• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:53

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Отглеждане и развъждане на Астронотуси

Започната от Малаваеца, 10.06.2006 22:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Малаваеца

Отглеждане и развъждане на Астронотуси (Astronotus ocellatus)


Автор на статията е AquaMaker

Тя е поместена за пръв път на http://www.aquamakerbg.com, от където е копирана с разрешението на автора





Астронотус (Astronotus ocellatus) - това не е просто обикновенна рибка, това е голяма и солидна риба. Астронотусите ги обичаме не само заради тяхната красота, но най вече заради тяхната величествена големина и внушителен размер.

Родина

Южна Америка : Рио Негро, Рио Парагвай, Рио Парана, Амазонка. Живеят в така наречената "черна" - много мека и абсолютно прозрачна вода, която е получила своето име заради тъмно - кихлебарения си оттенък,заради който при поглед от горе водата изглежда черна. За пръв път в Европа астронотусите са били внесени през 1934 г. и досега се използват с много голяма популярност от всички любители на аквариума.

Описание

Астронотусите се числят към едни от най едрите от гледани и развъждани в аквариума риби. В природата достигат на размер до 35 см. , а в аквариумите обикновено около 20-30. Формата на тяхното тяло е овална, сплескана от към гърба, плавниците са големи леко издължени. Главата и очите са големи, рибите имат голямо изпъкнало чело. Оцветяването на тялото е неравномерно - на общия фон изпъкват сиво-червеникави до черни, разхвърляни петна и размити с жълт цвят, често с черна окантовка на всяко петно. В основата на опашката е разположено голямо, обиколено от оранжева черта, черно петно, което прилича на голямо око. Възможно е именно заради това петно астронотусите да са получили своето име на вида, наречено ocellatus. При тях има изкуствено въведена албиносна форма и най-вече популярната при акваристите червена с бели плавници, която обикновено се нарича "червен оскар" (Red оscar). Половите различия при рибите практически не се виждат, мъжкия може да се отличава по по-широкото тяло и по по-ярката окраска, но вероятността от грешки е много голяма, сигурно може да се различи мъжкият от женската само в периода за развъждане, когато при женската се появява яйцеполагало.


Отглеждане

Астронотусите са едри риби и им е нужен аквариум съответен на техния размер. Обикновено се препоръчва да се отглеждат на групи от четири- до шест подрастващи малки с цел сами да се изберат по двойки, най-добрата от които се оставя а другите се отделят в различни аквариуми. Докато рибите са млади, те нормално съжителстват с другите обитатели на аквариума, но достигайки 10-12см. и когато станат по узрели, стават агресивни и от този момент най добре е да се държат или на отделен чифт или, ако аквариума позволява, в неголяма група. Възможните съседи в аквариума могат да бъдат само едри риби всички останали ще бъдат изядени, в краен случай понахапани. Същата участ ще постигне и аквариумните растения - не че астронотусите ще ги изядат, но с голямо усърдие ще ги изкопаят - въобще те обожават да се занимават с преустройство на аквариума по свое желание - копаят, преместват, изскубват и натрупват. За това всички камъни и корени трябва да бъдат доста масивни и тежки, а изкуствените растения най - добре да се закрепват на дъното с тежести. Астронотусите са доста интелигентни, бързо свикват с човека, бързо свикват да взимат храна направо от ръката и даже позволяват да ги погалиш.
За двойка астронотуси е нужен аквариум с обем не по малко от 100 литра, а най добре два пъти по голям. Към състава на водата рибите са невзискателни, тя не трябва да бъде с прекалена твърдост и алкална реакция, оптималната температура при отглеждане е 22-25 градуса. Предвид големия размер на рибите трябва интензивна филтрация и ежеседмична подмяна на вода от 20 до 30 % от общия обем, не е лошо ако аквариумът е оборудван с биофилтър, който е необходим заради голямото количество произвеждани от рибите органични отпадъци. Отчитайки голямото лакомство на астронотусите, трябва да ги храним с по едра храна например парчета говеждо, сърце и дроб. С удоволствие ядат също филе от калмар или морска риба, дъждовни червеи (те трябва предварително да се държат в съд с малко вода в продължение на 4-5 часа, за да им се очистят вътрешностите от пръст) малки риби които те с лекота гълтат цели. От сухите храни най добре да се вземат с подходящ размер, преди всичко специализирани гранули за едри цихлиди.
Астронотусите растат до максимален размер в продължение на няколко години, но полово зрели стават на двугодишна възраст. При благоприятни условия могат да живеят в аквариума до 15 години, запазвайки способността си към размножаване до преклонна възраст.


Развъждане

От момента на достигане половата зрялост астронотусите периодически хвърлят хайвер в аквариума в който живеят. Вземайки в предвид че двойката живее отделно от другите риби то има напълно реални шансове за получаване на потомство без да се оборудва допълнителен аквариум. Трябва да се има в предвид, че астронотусите въпреки своя внушителен размер са много плашливи и нервно реагират на всеки шум и движение в непосредствена близост до аквариума с хайвера и малките. В най-лошия случай може да се стигне до това, че да изядат всичкия хайвер и малки рибки. Най-добри резултати се постигат при размер на аквариума 100x50x50см. и повече. На дъното на аквариума се слага голям плосък камък на който ще бъде положен хайвера, грунд не е задължително да има. Водата трябва да бъде достатъчно мека с неутрална реакция, осветлението не играе роля, температурата да се вдигне до 26-28 градуса.

В периода когато хвърлят хайвер рибите стават много ярки, тялото придобива интензивен черен цвят цветните черти стават ярко червени. Понякога мъжкият от начало бива не много любезен с женската, но ако двойката за няколко дена се раздели със стъклена преграда, по нататък той се успокоява и става по-галантен. Един или два дни внимателно почистват повърхността на камъка и след това пристъпват към хвърлянето на хайвера. Женската в продължение на 4-5 часа полага равномерни редици на камъка голямо количество доста едри елипсовидни хайверени зърна. Количеството може да достигне хиляди и повече, за това защото рибата е не само голяма но и много плодовита. Родители с трогателна нежност се грижат за хайвера - обдухвайки го с плавниците си, премахват повредените зърна и внимателно се грижат за излюпващите се личинки. След 6-7 денонощия личинките се превръщат в малки и започват да плават и хранят. Първа храна за тях може да бъде артемия, дребен циклоп и дафния а след седмица вече може да им се дава кълцан тубифекс. Освен това, в първите дни от родителите активно се отделя питателен кожен секрет, малките се хранят с него от тялото на възрастните риби и се стараят да бъдат по близо до източника на безплатното угощение, постоянно плаващи около родителите в плътно ято.

Малките астронотуси растат бързо, но неравномерно за това в аквариума с млади рибки трябва регулярно да се провежда сортиране, с оглед на това по-големите да не изядат своите изоставащи в ръст братя. На едномесечна възраст по бързо растящите малки достигат вече до 2 см. , изискват необходимост от ежедневна подмяна 20 % от водата и да има мощна филтрация в аквариума където живеят.

.

cihlidi_fan

Похвално е, че се опитваш да помагаш за този раздел, но не виждам смисъл да се пише за рибка, за която вече има описание на сайта ( http://www.aquariumbg.com )
Иначе един съвет:
Недей да правиш текста "Болд" не е "естетично" можеш да "болдваш" само важните изречения от текста да кажем  :wink:
Иначе продължавай все така  :!:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

Малаваеца

Цитат на: "cihlidi_fan"Похвално е, че се опитваш да помагаш за този раздел, но не виждам смисъл да се пише за рибка, за която вече има описание на сайта ( http://www.aquariumbg.com )
Иначе един съвет:
Недей да правиш текста "Болд" не е "естетично" можеш да "болдваш" само важните изречения от текста да кажем  :wink:
Иначе продължавай все така  :!:
Извинявай просто исках да дам повече инфо.

Stas

Разбира се, че инфото е полезно!
Това с болда, обаче, наистина дразни.

Малаваеца

Цитат на: "Stas"Разбира се, че инфото е полезно!
Това с болда, обаче, наистина дразни.
Махнах го де!

nypko


cihlidi_fan

Цитат на: "nypko"Инфото си е много добро.Още повече че в посочения от "cihlidi_fan" раздел няма нищо свързано с "Astronotus ocellatus".Но явно и той не си е направил труда да прочете какво пише там(което не е голяма загуба):wink: ....
Но..както и да е.Поздрави за поста!!!

http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=111&vid=1
Аз ли нещо съм недоскив, или какво...  :?:  :roll:  Аз само Оцелатус виждам  :lol:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

nypko


Малаваеца


Similar topics (2)

3320

Публикации: 14
Прегледи: 24801

2268

Публикации: 25
Прегледи: 14721