• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Многослоен субстрат за растителен (и не само) аквариум.

Започната от Predator, 20.12.2009 17:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

anasarka

Цитат на: stanilabg - 17.06.2010 15:27
Ясно, ама не е само това, което е в излишък - тор от калифорнийски червей 20 л е най-малката опаковка, трябват ми 200-300 гр; зеолит 6 кг, трябват ми горе-долу 2 кг; лава 5 л, трябват ми около 2 кг. Някой беше казал, че малкия аквариум излиза по скъпо. :-(
Аз биохумуса го намерих разфасовка май беше 2кг.зеолита 5 кг. по кофти беше с торфа щото ползвах 80гр а купих 0.500кг.
Общо взето наистина копуваш по-вече и ти остава но няма как ако искаш да го направиш по този начин. Много хора се отказват да си правят сами така субстрата точно заради това копуват големи разфасовки от това което им трябва, а някой от съставките са и трудни за намиране. На мен ми се смяха два пъти от куриерските фирми щото купих зеолит от софия 5лв. доставката 15лв., после си взех кварцов пясък от софия 7-8лв доставка 15-16лв. Ама сам си избира човек как да го направи.
Познавам хора които не им се занимава и си копуват фирмени готови смеси и не му мислят по вече.
Въпрос на избор
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

stanilabg

Съгласен съм с теб. Не се оплаквам, просто не ми се дават 24 ? за 5 л лава. И това е само цената на материала, цената на доставката не съм и гледал. Виж при зеолита и тора не е толкова страшно положението. Зеолит намерих почти веднага по 3,45 ? за 2 л, но с повечко търсене открих 6 кг за 3 ?, само че не ми се е обадил човека вече втори ден. Може да е зает, болен и т.н. Тора струва 2,47 ? за 20 л. :-P Едно е 20 л за 2,47 ?, друго е 5 л за 24 ?. Пък и 20 л тор ще мога да я ползвам за стайните и балконските цветя.
Но както и да е, ще продължа в търсенето. За сега не ми трябва толкова спешно.

stanilabg

Намерих нещо, за което е написано, че е лавов субстрат. Казва се KIRYU и се използва преди всичко при бонсаите с иглолистни дървета. Има кисело Ph и е богат на минерали. По-добре задържа вода в себе си отколкото Акадама.
Какво мислите, може ли да замени пемзата?

ico

Според тази информация канума е с кисела реакция, а кириу е от глина и пемза и не се споменава за кисела ракция...
Цитат
Кириу /Kiryu/
Този богат на витамини субстрат се внася в Европа директно от Япония. Съдържа глина и пемза и се използва за засаждане и пресаждане на бонсаи изискващи по-голямо количество дренаж в саксията. Употребява се основно за засаждане на иглолистни видове – бор, хвойна и други. Може да се използва както в чист вид, така и в смес с универсална градинска почва или други субстрати. Тази почва допринася за добра аерация на корените и образуване на силна коренова туфа. Засаденият в нея бонсай нараства значително бързо, просто можете да бъдете учудени от силното й въздействие.

Канума /Kanuma/
Този вид почва е кръстен на името на област в Япония, където градинарите в миналото са я считали за мръсотия и я изривали от градините си. Добива се на дълбочина 10 фута в земята, оставя се да изсъхне, след което се натрошава и сортира по големина в различни опаковки. Канума има по-нисък от нормалния ph-фактор – 4.5 до 5.0 и е идеална за киселинно-любящи растения, като азалия и други рододендронови видове, гардения, камелия и други. Може да се използва директно или като добавка към други почви.Този субстрат е бавносъхнещ с меки гранулатни форми.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

stanilabg

Цитат на: ico - 30.06.2010 14:25
Според тази информация канума е с кисела реакция, а кириу е от глина и пемза и не се споменава за кисела ракция...
Т.е. не става?

ico

Не съм ползвал споменатите продукти, но ако глината е добре изпечена, защо да не става за аквариум... Само тия витамини малко ме притесняват, какво, кога и как е добавено. Трябва да се експериментира.  *THUMBS UP*
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

stanilabg

Отново съм аз. :-)
Ето на какво се натъкнах днес, обикаляйки с колелото да си търся дърводелец за капака и др. Съжалявам за лошите снимки но имах в себе си само телефон.
На първото място намерих лава, но е цяла, като скала.



Продавача каза, че това е истинска лава. Цената и е добра - само 0.50 ?/кг. Много лека и става за разбиване.
Не далеч намерих друго каменарство с подобен асортимент. Лавата тук се отличаваше от предната, като вид и цена.





Струваше само 0.15 ?/кг. За разлика от предната, тази беше много тежка. Направих се на глупав и казах на продавача, че съм виждал друга лава (само няколко минути преди това), която е много лека и няма следи по нея, като по тази от разтопена лава (вижда се на снимките). Викам му, в какво се състои разликата. Каза, че другата (първите снимки) е "оригинална" от Гърция или Италия. Тази втората е словашка и съдържала много желязо. Затова е толкова тежка и има застинали струйки желязо. Опитахме се да разбием едно парче, но въобще не се получи. Много твърда.
Попитах го, дали не познава някакъв заместител на лавата и ми показа това.



Това било tuff и е един вид разновидност на лавата, според него.
Нито на едното, нито на другото място, не можеха да ми кажат повече за състава на лавата и този на туфа, освен че едната лава съдържа повече/много желязо.
Ако реша да пробвам с тази първата, коя бихте ми препоръчали - черната или ръждиво-кафявата? Предполагам цвета говори какво е съдържанието на лавата.
Същия въпрос имам и към туфата - жълтеникавата или розовата?
Цените не са високи, така че мога и да ги комбинирам - малко лава, малко туфа. Поне после, като не се получават нещата с растенията, няма да ме е яд, че не съм дал от едното или от другото. :-)
Какво мислите?

anasarka

Много интересно за какво ли го продават декорация и сигурно за настилки  *dontknow*. Според мен ако ще го ползваш като част от субстрат тип "направи си сам" ще ти трябва натрушен и то на 2-4мм примерно. Това си е играчка голяма, но ако ти се занимава вземи от първата че по-лесно ще я натрошиш. За тази туфа чувам от теб но като прочетох всъщност е вулканична пепел и доколкото разбрах бива бая разновидности. Кой знае какво съдържа подобре не я ползвай(мое мнение).
Иначе е доста интересно да видиш такива "сергии" за камъни, виждам че предлагат и други видове снимай и тях :-) *THUMBS UP*
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

stanilabg

Продават ги за настилки и декорация на градински езера. Има и мрамор, и гранит и каквото се сетиш още. Ако ми се удаде възможност ще ги снимам.
Смятам да си поиграя с тази първата лава. Количеството, което ми трябва не е толкова много - около 2л. Предложиха ми да си донеса някакъв чувал или нещо подобно, в който ще сложа скалата-лава и там на място ще го разбия за да не правя боклук в къщи.
Ще взема и същото количество от туфата, ей така да имам, за всеки случай. Виж някой после може да изрази мнение, че става.

stanilabg

Цитат на: anasarka - 27.08.2010 07:46
Иначе е доста интересно да видиш такива "сергии" за камъни, виждам че предлагат и други видове снимай и тях :-) *THUMBS UP*
Обещаните снимки. :-)



















Няма да се разсърдя на няколко мнения, кои от показаните камъни са подходящи (ще изглеждат добре) за аквариум. Чудя се, дали да не сложа 1-2 броя. За тези, които не познават аквариума ми, това е той. Ще паснат ли на тази ширина?
В крайна сметка си купи по 5кг от споменатите в горния ми пост, лава и туфа. Всичко ми излезе 2?.  ;-) Тези дни ще се опитам да разбия лавата на дребни парчета. Ще се радвам и на други мнения, дали туфата може да се използва за аквариум.

dafil

На мен лично най-ми допадат от снимка 12 :-).След това от снимка номер 8 и 16.
Някои цветни също са интересни,но не знам  състава им дали няма да е проблемен *dontknow*
Тук в Бълgария що ли нямаме  пазари с такъв богат избор :duvar:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

iek

Има хляб в №9 (woodstone), 12 и на 7-мата тези в ляво.

stanilabg

Ще се опитам да напиша имената на камъните (на тези които се вижда, които имат надпис).

1. Yellow summer
2. Travertin
3. Grecky mramor
4. Angelstone
5. Mramor
6. Nero ebano
7. ?
8. Andezit
9. Woodstone sandstone
10. Rainbow granit
11. Mramor
12. Angelstone/Angel rock
13. ?
14. Onyx
15. Atlas
16. Serpentin
17. Brown Rock granit
18. Tuf (туфа)

Наименованията са на словашки. Може да се различават от познатите на вас.
На мен особено ми допадат 1, 9, 10. Лошото е, че пак не си взех фотоапарата и снимките са правени с телефон. Yellow summer (1) изглежда доста по добре на живо. Наистина е жълт. :-)
Въпроса е, кои камъни може без проблем да се използват за аквариум?

Цитат на: dafil - 27.09.2010 10:43
Тук в Бълgария що ли нямаме  пазари с такъв богат избор :duvar:

Едно време продаваха най различни камъни на кръстовището на околовръстното в посока на Първенец, от лявата страна. Не съм сигурен дали все още съществува.

П.П. Май доста оспамихме темата на колегата. Ако трябва, нека да бъдат преместени последните няколко коментара.

Ilianidis

Такива камъни в същите мрежи се предлагат в хипермаркет "КРЕЗ" Пазарджик.Повечето видове ги има.Тези шлайфаните обли кафеникави зеленикави и още видове бяха на сносни цени 0,26ст/кг мисля че толкова бяха.Предлагат и в различни фракции,малките са обли и начупени,стават за цихлидарници и градински езерца.

anasarka

Е браво stanilabg откога ги чакам да ги видя тия камъни. Ако съм там пред камъните ще съм като малко дете в сладкарница *YAHOO*, няма да мога да си избера.
Ами как да ги разбереш тръгваш с оцета и проверяваш наред. За мрамора мисля че не е подходящ. 1,8,9 и 12 са супер изглеждащи, лошото че не ми се връзват да са заедно в един аквариум. По скоро да си избереш един вид и да си направиш някакъв хардскейп. Първата снимка направо ме грабна и веднага ми се появиха в съзнанието примерни подредби, и ако във водата стават още по-червени ще е направо супер. Тия от 3 и 4 мъничките са интересни, но като ги видя и си представям как съм ги подредил в градината около китките. 8 и 9 май съм ги виждал в аквариуми някъде из интернет.
Много интересно направо ти завиждам какъв избор имаш :-)
Дръж ни в течение какво си избрал и много снимки как си ги подредил в аквариума.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Similar topics (5)

1447

Публикации: 25
Прегледи: 25848

22768

Публикации: 2
Прегледи: 3793

4103

Публикации: 58
Прегледи: 48414

6417

Публикации: 20
Прегледи: 17187