• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

СО2 в растителен аквариум - превод tetra

Започната от niky, 02.01.2011 20:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

niky

СО2 в растителен аквариум


Maркета Райкова

За СО2 се говори и пише навсякъде, където става въпрос за аквариумни растения. Не можехме да останем назад и ние и така в темите отнасящи се до водните растения и техника ще се срещнем с проблемите на СО2 зависещи с тях.
За начинаещите ще се опитаме да дадем опорни точки за твърденията за СО2, които често са горчиви. Не само в Интернет, но и в книгите и списанията от време на време се появяват подвеждащи информации. Аз лично ги наричам митове или теории, които някои групи подържат без да имат логична обоснованост на аргументите. Може би статията ще ви помогне да вземете самостоятелно решение по въпроса дали през нощта СО2 трябва да се спира, какво е отношението на СО2 към кислорода във водата, дали СО2 наистина за растенията е необходим. Въобще не може да се каже ,че тук ще намерите изчерпателни отговори на всички въпроси, но ще обърна внимание на митовете, дискутиращи се в Интернет най често.
Статията не е уводна, за тези които искат сега да започват с СО2. За тях са предназначени упътванията на квасницовите бутилки в разделите "Направи си сам". Тук няма да намерите и измененията на химическия състав на водата, които биха настъпили при ползването на СО2 - за нея съвсем накратко се споменава в следващата  статията с Тилмановата таблица.Уводната статия можете да вземете като сърфиране в света на материалите отнасящи се за СО2 откъдето и да са те...


Прекрасно развит растителен аквариум без подаване на СО2. Снимка: Martin Haláč


                                   
Десет мита за подаването на СО2


1. СО2 е необходим за добър растеж на растенията.
СО2 става заклинание за растителните аквариуми. Продавачите сега на щастливите купувачи от ЗОО магазините, които си отнасят аквариумни комплекти, прибавят не само чудотворна водачка за подобряване на аквариумната вода, но твърде често и елементарно оборудване за подаване на СО2. Тъй като с него водните им растения ще растат добре, а без него не. Любопитния или да речем "модерния" новозапочващ акварист лесно може да намери потвърждение на тези неща в литературата(където темите за растения са малко, но препоръките за използване на СО2 много), както и в Интернет. Опитни акваристи с охота ни съветват за концентрацията на СО2, както и за различни технически хитове за осъвършенстването на контрол и подаване. Или просто показват добре обраслите си аквариуми в резултат на подаване на СО2 , и така не може да не се забележи движещата сила на СО2. Някои съветници в интернет имат елементарна поговорка: "Не ти растат растенията? А използваш ли въобще СО2???"
Подаването на СО2 е мит,всеки очарован от холандския аквариум може да се увери в това след създаването му и придобиване на известен опит. Навсякъде около нас са акваристи с прекрасно  обрасли аквариуми не ползващи СО2. Как првят това? Просто не искат да се управляват от това кое е модерно или пък са малко по-практични и оставят всичко на природата. А тя действа добре.
Някой са убедени, че без СО2 дадени растения просто не растат или растат много бавно. Това се отнася за растения, които са проблемани и под водата растат неохотно. Но не губете кураж. Тези видове са толкова малко, че може да се изброят на пръстите на едната ви ръка. Десетки са обаче другите, които могат да растат и без подаването на СО2.

2. СО2 е само търговска примамка.
Може би си мислите от предишният текст, че не съм привърженик на подаването на СО2 в аквариума и че го смятам за търговска примамка, която има съмнително действие (ако въобще има). В никакъв случаи! СО2 наистина има положителен ефект и често огромен.
Само няколко часа след подаването на СО2 можете да забележите мехурчета, което не бих се страхувал да напреча -
позитивно. Явно е, че нещо става. В най-близките дни водните растения растат видимо по-бързо, листат ще са по-големи, под повърхността се образува гъста плетеница и можете да запретнете ръкави и да се захванете с кастрене и пресаждане, а след седмица отново... и отново. Да това е едно от неудобствата на СО2, растенията растат значително по-бързо така, че и намесите ни трябва да са по-чести, което не удовлетворява всеки. Но градинарите получават своето.
Горе описания цикъл е идеалния СО2 - има желан ефект, който се проявява моментално. Може обаче да стане и да не забележим нищо или промените да са минимални. След което можем да се откажем от СО2 и да продължим по стария начин или да продължим да търсим следващи фактори, които задържат водните растения. Може би липсва само СО2, но не сме успели да осъществим транспорта до растенията (провеждането на самото "торене" с СО2 било не правилно) или причината е съвсем на друго място.

3. СO2 ще реши проблема с растежа на водните растения.
Много акваристи, които имат проблеми с лошо растене на растенията искат да решат проблема с увеличаване концентрацията на СО2. Трябва да сме наясно, че е подобно да се опитваме да лекуваме болен човек като му даваме повече храна. Не само, че няма да му помогне, но едвали ще е способен повече храна въобще да приеме - с растенията нещата са подобни. СО2 е източник на въглерод, главен строителен матреал, който при изсушен вид заема около 45%, както и главен източник на енергия.
Между другото слабия човек може и да е гладувал и подаването на храна да е намясто. При растенията такова състояние се познава и е различно от ситуацията, когато и липсват някой мирко елемент и минерали. Различни петна, жълти, кафяви или ненормално червени листа, деформации на листата, както и отвори не означава, че липсва СО2. И за това проблема по този начин няма да бъде решен.
Изгладнелите растения, растат по-бавно, нo все пак растат. Новите листа в повечето случаи са много малки с дълги дръжки. Подобни явления се наблюдават и при слаба светлина.  Това е така защото растенията за да могат да използват СО2 се нуждаят от известни количества светлина. Във връзка с тази зависимост са се провели опити  в растителни аквариуми при различни условия и са получени подобни резултати, при увеличаване интензитета на осветление (растенията успели да използват по-добре наличното количество на СО2), както и при повишаване количеството на СО2 (растенията успели да използват известно количество СО2 при слабо осветление). Разбира се при увеличаване интензитета на осветление и СО2 растежа значително се повишил отколкото в предишните случай. Много добри изследвания по случая са публикувани от aвторите Pedersen, Christensen & Andersen в списание Aqua Planta [1], англииска версия ще намерите тук [2], чешката версия-Vladimír Pelikán. [3]
Във връзка с това много стандартни аквариумни комплекти (както и аквариумни капаци с инсталирани осветителни тела) не са много благосклонни към растенията, обикновенно всяка промяна на осветлението и концентрацията на СО2 носи свойте плодове. Светлината носи и водорасли при неодържане концентрацията на N a P в нормите-така че  продавчите в аквариумните магазини сигурно няма да ни предложат да прибавим една или две неонови лампи към комплектите. СО2 като по-безопасен в бъдещето и в крайна сметка по-действащ, днес изразително побеждава.


Пожълтели листа на растения? Тук СО2 няма да помогне. Снимка: Markéta Rejlková


4. СО2 е скъп.                                                                                                                  
Ако аквариста си прочете някой нови книги,или прелисти рекламни акваристични брошури ще добие престава ,че при снабдяването си с бутилка за СО2,иглен вентил,дифузьор и други- е за проби в аквариума  прекалено много.Не само,че  за тези неща нищо не знае пък и често  не го и интересува, но и често тази цена превишава общата цена на цялото му оборудване.Евтини комплекти можем да купим но все пак нещо струват ,които ще ни стигне за няколко месеци(според големината на аквариума).Обаче съществува и евтин вариант за подаване на СО2-квасницова метода,на която няма да се спирам тъй като по този въпрос има вече доста написано в раздела направи си сам.

5. С СО2 можем да се сдобием чрез подкиселяване на водата
Напълно не основателно някой се отказват от евтиния вариант за подаване на СО2 чрез квасницовия метод и се стремят да намерят собствен вариант.Пропускам варианта за всекидневно доливаме на минерална вода в аквариума, като не стабилен и несериозен вариант,който  не действа добре на рибите.
Искам да се спра на друг феномен-често се обявяват акваристи ,които са се запознали с отношението между рН,алкалността и СО2 от което си правят неправилни изводи.Става на въпрос за Тилмановата таблица показвана без съществуващите притурки за ограничеността и, и най вече колко неточни са акваристичните тестове и че показаните данни са орентировачни.За съжаление  нещата не са точно така както някой акваристи правят извода,че при падането на рН и алкалността автоматично консентрацията на СО2 ще се увеличи -което е очевидно от Тилмановата таблица.В никакъв случай снижаването на рН ,чрез киселини или рашелин не води до повишаването на СО2. При разтвавянето на газове действа Хенриовия закон и за растварянето на повече СО2 е необходимо някакъв източник.Които са подаването му,дишането на живите организми или разлагането на отпадъците в аквариума.Но не и HCl, H3PO4 (солна и фосфорна киселина използвани за снижаване на рН и алкалността).
           
6. СО2 мога да подавам " на око " или по метода " опит -грешка "
       Всеки е чел упътването за самостоятелно изработване на квасницовата( или казано по нашенски джиброва ) метода с мая и захар ,което ни се струва доста елементарна.Разтваряме захар прибавяме мая за хляб и след започване на ферментация та отделените газове отвеждаме в аквариума,и с голямо учудване установява ме как бързо започват да ни растат растенията.
    Възхитени от тази идея много ново започващи акваристи моментални се захващат с това без да имат елементарни зналости за биологични те процеси нито какви химически изменения настъпват след подаването на СО2 в аквариума.Не искам да ги нападам,големото им желание за създаването на по красив аквариум разбирам.За съжаление подаването на СО2 защото така правят и другите и защото съседа също го използва и има чудесен аквариум може да има и нежелани ефекти.
  Нямате ли тести за рН подаването на СО2 е рисковано.Образно казно е като да си купите куче.Но с икономически причини да не му купите синджир.Е ясно,че можете да го разхождате и пуснато и да ви слуша повече отколкото съседа ,който кучето го влачи след себе си.Връзка обаче ще ви трябва докато кучето е младо и ще прави магарии докато го дресирате и свикне с вас.След време връзката му можете да му я свалите но когато е необходимо ще ви е на расположение.Накратко казано добре е да имате контрол нат това което правите-образно когато залагате живота на вашите любимци.
  Когато обаче вашите растения нямат проблем с растежа,който зависи с недостатък на СО2 (или с недостатък на светло) и не сте установили недостатъкът му чрез Тилмаовата таблица,значи ще си създадете излишна работа и излишен риск с отравяне на рибичкте .
  СО2 може да доведе до падането на рН и алкалността с което се ликвидира буферната способност на аквариумната вода водеща до значителни резки промени на химическия състав на водата с трагични последствия.
Подробности за аквариумните води и химията на аквариумната вода      http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=9642   Ако в аквариума нямаме живи организми а само растения падането на рН за тях е поносимо разпадането на някой растения не e така трагично както събирането на умрели рибички.
   Подаването на СО2 за да е безопасно най напред трябва да установим рН и алкалността-(dKH карбонатовата твърдост ).На тази  основата от Тилмановата таблица остановяваме концентрацията на СО2.(статията за Тилмановата таблица се подготвя за превод)
 Тестовете на аквариумната вода се провеждат моментално(не е възможно взетите проби да престояват или да ги отнесем до приятели да ги тестват) след вземане проба от аквариума. Концентрацията на разтворения въглероден двуокис във водата бързо се изменя -чрез разтваряне от въздуха във водат както и испаряването му обратно във въздуха.Това води до моментално изменение на рН и алкалността.Ако мериме вода от чешмата то трябва да е престояла за да може растворените газове да се испарят.
 Установим ли недостатък на СО2 при използването на Тилмановата таблица(при условие че не сме правили корекции на химическия състав на водата чрез използването на киселини) и dKH e минимално 3-4 немски градуса означава ,че водата притежава минималните параметри за добра буферна(колкото dKH е по висока толкова буферната зона е по стабилна) зона и можем да започнем моменталното подаване на СО2.
Сега няма за къде да бързаме започваме с минимално подаване на СО2 с постепенно увеличаване и прекъсването му през нощта с контролиране на рН и концентрацията на СО2 и следене на рибите.След известно време,когато постигнете оптималното количество на подаването както и оптималната концентрация на СО2  окончателно ,вече можете да преминете към непрекъснат режим на подаване .
   Значението на тестовете не е само да предотвратим предозирането.Често откриваме ,че колкото и да увеличаваме броя на мехурчетата рН не пада или промяната е минимална.Това означава че разтворения свободния СО2 е незначително.От което следва,че и значителни промени на растенията няма да забележим.Причината е не правилно тихническото изпълнение.
   Като се има в предвид стойноста на техническото оборудване необходими за да постигнем бръз растеж,можем стойноста на тестовете за рН и dKH да пренебрегнем.Има ли някой апатия към химически състав на водата и тестове на аквариумната вода бих му препоръчал с проблемите на СО2 да не се захваща да увеличи осветлението и запомни на капризните растения   .Или ако някой има малко растения,тъй като му изглеждат скъпи(както и тестовете)-може да се насочи в друга посока .Както вече бе речено растителен аквариум може да съществува и без изкуствено подаване на СО2.
  надписа под следващата снимка-Пример с аквариум на който не трябва да се подава СО2.Растенията са много малко,осветлението е слабо а и не липсва парче варовик.

7. СО2 е безопасен за рибите
     За съжаление много акваристи имат зли опити с СО2,може защото са подценили потенсиалните опасности  тъй като не знали за тях.
     Може би звучи про някого  банално но съединението СО2 може да отрови всички живи обитатели в аквариума .
Трябва обаче да го имаме наум и да поддържаме консентрацията му в "необходими те граници".
     Най често като предпазна мярка е  прекратяването подаването на СО2 през нощта.Мисля си ,че ако наистина е необходимо нощното спиране то е в резултат на повишена порция на подаването и трябва да я снижим .Повече за нощното придаване и концентрацията ще прочетете по долу.
   Често аквариустите си мислят,че СО2 измества О2 и затова рибите може да се удушат.Не е така.Проблеми с дишането могат да възникнат и при добро насиштане на водата с О2.Количество то на растворените газове взаимно не е зависима,то е единя газ не измества другия, и при високите концентрации  не влиза под внимание при случаите в аквариума.
  Не е истина и твърдението че СО2 не позволява преноса на кислород тъй като е свързан с хемоглобина.Възникването на karbaminohemoglobinu не оказва в този случай влияние.Но поради сложноста на този въпрос няма да се спирам ,това което за нас сега е важно е факта, че хемоглобина може да се свърже с 4 молекули О2.Дали това ще стане при преминаването на водата през хрилете и след това къде този кислород ще се пренесе е сложен процес управляван от стойностите на рН.рН пък зависи от консентрацията на   H+ a HCO3-, респективно CO2 разтворено в кръвта.В тялото на рибите което отделя СО2 като отпадъчен,пада рН-и затова идва до освобождаването на пренасяния кислород.От хрилете отпадъчния СО2 се изхвърля във водата по метода на инфузията-при по ниската му консентрация във водата.Но когато разликата в концентрацията във водата и кръвта на рибите се намали този процес се затруднява.Все по малко кислород започва да се доставя до тялото на рибите и те започват да се задушават.Плават под повърхноста и лапат въздух. В такива случаи се прекратява подаването на СО2,пуска се силно продухване с въздух и изходната тръба от филтърът се поставя така ,че колкото е възможно повече да раздвижи повърхноста на водата,с което изпарването на СО2 във въздуха се ускорява.Излишното количество СО2 бързо се изпарява.Дишането на рибите се нормализира но настават усложнения от рязкото покачване на рН (при води с ниска буерна способност).
Задушването на рибите може да стане и при повишени консентрации на(NH3, NO2-).Затова пробите с СО2 могат да започнат в аквариуми със стабилна еко система ,водата в които е" стабилизурана и вече зряла ".
 С тази зависимост има още едно усложнение което може да настъпи при подаването на СО2, опитно и не редовно.Подаваме няколко дни ,след няколко дни пауза обновяваме и тн.С това създаваме промени в рН ,които са опасни за нашите любимци.Максимално то прекратява не на СО2 можем да си позволим само през нощта.За проблемите наставащи при измененията на рН можете да се осведомите от други източници или тук http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=9642

8. СО2 през нощта трябва да "изключваме"
Тъй кат през нощта растенията не използват СО2 и би довело до акомулирането му го спираме.Риби които рано на повърхноста лапат въздух (в този случай имаме късмет,че поне са преживели)потвърждава примера,че нещата може лесно да се  променят в  опасност.Рано сутринта количеството на СО2 се повишава даже и когато не се подава по искустван начин в аквариума. Точно в този момент трябва да контролира ме консентрацията за да се уверим дали не трябва количеството на подавания СО2 да намалим.
 Има акваристи които през нощта не спират подаването на СО2 и растенията са добре както  и рибите .С което подържат рН по стабилно,за разлика от скучайте на спирането му.Опотребеното количество СО2 от растенията е доста по малко от  испаряващото се във въздуха.Можете сами да изпробвате колко ще се повиши рН при спирането  подаването на СО2 за няколко часа.Ако повишаването на рН е с 0.5 означава,че подаваното количество СО2 е повече от необходимото. Като имаме в предвид времето и промените можем да пресметнем повишението което настават с рН при спирането на СО2 през нощта.Тези промени на рН не действат добре на аквариума.Накратко падането на рН при не спирането на СО2 през нощта (при подаването на оптимални количества) са много по малки отколкото би било  повишаването му при спирането му .Поддържаме ли консентрацията на 15-20 mg/l,през деня то  през нощта не биха превишили нормите.Разбира се ,че влияние оказва и консентрацията на О2,в добре обраслия аквариум растенията отделят достатъчно така,че да не падне много   през нощта.За това допринася и лекото движение повърхноста на водата при което СО2 не прекъснато се изпарява до въздуха,както и обогатяване то на водата с О2.
Опасно може да се окаже придаването СО2 нон стоп при слабо обрасли аквариуми.Не достатъчно обменяне газовете на повърхноста-при плаващи растения,"херметичен" капак,не циркулираща вода.От значение е и използвания и възникналия СО2 от разпадането на отпадъците в аквариума,който процес отнема доста кислород с което ситуацията в аквариума доста се усложнява.Ето защо при такива аквариуми подаването на СО2 е нежелателно.
Най простия начин за подаването на СО2 е чрез електронно регулиране на рН с електроди.С което на дъното се подържа стабилно рН ,както и концентрацията на СО2.Настава естествено падането концентрацията на О2 през нощта защото няма фотосинтеза-но то е природно явление в добре обрасъл аквариум но не е проблем.Метаболизма на рибите и растенията през нощта е намалено , както и количеството на ползвания кислород също.През деня още при разсъмване растенията са способни да стартират пълна фотосинтеза и предадат поредната порция кислород.

9. Оптимална концентрация на СО2 е 35 mg/l
Този мит за съжаление е много разпространен.Препоръчването на такива високи  стойности са не обосновани, в природата стойностите са доста различни но много рятко  превишават  5-10 mg/l.Естествена та консентрация е 2 mg/l,изключение правят води с богати гниещи материали и изригвания богати на СО2.Факта,че растенията в природата растат добре в много по слаба концентрация ,която в аквариума бихме я смятали за не достатъчна е и между другото и по интензивно то слънчево осветление.Както вече е било речено светлината и СО2 са до известна степен взимно допълващи.Тъй като в акваристите е стремеж да напомпат повече СО2,отколкото да сложат още една две неонки,стойностите му достигат опасните граници за рибите.
Нямате ли расадник за водни растения от който седмично трябва да прибирате наръч водни растения а още имате в аквариума и риби не е необходимо да завишавате консентрасията на СО2 до 35 mg/l.Тази стойност е висока и ще е необходимо през нощта да се прекратява подаване   на СО2.Още повече ,че при намалена доза и не прекъснато подаване не се нуждаем от толкова скъпо оборудване и колебанията в рН ще са по малки.
От къде обаче идва у нас тези 35 mg/l не е трудно да установим-на Карбонатовите тестовете dKH на фирма Rataj,(може би най голямата фирма за  отглеждане на водни  растения) правилно (алкалност) с доста опростена Тилманова таблица.От нея аквариста ще разбере колко е количество то му СО2-задължително се прогласява присъдата МАЛКО,тъй като естествено в аквариума си никой няма 35 mg/l.Остава потресен тъй като растенията му няма да растат и веднага посещава специализираните магазини и купува ново оборудване и започва помпането докато не достигне стойностите 35 mg/l.Малко информация от други източници.Christel Kasselmannová [4],призната ивестна немска специалиска на водни растения,показва оптималната концентрация на СО2 за водните растения в гранисите на 3-30 mg/l.Ползвала преработена та таблица на Horst a Kipper [5]  20годишна-при средната и ниска алкалност консентрациите авторите ,смятат за много виоки  15 mg/l. Barry James [6],доста известен автор в притурката си за водни растения препоръчва
5-15 mg/l, 20 mg/l сочи за максимална.В следващи у нас излезли книга на Ines Scheurmannová [7] посочва 10 - 40 mg/l,но стойностите над 30 mg/l посочва като много опасна.Следват още подобни примера който мисля че е излишно да цитирам.Като заключение се посочва ,че концентрацията 35 mg/ е критично висока и в никакъв случаи не може да се смята като оптимална.(Уважаеми колеги,както виждате и световните капацитети не са единодушни по много въпроси-така че призовавам всички участници във форума за повече толерантност.)Още повече като се има в предвид точността на аква тестовете и факта че при грешка на рН и dKh с 0.1 разликата на СО2 е 10 mg/l.Ето защо като безопасна граница за рибите в аквариума според мен оптималната граница е 15 mg/l.и за растенията отлични условия-при условие,че създадете добра циркулация на водата(малко понякога означава повече)добро осветления и достатъчно хранителни вещества...
                                                                                           
10. При подаването на СО2 може да се доверя на проби и изчисления.
Опитите да се управлява аквариума чрез пресмятания и вече добитъя опит е безкрайна и обречена.Използвате ли дрожди никога няма да можете да измерите регулиращо управление- дрожите няма да са вечно пресни ,като предишните, температурата в стаята ще се изменя....Докато точно  отрегулирате вентила и количество то на необходимо то количество мехурчета ще загубите доста нерви....Купите големи количества нови растения или обратно окастрите доста много, забравите,че трябва да се променят порциите на подавания СО2.Забавите се с частичната подмяна на водата или при сифониранео на нечистотите са останали доста ,количество то на рибите се е увеличил,или намалял ,при торене малко сте прекалили както и при храненето.
  Тези дреболии довеждат до факта,че аквариумът ви не е същият какъвто е бил преди седмица.Не говоря ,че няма да бъде същия както на вашия съсед,моя нито на господин Х показан в Интернет.
Не се стремете механически и диктаторски да решавате,точно колко  СО2 трябва да има във водата, колко растенията трябва да използват  и трябва да растат с точно определени сантиметра за седмица.Няма да действа даже да се поставим на глава.
  Вместо това имате две възможност-да оставите всичко на природата и с параметрите на водата да не маниполирате- или да подавате СО2 по някакъв безопасен и сигурен начин ,при който няма да имате никакви рискове.Е напълно безразлично колко е идеалния брой мехурчета за секунда,никой няма същият аквариум като вашия и не може да ви посъветва.Още ,че на растенията им е едно дали ще поддържате максимални те нива 35, 25 или 15 mg/l.На рибите разбира се не им е  едно ,на тях излишното количество СО2 и пречи.
От друга страна ако някого му е интересна химията и с удоволствие изчислява и решава уравнения и се ръководи от различни упътвания има в тази област широка възможност за действие.Но да не бъде разочарован като разбере ,че  аквариумът му   не иска някой да го управлява.


Ползвана литература:
[1] Pedersen O., Christensen C. & Andersen T. (2000):
Wechselwirkungen zwischen CO2 und Licht stimulieren das
Wachstum aquatischer Pflanzen . Aqua-Planta 25 (4): 148-155.
[2] http://www.tropica.com/article.asp?type=aquaristic&id=142
[3] http://planta.aquariana.cz/fotosynt_01.htm
[4] Kasselmann Ch. (2006): Pflanzenaquarien gestalten. Kosmos,
155 pp.
[5] Horst K. & Kipper H. (1985): Das Optimale Aquarium. AD
aquadocumenta, 203 pp.
[6] James B. (2003): Akváriové rastliny. Slovart, 118 pp.
[7] Scheurmannová I. (2003): Akvarijní rostliny. Vašut, 96 pp.
[8] http://aquaticconcepts.thekrib.com
[9] http://www.barrreport.com
[10] http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_co2chart.htmУвжаеми акваристки и акваристи това е преведена статия от Словашко списание. Има доста материали написани и на чешки, тъй като езика се знае от всички бивши граждани на Чехословакия. Оригинала на превежданата статия можете да разгледате в брой 2, страница 19 в  http://www.klub.akva.sk/. Информация за разглеждането на онлай версията на електронното списание за акваристика: След щракването върху линка се показва последния брой на списанието. При щракването върху него се показват всички броеве, след което щраквате върху броя който желаете да разгледате и го разглеждате.