• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:48

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

СО2 в аквариума

Започната от Raven, 30.09.2009 13:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raven

30.09.2009 13:28 Last Edit: 30.09.2009 14:07 by discus
СО2 в аквариум с растения.


Какво всъщност е СО2.

Растенията се състоят от въглерод на около 40-50%, за това за аквариум с живи растения подаването на СО2 е много важно- това ускорява ръстът на растенията няколко пъти.
Основен източник на въглерод за растенията е разтвореният във водата СО2.
Интензивността на осветлението трябва да съответства на разтвореният във водата въглерод.Оптималната концентрация на СО2 в аквариум с растения е 15-30мг/л.
Пределът за риби е  30мг/л.
Усредненото подаване на СО2 се смята така- при kHmin=4 градуса подаванета трябва да е 1 балонче на минута за всеки 10 л. реален обем вода.

Подаването на СО2 не премахва кислородът от водата.
Подаването на СО2 понижава рН.
Оптималният pH=6,8-7,2.
За да се избегне резкият срив на рН оптималният минимален КН трябва да е не по малко от 3-4 ррм.
Ако СО2 се подава 24 часа в денонощието нормално е рН да варира- нощем пада а през денят се повишава.

Концентрацията на  CO2 в аквариума се определя по таблицата , като измерим отначало  kH и pH:
CO2=3.0 x kH(град.) x 10^(7.00 - pH).

[smg id=874]
Нищо не подобрява така ръстът на растенията както подаването на СО2, понеже въглеродът[C] е основен строителен материал за клетките на растенията.Ако растенията загиват, растът бавно или дори ако се развиват с умерени темпове- то подаването на СО2 ще ускори развитието им минимум два пъти!
Това важи разбира се само в случай че останалите лимитиращи фактори са на съответното ниво- светлина, торене, правилен баланс.
При бърз ръст на растенията скоро след подаване на СО2 ще започнат да се проявавят признаци на недостиг на хранителни вещества, тъй като растенията бързо изразходват целият запас от желязо, калий, магнезий...
Така че подаването на СО2 трябва да е в съчетание с достатъчно торене.

Системите за подаване на СО2 са най общо 3 вида.

- мая и захар
- бутилка под налягане
- система за електролиза/ не е особено популярна и ефективна/


Защо им е на растенията СО2

За добрият ръст на растенията е са необходими 3 неща.

- светлина с достатъчна интезивност и подходящ спектър
- постоянноподаване на СО2
- достатъчно подхранване с хранителни вещества- макро и микро елементи

Много важно е да знаем че близо половината от тъканите на растенията са изградени от въглерод а в аквариум без неговото допълнително подаване количествата му са толкова малко  че  растенията просто няма от къде да вземат основният строителен материял за своите клетки!

Растенията използват въглерод, светлинна енергия, кислород и водород за да осъществяват фотосинтеза.Реакцията е следната:

CO2 + 6 H2O + 674.000 кал ---> C6H12O6 + 6H2O
или CO2 + 2H2O --> [CH2O] + O2 + H2O

Както се вижда това е невъзможно без достатъчно количество СО2.
По тази формула също се вижда че на растенията е необходима достатъчно количество светлинна енергия (~674,000 кал).
Ако светлината не е достатъчна - естествено че няма да има фотосинтеза.

Дадените  научи иследования (1994) на фирмата  Tropica , най голямата фирма за развъждане  и продажба на аквариумни растения в света , показват че в природата при достатъчно количество хранителни вещества СО2 и светлината се явяват основен лимитиращ фактор.

При установяване на оптимални нива на хранителни вещества в Tropica  в продължение на две седмици са наблюдавали резултати по нарастване на ричияи и са получили следните резултати:

- няма подаване на  СО2 + ниска осветеност - ръст на растенията  = 0. (за две седмици почти никакво добавяне на маса)

- при малко подаване  СО2 + ниска осветеност- ръстът се увеличава 4 пъти

- малко подаване СО2 + висока осветеност- ръстът се увеличава 6 пъти.

- при силна осветеност  + высокоподаване на  СО2 1 грам ричя нараства  в 6,9 грам, това дава ежедневен прираст на маса  9,2% !

[smg id=875]
Ако подаваме много СО2 при слаба интензивност на осветлението ще получим незначителен ръст на растенията, както и при усилване само на осветлението /синята линия/.
Но при достатъчно силно осветление и нива на CO2 в водата  (~15-25мг/л)- виждаме колко забележимо по силен е ефекта/ червената линия/.

Даже средно насищане с СО2 в зле осветен аквариум увеличава ръстъ на растенията в 4 пъти.

Всичко това ни показва че подаването на СО2 и осветлението трябва да са свързани.

Защо именно СО2?

Въглеродът е достъпен за растенията в две форми- газообразен във вид на оксид на въглерода /СО2/ , и разтворен във водата като бикарбонат [HCO3-].Растенията предпочитат да употребяват СО2 не от бикарбонат , а като чист СО2 без повече загуби на енергия, освен това много растения не могат директно да извличат бикарбонат за фотосинтезата си.
Разтвореният във водата въглероден оксид дава на растенията най бързият и лесен за асимилиране източник на въглерод.

СО2 се разтваря добре във водата, за съжаление обаче СО2 се разтваря във въздуха десет хиляди пъти по бързо  отколкото въ водата.Този проблем се решава чрез един относително тънък слой който обгръща листата на растенията (unstirrable layer или Prandtl boundary) .Това е слой чрез който газовете дифузират за да достигнат тъканите на растението, дебелината му е 0.5 мм.
Оптималната концентрация на СО2 е 15-30м/л.

СО2 и кислорода.
Благодарение на добрата фотосинтеза на растенията вследстви достатъчно подаване на СО2, концентрацията на кислород през деня по време на активната фотосинтеза достига до 11 мг/л, което е над 100% граница на насищане при температура 24 градуса , а на сутринта пада до 8.0 мг/л.
За нормалното съществуване на рибите е достатъчна концентрация на кислород 5 мг/л, това е насищане на 60%.

Спиране на СО2 през ноща.

По този въпрос има две мнения.
Някои источници смятат че в аквариум до 1200 л. с нормално буферирана вода (с dKH=2-4), стига да не е пренаселен с риби, нивото на кислород сутрин не би трябвало да пада под 8 мг/л. а рН си остава повече или  по малко стабилен.
Растенията употребяват СО2 само по време на фотосинтеза за това подаването на СО2 нощем просто не е нужно.
Максималният фотосинтез в природата започва на сутринта когато във водата има най много насъбран разтворен СО2, а нивото на кислород и слънчева радиация са най ниски.
Проблемът е че нощем когато СО2 не се усвоява той може да свали опасно ниско нивото на РН при положение че водата не е достатъчно буферирана, тоест в мека вода с нива на КН под 2 ррм.
При спиране и подаване на СО2 за ноща ък е възможно да се появят колебания на Рн и дисбаланс, за това и има различни мнения по въпросът.Общо взето се препоръчва спирането на СО2 през ноща.

Баланс на светлината и СО2

Ясно е че светлината и подаването на СО2 трябва да съответстват един на друг, при подаване на прекалено силно осветление без достатъчно СО2 то може да донесе повече вреди отколкото полза.
За фотосинтезата на растенията не винаги е нужен много СО2, 6 CO2 + 12 H2O --> C6H12O6 + 6 H2O.От тази формула се вижда че растенията могат да отделят кислород/активна фотосинтеза/ даже без постъпване на хранителни вещества, но това не може да продължава дълго.
Ако имаме силно светлина но недостатъчен СО2 растенията не се развиват добру,внасянето на хранителни вещества само влошава положението защото те не се усвояват от растенията и тук се включват водораслите.Самите растения не се развиват достатъчно добре за да отделят подтискащи водорслите вещества и така влизаме в опасен омагьосан кръг.

Колко СО2 да подаваме?

Как да направим рН и насищането с СО2 оптимални за растенията?
Като направим  KH=min.4 градуса и отрегулираме подаването на СО2 така че рН да се установи на ниво 6.8 сутринта и 7.2 вечерта- в резултат на това средната концентрация на СО2 ще бъде  ~15-30мг/л.

рН и КН- това са понятия които трябва да са добре познати на всеки който се занимава с аквариумни растения, те са важни и взаимосвързани.
Рн е мярка за киселинност на водата (acidity),  определя се от негативният логаритъм на количествата на хидроксилни йони във водата- колкото са повече- толкова по ниска е рН.

КН е мярка за основната реакция на водата, тя ни показва способноста да се удържа рН на определено ниво, тоест тя е показател за буферните свойства на водата.Понеже се изменя постоянно за това понякога се нарича " временна твърдост".

КН това е количестото бикарбонати [HCO3-]  във водата , които неутрализират действието на постоянно образуващите се в аквариума киселини понижаващи рН, като удържа по този начин самата рН от понижаване.

В природата концентрацията на СО2 във водата рядко е толкова висока колкото е необходимо, но в естествените водоеми съотношението на водната повърхност чрез която се поглъща СО2 към масата на растенията е несъизмеримо по голяма, освен това там СО2 постоянно се възобновява от отделянето му от дънните отлагания.

В аквариума без допълнително подаване на СО2 той би се изчерпал в първите един два часа след пускане на осветлението.

Влияние на СО2 на рН.

Знаем че СО2 понижава рН, при подаването му в аквариума се образува малко количество въглеродна киселина [H2CO3] (0.1-0.2%),при това положение концентрацията на йони се увеличава и така се понижава рН.С понижаването на рН се увеличава количеството на въглерод под формата на СО2, тоест разтвореният СО2 става повече от бикарбонатът.
Тъй като на Рн влияе карбонатният буфер и концентрацията на СО2 във водата , то връзката {pH <-> KH <-> растворен CO2} е много сериозна.
Оптималният ръст на рН е pH=6.8-7.2.
Както вече казахме въглеродът е в две форми- СО2 и бикарбонати,като СО2 е доста по лесен за усвояване тъй като в бикарбонатът СО е химически свързан и е почти недостъпен за растенията.
При рН <7.0 повечето от въглерода се намира в състояние на СО2 (~70%), който се усвоява лесно от растенията, и само 30% в състояние  на неусвоим бикарбонат.

Това ни показва че при равно подаване на СО2 в аквариум с мека вода KH=2-6 (dGH=4-6°) , растенията ще получават повече СО2 отколкото в твърда вода!


Какво ниво на КН?

Меката вода с kH=2-5 сама по себе си е кисела и автоматично се буферизира на ниво на pH=6.0-7.3  защото по голямото количество въглерод  в нея е под формата на СО2, значи за да избегнем падането на рН под допустимите нива трябва да поддържаме min.KH=4.0.

При по твърда вода / kHmax.>7.0/ тя ще има начално pH~7.8, и за да се достигне необходимото ниво на СО2 ще трябва да наситим водата с опасно висока концентрация на въгледвуокис.

Ако пък КН е прекалено ниска(kH<2), при завишено подаване на СО2 ще се получи прекалено рязко падане на РН което обикновенно е смъртоносно за рибите и растенията.

За поддържане на стабилно рН водата до началото на подавенато на КН трябва да има минимално ниво kHmin.=4,  

CO2 таблица
От таблицата се вижда че при pH=6.8-7.2  и KH=4-5 концентрацията на СО2 ще бъде 7,6-23,8 мг/л.
Подавайки във водата такова количество СО2 при KH=4-5 ние ще получим оптимални нива на Рн , и оптимално насищане с СО2.


Твърда вода.
Ако водопроводната вода има КН по високо от 7.0dKH, то вие няма да  можете да достигнете оптимални нива на СО2 без да застрашите рибите си.
При това положение е нужно да се омекотява водата чрез добавяне на мека вода от система за обратна осмоза  RO.Това важи обаче само при положение че твърдоста на водата е наистина много висока.

Мека вода.
Прекалено меката вода също може да е много  опасна.Най вече с вероятност на рязък срив на Рн, и недостиг на  Ca+Mg

Иветряване на СО2.

Въглеродният двуокис е много силно летлив газ и бързо преминава от водата във въздуха, за това е необходимо да изключим почти напълно движението на повърхността водата при филтрацията на аквариума.
- никога не аерирайте денем, може да го правите само през ноща.
- винаги поставяйте изходящата флейта на канистъра или вътрешният филтър под повърхонтта на водата
- насочете струята от изходящата тръба така че да завихря или движи най малко повърхността на водата
- не използвайте филтри тип wet/dry защото те изветряват много силно СО2


Контрол на СО2

За определяне концентрацията на СО2 е достатъчно да измерим нивата на КН и рН и след това да ги разчетем по формулата CO2 = 3.0 * KH (в градусах) * 10^(7.00 - pH).
Или пък да ги сравним по таблицата за съотношение на КН-рН.

[smg id=876]



https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

discus

Оправих снимките да са си при нас.

HaIr4o

ето това е темата...защо не ми тръгва СО2-то?направих всичко:в бутилка 1.25л сипах 1 ч.ч захар(горе долу беше толкова) и 1 с.л мая...нищо не става!колко време трябва да чакам тва чудо да тръгне?мина 1 ден и нищо...температурата в стаята не е малко (23градуса)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgbirds.com%2Fimages%2Fuserbar.jpg&hash=376d30a5c42be44b4d47f3bbe69e0b6d78975ca3

discus

Цитат на: HaIr4o - 30.09.2009 22:33
ето това е темата...защо не ми тръгва СО2-то?направих всичко:в бутилка 1.25л сипах 1 ч.ч захар(горе долу беше толкова) и 1 с.л мая...нищо не става!колко време трябва да чакам тва чудо да тръгне?мина 1 ден и нищо...температурата в стаята не е малко (23градуса)

Системата ти вероятно изпуска от някъде, за 1 ден е трябвало да тръгне.

barabata

30.09.2009 22:54 #4 Last Edit: 30.09.2009 22:57 by barabata
Цитат на: HaIr4o - 30.09.2009 22:33
ето това е темата...защо не ми тръгва СО2-то?направих всичко:в бутилка 1.25л сипах 1 ч.ч захар(горе долу беше толкова) и 1 с.л мая...нищо не става!колко време трябва да чакам тва чудо да тръгне?мина 1 ден и нищо...температурата в стаята не е малко (23градуса)

А вода наля ли ? Нещо не се споменава във това което си написал .... Пише бутилка , захар и мая ... за вода не се споменава.
Ако не си сипал сипи само гледай да е максимум до половината или малко над половината бутилка пълно с вода. (Ако се разпени да не тръгне към аквариума)
По принцип се разтваря захарта в топла вода (около 35-40 градуса)  и след това се слага маята .
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

HaIr4o

да направих всичко това
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgbirds.com%2Fimages%2Fuserbar.jpg&hash=376d30a5c42be44b4d47f3bbe69e0b6d78975ca3

Raven

Виж дали е добре уплътнено всичко, при по ниски температури тези системи тръгват малко по бавно.
През лятото ми тръгваше за 6 часа, в момента при 23-24 гр. стайна температура ми трябват над 12 часа за да зацепи.

Провери всички снадки и маркучи за изпускане- малко му трябва...
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

HaIr4o

 е добре това го оправих...само че защо като спра помпата за 5-6 часа,за да се разтваря со2-то по-добре,рибите излизат на повърхността,а скаридите се залпват за плаващите растения?а растенията врят и кипят... :buff: :buff:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgbirds.com%2Fimages%2Fuserbar.jpg&hash=376d30a5c42be44b4d47f3bbe69e0b6d78975ca3

Raven

Коя помпа спираш ?!

Къде си прочел че като спреш каквато и да е помпа СО2 ще се разтваря по добре?
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

HaIr4o

ами става въпрос за аераторчето.нали повърхността на водата трябва да е възможно най-неподвижна?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgbirds.com%2Fimages%2Fuserbar.jpg&hash=376d30a5c42be44b4d47f3bbe69e0b6d78975ca3

Raven

Филтрацията не се спира никога- това е много важно!

Проблемите ти с рибите са от спряната филтрация.

Наистина повърхността на водата не трябва да се раздвижва усилено, но това става като се отклони струята от филтъра с флейта така че да не бие по повърхността- умерено движение на повърхността на водата все пак е необходимо за да се размесват добре водние слоеве в аквариума.

Ако си с аераторче- тогава май нямаш избор с насочването на струята.
Както и да е- въпросът е никога да не спираш филтрацията.

Ако си с аератор по добре гледай да си вземеш вътрешен филтър когато можеш, мехурчетата които излизат от аератора отнасят СО2 много бързо.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

petarik

Аз съм вкарал камъчето на аератора в последното отделение на вътрешния /лабиринтов/ филтър. Така сведох загубите на СО2 до минимум. Макар че заема място в аквариума, ми е много трудно да се разделя с този филтър, още повече, че в него е поставен и нагревателя.

Similar topics (5)

9894

Публикации: 27
Прегледи: 25257

2080

Публикации: 0
Прегледи: 4913

22768

Публикации: 2
Прегледи: 3793

2279

Публикации: 12
Прегледи: 9700