• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Купих си механичен таймер, как да си го настроя?

Започната от NO CARRIER, 18.07.2007 13:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

eminem_999

Цитат на: Rainbow sid в 31.08.2011 10:10
От едната страна има бутон за непрекъснато светене.На бутона има нарисувана стрелка и часовник.Дръпни го да е на часовник.Скалата с цифрите е часовник.Настрой го според това колко е часът.Обикновено от дясно има стрелка.Сега е да речем 13ч.Стрелката трябва да е на 13.


Това означава ли че ако искам да свети от 13:00 до 22:00 трябва да го настроя в 13:00 чеса и тогава да го включа или като си настроя чеса няма значение в колко е и го пускам и това е, значи трябва да е на чесовничето , а аз май на другото го дадох  :duvar:
      

Rainbow sid

За да го настроиш да свети от 13-22ч.трябва да направиш следното:
По скалата има крачета които се отварят или издъпват.Пробвай така-дърпаш крачетата само между 13 и 22.Ако не става,правиш обратното-буташ крачетата между 13-22ч.,а другите ги дърпаш.В момента е 11.15 издърпай крачетата между 11  и 12ч. и виж дали ще светне.Копчето отстрани да е на часовник.
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

eminem_999

в момента съм на работа  :-[ ама довечера ще пробвам, таймера ми е същия като на клипчето и правя всичко като там, сигурно е светнал веднага защо не беше на часовничето , ще пробвам довечера
      

photo_fish

Полезна тема.   *DRINK*

Имам само въпрос. Зимата осветявам по 7 часа а лятото по 8. Имам много растения и всичко е ок. Пробвах една седмица да светя по 9 часа и растенията полудяха. Та въпроса ми е, ако светя по 9 часа дали ще ми излязат гадни водорасли и дали няма да позеленее?!

Предварително благодаря.

p.s.  Има много информация, но навсякъде е различна. Извинявам се ако въпроса ми не е за тук  O:-)
Последвайте ме на адрес: http://link4arts.blogspot.com/

Георги

Информацията е различна, тъй като всеки аквариум е различен - вода, растения, риби, хранене, дъно, филтрация, осветление, торене и т.н... Няма еднозначен отговор. Ако те е много страх от бум на водорасли, не рискувай. Иначе има случаи и на 10-11 часово светене. Ти си шефа на твоя водопад :)

DJER

Според мен щом растенията се развиват бурно, няма да  се образуват  водорасли , но докато не опиташ няма как да разбереш. Дори 10 ч направо опитай ;-).

Асен Евгениев

Цитат на: photo_fish в 09.02.2012 12:12
Пробвах една седмица да светя по 9 часа и растенията полудяха.

Не мисля, че може да има чак такава разлика заради един час повече светене, без промяна
на други параметри. Но щом виждаш раздвижване, пробвай с един месец.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

zariio

За една седмица всичко може да е наред но в момента в който растенията изпитат нужда от нещо а то няма как да го има постоянно ако не ториш при 9 часа светене и ще видиш водораслите.

PVV

Имам два таймера, единия е механичен , а другия е електронен. Електронния управлява осветлението , а механичния пуска реактора на СО2 с разлика от час. Знам ,че може да ги вържа на един , но така или иначе имам два таймера и ги ползвам. механичния действа без проблем за сега, но с електронния бера ядове.Понеже всичко е включено в един голям разклонител, на няколко пъти при изключване на канистъра и вътрешния филтър за работа в аквариума , таймера губи часа и се нулира.Явно от искрите при вадене на щепселите. Имал ли е някой подобен проблем и как го и решил? Изнервящо е през седмица да го настройваш и да не смееш да пипаш щепселите около него.

zariio

Най-вероятно батерията му е за смяна.Наскоро имаше подобен проблем и това се оказа решението.
Няма как да ползваш един таймер за две различни неща защото ти трябват и две отделни глезда за захранване а таймера е само с едно.

PVV

Може, включваш един тройник в гнездото на таймера и може да включиш три консуматора. Стига да изискват едно и също време на включване. А за батерията ще проверя, но мисля ,че трябва да е някакъв кондензатор , който да гаси искрите и да служи като буфер. Ако жълтуркото е сложил някой малък ,може и да не си изпълнява функциите. Явно ще се отваря да се види кво има вътре.

zariio

ЦитатЕлектронния управлява осветлението , а механичния пуска реактора на СО2 с разлика от час.

Затова ти казвам че не става,а иначе ясно че можеш колкото си искаш разклонители да включиш но режима е един.

manyg

Имам и механичен и електронен. С електронният няма грешка, но механичният ми прави ядове, понеже като ни спрът тока и той спира да отброява.

Aper

Здравейте,

Може ли да се включа с един, най-вероятно тъп, въпрос. Тези въпросни механични таймери могат ли да се настроят да работят например 3 часа вкл., 3 часа изкл., 4 часа вкл. и т.н.?

митко

Разбира се, че могат.В зависимост как включва релето, дали при бутнати или издърпани пластини, можеш да си настроиш таймера.Примерно искаш да светиш от 1 до 3.Буташ или дърпаш пластините на скалата между един и три.Отделно има стрелка по която го сверяваш с часа който е в момента.
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch