• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Безгръбначни вредители в сладководния аквариум

Започната от sho, 19.10.2004 18:06

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

sho

Безгръбначни вредители в сладководния аквариум


Ролята  на безгръбначните в нашите аквариуми е голяма  като аз мисля да обхвана само малък брой от тях които  биха могли да касаят начинаещия  акварист без да изпадам в сериозни подробности!

Винаги при зареждане на нов аквариум(презареждане на стар) а понякога и при прекаляване с химия  се наблюдава рязко влошаване на прозрачността на водата, това е резултат от бурното развитие на бактерии внесени с водата въздуха , грунда  водните растения и т.н. и след няколко дни след това се на  избистря - това се  дължи на размножилите се първаци (инфузории , коремоножки  камшичести и т.н.) който се хранят с бактериите - свойството им да се размножават изключително бързо чрез делене спомага да могат  да се справят дори с бум на бактериално развитие и обратното при липса на храна загиват или образуват цисти. Разбира се те не могат да изядат всички бактерии и за щастие защото бактериите , понеже някой от тях играят важна роля превръщайки органичните вещества в неорганични който от своя страна могат да се обработват от растенията.

Сега ще обърна внимание на безгръбначните който са вредни в аквариума разбира се на най - разпространените:

Хидра ( Hydra fusca)
Хидрата е типичен представител на Мешестите  и вреди на малките рибки, в аквариума попада най-вече посредством водни растения  който не са преминали през обеззаразяване  -  разполага се по стъклата и растенията( най вече по осветените места) и при допир поразява малките рибки посредством копривни клетки - при обилно хранене(рибки , дафнии, и др. подобни) се размножава бързо  чрез пъпкуване и яйца  и може да се превърне в напаст. Механичното отстраняване  не е ефикасно, ефективен начин е дублиране на едно от стъклата с друго такова  и затъмняване на останалите а това се осветява силно - след 12 часа се изважда унищожават се ( вряла вода , белина, калиев перменганат  -силен разтвор), тази процедура се повтаря минимум в продължение на 3 дни.
Паралелно или индивидуално може да се приложи следната химичен метод - 3%-ов разтвор на Водороден прекис (кислородна вода) се разтваря в следното съотношение 2 чаени лъжички на 10 литра вода  - необходимото количество се разтваря в малко вода и се  поставя в аквариума като се пускат всички филтри или аератори - трябва да се осигури движение на водата .

Планария
Някои представители на плоските червеи - паразитират  по рибите като причиняват различни заболявания - но те са съвсем инцидентни в аквариумите так че интерес представлява  един свободно живеещ техен представител - Планарията
В аквариума се среща Голямата млечно бяла планария (Dendrocoelum lacteum), Малкатата сива (Planaria torva) и Черната (Polycelis nigra), При бялата и сивата се наблюдават   2 очи а при черната - цял ред очи.
В аквариум богат на органични остатъци се размножава бързо - храни се с малки водни животни, остатъци от храна , с малки рибки, нападат дори хайвера , борбата с тях е много трудна като се препоръчва т биологични методи , може да опиташ с гладували около седмица Бети или Макроподи
Другия вариант е увиваш едно парче месо в марля и го оставяш за една нощ/ден на дъното на аквариума - след което внимателно вадиш с кепче със ситни бримки /примерно тюл?/ и изхвърляш така седмица всеки ден - после по един път на седмица докато не изловиш и излюпените от яйцата! ако и това не помогне - презареждане с обеззаразяване на растенията (най-добре с изхвърляне) - особено ако имаш риби размножаващи се в този аквариум планариите могат да са сериозен проблем.

Рибешка пиявица
Понякога с живата храна в аквариума попада Рибята пиявица(Piscicola geometra) , дълга от 2- 10 см. Ако се забележи навреме с помощта на пинцета се отстранява от рибата  а рибата се премества в друг съд и се прави баня  с разтвор от готварска сол  ( 1супена лъжица на 1 литър вода.

Шаранова въшка
Друг паразит който може да попадне в аквариума е шарановата въшка (Argulus foliaceus) - прикрепя се към кожата на рибите и смуче кръв  - този паразит се отстранява  с пинцета а раничката се намазва с вазелин -  ако се размножат до голяма степен - единственото спасение е презареждане на аквариума .

Sho®