• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Контрол и подобряване оцветяването на цихлидите

Започната от Boby_, 06.02.2007 10:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Контрол и подобряване оцветяването на цихлидите

от Джейсън Селонг



   Оцветяването се контролира от нервната и ендокринната система, но хранителните източници на пигмент също играят роля в образуването на цвета на рибите. Както ендокринната, така и нервната система влияят на цвета. Хипофизата отделя хормони, които управляват образуването и съхранението на различните пигменти през целия живот на рибата и особено при достигане на зрелостта. Със започването на съзряването производството и натрупването на пигменти често се увеличава. Много риби използват цветовете за камуфлаж или за привличане на партньор. Рибите от семейство цихлиди са особено известни с брилянтното оцветяване на зрелите мъжки. Вегетативната нервна система управлява бързите промени на цвета в отговор на стимули като наличието на хищник или на агресивна риба в аквариума. Всеки, който е наблюдавал риби, знае, че тази смяна на цвета можа да стане забележително бързо.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi32.photobucket.com%2Falbums%2Fd16%2FBobby_111%2Fart_color_control_01.jpg&hash=7a965c6171fcc91b92af4e1e1f568df68219d4d9
   Ксантофилните пигменти са причина за жълтия цвят на популярната цихлида Labidochromis caeruleus.

   Под люспите са разположени специализирани пигмент-съдържащи клетки, наречени хроматофори. Тези клетки са разклонени и дават възможност пигментните гранули да се разположат близо или далеч от повърхността, групирани или разпръснати. Хроматофорите са причината за различните, понякога бързи промени в цвета на рибата. Освен това в специализирани хроматофори, наречени иридофори, се съдържат безцветни пуринови гранули. Тези кристали са твърде големи и затова стоят неподвижни в иридофорите, но са натрупани за осигуряване на огледална повърхност и служат за основа на структурата на оцветяването на рибата. Иридофорите са причина за сребристия блясък, особено при малките пелагични риби. Тези клетки са добри светлоотразители и са отговорни за ефекта на противосянка, при който рибата изглежда по-тъмна, когато се гледа отгоре и по-светла при поглед отдолу. По този начин рибите остават незабелязани от хищниците.

   Пигментите се различават по цвят. Каротеноидните пигменти са червени и оранжеви. Ксантофилните са жълти. Меланиновите пигменти са черни и кафяви. Фикоцианинът е син пигмент, произхождащ от синьо-зелените водорасли. Клетките, които съдържат жълт пигмент, припокривайки тези със син пигмент, могат да създадат зелени нюанси. Рибите могат сами да произвеждат някои пигменти, но други трябва да си набавят с храната. Черните и кафявите пигменти се произвеждат от клетки, наречени меланоцити. Рибите не могат да произвеждат каротеноидни и ксантофилни пигменти, затова те трябва да ги получават с храната.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi32.photobucket.com%2Falbums%2Fd16%2FBobby_111%2Fart_color_control_02.jpg&hash=e68a47b734fc687aedbd5e98bdaf232bb49a340f
Водораслите спирулина са източник на пигменти за засилване на синьото, както е при този Pseudotropheus demasoni.

   Диетата на повечето риби включва естествени източници на пигменти. Подпомагащите оцветяването диети могат да съдържат допълнително естествени пигменти за засилване цветовете на декоративните риби. Астаксантинът е каротеноиден пигмент, откриван в повечето морски и в част от сладководните безгръбначни. Той дава характерното оцветяване на месото на сьомгата, а в диетата на аквариумните риби попада чрез брашното от скариди и крил, както и чрез рибеното брашно от сьомга, които се използват като източници на протеини в някои храни. Чистият астаксантин  или кантаксантинът (синтетичен астаксантин) също могат да се добавят в храната на рибите за засилване на червения и оранжевия цвят. Тези каротеноидни пигменти често се добавят в храната на изкуствено отглежданата пъстърва и сьомга, за да получат филетата желаният червен цвят. Ксантофили (жълти пигменти) се намират в глутеновото брашно от зърнени култури и в яйчият прах, които могат да се добавят в храната за засилване на жълтото. Смлени венчелистчета от цветовете на невена също се използват като източник на ксантофили. Синьо-зелените водорасли спирулина са богат източник на фикоцианин и могат да се добавят в храната за засилване на синия цвят. Често ограничението за количествата на допълнителните пигменти, използвани за хранене на тропически риби, е покачването на разходите. Тези естествени източници на пигменти контрастират на няколко други метода, използвани рутинно за засилване оцветяването на декоративните риби.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi32.photobucket.com%2Falbums%2Fd16%2FBobby_111%2Fart_color_control_03.jpg&hash=78433078dc6c95420d29b9e5ee817fa18e550401
Диета, богата на каротеноидни пигменти, ще помогне на този  Labeotropheus trewavasae да поддържа брилянтния си червено-оранжев оттенък.

   Темата за подпомагането на оцветяването на декоративните риби би останала недовършена, ако не споменем боядисването на рибите и храните, съдържащи хормони. Практиката да се оцветяват основно безцветни риби (напр. стъклен костур) в последно време доста се разпространи. Неоновата на цвят боя не е отровна, но манипулациите и боядисването на рибата, допълнени от стреса при транспортирането, често водят до заболявания. Тези риби често прихващат ихтиофтириоза (Ichthyophthirius multifilis) и гъбични инфекции. С времето боята се "износва" и рибата възвръща естествения си безцветен вид, който може да бъде стряскащ за някой, който е платил по-скъпо за ,,боядисана" риба.
   Хормоните също могат да се използват за засилване на оцветяването, като предизвикват фалшива преждевременна зрелост. Добавянето на тестостерон в храната позволява преждевременно натрупване и изява на пигментите в хроматофорите. Риби, които често показват сиво младежко оцветяване, в тези случай могат да изявят пълният цвят на зрели индивиди. Риби, третирани с хормони, често стават всичките мъжки, стерилни и изискват продължаване на храненето с хормони, за да запазят цвета си.    Полът на младите риби често е неопределен и хормоналните диети, най-често съдържащи тестостерон, правят всички риби мъжки. Неконтролираното дозиране на тестостерона стерилизира рибите. Собственото производство на хормони се прекратява и затова цветовете не се запазват, когато хормоналната диета се спре. Храните за риби, които съдържат хормони, имат законна търговска употреба при отглеждането на Oreochromis spp. - тилапия (Teichert-Coddington et al. 2000). Производителите на тилапия са затруднени от факта, че тези цихлиди често съзряват, преди да достигнат пазарен размер. Рибовъдът често се оказва с риби с различни размери и задръжане на растежа на рибата в отрасните басейни, ако на тилапията се позволи да съзрее и да се размножава. Енергията от храната се използва и за производство на полови продукти, вместо на месо. Храните, съдържащи хормони, се използват за създаване на групи само от мъжки тилапии за отхранване. Тези диети съдържат тестостерон, защото мъжките растат по-бързо. Храната се прилага при младите риби и в момента очаква одобрението на FDA за производството на риба за ядене. При сегашното положение тази храна не е широко достъпна за производителите на декоративни риби и акваристите и е от малка полза, ако се прилага за засилване на цвета на риба, вече продадена като възрастна, което включва повечето декоративни риби, но с едно важното изключение – цихлидите. Няма сигурен начин да се разбере дали рибата е хранена с хормони, освен да внимавате, когато купувате риби. Ако рибката изглежда твърде хубава, за да е истинска, вероятно наистина има измама!

   Качеството на водата може да има поддържаща роля във формирането на цвета на декоративната риба. Влошеното качество на водата увеличава стреса на отглежданите риби и може да притъпи цветовете. Висококачествен биологичен филтър и редовни, поне веднъж на две седмици смени на водата ще осигурят среда, позволяваща на рибата да покаже най-ярките си цветове.

   Много акваристи експериментират със свои собствени диети за по-добро оцветяване. Има няколко рецепти за храни на основата на желатин, споменати в други публикации, като следва да се отбележат Moe (1982) и Конингс (1993). Бих препоръчал протеиновата съставка на тези диети (напр. скариди, риба, сепии) да се замени с филе от сьомга. Сьомгата е добър източник на каротеноидни пигменти, които засилват червеното. Освен това при използването на сьомга като източник на протеини се осигуряват всички незаменими аминокиселини, а високото съдържание на липиди в сьомгата подпомага по-доброто усвояване на протеините. Добавянето на висококачествено чисто брашно от спирулина ще засили сините пигменти. Това брашно може да се намери от доставчиците за аквакултури. Всяка храна на основата на желатин трябва да се съхранява замразена, за да се запази свежа, и да се употреби за няколко седмици. Храненето с разнообразни храни, богати на източници на пигменти, заедно с доброто качество на водата, ще осигурят на аквариумните риби развитето на ярки цветове.

Библиография:

Moe, M.A. 1982. The marine aquarium handbook – beginner to breeder. Green Turtle Publications, Plantation, FL.

Moyle, P.B., and J.J. Cech. 1988. Fishes an introduction to ichthyology. 2nd Edition. Prentice Hall, Englewood Cliffs, NJ.

Fujii, R. 1969. Chromatophores and pigments. pp. 301-353 in W.S. Hoar and D.J. Randall (eds.). Fish Physiology. Volume III. Reproduction and Growth. Bioluminescence, Pigments, and Poisons. Academic Press, New York, NY.

Konings, A.(ed.). 1993. Enjoying Cichlids. Cichlid Press.

Teichert-Coddington, D., B. Manning, and J. Eya. 2000. Concentration of 17alpha-Methyltestosterone in hormone treated feed: Effects of analytical technique, fabrication, and storage temperature. Journal of the World Aquaculture Society 31: 42-50.


Източник: Cichlid Forum

Превод: torsade


Similar topics (1)

6080

Публикации: 0
Прегледи: 3828