• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:23

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Размножаване на Галактическа Микрорасбора

Започната от Деян, 16.11.2009 22:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

MILMAN

скаридите не пречат хубаво е да има и повечко разтения за хайвера общата твърдост на водата мисля им дават 0-8

danielm

Последните 2 седмици рибите ми пораснаха двойно!  =-O
Както си мислех , че никога няма да порасна и ...
Даже взеха да си сменят и цвета.

danyo821

 *BRAVO* Поздравления за страхотните резултати

danielm

Колега, те рибките отдаавна порастнаха, даже вече си имат бебчета.
Ето и една снимка от днес на новото поколение:

Ivan_S

Привет, колеги. Доста отдавна не е писано в тази тема и реших да допълня информацията с още нещичко. Някои от нещата се повтарят, но нищо, тъкмо да се затвърдят  :-D. Лично аз нямам никакъв опит с отглеждането на тези риби, но много ми харесват. За това реших да събера каквото мога за тях, а някой ден, кой знае ....... може пък и аз да се сдобия с такива ;)

Ето какво мога да допълна за тези риби и се надявам да е полезно:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi61.tinypic.com%2F2rxy1k5.jpg&hash=782ae7d628ae3b1296da1039e139f75efad0e70d

За рибката

Въпреки че Microrasbora Galaxy стана популярна съвсем неотдавна, но поради масов улов този вид практически изчезна от дивата природа. Сега Microrasbora Galaxy обитава няколко малки езера в своята историческа родина.

Аквариум

Microrasbora Galaxy - това е рибка за аквариум с малък размер. Поне така се счита. Приставката "микро" в названието на рибката не е добавена просто така. Максималният размер на рибката е 3 см., но обичайно трудно се намират по-големи от 2 см. дължина. Отглеждането на рибката трябва да е в група (минимум 10 бр.). За такава група е напълно подходящ аквариум от 20-30 литра. Него трябва гъсто да засадите с растения, за да може рибката лесно да се крие. Microrasbora Galaxy е много плашлива. Поради тази й особеност, аквариумно видео с нейно участие рядко се получава впечатляващо.

Освен във видови, Microrasbora Galaxy се отглежда често в общи аквариуми с други риби. Ако имате голям съд от няколко стотин литра, смело можете да отглеждате ято от стотици Microrasbora Galaxy.

Параметри на водата

Microrasbora Galaxy обича чистата вода, богата на кислород. Желателна е филтрацията и аерацията. При инсталирането на филтъра се погрижете за това да няма много силно налягане. Microrasbora Galaxy не обича силното течение. Що се отнася до състава на водата, то Microrasbora Galaxy не е особено взискателна. Оптимални показатели: dH 5-15°, pH 6,5-7,5, но рибата може да се приспособи към различни условия. Температурата на водата е желателно да се поддържа в диапазона 22-24°С.

Хранене

При избор на храна, помнете че Microrasbora Galaxy е малка рибка. Това означава, че за нея е нужна храна с подходящ размер. Такава е: гриндал, нематоди или дафнии. Някои малки риби се хранят с хирономус, но в този случай трябва да се подбере внимателно подходящия размер. Рибката също така с удоволствие приема качествена суха храна.

Съвместимост

Както разбирате, 2-сантиметрова рибка не може да навреди на когото и да е. За съседи за Microrasbora Galaxy подхождат различни мирни рибки със сходен размер (или не много по-големи). Ако сте решили да направите нано-аквариум, но още не сте решили какво да пуснете в него, обърнете внимание на тази ярка рибка. Тя чудесно се "разбира" с различни дребосъци, включително скариди. Мъжките Microrasbora Galaxy периодично се спречкват, но без сериозни последствия.

Размножаване

Microrasbora Galaxy се размножава много и много просто: тя може да се размножава както в общия аквариум, така и в отделен развъден аквариум. За предпочитане е в отеделен развъден аквариум. Така има повече шансове да се получи здраво потомство, докато в общия аквариум малките могат да бъдат застрашени от други възрастни риби или някои паразити и бактерии.

Като място за хвърляне на хайвер отлично подхождат известните на всички битови "устройства", наречени пластмасови легени. Взмете малък пластмасов леген и старателно го измийте, но не използвайте домакински химични препарати. След това обърнете легенчето и го оставете да изсъхне.

Преминаваме към рибите. Microrasbora Galaxy започва да хвърля хайвер доста рано - на тримесечна възраст. Избират се 2 мъжки и 5 женски и се пускат в различни съдове за седмица. В това време се хранят по-обилно с жива храна, тъй като в противен случай ще загубят по-голямо количество хайвер (бел. прев. ще хвърлят по-малко хайвер).

Същевременно се пристъпва към подготовка на мястото за хвърляне на хайвер. Налива се чиста вода. На дъното не е нужно да има грунд, но е нужен субстрат. Като субстрат идеално подхожда яванският мъх. Постила се на дъното. Не е нужно да бъде застлано цялото дъно, достатъчно е 40% от него да е покрито с мъх.

Освен явански мъх, трябва също така да се положи клонка елодея и съвсем малко ричия. Тези водни растения допълват природната атмосфера на застояли водоеми. Бези никакви охлюви - те ще изядат хайвера! Покрийте мястото за хвърляне на хайвер с някакво покритие (бел. прев.: някакъв капак), но така, че да остане процеп - водата не трябва да се спарва. По време на пускането на рибките за хвърляне на хайвер, водата трябва да е 24-25°С, а останалите параметри, рН и твърдост,както в общия аквариум.

Когато настъпи моментът за пускане на рибките-родители, в началото се пуска само женската, а след час и половина - мъжките. Мъжките почти веднага пристъпват към дейстиве: започват да ухажват женската. След краткти брачни танци, рибките пристъпват към процеса на хвърляне на хайвер. Имайте предвид, че хвърлянето на хайвер при микрорасборите отнема повече от един ден. Хвърляне на хайвер става примерно веднъж на два дни, а за целия период на хвърляне на хайвер женските отделят до 100 хайверни зрънца.

По принцип тези рибки рядко ядат своето поколене, но с оглед безопасността на хайвера е добре той да се премести в отделен съд, в който се намирт парчета явански мъх. След 3 денонощия от хайвера се излюпват личинки, които просто "висят" на едно място. Не е нужно да бъдат хранени, те си имат собствен запас от храна. След още 2 денонощия личинките се трансформират в пълноценни малки и започват да плуват в съда, събрани в група. Тяхното захранване трябва да е с "жив прах" (инфузория).

Когато малките се появят на бял свят, техният размер е нищожно малък - едва 3 мм. През деня групата малки плуват в средните слоеве на водата, а нощно време предпочитат да се намират близо до растенията и стъклата на аквариума. Те просто се прикрепват към тях и "висят" така до сутринта. Даването на по-едра храна на малките микрорасбори трябва да става чак след 2 седмици.  Тогава в тяхната диета може да се включат ротатории и артемия.

При правилно 4-кратно хранене на ден, малките растат много бързо и през първия месец от техния живот достигат размер 1-1.5 см. Своята първа окраска рибките започват да придобиват на 2-месечна възраст, а пълната си "цветна феерия" достигат на възраст 6 месеца.

Прехвърлянето на малките в общия аквариум се препоръчва да е месец след раждането им.

Продължителността на живота на Microrasbora Galaxy е около 2 г.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Similar topics (2)

2322

Публикации: 2
Прегледи: 4499

1378

Публикации: 18
Прегледи: 12007