• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Ексима
  • Killiman Ltd

Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютър

Започната от NO CARRIER, 28.06.2006 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Охлаждане на аквариума с вентилатор от компютърAвтор: NO CARRIERСъжалявам, но не ме бива много в писане на обяснения за теорията.

Накратко, идеята е следната:

Когато една течност се изпарява, се отнема топлина. При нормални условия, водата се изпарява и без чужда помощ.

Ако просто отворим капака на аквариума, течението, създадено от филтъра в него, ще помогне за по-интензивното изпарение. Дори с включено осветление, ще имаме разлика в температурата от 1-2°C.

В много случаи това не е достатъчно. На помощ идват вентилаторите.Това е някакъв 80мм вентилатор. Подобни се използват за охлаждане в компютрите и, по-точно, в захранващите блокове, но напоследък и на други места. :-)

Когато обдухваме водната повърхност, изпарението е по-интензивно и температурата на самата вода става по-ниска.

Повечето аквариуми са с вече конструиран капак и реконструкцията му ще докара повече главоболия отколкото полза. За това ще се спрем на няколко варианта:

1.С помощта на тел поставяме вентилатора вътре в аквариума.

2.Ако не пречи на осветлението, отваряме капака (в случаите, когато той се плъзга напречно или настрани) и поставяме, пак с помощта на тел или "свински опашки" вентилатора над повърхността на водата.

3.Разширяваме още малко ъгълчето, през което минават кабелите и маркучите в задния ъгъл и поставяме там вентилатора.

Вариант 1 не е особено сполучлив, защото интензивното изпарение най-вероятно ще повреди вентилатора още на първия или втория месец. Не знам, не съм пробвал.

Самото механично закрепване няма да коментирам, това оставям на вас. :-)

Електрическото изпълнение:

Необходим ни е един захранващ адаптор, кабел, PVC изолационна лента (изолирбанд) и един или два вентилатора.

Можем да ползваме обикновен, не регулируем:

За целта може да се ползва стар адаптор от радио, някаква детска играчка, от дефектирал хъб или суич, телефон и т.н.

Или регулируем:


Ако адапторът не е регулируем, подбираме такъв с изходно напрежение от порядъка на 7,5-9-12В, в зависимост от оборотите на вентилатора и разликата, която трябва да постигнем. Консумацията на самия вентилатор не е голяма (максимум съм срещал до 300-400мА при 12В и то рядко), така че повечето ще свършат работа.

Удобството на регулируемия адаптор е, че без други средства можем да променяме изходното напрежение и така да регулираме оборотите на вентилатора.

Как става свързването.

Вземаме адаптора и отрязваме буксата накрая, тя няма да ни е нужна.

Първо трябва да определим плюса и минуса на кабелчето, което излиза от адаптора. При неправилно свързване, вентилаторът може да дефектира.  

Много често кабелите са маркирани с тънка бяла ивица, маркировката обикновено е на минусовия проводник. Но не винаги. Когато имаме мултицет, определянето е лесно. Ако нямаме, най-лесният начин е да вземем светодиода от стара запалка (или от където и да е другаде).

Варварският вариант е да допрем двата проводника, идващи от адаптора до изводите на диода. Плюсът е на по-дългото краче. Ако не светне, обръщаме обратно. Не съм пробвал, но вероятно диодът ще светне еднократно и ще изгори.  

Правилният метод е с един резистор, от 470 ома до 1,5 килоома, свързан последователно.

Ето подробности за светодиодите:


След като сме определили поляритета, с обикновено ножче обелваме ПВХ изолацията и на кабелите на около 2см. Свързваме червения кабел на вентилатора с плюса от адаптора. Черния кабел го свързваме с отрицателния проводник, минуса. Внимателно изолираме двете връзки с PVC лентата. Включваме в контакта за проверка. Ако всичко е наред, остава да му намерите място и сте готови с процедурата.

Също така, може да се използва старо компютърно захранване. Ако ползваме него, вариантите са два:

1. Черният кабел на вентилатора се връзва към черен кабел на някоя от захранващите букси. Червеният кабел се връзва към жълт кабел от захранването. Така вентилаторът работи на максимални обороти.
2. Черният кабел на вентилатора се връзва към червен кабел от захранването. Червеният кабел се връзва пак към жълтия кабел от захранването. Тогава вентилаторът работи на 7В и, съответно, на по-ниски обороти.

Практически резултати:

Температура в стаята: 27°C.
Температура в големия, 110л аквариум: 23,7°C. Вентилаторът се захранва с 12В.
Температура в малкия, 20л аквариум: 24°. Вентилаторът се захранва със 7,5В.

Постановката в голямия е следната:

Само, че в момента капакът стои отворен на 6-7мм, повдигнат с една капачка от минерална вода, 10л.

Да не забравя и за недостатъците: Изпарението на вода е доста голямо. Може би, до литър на ден в големия аквариум и половин в малкия. А и в стаята може да замирише на риба. :-)

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Така де,какво неясно има, както се казва в онзи виц - жълтото отпред, кафявото отзад ! :)
Миналото лято слагах, но сега ме мързи и по-скоро не ми се занимава.
Иначе открит аквариум доста водица изпарява.Това зависи от разликата в температурите на водата в аквариума и тази на въздуха в стаята, също зависи и от влажноста на въздуха. В къщи като че ли пролет и есен най-много изпарява.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

По въпроса за определяне на плюса и минуса на адаптора:

Ако сте технически инвалид като мене, помолете в магазина да ги определят - те си имат едно уредче. Направо на място да отрежат накрайника на адаптора и да тестват. Даже може да си носите вентилатора - на мене ми ги и свързаха :)

За охлаждането:

Методът наистина работи - сваля температурата с 3-4С. Изпарението е значително - литър на ден поне. От това въздухът в стаята става вляжен и е добре да се проветрява вечер.


За адаптора:

Силно препоръчвам да си купите регулируем адаптор. Така ще може да намалявате оборотите на вентилатора, когато не е чак толкова много горещо. Струва 5 лева..

Longanlon

Коко, един интересен феномен наблюдавам: регулируемият ми адаптор има няколко степени и като се опитах да намаля на вентилатора оборотите, намаляйки волтажа се оказа, че като превключвам от 12 на 9 и на 6 нищо не става - върти си със същата скорост (доколкото мога да видя, чуя и усетя). Когато цъкна на 4,5 обаче, веднага скоростта спада осезаемо.

NO CARRIER

Има голяма вероятност да си попаднал на много менте регулируем адаптор. Но докато не го отвориш или премериш с волтмер, нищо повече не мога да ти кажа. :-(

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Joro Vn

Може да не е линейна зависимостта "напрежение- обороти", но трябва да има осезателна /за човешките сетива/ разлика в оборотите под 10-11 V.
На моя вентилатор тази характеристика я снемах. Само че напрежението го регулирам безстепенно. До преди месец карах на 75 % от мах обороти и почти не се чуваше шума.
За малко по- сръчните- схемата на регулиране е елементарна за изпълнение и е без скъпи и дефицитни елементи. Изпълнил съм я с регулируем стабилизатор на напрежение LM 317 T. Освен този трикраков стабилизатор има няколко кондензатора, резистор и потенциометъра за регулиране- около лев за всичко. Коко може да качи схемата тук, че на мен ще ми отнеме сигурно половин работен ден  :D  :wink:.

theater

Аз лично мисля да правя тази схема като ми остане малко време с въпросния стабилизатор:
http://www.dosmen.hit.bg/electron/tzu/tzu01.htm

EDIT: Не знам как стои въпроса с правата да се сложи директно схемата от сайта, затова слагам препратка към самия сайт с описанието и схемата.
140л - харацини
http://starividri.org

NO CARRIER

Коко отдавна го е хванал мързелът и ползва готови регулатори. :-)НАБОР "Стабилизиран изправител 4" LM317, (1.3 - 30)V, 1.5А, 20W   
Цена, лв. 2.10.
http://neomontana.dir.bg/kit9.htm

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

DJBamby

Повечето токоизправители имат копче и за смяна на поляритета. Така, че връзваш и за 2 секунди сменяш поляритета ако нетръгне от раз;). Регулируемите са за предпочитане и ако слушате мен си вземете 120 мм. перки от 7-8 лв. Те имат по-голям CFM (дебит), а шумът доста по-малко,защото работят под 2400оборота при 12V. С регулируем токоизправител за 0,5А съм пуснал 3 перки по 120мм. на 7,5V  и почти не се чуват в режим около 1200 оборота.

И да добавя нещо, ако сте решили да използвате компютърно захранване. Може, но захранването трябва да си е здраво и се стартира, знаете ли как?. Ако е повредено, поне можете от някой да намерите такова и да го "обезкостите" за перка.  Ако искате от работещ компютър да вземете от някой молекс 7 или 12V трябва доста да се внимава какво се прави и как. Все пак се извежда кабел, отива към водата......да не го сритате или дадете накъсо ей:), че някой защити бавно сработват и после дъно,процесор, хард:(. Има едни захранвания DELUX400W те са със букса отзад за 12V и си имат допълнителен кабел за да си върже човек я монитора , я принтера. Тук вече е по-лесно, но за да работи кулера (кулерите) трябва компютъра да е включен, е ако не ви пречи шума и оборотите на електромера......;)

Ако някой живее наблизо и иска перки подарявам тези от снимката!


Двете черните са по 90 мм , а голямата е Titan 120mm.
Имам и 2-3 изгорели захранвания, но перките им работят;)
- 666 litra.

chandler

имам един въпрос за тези вентилатори:
От коя страна на вентилатора трябва да духа? От тази:


или от тази:
chandler

NO CARRIER

Огледай го от страните, обикновено имат стрелкички с посоката на въртене и въздушния поток.
Теоретически, би трябвало да духа както е на втората снимка.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Обикновено духа по посока на "официалния" етикет(лепенка).
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido


chandler

е, то работи досега, ама ми изглежда по-функционално да духа от другата страна, щото така тези пластмасовите (напречните) конструкции спират малко въздушната струя. и затова си викам да не съм объркал нещо полюсите (които се сменят от адаптора).
chandler

theater

Ако объркаш "полюсите" няма да се завърти вентилатора.  :wink:
140л - харацини
http://starividri.org