Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Литература => Статии, книги и документи => Темата е започната от: sho в 12.04.2006 12:12

Титла: Развъждане на чехълче в домашни условия
Публикувано от: sho в 12.04.2006 12:12
Развъждане на чехълче в домашни условия

автор: sho


Инфузории

Това е сборно понятие, което обхваща най-низшите едноклетъчни организми. От тях най-подходящи като храна за новоизлюпени рибки са чехълчетата (Paramaecium caudatum)(виж тук (http://sho-services2.hit.bg/w13322_l.jpg) схемата е тук (http://sho-services2.hit.bg/Image1.jpg)). За отглеждането им се използуват стъклени вани , по-големи буркани (с вместимост 2 -- 3 л),големи бидони от минерална вода и т.н с престояла дъждовна или темперирана чешмяна вода.

Известни са няколко начина на развъждане при домашни условия:

1.Предварително се приготвят парченца с големина колкото бучка захар от ряпа, алабаш. Гулия, кочан от зеле ( опитвал съм и с кочан от карфиол но не се получи - вкисна )  и се изсушават на слънце или на парното (можете да опитате в микровълнова на размразяване но аз лично не съм). В съдовете се пускат от тези парченца (на 1/4 л вода по 1 парченце) и се поставят на светло(но не на пряка слънчева светлина - не трябва да зеленяса водата) и топло място. След около 2-3 дни се поставя посявка от  чехълчета нея можете да вземете от заблатени водоеми (най-неподходящия вариант), от стар работещ аквариум (във водата на аквариума има естествено развъдени инфузории. По стъклата и по дъното може да се открият амеби, а в налепа от алги  много чехълчета и др. видове инфузории Стентор, Стилонихия и др.) или от работеща култура взета от някой колега.  След  седмица (понякога и по малко ) в културите се получава млечнобяла мътилка, в която при изследване с лупа се виждат много чехълчета. С пипета се поставя от тях в аквариума с малките рибки. След 3-4 седмици чехълчетата в културата намаляват значително, което налага ново зареждане. Най- добре е да си зареждате нова култура през 2 седмици така винаги ще имате под ръка добре наситена с чехълчета култура  Новата култура се ,,заразява" от старата чрез пренасяне в нея на малко течност.

2. В бутилка от 10л. минерална вода се поставя изсушена кора от 1 банан кората трябва да е много добре изсушена защото иначе в нея ще настъпят гнилостни процеси и зарядката ще се провали  - нататък процедирате както по горе.

2/а.(raven) Слага сe кората от банан на парното за 1-2 дни и след това в бутилка от 2 литра с аквариумна вода се слага парченце около 5х5 см. (при по голямо парче има опасност от вкисване!!!)

3. Същия ефект може да се постигне като в съд се сложи сено или листа - пак много добре изсушени след около седмица  когато водата е придобила леко кафеникав оттенък (развили са се бактерии които ще служат за храна на чехълчетата в началото) се добавя посявка от посочените по горе варианти.

От горепосочените варианти съм най-доволен от първия, а третия  не съм го прилагал никога на практика така че не мога да ви гарантирам резултат.

За да вземем от концентрата, където чехълчетата са най-многобройни, и ги поставим в аквариума, се препоръчва следният метод:
Течността от културата с чехълчетата се пресипва в прозрачно стъклено шише с източено гърло, така че да достигне малко над основата на гърлото. През отвора на шишето поставяме тампон с памук, на-влажнен с чиста вода, през който е прекаран един конец, завързан на долния край за напречно поставена кибритена клечка(без барута!) -тя предпазва тампона от потъване в шишето и помага за да може да се извади после. Така приготвения тампон поставяме внимателно в шишето с културата така, че долният му край да опира до повърхността на течността. Внимателно с чаена лъжичка наливаме пространството над памука е чиста вода до горния ръб на шишето. След няколко часа чехъл че гага от културата преминават през памука нагоре и достигат до чистата вода, къде могат да се видят и с просто око. събрани като бяло облаче в течността. С помощта на пипета взимаме от тези ,,концентрирани" инфузории и подхранваме малките рибки. От тази вода с гъста посадка" от чехълчета можем да заредим нови култури.
Споменато беше от един от участниците в форума че чехълчетата може да се подхранват с разтворена в вода мая -  от разтвора се сипва в съда малко количество  (според съда в който ги гледате) и повторно хранене се извършва след като водата се избистри, аз лично не ги подхранвам.

П.П. поради недостатъчния ми опит по 2-ри вариант ако някой го ползва редовно нека ми изпрати подробности на л.с. - ше го допълня
Титла: Развъждане на чехълче в домашни условия
Публикувано от: niky в 12.04.2006 12:12
:bravo
Титла: Развъждане на чехълче в домашни условия
Публикувано от: NO CARRIER в 12.04.2006 13:01
:bow

(http://img140.imageshack.us/img140/1766/chehalche9ch.th.jpg) (http://img140.imageshack.us/my.php?image=chehalche9ch.jpg)
Я виж това дали ще ти хареса.
Титла: Развъждане на чехълче в домашни условия
Публикувано от: sho в 12.04.2006 13:01
идеал сега я сменям
Титла: Развъждане на чехълче в домашни условия
Публикувано от: dido в 12.04.2006 15:03
Браво Шо, за това са питали доста хора  :bravo
Титла: Развъждане на чехълче в домашни условия
Публикувано от: riboka в 29.08.2006 15:03
(http://sho-services2.hit.bg/w13322_l.jpg)


Интересно с какво са ги хранили тези ,че са такива розовки :D .Моите винаги са били белички,почти прозрачни :lol:  :lol:
Титла: Развъждане на чехълче в домашни условия
Публикувано от: rookie_gyn в 29.08.2006 15:03
Със сок от горски плодове :lol:
Титла: Развъждане на чехълче в домашни условия
Публикувано от: dido в 29.08.2006 16:04
Ползван е контраст за да се вижда по-добре под микроскопа.
Титла: Развъждане на чехълче в домашни условия
Публикувано от: Raven в 29.08.2006 18:06
отлична статийка за инфузориите,аз съм ползвал само вторият метод,с кората от банан,и бих допълнил че една цяла кора може да дойде повече- лесно вкисва.

аз слагах кората на парното за 1-2 дни и след това в бутилка от 2 литра с аквариумна вода слагах парченце около 5х5 см.
ако сложех по голямо парченце се разлагаше и започваше да мирише на гнило.

с другите методи не съм се пробвал.
Титла: Re: Развъждане на чехълче в домашни условия
Публикувано от: sakffo в 24.10.2014 22:10
даите някоя снимика как изглеждат в самия буркан аз немога да разбера в моя буркан има някви работи като топ4енца с мъх и са бели
Титла: Re: Развъждане на чехълче в домашни условия
Публикувано от: Caxapa в 24.10.2014 23:11
Достатъчно са малки за да ги видиш с просто око! Те се виждат под микроскоп. И оправи правописа да не трия с гумата!
Титла: Re: Развъждане на чехълче в домашни условия
Публикувано от: torsade в 24.10.2014 23:11
Чехълчетата всъщност са доста едри инфузории - 200-300 микрометра - 0,2-0,3 мм и се виждат сравнително лесно с просто око.
Титла: Re: Развъждане на чехълче в домашни условия
Публикувано от: Caxapa в 24.10.2014 23:11
Цитат на: torsade в 24.10.2014 23:11
Чехълчетата всъщност са доста едри инфузории - 200-300 микрометра - 0,2-0,3 мм и се виждат сравнително лесно с просто око.

Прав си! Не се изразих правилно. Могат да бъдат наблюдавани едиствено под микроскоп. За виждане се виждат като прахоляк във водата.
Титла: Re: Развъждане на чехълче в домашни условия
Публикувано от: DJER в 26.10.2014 06:06
 Когато културата стане се вижда и с просто око   https://www.youtube.com/watch?v=vFU0QdJFDw8&list=UUYXA64xBszc2noTlTa2k13g (https://www.youtube.com/watch?v=vFU0QdJFDw8&list=UUYXA64xBszc2noTlTa2k13g)