• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Многослоен субстрат за растителен (и не само) аквариум.

Започната от Predator, 20.12.2009 17:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iek

Пак ще се повторя, писал съм, че за малък аквариум не излиза толкова евтино, а е възможно и по-скъпо да излезе. Ти ми смяташ 100 грама от това, 200 от онова, да но така или иначе трябва да вземеш цяла опаковка. Тензото (микроелементи) се продава в оригинални опаковки от 1кг, за които ми се наложи да пътувам 50 км до незнам кой си Богров беше, да не говорим, че последните години в София стана ад да се придвижва човек с кола, след дълго обикаляне намерих биохумус, но минимална опаковка от 25л. ( 11лв и нещо, за късмет и глоба за неправилно паркиране), същото е и за останалите неща, те обикновено се намират на другия край на София/България.
За човек без работа, но с доходи, "направи си сам" е добра алтернатива. На мен специално тези "направи си сам" неща винаги са ми стрували много повече като пари, време ( т.е. пак пари), нерви, отколкото да си поръчам директно готовия продукт, правя го единствено заради тръпката.
Сайта амания го ползвам редовно за справка, човека е събрал много информация, превеждай и други неща, няма лошо, а опоненти винаги ще има. *THUMBS UP*

77


не съм казал че няма полза от такъв хранителен субстрат.
но в моят случай няма как да го ползвам,ако направя такъв това ме ограничава при преместването на камъните.
а аз не съм дорасъл до такава степен че от раз да направя твърдият акваскейп....
от опит мога да ти кажа че чист кварцов грунт върши работа до 1 година със сигурност,за повече не съм имал наблюдения.
просто след година вече доста ми е умръзнал акваскейпа и го променям.
според мен проблемите ако се тори само с течни торове са първите 1-2 месеца,след това имам чуството че колкото и да сложа растенията ще го поемат и няма да се появят водорасли.естествено слагам в границите на разумното ,но тогава със сигурност се разширява диапазона в който мога да предозирам без да се появят водорасли.а също така ако не ги торя 1-2 седмици не се отразява особено негативно на растенията,изглежда здравите растения държат някакви резерви.
по принцип торя със сравнително малки дози 5 или 6 дни в седмицата.в началото сменям по 3-4 пъти по 30% от водата на седмица.
след вторият месец намалявам смените на 1-2 пак по 30%.осветлението ми е над ват на литър,со2 пускам около 3 балончета в секунда на 200 литра съд.и това което ти описах според мен работи повече от добре *privet*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

miTko

Цитат на: Predator - 22.12.2009 20:11

До mitko:
Затова Амано гледа на охлювите като на паразити и не ги използва в своите аквариуми - освен, че не вършат особена работа се размножават безразборно и скоро не можеш да се отървеш от тях. Скаридите са по-добрата алтернатива на охлювите според него, а и според мене. Разбира се твое право си е да гледаш каквото си искаш, но ако си мислиш, че меланиите могат сами да те спасят от пълна анаеробност на субстрата, мога да ти кажа, че съм пробвал - не става  :-)

Що се отнася до "копаенето" и местенето - обяснил съм го по-горе - сложи си мрежа и проблеми няма да има, плюс това пемзата е толкова дълбоко (вж. втората снимка), че не виждам коя мелания ще се завре чак дотам през коренищата и ще я извади...



Това, че охлювите са вредители отявлени и че не вършат работа е мнението ми от преди 5 години. От тогава много вода изтече и мнението си промених постепенно. Има охлюви и охлюви. Далече съм от мисълта че меланиите спасяват субстрата от анаеробност, но консумират боклуци, които други не достигат, особено пък скаридите. Естествено имам скариди и има полза и от тях. За да видя добрите и лоши страни на нещата съм пробвал и мрежи и дънни субстрати и биохумус и какво ли още не, дори неща за които не си си помислял, може би защото не ги е писал ни Амано ни някой друг в нета. :-D Ако целта ти е да си вкорениш растенията в мрежата и да си вдигнеш цялото дъно с първото разместване, това си е твой избор. Четенето е важно и е първата стъпка, обаче си трябва практика и мислене иначе не се получава. Аз лично аквариуми "Лего" не правя.
Между другото, Амано не е фен на наноаквариумите(до 15 литра или 4 галона), изглежда и на аквариуми изцяло с мъхове. Защо ли? ;-)
Разни мои АКВАРИУМИ 

kraltchev

Ще напиша за две неща.  Едното е малко перспектива за сайта амания, а другото е други неща както съм видял от опит.  Първото дава идея как американското растително-аквариумно хоби е изостанало в сравнение с японците и как поради американския манталитет е в по-лошо състояние от много други страни.

Този украинския сайт амания ме кара да се смея и плача.  Тоя тип е събрал цялата полезна информация от където може.  На английски такъв сайт няма.  Няма така добре събрана и организирана информация. Има старите идиотски писания на Том Бар и Едуард ("Estimative Index (EI) и "PPS"). Според мен лично и двете писания са причина за плачевното състояние на хобито тук. И двете обясняват процесите в растителния аквариум от гледна точка на лично виждане. Неправилни виждания с елементи на логика.  Някакси и двете измислици са се вкоренили здраво.

Един комичен пример - само преди няколко дни едни млади хора от Plantedtank.net решиха че не харесват меркантилното отношение на собственика на форума и си направиха свой - http://www.aquaspire.com.  Примитивен форум, дали ще потръгне, да не обсъждаме това.  Поглеждаме информацията която са вкючили като начало.  Пак Том и Едуард.  Питах защо казват "Мразим ги и двамата, ама няма друга информация.". Говорих им за украинеца и неговия сайт амания.  Проявиха лек интерес.  Не споделят мнението ми че Том и Едуард са допринесли за лошото състояние на хобито. Виждат като закостенели авторитети. Но изобщо не разбирам как човек може да не се интересува от това как точно Амано прави нещата. Трагикомедия.

Благодаря на Рейвън че ми показа сайта на украинеца.  В последните няколко дни ходих там често и четох какво ли не.  В малка част от мненията си той определено не е прав.  Но това е минимално в сравенение с факта че сайта дава прекрасни обяснения как трябва да се гледа на процесите в един растителен аквариум.  Например въпроса за грунта който обсъждаме тук.

Ако не искаме или не можем да накупим всичко "най" за един растителен аквариум то подхода трябва да е един - търпение. От това което съм видял човек може да вземе една единствена фракция инертен грунт и да го изчака да се замърси.  Това нормално става за 3-6 месеца.  В периода начакането има различни проблеми и на всички тях може да се намери отговор на украйнския сайт.  Най-простия пример - светлината и нейната продължителност.  Също така - "прахосмученето" на субстрата.

От мой личен опит мога да кажа че в много стари аквариуми с напълно инертен грунт + пълна липса на "прахосмучене" растенията растат прекрасно. Имам един такъв клиентски аквариум вече 7 години - без СО2 дори, а се налага да кастря растенията всяка втора седмица.  Махам по 1-2 килограма растения всеки 2 седмици.  Повечето са мъхове но преди няколко месеца набодох крипторорини и само за 1 седмица те не само не се разпаднаха ами и пуснаха мустаци с бебета накрая!  

Дотук говорих много и затова ето снимки от аквариумната стаичка на един местен пич.  Има около 10-15 аквариума и само 2-3 са с СО2.  Тоест повечето от това което виждате на снимките е стари аквариуми, без "прахосмучене" и без СО2:
http://picasaweb.google.com/ddasega/Mike#

В частност за този ми каза че от 6 години изобщо не го е разбутвал:
http://picasaweb.google.com/ddasega/Mike#5251596256994513810

За ровенето в грунта:
В аквариума който описах по-горе (който кастря всяка втора седмица). Имаше една единствена риба която предпочиташе да се рови активно под грунта.  Тоест буквално плуваше под пясъка насам натам.  Резултата от тия активни действия беше че грунта беше постигнал странно и рядко състояние - при опит за "прахосмучене" не излизаше абсолютно никаква мътилка.  Вероятно рибата вдигаше мътилката и тя биваше изсмуквана от филтрите.  Представете си да бръкнете в аквариума си с рука, да грабнете шепа пясък и да не излезе никаква мътилка.  Кристално чиста вода!  Това беше интересно наблюдение но не мога да кажа как се отразяваше на растенията - по онова време в аквариума имаше само папрати монтирани на дърво.

Това което е важно според мен е да не се допуска уплътнено задръстване на грунта.  По този въпрос четем в украйнския сайт много повече от колкото мога да напиша тук.  Това което знам от личен опит обаче е че ако мътилката се утаява за 3-4 минути до кристална чистота значи всичко е наред със субстрата.

За многослойните субстрати:
Има един прост начин хем да се направи такъв субстрат хем да може човек да си дърпа китки на воля без да замърси водата.  Просто се слага торф на дъното и се покрива с инертен слой.  Торфа действа около 2-3 седмици след това е напълно изтощен.  Не образува нищо и се утаява моментално.  Тоест в първите 1-2 седмици дава ниска киселинност за корените (това е което корените искат), а после не е проблем да се изкара над субстрата ако това се случи.

За PowerSand:
Напълно излишно усложняване на субстрата.  В смисъл че ползата от него е под въпрос.  Ако японците са го избрали значи има роля но реално спокойно можем и без него.

За рязането на корени:
При добър растеж на растенията те отделят кислород през корените.  Ако имате добре растяща амазонка и я издърпате от грунта скоро ще забележите мехурчета въздух да излизат от корените.  Този кислород обогатява грунта и го предпазва от това да стане анаеробен и да загние.  
Знаейки това става ясно че е много важно да се поддържа доброто фотосинтезиране.  Ако растенията растат добре няма причина субстрата да се развали.
Но ако издърпаме някое растение и много от корените останат в грунта има много голяма вероятност грунта да загние.  Така че да се режат корените и да се оставят в грунта не е добра идея.  Може да се прави ако има много други добре растящи растения наоколо.

В заключение пак ще кажа - растителен аквариум може да се направи доста евтино.  Но е нужно малко търпение и малко повече работа ако сами ще правим СО2 от мая. В този смисъл може би е разумно да се изберат подходящи растения за различните фази от развитието.  Така че аквариума да е красив във всеки стадий.

--Николай


miTko


*THUMBS UP* Баш така сие! Би трябвало всички да си изтрием постовете нагоре, ценното е събрано на едно. А това си е логичния път по който върви един "бавен" аквариум:

Цитат на: kraltchev - 23.12.2009 15:33



От мой личен опит мога да кажа че в много стари аквариуми с напълно инертен грунт + пълна липса на "прахосмучене" растенията растат прекрасно. Имам един такъв клиентски аквариум вече 7 години - без СО2 дори, а се налага да кастря растенията всяка втора седмица.  Махам по 1-2 килограма растения всеки 2 седмици.  Повечето са мъхове но преди няколко месеца набодох крипторорини и само за 1 седмица те не само не се разпаднаха ами и пуснаха мустаци с бебета накрая!  




П.П.Спомних си, че за мен беше най-ценно в амания, това че беше на по-разбираем за мен език :-D , с английския ми е по-трудно, а с традиционния китайски.... :duvar: .
Разни мои АКВАРИУМИ 

Predator

Добавено допълнение за основните изисквания към техническите и биологични параметри на аквариума с "богат" многослоен субстрат.

Коригирани технически грешки и дооформяне на текстовата част.

Добавени снимки показващи основните стъпки при полагането на многослоен субстрат.

Добавена е обща информация за субстрата на Оливър Кнот - NatureSoil.

miTko

Така вече е много по-добре! *THUMBS UP*

ЦитатОсвен това пемзата е истински ,,магнит" за бактериите и те се заселват върху нея в огромни количества, като така разлагат цялата органика в субстрата и я превръщат в храна за растенията.
Това е вярно, но ако лавата не е на дъното, покрита с 4 пръста субстрат, иначе количеството бактерии ще е по-скоро скромно, не огромно. ;-)
Разни мои АКВАРИУМИ 

Predator

Цитат на: miTko - 02.02.2010 10:01
Така вече е много по-добре! *THUMBS UP*

Това е вярно, но ако лавата не е на дъното, покрита с 4 пръста субстрат, иначе количеството бактерии ще е по-скоро скромно, не огромно. ;-)

Честно казано, и аз бях малко скептичен по този въпрос (това за пемзата го пишеше наистина в статии свързани с използването й като филтърен материал), обаче процесите, които наблюдавам до момента, като че ли ме карат да преосмисля оценката си:

Първо - още в края на първата седмица от стартирането, нитратите ми бяха вече над 50мг./л. и то при чисто нов (и малко идеално измит с гореща вода стар) пясък, едно канче "тиня" от старото дъно (престояло над ден без аерация) и вътрешен филтър, който освен да върти водата, друго не прави.

Второ - през втората и третата седмица след стартирането (при най-голямото гниене), целия грунд придоби жълто-кафяв цвят. Отначало си помислих, че е от хумуса или от торфа, но след една-две седмици (след края на най-голямото гниене на растенията) грунда придоби по-нормален цвят.

Трето - в момента пясъка, който се вижда от предното стъкло е ясно разделен на две "фракции" - горната е с леко кафяв цвят (най-вероятно аеробните бактерии) и е на 1-1,5 см. от повърхността, а втората е на 1-2 см. от дъното и изградена от огромен брой "люспи" (които отначало помислих за детрит, но понеже почти нямам риби или други замърсители явно не бяха от това), които плътно обвиват камъчетата точно при предното стъкло и много приличат на бактериални колонии. А след като бактериите растат в огромни количества върху самия пясък, то предполагам върху пемзата са в пъти повече.

Не е сигурно, че това голямо количество бактерии в грунда се дължи на голямата повърхност на пемзата (по-скоро се дължи на подобрената циркулация на вода през целия субстрат, което пък се дължи на пемзата), но е сигурно, че (поне при мен) използването на пемза/лава в дънния слой на субстрата повишава бактериалната му активност в пъти. Същото нещо знам, че се получава и при използването на дънен нагревател с плоча, което обаче като, че ли е по-трудния и скъп вариант.

Затова за мен, оттук на сетне е ясно, че при направата на какъвто и да е аквариум задължително ще използвам "дренаж" от пемза на дъното, а иначе нека всеки преценява сам за себе си...   

Predator

За да не разширявам темата допълнително, снимките на аквариума ми с многослоен субстрат ще бъдат качвани в съответния раздел!

За да ги видите натиснете тук - > http://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/eksperiment-akvariumat-mi-s-mnogosloen-substrat/.

iek

Можеш да добавиш и един полски субстрат- Aqua Substrate II+, поне на хартия е много близък до Амановия, и като характеристика, за съжаление и като цена.

Predator

Добавено - общо описание и основни характеристики на субстратите AquaSubstrate и AquaSubstrate II+.

Добавено - общо описание и основни характеристики на някои субстрати за отглеждане на скариди (Shirakura Red Bee Sand, GEX Shrimp & Plant Soil и пр.), които могат да се използват и за отглеждане на растения.

Допълнено - кратка забележка, касаеща субстрата NatureSoil!

iek

Стотици са тези субстрати сигурно, но за съжаление търговците не са запознати с тази материя. Видях, че отскоро се предлага на нашия пазар на JBL системата Manado+AquaBasis (единствения пълен субстрат от упоменатите дотук, който може да се купи в БГ), но цената е естествено като за българи ( за сравнение в Румъния е 2 пъти по-ниска). JBL обичат да пишат на етикетите-"съдържа всичко необходимо за вашите растения", така че и там може да удариш на камък.
Като писах стотици си помислих, че преувеличавам, но ето едно сайтче, където има няколко страници със субстрати, повечето май са с японски произход.

HaIr4o

Реших се да си направя такъв субстрат и ще използвам само основните компоненти-тор от калифорнийски червей(биохумус) и пемза.Но като потърсих пемза реакцията беше-пеРза,Менза ли? :duvar: отивам аз в един градински магазин и жената ми казва"отидете в домашни потреби" и аз отивам.Казвам аз,че искам пемза и ми предлагат четка за крака :buff: и аз казвам:"трябва да е на камъчета,ако въобще е тази",отговр-"не знам".Пемза от пемза за крака ли ми трябва?Онзи онлайн магазин не се отваря?достатъчни ли са само тези два компонента?тъй като пемзата изглежда има анти-анаеробна функция не може ли някакви странни камъчета?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgbirds.com%2Fimages%2Fuserbar.jpg&hash=376d30a5c42be44b4d47f3bbe69e0b6d78975ca3

buchkata

По добър и евтин вариант от пемзата е лавата.В сайта на DISCUS имаше обявена цена за кг. лава 3 лв.Мисля че е достъпна цена.

kyuchukov

Цитат на: buchkata - 25.03.2010 20:54
По добър и евтин вариант от пемзата е лавата.В сайта на DISCUS имаше обявена цена за кг. лава 3 лв.Мисля че е достъпна цена.
Какво точно имаш предвид, че в DISKUS нищо не откривам ?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F20krhxd.jpg&hash=4b60eafb2a1254d1c3e8c029a0ce8be90b91b21d https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F5ambr4.jpg&hash=0f316641b54e139deaa80aad3b389577e4f46f73 https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg851.imageshack.us%2Fimg851%2F8449%2Fdsc13742.jpg&hash=f6180f9c2ffc2dbffe7f5af15620949be82b6a1d

Similar topics (5)

20283

Публикации: 11
Прегледи: 62097

2259

Публикации: 17
Прегледи: 99600

1447

Публикации: 25
Прегледи: 25848

22768

Публикации: 2
Прегледи: 3793