%2Fpubpic%2FDF%2F51%2F026e9ec3298fdf51.gif&hash=f8b8863811aa992b749762799292f328f38fb1a2

fam

Здравейте, може ли малко помощ за описаните от Kraltchev торове ..ако  някой знае как да ги намеря в Англия, моля, наименования, марки. и Благодаря.

zmeq

Цитат на: fam - 27.08.2015 14:37
Здравейте, може ли малко помощ за описаните от Kraltchev торове ..ако  някой знае как да ги намеря в Англия, моля, наименования, марки. и Благодаря.

Здравей,
Ако си прочел внимателно и си се замислил, ще стане ясно, че няма марки на торовете. Не се ползва комбиниран марков тор, защото той има е смес от всичко. Но е възможно комбинацията да не е подходяща за теб. Целта е ти да контролираш концентрацията на всяко вещество, за това и всяко се добавя отделно.
Това са химически елементи, които може да се намерят във всяка агроаптека или химически магазин.

Като четеш готварска рецепта и пише 10 грама сол, не питаме: Ама каква марка да е солта ...

Penta

Приемер с един от многото възможни английски сайтове
Potassium Nitrate (KNO3) http://www.co2art.co.uk/collections/fertilizer/products/potassium-nitrate-kno3
Potassium Phosphate (KH2PO4)   http://www.co2art.co.uk/collections/fertilizer/products/potassium-phosphate-kh2po4
Potassium Sulphate (K2SO4)   http://www.co2art.co.uk/collections/fertilizer/products/potassium-sulphate-k2so4
Magnesium Sulphate (MgSO4)   http://www.co2art.co.uk/collections/fertilizer/products/magnesium-sulphate-mgso4
Микро - Chelated Trace http://www.co2art.co.uk/collections/fertilizer/products/chelated-trace

П.П.
За България съм поръчвал части за CO2 - пристигат за 3 дена.

fam

Цитат на: zmeq - 28.08.2015 08:51
Здравей,
Ако си прочел внимателно и си се замислил...
Здрасти..ама ако  беше обърнал внимание че имам 3 мнения и с ебеше замислил, щеше да стане ясно че съм новак.
Наистина се извинявам че задаването на  въпроси е толкова болезнено..за двете страни.. И да, като отидеш в магазина да търсиш сол.. купуваш сол.. никой не ти продава натриев хлорид, нали?
Ето  в този преход на наименованията ми е объркващ. Което еднозначно  дава индикация, че химията не ми е първа специалност в университета не е и 2рата.
Наистина, хора, с тези хапливи  забележки не помагате а другите. просто  ги  унижавате, което не знам какво удоволствие ви носи, вместо да  окажете някаква помощ.. АКо  нямах нужда от помощ дали  щях да съм тук???
Извинявам се че си загубил време да ми прочетеш питанката и  още повече че това те е раздразнило толкова.


Цитат на: Penta - 28.08.2015 10:45
Приемер с един от многото възможни английски сайтове
Potassium Nitrate (KNO3) http://www.co2art.co.uk/collections/fertilizer/products/potassium-nitrate-kno3
Potassium Phosphate (KH2PO4)   http://www.co2art.co.uk/collections/fertilizer/products/potassium-phosphate-kh2po4
Potassium Sulphate (K2SO4)   http://www.co2art.co.uk/collections/fertilizer/products/potassium-sulphate-k2so4
Magnesium Sulphate (MgSO4)   http://www.co2art.co.uk/collections/fertilizer/products/magnesium-sulphate-mgso4
Микро - Chelated Trace http://www.co2art.co.uk/collections/fertilizer/products/chelated-trace

П.П.
За България съм поръчвал части за CO2 - пристигат за 3 дена.
Penta, сърдечно благодаря. Видях че този сайт го  беше препоръчал и в някоя друга тема преди  няколко дни и аз го разгедах обаче готова СО2 е около 120 Паунда и това без бутилката, коята също видях че може да бъде 2 варианта, а аз отново от серията тъпи (моля не се ядосвай) не знам каква е разликата м-у двата вида. ПОнякога  дори  като чета описанията и не успявам да схвана дали има разлика за растенията...
Добрем тогава да си поръчам от всичките които си изброил?

Similar topics (5)

1732

Публикации: 4
Прегледи: 6544

20480

Започната от Raven


Публикации: 11
Прегледи: 10641

2279

Публикации: 12
Прегледи: 9700

2770

Публикации: 8
Прегледи: 11404

1465

Публикации: 31
Прегледи: 49855