Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Литература => Статии, книги и документи => Темата е започната от: NO CARRIER в 28.06.2006 12:12

Титла: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: NO CARRIER в 28.06.2006 12:12
Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютърAвтор: NO CARRIERСъжалявам, но не ме бива много в писане на обяснения за теорията.

Накратко, идеята е следната:

Когато една течност се изпарява, се отнема топлина. При нормални условия, водата се изпарява и без чужда помощ.

Ако просто отворим капака на аквариума, течението, създадено от филтъра в него, ще помогне за по-интензивното изпарение. Дори с включено осветление, ще имаме разлика в температурата от 1-2°C.

В много случаи това не е достатъчно. На помощ идват вентилаторите.

(http://tsvetkov.be/upld/files/1/Tech/stock%20psu%20fan.jpg)

Това е някакъв 80мм вентилатор. Подобни се използват за охлаждане в компютрите и, по-точно, в захранващите блокове, но напоследък и на други места. :-)

Когато обдухваме водната повърхност, изпарението е по-интензивно и температурата на самата вода става по-ниска.

Повечето аквариуми са с вече конструиран капак и реконструкцията му ще докара повече главоболия отколкото полза. За това ще се спрем на няколко варианта:

1.С помощта на тел поставяме вентилатора вътре в аквариума.

2.Ако не пречи на осветлението, отваряме капака (в случаите, когато той се плъзга напречно или настрани) и поставяме, пак с помощта на тел или "свински опашки" вентилатора над повърхността на водата.

3.Разширяваме още малко ъгълчето, през което минават кабелите и маркучите в задния ъгъл и поставяме там вентилатора.

Вариант 1 не е особено сполучлив, защото интензивното изпарение най-вероятно ще повреди вентилатора още на първия или втория месец. Не знам, не съм пробвал.

Самото механично закрепване няма да коментирам, това оставям на вас. :-)

Електрическото изпълнение:

Необходим ни е един захранващ адаптор, кабел, PVC изолационна лента (изолирбанд) и един или два вентилатора.

Можем да ползваме обикновен, не регулируем:
(http://tsvetkov.be/upld/files/1/Tech/769.jpg)
За целта може да се ползва стар адаптор от радио, някаква детска играчка, от дефектирал хъб или суич, телефон и т.н.

Или регулируем:
(http://tsvetkov.be/upld/files/1/Tech/CA-33.jpg)

Ако адапторът не е регулируем, подбираме такъв с изходно напрежение от порядъка на 7,5-9-12В, в зависимост от оборотите на вентилатора и разликата, която трябва да постигнем. Консумацията на самия вентилатор не е голяма (максимум съм срещал до 300-400мА при 12В и то рядко), така че повечето ще свършат работа.

Удобството на регулируемия адаптор е, че без други средства можем да променяме изходното напрежение и така да регулираме оборотите на вентилатора.

Как става свързването.

Вземаме адаптора и отрязваме буксата накрая, тя няма да ни е нужна.

Първо трябва да определим плюса и минуса на кабелчето, което излиза от адаптора. При неправилно свързване, вентилаторът може да дефектира.  

Много често кабелите са маркирани с тънка бяла ивица, маркировката обикновено е на минусовия проводник. Но не винаги. Когато имаме мултицет, определянето е лесно. Ако нямаме, най-лесният начин е да вземем светодиода от стара запалка (или от където и да е другаде).

Варварският вариант е да допрем двата проводника, идващи от адаптора до изводите на диода. Плюсът е на по-дългото краче. Ако не светне, обръщаме обратно. Не съм пробвал, но вероятно диодът ще светне еднократно и ще изгори.  

Правилният метод е с един резистор, от 470 ома до 1,5 килоома, свързан последователно.

Ето подробности за светодиодите:
(http://tsvetkov.be/upld/files/1/Tech/led_anschl.jpg) (http://tsvetkov.be/upld/files/1/Tech/led_anschl_2.jpg)

След като сме определили поляритета, с обикновено ножче обелваме ПВХ изолацията и на кабелите на около 2см. Свързваме червения кабел на вентилатора с плюса от адаптора. Черния кабел го свързваме с отрицателния проводник, минуса. Внимателно изолираме двете връзки с PVC лентата. Включваме в контакта за проверка. Ако всичко е наред, остава да му намерите място и сте готови с процедурата.

Също така, може да се използва старо компютърно захранване. Ако ползваме него, вариантите са два:

1. Черният кабел на вентилатора се връзва към черен кабел на някоя от захранващите букси. Червеният кабел се връзва към жълт кабел от захранването. Така вентилаторът работи на максимални обороти.
2. Черният кабел на вентилатора се връзва към червен кабел от захранването. Червеният кабел се връзва пак към жълтия кабел от захранването. Тогава вентилаторът работи на 7В и, съответно, на по-ниски обороти.

Практически резултати:

Температура в стаята: 27°C.
Температура в големия, 110л аквариум: 23,7°C. Вентилаторът се захранва с 12В.
Температура в малкия, 20л аквариум: 24°. Вентилаторът се захранва със 7,5В.

Постановката в голямия е следната:
(http://tsvetkov.be/ribi/Ribi-2005-08-01/photos/thumb5.jpg) (http://tsvetkov.be/ribi/Ribi-2005-08-01/photos/photo5.jpg) (http://tsvetkov.be/ribi/Ribi-2005-08-01/photos/thumb6.jpg) (http://tsvetkov.be/ribi/Ribi-2005-08-01/photos/photo6.jpg)
Само, че в момента капакът стои отворен на 6-7мм, повдигнат с една капачка от минерална вода, 10л.

Да не забравя и за недостатъците: Изпарението на вода е доста голямо. Може би, до литър на ден в големия аквариум и половин в малкия. А и в стаята може да замирише на риба. :-)
Титла: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: miTko в 28.06.2006 13:01
Така де,какво неясно има, както се казва в онзи виц - жълтото отпред, кафявото отзад ! :)
Миналото лято слагах, но сега ме мързи и по-скоро не ми се занимава.
Иначе открит аквариум доста водица изпарява.Това зависи от разликата в температурите на водата в аквариума и тази на въздуха в стаята, също зависи и от влажноста на въздуха. В къщи като че ли пролет и есен най-много изпарява.
Титла: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: Longanlon в 30.06.2006 17:05
По въпроса за определяне на плюса и минуса на адаптора:

Ако сте технически инвалид като мене, помолете в магазина да ги определят - те си имат едно уредче. Направо на място да отрежат накрайника на адаптора и да тестват. Даже може да си носите вентилатора - на мене ми ги и свързаха :)

За охлаждането:

Методът наистина работи - сваля температурата с 3-4С. Изпарението е значително - литър на ден поне. От това въздухът в стаята става вляжен и е добре да се проветрява вечер.


За адаптора:

Силно препоръчвам да си купите регулируем адаптор. Така ще може да намалявате оборотите на вентилатора, когато не е чак толкова много горещо. Струва 5 лева..
Титла: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: Longanlon в 10.07.2006 09:09
Коко, един интересен феномен наблюдавам: регулируемият ми адаптор има няколко степени и като се опитах да намаля на вентилатора оборотите, намаляйки волтажа се оказа, че като превключвам от 12 на 9 и на 6 нищо не става - върти си със същата скорост (доколкото мога да видя, чуя и усетя). Когато цъкна на 4,5 обаче, веднага скоростта спада осезаемо.
Титла: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: NO CARRIER в 10.07.2006 10:10
Има голяма вероятност да си попаднал на много менте регулируем адаптор. Но докато не го отвориш или премериш с волтмер, нищо повече не мога да ти кажа. :-(
Титла: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: Joro Vn в 10.07.2006 18:06
Може да не е линейна зависимостта "напрежение- обороти", но трябва да има осезателна /за човешките сетива/ разлика в оборотите под 10-11 V.
На моя вентилатор тази характеристика я снемах. Само че напрежението го регулирам безстепенно. До преди месец карах на 75 % от мах обороти и почти не се чуваше шума.
За малко по- сръчните- схемата на регулиране е елементарна за изпълнение и е без скъпи и дефицитни елементи. Изпълнил съм я с регулируем стабилизатор на напрежение LM 317 T. Освен този трикраков стабилизатор има няколко кондензатора, резистор и потенциометъра за регулиране- около лев за всичко. Коко може да качи схемата тук, че на мен ще ми отнеме сигурно половин работен ден  :D  :wink:.
Титла: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: theater в 10.07.2006 19:07
Аз лично мисля да правя тази схема като ми остане малко време с въпросния стабилизатор:
http://www.dosmen.hit.bg/electron/tzu/tzu01.htm

EDIT: Не знам как стои въпроса с правата да се сложи директно схемата от сайта, затова слагам препратка към самия сайт с описанието и схемата.
Титла: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: NO CARRIER в 10.07.2006 23:11
Коко отдавна го е хванал мързелът и ползва готови регулатори. :-)
(http://neomontana.dir.bg/photos/9.jpg)
(http://neomontana.dir.bg/schemes/9s1.gif)

НАБОР "Стабилизиран изправител 4" LM317, (1.3 - 30)V, 1.5А, 20W   
Цена, лв. 2.10.
http://neomontana.dir.bg/kit9.htm (http://neomontana.dir.bg/kit9.htm)
Титла: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: DJBamby в 11.07.2006 00:12
Повечето токоизправители имат копче и за смяна на поляритета. Така, че връзваш и за 2 секунди сменяш поляритета ако нетръгне от раз;). Регулируемите са за предпочитане и ако слушате мен си вземете 120 мм. перки от 7-8 лв. Те имат по-голям CFM (дебит), а шумът доста по-малко,защото работят под 2400оборота при 12V. С регулируем токоизправител за 0,5А съм пуснал 3 перки по 120мм. на 7,5V  и почти не се чуват в режим около 1200 оборота.

И да добавя нещо, ако сте решили да използвате компютърно захранване. Може, но захранването трябва да си е здраво и се стартира, знаете ли как?. Ако е повредено, поне можете от някой да намерите такова и да го "обезкостите" за перка.  Ако искате от работещ компютър да вземете от някой молекс 7 или 12V трябва доста да се внимава какво се прави и как. Все пак се извежда кабел, отива към водата......да не го сритате или дадете накъсо ей:), че някой защити бавно сработват и после дъно,процесор, хард:(. Има едни захранвания DELUX400W те са със букса отзад за 12V и си имат допълнителен кабел за да си върже човек я монитора , я принтера. Тук вече е по-лесно, но за да работи кулера (кулерите) трябва компютъра да е включен, е ако не ви пречи шума и оборотите на електромера......;)

Ако някой живее наблизо и иска перки подарявам тези от снимката!

(http://img74.imageshack.us/img74/6070/dscf06306qs.th.jpg) (http://img74.imageshack.us/my.php?image=dscf06306qs.jpg)
Двете черните са по 90 мм , а голямата е Titan 120mm.
Имам и 2-3 изгорели захранвания, но перките им работят;)
Титла: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: chandler в 13.09.2006 16:04
имам един въпрос за тези вентилатори:
От коя страна на вентилатора трябва да духа? От тази:
(http://photofile.ru/photo/chandler/2101227/large/34491465.jpg)

или от тази:
(http://photofile.ru/photo/chandler/2101227/large/34491467.jpg)
Титла: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: NO CARRIER в 13.09.2006 17:05
Огледай го от страните, обикновено имат стрелкички с посоката на въртене и въздушния поток.
Теоретически, би трябвало да духа както е на втората снимка.
Титла: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: miTko в 13.09.2006 17:05
Обикновено духа по посока на "официалния" етикет(лепенка).
Титла: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: dido в 13.09.2006 18:06
Пусни го да бачка и ще разбереш  :D
Титла: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: chandler в 13.09.2006 18:06
е, то работи досега, ама ми изглежда по-функционално да духа от другата страна, щото така тези пластмасовите (напречните) конструкции спират малко въздушната струя. и затова си викам да не съм объркал нещо полюсите (които се сменят от адаптора).
Титла: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: theater в 13.09.2006 19:07
Ако объркаш "полюсите" няма да се завърти вентилатора.  :wink:
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: anonto в 20.06.2007 12:12
Вчера температурата ми достигна към 34 градуса и ще се наложи и аз да правя охлаждане.
Разглобих няколко захранвания и за да не купувам адаптер пробвах варианта вентилатора да бъде захранен от захранване на ПС.
Като откачих захранването от компа и навързах вентилатор от друг захранващ блок по следния начин.
Цитат на: NO CARRIER в 28.06.2006 12:12
Черният кабел на вентилатора се връзва към черен кабел на някоя от захранващите букси. Червеният кабел се връзва към жълт кабел от захранването. Така вентилаторът работи на максимални обороти.

Да ама нещо не тръгна. То това захранване не трябва ли да се активира по някакъв начин, както се активира в ПС то с пускането на компютъра.
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: NO CARRIER в 20.06.2007 12:12
Вземаш един кламер, разтваряш го и го ръгаш между зеления и един от черните кабели на големия конектор, дето се муши на дънната платка. :)
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: zambo в 20.06.2007 14:02
Цитат на: NO CARRIER в 20.06.2007 12:12
Вземаш един кламер, разтваряш го и го ръгаш между зеления и един от черните кабели на големия конектор, дето се муши на дънната платка. :)
Аз използвах едно от най-малките вентилаторчета за баня или отдушник  . Вентилатора работи на 220 волта , неизисква никакви адаптори или каквито и да било приспособления , просто дълъг кабел със щепсел и в контакта .
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: anonto в 20.06.2007 14:02
Кламера свърши работа.
Благодаря!
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: minimalistic в 20.06.2007 17:05
Адаптор от NOKIA, с изходни 5.7V/800mA за захранване на вентилатор от процесор 12V ще върши ли работа? С това разполагам :-(
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: Emsi в 20.06.2007 17:05
Цитат на: minimalistic в 20.06.2007 17:05
Адаптор от NOKIA, с изходни 5.7V/800mA за захранване на вентилатор от процесор 12V ще върши ли работа? С това разполагам :-(

Ще го захрани, но няма да е с пълна мощ.
Ако имаш стара телевизиона игра, те имат трафове с възможност да си регулираш напрежението от 1.5V до 12V аз съм по този начин и мога да си регулирам оборотите посредством трафа.
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: minimalistic в 20.06.2007 19:07
Току що го направих с това, което описах в горния пост. Ще видим колко ще падне температурата. Само ме е страх случайно да не отворя повече капаците, че да цопне вътре и.. :-D
Ето го в действие:
(http://img260.imageshack.us/img260/5571/dsc04980vr2.jpg)
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: chandler в 20.06.2007 19:07
доста рисковано си го поставил този вентилатор наистина. освен това май спира светлина, доколкото виждам от снимката.
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: minimalistic в 20.06.2007 19:07
От двете му страни са дръжките на капаците, за да не го разместя случайно. А за осветлението.. Доста растения ми плават, така че достатъчно е намалена светлината :-D Няма къде другаде да го служа.

Поздрави
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: NO CARRIER в 20.06.2007 21:09
Изрежи едно правоъгълно парче по-дебел картон или нещо такова, изрежи му дупка като за вентилатора, ама по-малка и го закрепи с някакви жички, бурмета или каквото се сетиш.
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: minimalistic в 21.06.2007 00:12
Но така ще стане още по-тъмно. утре ще видя как ще бъде, че сега бира имам да пия *bg*

п.п.
С тоя вентилатор ми поддържа 26-26.5 градуса - перфектно 8-)
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: theater в 23.06.2007 15:03
Ето и от мен обещаните снимки на "марков" капак как стои - един общ и един близък кадър на самия вентилатор:
(http://polychronov.elsys.bg/aqua/howto/vent/aquarium_obsht.jpg)
(http://polychronov.elsys.bg/aqua/howto/vent/vent.jpg)
Обърнете внимание на количеството прах по вентилатора. Пуснат е преди около месец и половина.
В къщи се обира с прахосмукачка през ден, като прахосмукачката е с воден филтър.
София.....  :-(
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: spetsa в 26.06.2007 12:12
Ще има ли проблем ако се сложи неонов вентилатор и на какво растояние най-много може да е от водата?
Днес бях в магазин Discus и там видях че стоят два вентилатора точно на повърхността на водата(аквариума нямаше капак) при мен няма как да стане тази работа мога да го сложа на 10-12 см от водата ще бъде ли проблем
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: islander в 26.06.2007 14:02
Не виждам да има проблем...
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: breeze в 26.06.2007 14:02
След като вчера температурата на аквариума ми достигна критичните 28 градуса (критични за моя мързел ;) ) се размърдах, изкормих едно старо захранване и пуснах 12 волтовото вентилаторче на около 8 волта.
Днес температурата е 24 градуса, 4 градуса надолу :) (при положение че вън е горе долу същата жега)
Обемът е 60 литра, дъно (повърхност) с площ 70 х 30, вентилаторът дори не е косо под ъгъл, а духа надолу перпендикулярно на повърхността от около 5 см.
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: puhcho в 26.06.2007 22:10
Ето при мен как се получи- залепих го с Ц200 на ъгъла на аквариума,направих го с регулираем адаптер китайски,но за съжеление никъде нямаше и взех за 11 лева.

Температува в Стаята:30 градуса
Температура в Аквариума - Преди(заради осветлението):31,32 градуса
Температура в Аквариума - Сега(Със осветление):19 градуса

За 12 часа смъкна рекордно температурата и изпари към 3 литра,много съм доволен,мерси много Коко!!!

Ето малко снимки:
(http://i.data.bg/07/06/26/436397.jpg?3k8t)
(http://i.data.bg/07/06/26/436400.jpg?kclf)
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: Emsi в 26.06.2007 23:11
От 31 до 19  =-O
Много ме съмнява...  *NO*
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: puhcho в 27.06.2007 10:10
Цитат на: Emsi в 26.06.2007 23:11
От 31 до 19  =-O
Много ме съмнява...  *NO*

Толкова е...термометъра не лъже :-D
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: ico в 27.06.2007 11:11
В стаята е 31-32 градуса.С внтилторче (най-малкото дето намерих из къщи) температурата в аквариума варира 24-26 градуса. Намалил съм волтовете на захранването 6-7 волта, че иначе шуми много от завихрянето на въздуха при по-бързите обороти.
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: DJBamby в 03.07.2007 03:03
Puhcho недей така де от 31 на 19С, да не си сменял вода?

При мен доста прудно охлаждам под 28С но светя с 3 МХ по 150W. С климатик и в стаята е 24-25С (вечер 23). Пуснах вентилаторите на 12 Волта , но определено несмогват и намалих пак на 9 за да нешуми много.
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: theater в 03.07.2007 17:05
Бамби, според мен при твоя аквариум и осветление си трябват 12 см перки и то поне 2.  :-D
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: Raziel в 03.07.2007 17:05
Цитат на: Emsi в 26.06.2007 23:11
От 31 до 19  =-O
Много ме съмнява...  *NO*


СТига  глупости бе  то климатик да е не може да свали на 19 С.  От къде  ще  доиде  тва  студеното?  Ти  с климатик да му духаш отгоре не може я свалиш толкова.
Да не би в  стаята ти да е  21С ? :)
АКо има  такива  вентилатор4ета дай да си взема  10 и ще си ги сложа на прозореца, и вън ще е 30 в нас ще е  19 С :)
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: theater в 03.07.2007 17:05
Разиел, не мислиш !
Тук говорим за физичен ефект, който не можеш да постигнеш с просто духане отвън навътре към апартамента си. Иначе съм съгласен, че 12 градуса трудно ще се свалят с изпарение. Трябва аквариума да е с много странни размери - плитък и с голяма площ.
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: kratun в 03.07.2007 18:06
В края на краищата нещата са сведени до активно охлаждане с вентилатор. Няма как в стаята да имаш температура 23 градуса. С тези 23 градуса обдухваш принудително водна повърхност с температура 29 градуса и след 2 дена духане да постигнеш 19 или много под стайната. Откъде ще дойде? Може да стане с нередовни термометри.
При мен в момента показателите са следните:
Навън - 35,2 градуса на сянка, но датчика е поставен на тухлен перваз под прозореца;
Вътре в стаята при пуснат климатик - 25,4 градуса на ниво 1,5 метра над пода в по-студената част на стаята, където духа климатика;
В аквариума - 28,3 градуса с включено осветление, затворен капак, без вентилатор и без горни стъклени прегради. Малко преди да се изключи осветлението в 23,30 температурата стига до около 29,00 градуса.
Ако някой може да свали температурата на водата до 19,00 градуса само с един вентилатор - ще бягам за уиски до съседния град и обратно. *DRINK*
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: panchopan в 03.07.2007 18:06
абе може може
знаеш ли какви вентилатори има :-)
ама за едно уиски кой ще ти се занимава  *ROFL* :-D *DRINK*
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: DJBamby в 03.07.2007 18:06
Цитат на: theater в 03.07.2007 17:05
Бамби, според мен при твоя аквариум и осветление си трябват 12 см перки и то поне 2.  :-D


3 перки са по 120 мм на 2400 оборота!

(http://img235.imageshack.us/img235/3460/kuleriod6.jpg)
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: batRambo в 03.07.2007 18:06
Някой изобщо забеляза ли ,че на Пухчо аквариума е без каквито и да е капаци ?!? при мен БЕЗ вентилатор и БЕЗ капаци температурата на аквариумите ми обикновенно е 8 - 10 градуса по ниска от тази в стаята.
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: chandler в 03.07.2007 18:06
Цитат на: batRambo в 03.07.2007 18:06
Някой изобщо забеляза ли ,че на Пухчо аквариума е без каквито и да е капаци ?!? при мен БЕЗ вентилатор и БЕЗ капаци температурата на аквариумите ми обикновенно е 8 - 10 градуса по ниска от тази в стаята.

това ще може ли някой да ми го обясни с някой закон от физиката? ще съм му благодарен. хем да науча и аз нещо.
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: breeze в 03.07.2007 18:06
Цитат на: batRambo в 03.07.2007 18:06
Някой изобщо забеляза ли ,че на Пухчо аквариума е без каквито и да е капаци ?!? при мен БЕЗ вентилатор и БЕЗ капаци температурата на аквариумите ми обикновенно е 8 - 10 градуса по ниска от тази в стаята.

Да бе да  *NO*   8-)
А сега сериозно, ако си сигурен 100% че е така - тоест, не гледаш на колко си настроил климатика, а колко градуса реално ти е в стаята (с надежден термометър), яко въздушно течение край (над) аквариума е единственото обяснение.
Ако въздухът над/около аквариума не се движи, настъпва динамичен баланс между изпарението и кондензирането и то такъв, че температурите са равни.
Обяснявам: ако аквариумът ти е с 10 градуса по студен от въздуха, ще започне бурен конденз вкл. върху водната повърхност и всичко ще се изравни (понеже кондензиращата пара отдава енергия на студеното тяло, върху което кондензира).
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: batRambo в 03.07.2007 19:07
breeze прав си ама нека да обясня и аз реалните условия :-)
Живея таванско помещение с 2 стаи едната със северно а другата с югоизточно изложение и прозорците ми са винаги отворени. По този начин се осигурява движението на въздуха(сенчеста и напечена от слънцето области винаги създават течение) По този начин се намалява така наречената "относителна влажност" на въздуха и няма как да се получи конденз, особенно при висока температура на въздуха. Изпарението става от повърхността на водата и съответно и там е понижаването на температурата. Обаче целта е да охладим целия аквариум, така че е необходимо и значителна циркулация и на водата (според мен това е по-важния момент в случая). Следващия важен момент е да предотвратим повторното затопляне на аквариума, а при мен това се получава по следния начин. 8 аквариума по 100-тина литра плътно един до друг и стиропор под тях почти плътно допрени до стената от гипс-картон и вата. При това положение затоплянето е само от предното стъкло и страничните на крайните аквариуми. Лампите са далеч от повърхността на водата и не са с нажежаема жичка (те отдават около 2/3 от енергията като топлина т.е. 60 w крушка = 40 w нагревател приблизително).
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: DJBamby в 03.07.2007 20:08
И на таванския е най- хладно ли лятото?
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: batRambo в 03.07.2007 21:09
Именно че не е !!! Казах го защото спомена за мерене на температурата и климатици и други глупости. Обикновенно през лятото у дома е малко по-топло отколкото навън. Ама никой не те кара да вярваш  :-) Вчера една анциструска хвърли хайвер а днес друга ... това май трябва да е достатъчно показателно за температурата на водата  :-P
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: MeTogu в 03.07.2007 21:09
Хахахаха и аз миналия вторник в най-големите жеги имах хайвер и малките (70 парчета) са вече на 4-5 дена, днес ги захраних с артемия!Е аз на охлаждам като BatRambo, имам си климатик и водата ми е 25,5 градуса  *YAHOO*
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: NO CARRIER в 03.07.2007 22:10
Цитат на: chandler в 03.07.2007 18:06
това ще може ли някой да ми го обясни с някой закон от физиката? ще съм му благодарен. хем да науча и аз нещо.

Да, елементарно е. Обяснението е както при вентилатора: при изпарение на водата се отнема топлина. След като няма капак, за да задържа водните пари, дали ще духа вентилатор или изпарението ще се осъществява от движещатата се от водното течение вода, все тая. Е, точно името на закона и откривателя му, не помня.
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: batRambo в 03.07.2007 22:10
Без Брауново движение няма дифузия  :-)
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: Vlado в 03.07.2007 22:10
Има един много прост метод, базиран на същата идея - изпарение. Научих го отдавна от най-добрия бг акварист Альошата (Алексей Юхновски). Идеята е следната - взема се тензух, намокрен с вода и се залепва на предното стъкло на Аквариума. Долната част се потопява във ваничка с вода. Тензухът никога не изсъхва от капилярните сили, а се изпарява постоянно. Методът е особено подходящ при спешни случаи.
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: Boby_ в 04.07.2007 09:09
Цитат на: Vlado в 03.07.2007 22:10
Има един много прост метод, базиран на същата идея - изпарение. Научих го отдавна от най-добрия бг акварист Альошата (Алексей Юхновски). Идеята е следната - взема се тензух, намокрен с вода и се залепва на предното стъкло на Аквариума. Долната част се потопява във ваничка с вода. Тензухът никога не изсъхва от капилярните сили, а се изпарява постоянно. Методът е особено подходящ при спешни случаи.


Като чуя или прочета някой да говори за "най-добрия", направо се изприщвам. Още повече, че за пръв път чувам за тая личност. :-) Както и да е.
Методът сигурно е добър за развъден аквариум в някое мазе, но не и за такъв, който е за пред хората - последното нещо, което ще сложа на стъклото на аквариума в хола си, е тензух. :-)
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: 77 в 04.07.2007 10:10
Цитат на: Vlado в 03.07.2007 22:10
Има един много прост метод, базиран на същата идея - изпарение. Научих го отдавна от най-добрия бг акварист Альошата (Алексей Юхновски). Идеята е следната - взема се тензух, намокрен с вода и се залепва на предното стъкло на Аквариума. Долната част се потопява във ваничка с вода. Тензухът никога не изсъхва от капилярните сили, а се изпарява постоянно. Методът е особено подходящ при спешни случаи.
долу горе така правя когато децата вдигнат висока температура :-P
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: puhcho в 05.07.2007 10:10
Цитат на: batRambo в 03.07.2007 18:06
Някой изобщо забеляза ли ,че на Пухчо аквариума е без каквито и да е капаци ?!? при мен БЕЗ вентилатор и БЕЗ капаци температурата на аквариумите ми обикновенно е 8 - 10 градуса по ниска от тази в стаята.

Да,точно - мисля че е от това,капака съм го махнал,за по-интензивно охлаждане.
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: puhcho в 11.07.2007 15:03
Вижте как се получи при мен по нов начин,защото си взех скимера и нямаше място да е по стария начин
(http://i.data.bg/07/07/11/457436_orig.jpg)
(http://i.data.bg/07/07/11/457443_orig.jpg)

от 30 смъква на 24 градуса 8-)
при температура в стаята 28
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: puhcho в 28.05.2008 22:10
Настана лято, а големият ми аквариум има нужда от интензивно охлаждане.
Климатик най-рано след 3-4 месеца мога да очаквам,
та искам да попитам понеже ще използвам доста вентилатори има ли начин не всяко да има адаптерче и разклонителите за заприличат на елхи, ами едно друго нещо, което се сетих,
а именно дали може вентилаторчетата да се вържат към захранване от компютър.
Ако някой знае дали може и как ще стане, моля да ми помогне. :-)
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: Joro Vn в 28.05.2008 23:11
      Може и с един брой адаптор, но с по-голяма изходна мощност. Например за 500 mA изходен ток, при 12 VDC. Един вентилатор консумира около 100 mA средно, което значи, че може да се захранят 4-5 броя. Включват се паралелно към адаптора.  :-) Става и с компютърно захранване, но заема доста място. Изполваш изход с + 12 V  и маса. Тук може да захраниш доста вентилаторчета. Този изход например за 250 W блок има около 10-на ампера изходен ток. Може да ползваш и директния изход за вентилатор.
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: Methokill в 10.05.2012 23:11
извинявам се че пиша в толкова стара тема ,но не разбрах в сладководния аквариум трябва ли да се долее вода в следствие на това изпарение,ако примерно се е изпарило известно количество в рамките на 2-3 дни ? пише във форума за соленоводен,но за сладководен не намерих...по-хубаво да пиша в стара тема от колкото да правя нова според мен....
Титла: Re: Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър
Публикувано от: andreydemon в 11.05.2012 09:09
Можеш да долееш,но далеч не е задължително.Изпарението в сладководен аквариум не променя чак толкова параметрите на водата.По-скоро е необходимо от естетическа гледна точка.Поздрави *bg* *bg*