• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:49

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Калиев Перманганат

Започната от mi6ka, 23.05.2009 02:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mi6ka

23.05.2009 02:41 Last Edit: 24.05.2009 18:31 by mi6ka
Като че ли зачестиха хората които използват Калиев Перманганат за "лекувантето" на едва ли не всички болести по рибите, без да са много наясно как точно да го използват и за това реших да преведа една статия от B.I.D.K.A. (British and International Discus Keepers Association) относно използването му.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ НА СОБСТВЕН РИСК

Калиев Перманганат (КП)

Калиевият Перманганат (КМnO4) или за по-кратко КП е едно от най-полезните лекарства един акварист може да има в медицинския си шкаф. КП е ефективен срещу външни гъбички, бактерии и паразити, включително и хрилни паразити (gill flukes). КП е сравнително безопасен и много ефективен. Той също може да се използва като стерилизатор и окислител на органични материи.

Когато и да използваме КП е добре да имаме Кислородна вода под ръка за да може да го неутрализираме в случай на спешна нужда. Повечето дехлоринатори също ше неутрализират КП.

Някой риби са чувствителни към КП, като например някой цихлиди от езерото Малави (Malawi) и тези би трябвало да се лекуват чрез доза с концентрация от 1мг/л. За дискуси стандартната доза е 2мг/л в продължение на минимум 4 часа. Повечето цихлиди могат спокойно да толерират такава доза. По време на лечението аквариста трябва постояно да наблюдава поведението на рибата и да следи за знаци на стрес. Много видове риби, включително дискуси ще "спрат" да плуват и ще стоят на едно място по време на третирането. Това е нормално и очаквано поведение, но автора също така е наблюдавал и други лучаи в които рибите плуват нормално и поведението им е както обикновено (спорят за територии и други)! На много места дозирането на КП се дава в ppm (parts per million), 1 ppm  е също като 1 mg/l (1 мг/л).

Преди да третираме с КП, както и при всяко друго третиране, е препоръчително да избършим стените, дъното и всички твърди предмети в аквариума и да сифонираме колкото е възможно повече мръсотия като след това допълним с чиста вода. Това ще намали наличието на органика във водата и ще ни даде по-добър шанс за успех.

Най-безопасният начин да дозираме КП и да го направим в аквариум без пясък и колкото може по-малко растения. КП работи като окислява органичната материя безразборно, което означава, че ще окисли както бактериите които се опитваме да унищожим така и онова рядко и ценно растение или пък корена, който е в аквариума. КП може да се използва и в растителни аквариуми, въпреки че автора е постигнал само частичен успех в такъв аквариум.

Когато дозираме КП в концентрация от максимум 2мг/л разтвора ще има минимален отрицателен ефект върху стар и добре работещ био филтър. Млад био филтър който е действащ в период по-малък от 6 месеца може да бъде тежко наранен и аквариста ще трябва да наблюдава за покачване на амоний след лечението и да реагира подабаващо.

Предозиране на КП ЩЕ (не може би, а ЩЕ) навреди сериозно на рибите Ви което включва изгаряния на хрилете и наранявания на очите. В някои случаи дори ще убие рибите Ви. Ако по някаква причина сте привишили дозата може да неутрализирате с разтвор на водороден перкис (кислородна вода) като след това трябва да смените колкото се може по-голямо количество вода.

Авторът горещо препоръчва използването на везни при дозирането на КП. Послените могат да се купят от магазини за домакински потреби. (Аз лично използвам домакинска везна до 1гр. но колкото по-точна толкова по-добре. Бел. на прев.)
Една равна кухненска чаена лъжичка е горе-долу 7 грама КП на кристали. (Не съм сигурен в това, но така пише в статията)

Първото нещо при изпозването на КП както и при всяко друго лекарство е да определим обема на третираната вода. Това трябва да е възможно най-точно, така че изчислете вътршният обем на аквариума. Ако измерването е в милиметри тогава изчисляването на обема е сравнително лесно.
Долното уравнение ще изчисли литража на съда:
Дължина(мм) х Височина(мм) х Ширина(мм) / 1,000,000 = Литри
пример:
1,200мм х 380мм х 600мм / 1,000,000 = 273.6 литра

Важно е да се измерва до върха на водния стълб, тъй като често се оставя разстояние между водното ниво и върха на аквариума. Трябва ни обемът на водата, а не на аквариума!

Изполвайки горният пример, ако искахме да третираме този обем вода с концентрация от 2мг/л просто трябва да умножим литрите по 2 и това ни дава нужното количеството милиграми. В нашият пример това би било 273.6 х 2 = 547.2 мг. Може да игнорираме числото след запетайката. Както се вижда това е доста малко количество КП и за това изпозването на прецизна везна е много полезно. Да се опитате да измерите 547мг с чаена лъжичка е почти невъзможно.

Кристалите КП се разтварят в топла вода и след това течността се добавя в аквариума. Цветът на водата трябва да остане лилав или розовеещ поне 4 часа. Ако се превърне в кафяв или жълт преди това, това означава, че е ималко прекалено много органика във водата. Някой акваристи продължават да добавят определени известни дози от КП за да поддържат лилавият цвят на водата. Това е сравнително безопасно до дози в количества от 6мг/л, но авторът предпочита да спре процеса с добавянето на малко количество кислородна вода, да почисти аквариума след това, да източи част от водата и да повтори лечението на следващият ден.

Излючително важно е да се осигури достатъчно количество кислород по време на лечението тъй като той ще бъде използван от КП. Използването на помпичка е добър начин за осигуряването на кислород.

Един ефективен метод за използване на КП е да си направим разтвор с известна за нас концентрация.

Ето как се прави разтвор в литри:

1. Вземате чиста празна бутилка от 1 литър, примерно от кола или лимонада.
2. Изтеглете 20гр Калиев Прманганат.
3. Добавете КП във бутилката като използвате фуния, може и направена от хартиен лист.
4. Добавете 500 мл топла вода.
6. Разклатете докато се разтворят кристалите.
7. Внимателно отворете бутилката и добавете 500мл студена вода и разкалтете отново.
8. Затворете бутилката и я съхранявайте на хладно и тъмно място далече от деца.

Дозиране:
1 капка от разтвора дава 1мг/л или 1 ppm.
20 капки се равняват на 1мл от разтвора и дават 2мг/л в 10 литра вода или 2ppm.

И сега УМНАТА
П.П. Оригиналът на статията може да намерите тук: http://www.bidka.org/pp1.shtml

Живко

24.05.2009 17:57 #1 Last Edit: 24.05.2009 18:01 by Живко
Супер!
Добра работа!!!

Промени само стойностите в калкулатора за обем, според оригнала на статията, за да са верни.

Никой не се е родил научен.

mi6ka

1,200mm x 380mm x 600mm / 1,000,000 = 273.6 за туй ли имаше в предвид? Избягала беше двоийката някъде  :-)

Георги

1 г/л за дезинфекция на празен аквариум
10 мг/л - 30 минути за дезинфекция на растения