• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Как да създадем аквариум за африкански цихлиди?

Започната от РОСЕН, 19.06.2005 16:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

РОСЕН

Как да създадем аквариум за африкански цихлиди

автор: Mark Elison

превод: Росен


   Тази статия е много подробно обяснение на това, какви са изискванията  за създаване на аквариум с африкански цихлиди. В текста са засегнати всички аспекти - аквариума, изискванията на  водата, температурата, промените на  водата, филтрацията, декорацията, храненето, и как да контролираме агресията на цихлидите.

ИЗБОР НА ПРАВИЛНИЯ РАЗМЕР ЗА АКВАРИУМА

  Често големината на аквариума не е фактор, но аз препоръчвам 200 литра като минимална големина. По-малките аквариуми биха станали за някои видове джуджета като Tanganyikan Shell-Dwellers и Victoria hap. Но даже и за тях аз не бих слезнал под 150л., освен ако не желаете да отглеждате само една или две от тези риби. Много видове изискват аквариум, декориран с много скали. Слагайки камъни в аквариума, вие губите много от пространството за плуване и наличния кислород. А и по-малкия аквариум ще увеличи агресивността на рибите поради по-малката територия за разпределение между тях.

  С две думи - колкото по-голям ви е аквариума толкова по-добре. Колкото повече вода имате толкова по-стабилна ще бъде водната среда. Температурата няма да се променя много, нитратите няма да се покачват бързо и рибите ви ще имат повече пространство за плуване. Също така ако си поставите ръцете в аквариума и случайно има токсичен химикал по тях, ще бъде по-малко вероятно да ги увредите поради дилуционния (разреждащ) фактор. Но не всички големи аквриуми се правят еднакви. Аквариуми, които са дълги и тесни позволяват голям допир вода/въздух са най-добрите, защото те допускат по-голямо количество от водата да бъде окислено. Ако това съотношение стане твърде ниско, здравето на вашите риби бързо ще се влоши.

(бел. редактора: тук не съм съгласен с автора - площтта на водната повърхност е по-голяма именно при акваруми, които не са дълги и тесни - например ако имаме 2 аквариума с размери д/ш съответно 150/30 и 100/80 площтта на първия - дълъг и тесен - аквариум е 4500, а на втория - почти квадратен е 8000 т.е. почти двойно по-голяма)

РОСЕН



  рH е мярка на киселинността или алкалността на водата, или с други думи, наличността или липсата на водородни йони. Какво означава това за  вашите риби?      Африканските цихлиди предпочитат алкална вода (рH над 7.0). Нивата на  рH се различават в различните езера в Африка. Диапазоните за трите Източно Африкански езера са както следва:

Езеро Малави..................7.4-8.6

Езеро Танганайка............7.8-9.0

Езеро Виктория.................7.2-8.6

  Тези стойности са приблизителни. В природата, pH нивата  варират до известна степен, като нивата на езерата  се качват и падат през годината, правейки ги повече или по-малко солени. В аквариума, африканските цихлиди могат да се приспособят в широки диапазони на рH. Това което трябва да запомните е да не правите  резки промени на рH нивото. Такъв невнимателен или неосъзнат акт  ще стресира жестоко вашите риби, подтискайки тяхната имунна система, правейки ги по-податливи на болести. Препоръчвам да държите африканските си цихлиди в стабилна от към рH вода в рамките на 8.2-8.4. Рибите от всичките три езера понасят добре нива на  рH в този диапазон. Цихлидите от Западно Африканските езера или реките и потоците на източна Африка изискват вода която е по - неутрална - pH 7.0.

  Водата в езерта е много твърда - съдържа много минерали и соли, такива като калций и магнезий. Ако живеете в район с твърда вода,  можете да се считате за късметлия. Но за тези който не живеят в такъв район има много лесни начини да направят водата си по-алкална и твърда. Надробени корали, миди, варовикови камъни и други скали са добри за покачване на рН - то до алкални граници. Веществата, които се разтварят във водата от тези варовикови скали и пясък ще вдигнат рН до 7,6 което е добре, но не е идеално. Запомнете, че африканците могат да се адаптират в широки нива на рН. Ако след тези мерки все още не сте покачили рН–то на водата, на пазара има много продукти за тази цел. Няколко производителя също така предлагат соли и микроелементи, които се опитват да симулират точните солеви и минерални условия на рифовите езера, в добавка към покачването на рН. Алтернативно вие може да си направите сам коригиращата смес, като използвате съответна рецепта.

  Ако чешмяната ви вода съдържа хлор, ще трябва да използвате кондиционер (дехлоринатор) за да ги премахнете. Повечето от тях са добри. Аз използвам  AmQuel защото мога да го купя на едро. Но това е понеже сменям повече от 400 л вода седмично в трите си аквариума. Една туба ми стига за малко повече от година.

  Трябва да сте наясно, че амониевите съединения действат много по-стресиращо на вашите риби и са много по-отровни за тях при високо РН, каквото африканските цихлиди изискват. Например при рН 8.0 амониевите съединения във вашият аквариум са 10 пъти по-токсични от колкото при рН 7.0. Това е защото те са под формата на NH3 при по-високо рН (вместо NH4+), което е по-токсично.

РОСЕН

ТЕМПЕРАТУРА

  Оптималната температура е 24-27С. Аз поддържам в моя аквариум 26С. Никога не съм се тревожил за температурните разлики било то през лятото или зимата. Това е от части поради много големия обем на аквариумите ми (по-големият аквариум много по-трудно се поддава на резки температурни промени), и по-важното - имам 3 потопени помпи (които топлят леко водата). Не използвам нагреватели в аквариума с дребни риби и подрастващи и така температурата е естествено малко по-ниска от 26С. Познавам хора които се стремят към температура от 28С дори 29С за техните аквариуми.Това ме води до следващата ми точка.

  Високите температури ще повишат метаболизма на рибите ви, ще стимулира техния имунен отговор на различни заболявания, както и агресията им. Така чрез покачване на температурата до 28С в аквариума с подрастващи ще ускорим метаболизма им, карайки ги да ядат повече и да растат по-бързо, но това изисква по-честа смяна на водата. Обратно по-ниската температура в вашия аквариум означава ограничаване на агресията. Това може да бъде от полза ако вие имате някоя наистина злобна рибка (например, Melanochromis auratus, Maylandia lombardoi "Kenyi"). Това е поради факта, че голяма част от проявите на агресивност са свързани с храненето. Ако те не чувстват нужда да ядат толкова често (поради снижен метаболизъм) тогава те водят по-малко борба за територия.

(Бел. редактова: предполагам ви е ясно, че не живеем в Маями за разлика от автора, а в България, поради което наличието на нагревател в аквариумите ви е повече от препоръчително  :D )

РОСЕН

СМЯНА НА ВОДАТА

  Независимо колко добър е вашият филтър и колко помага за поддържане на водата в добра форма за дълъг период от време, вие трябва да я сменяте. Понеже африканските цихлиди не допускат растения в аквариума, качството на водата бързо се влошава. Експертите препоръчват 10-20% смяна на водата всяка седмица. Ако го правите през седмица удвоете количеството на сменената вода. Аз ще препоръчам, понеже съм човек на крайностите и храня рибите си няколко пъти дневно, по-чести смени на водата. Също така е важно да почистваме и грунда. Аз съм се снабдил с комплект, който наричам "Under Gravel Jets" което ми позволява да избегна нуждата от "изсмукване". В пясъка могат да се образуват празноти в които да възникнат "анаеробни джобове". В тях не могат да навлязат аеробни бактерии и това довежда до създаване на субоптимални условия. "Изсмуквайки" тези празноти ние се предпазваме от такава ситуация.

(Бел. редактора: ето една статия как да си сложим тоя ъндър грейвъл джет - http://www.cichlid-forum.com/articles/ug_jets.php)

РОСЕН

ФИЛТРАЦИЯ

  Има толкова различни видове филтри, без да споменаваме всички разновидности на  филтрационни системи които човек може да измисли. Понеже има толкова много фирми, марки и  комплекти няма да коментирам спецификациите тук. Вместо това ще говоря обобщено. Ако имате малък аквариум от 40 до 150 л, прост окачен на стената филтър ще върши добра работа (Бел. ред: това е нещо като по-малък външен канистър-филтър), целта е за един час водата да се филтрира 4-6 пъти. Например, ако имате аквариум с обем 80 л - филтъра трябва да има капацитет 320-480 л. за час. Ако аквариумът е по-голям ще се нуждаете от по-сложна филтрираща система, защото много от окачващите се филтри не могат да посрещнат изискванията за галон на час. AquaClear и Emperor power filters са изключения.

  Никога не съм използвал дънен филтър, но почти всеки, с който съм говорил е преминал от такава към някаква друга форма на филтрация. Аз не казвам, че не трябва да ги използвате, но има двойка причини поради който бих ви обезкуражил затова:

               1. африканските цихлиди са "копачи" в пълния смисъл на думата. За да бъдат ефективни дънните филтри изискват да бъдат покрити със субстрата. Обаче африканците не си поплюват - виждал съм дънни филтри оголени за няколко часа;

             2. те изискват много внимание защото се замърсяват много бързо. Те издърпват водата надолу през грунда, улавяйки фекалните отпадъци и задържайки ги в грунда като в капан; Ето защо честата смяна на водата е препоръчителна. Не бихте искали да пропуснете да смените водата си повече от 2 седмици защото иначе ще намерите водорасли и даже гъби  :D  пораснали върху вашия грунд.

   Аз препоръчвам потопени филтри с гъби - те са добри, понеже захващат отпадъците и осигуряват допълнителна ниша за нитрифициращи бактерии и когато узреят могат да станат "градинка в задния двор" върху които могат да растат водорасли и цихлидите да "жънат". Аз ги харесвам защото се разполагат върху дъното където повечето отпадъци се депозират или акумулират. Външни филтри с биологични цикли или гъби с активен въглен са също добър избор. Какъвто и филтър да изберете, вие трябва да почиствате отделните му части на всеки няколко седмици. В противен случаи дебита му ще намалее, гъбите ще се задръстят и той ще спре да работи.

РОСЕН

ГРУНД

  Има няколко опции. Чакъл, пясък, начупени корали, даже начупен гранит или мрамор (строителна мозайка). Има също всякакви  видове и цветове, които човек може да избере за дъното си. Много популярен субстрат е начупен коралов чакъл или коралов арагонитен пясък. Използвал съм тези с години и наистина ги обичам поради няколко причини. Първото и основно е, че ги харесвам как изглеждат. Те са много бели и чисти. Аз също харесвам случайните черупки, които цихлидите изравят от тях. Второ, коралите бавно се разтварят и повишават твърдостта на водата. Моята вода е вече твърда (GH-14), но това помага за стабилизиране на рH-то и твърдостта на водата. Твърдата вода ако я оставиш сама за седмица или повече и тестваш след това ще покаже намаляване на нейната твърдост. Това е поради факта, че минералите които я правят твърда не остават дълго разтворени в нея. Докато не използвате буфери, варовикови скали в аквариума или натрошени корали, смените на водата ще са необходими не само за да намалите нитратите, но и също за да възстановите рН и твърдостта на водата. Чел съм , че натрошения корал възпалява хрилете на цихлидите, но не съм видял още категорични данни в потвърждение на това.

  Доломитът (натрошен варовик) е също използван като буфер, но не се разтваря като корала и не е толкова подходящ за тази цел. Той може също да съдържа мед и други разнообразни метали, които се намират във варовика. Аз използвам варовик за декорация, но използвам NovAqua и AmQuel да премахна медта и други токсични метали които могат да присъстват.

  Аулонокарите и много от танганайците предпочитат пясък. Можете да ги подсигурите и с чакъл, но ще се лишите от много от тяхното уникално и привлекателно поведение. Можете да купите пясък от вашия зоомагазин или да се сдобиете с обикновен пясък от някои строителен магазин. Ако имате силициев пясък трябва да бъдете сигурни, че той е 99% кварц. Причината за това е, че мой приятел който употребява силиций често има цъфтеж на диатомея. Той беше убеден, че пясъка е довел до ексцесивно количество на разтворен силиций във водата, което е дало възможност на едноклетъчните водорасли да цъфтят. Когато той смени грунда си с коралов пясък (който е на основата на калциев карбонат) проблемът изчезна.
 
  Някой хора предпочитат черен грунд, други предпочитат бял, а някой дори ги смесват. В зависимост от рибите, някой изглеждат най-добре на черен фон докато други не. Ако рибата се държи върху тъмен пясък например, тя ще потъмнее в опита си да се слее с околната среда. Някой черни белези ще бъдат по очевидни. Обратното също е вярно - държани над светло оцветен грунд рибите изсветляват. Така че изберете вашия грунд въз основа на рибите, които смятате да гледате. Понеже повечето африкански цихлиди са "копачи" и могат да пренаредят вашия аквариум по-бързо отколкото вие можете да го възстановите, аз препоръчвам използването на най-малко 5 см дебелина на субстрата във вашия  аквариум. Това е еквивалентно на 0.5 кг чакъл или 1 кг пясък за всеки 4 л. вода.

РОСЕН

ДЕКОРАЦИЯ    
 
  Декорацията е може би втората най-важна точка, когато правим африкански рифов езерен аквариум. Трябва да декорирате вашия аквариум с много скали за да осигурите пещери и скришни места за вашите цихлиди. Агресивните риби обикновено имат претенции за територии. Аз съм забелязал, че осигурявайки им много пещери, доминантната риба претендира за по-малка територия. Тези които са в размножителен период задължително се нуждаят от пещера за да хвърлят хайвера си и да го пазят там. Рибите, които отглеждат малките в устата си имат нужда от по-малка територия, но все пак те искат да имат място (например плосък камък) на който да хвърлят хайвера си.
 
  Има много опции тук, това е мястото където можете да бъдете изобретателни. Аз използвам надупчени скали, които имат много тунели през тях. През нощта много от моите риби спят в тези дупки. Аз съм виждал много хора да използват глинени саксии обърнати на една страна или с горната част надолу и образуващи пещера.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Filion.hit.bg%2Fart_rift_lake_setup_05.jpg&hash=f043cd50447ab78be368504dac36dd51bca43568

Аз обаче не обичам неестествения цвят и изгледа който те създават. Някои хора даже дегизират тези саксии, лепейки чакъл или пясък по тях. Много често хората натрупват варовик или някакъв друг камък на редове и по този начин създава пещери помежду им.
 
  Камъните, които препоръчвам, включват варовик, аспид, вкаменено дърво, лава, гранит, "pagoda" и "lace rock". Преди да сложите тези камъни във вашият аквариум ги изчистете добре с белина и след това се уверете, че сте ги изплакнали обилно от белината преди да ги сложите в аквариума си. Обонятелния тест е ефикасен според мен, ако усещам миризма значи все още има белина по тях. Веднъж получих варовик, който трябваше да е чист. Когато започнах да го чистя аз намерих много мръсотия и корени в дупките, бях радостен че взех извънредни предпазни мерки. Съветвам ви и вие да правите така.

  Трябва да имате едно нещо пред вид когато правите скални скривалища във вашия аквариум. То е, че някои камъни имат голямо количество метално съдържание, което ще се разтвори във водата. Отравянето с тежки метали е винаги фатално за рибите и няма предупредителни симптоми. За да избегнете скали с метално съдържание, има лесен начин за проверяване. Просто огледайте за някакви жилки с метален цвят (такива като ръждиво-оранжево желязо) и ако има ги тествайте с лимонов сок или оцет. Ако се наблюдава някакво съскане или мехурчета, тогава тази скала не пригодна за вашия аквариум и е по-добре да я оставите там където сте я намерили.

   Поради голямото тегло на скалите, особено ако са натрупани, вие трябва да се съобразите как да ги сложите. Това е особено важно, понеже цихлидите ще копаят и могат да подкопаят скалната формация, което ще доведе до срутване. За да предотвратите такова бедствие, залепете скалната конструкция със силикон.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Filion.hit.bg%2Fart_rift_lake_setup_03.jpg&hash=4199f40bb241940db146e6738ed3d9bfedb46bfc

  Някои хора използват форми за яйца преди да положат грунда. Това предпазва от прилагане на голямо налягане в единична точка на стъклото, което може да доведе до счупване. В добавка към силикона има и продукт наречен Aquastic. Това е епоксиден маджун който е нетоксичен и е направен специално за аквариуми и може да бъде използван и под водата.

  Скоро четох за хитър трик който ще ви предпази от по-горе изброените катастрофи. Този акварист използва пемза - инертна вулканична скала която плува. Тя е също мека и много порьозна. За да приготви пемзата той я вари под тежко парче от гранит или базалт След около 10 мин.той я изважда и я потапя в кофа със студена вода. След като изстине пемзата е лека и се носи във водата като перо във въздуха. Как това предпазва от възможно счупване? Ами с такива леки скали вие няма какво да се притеснявате за налягането върху стъклото, а тяхната груба повърхност  помага да се задържат една за друга. Те имат и други две предимства, тяхната порьозна вътрешност осигурява друга ниша за денитрифициращите бактерии. Вие лесно можете да пробиете пемзата с 5 см бургия, ако искате да създадете тунели или пещери.

  Африканските цихлиди и живите растения често са несполучлива комбинация. Повечето растения имат проблеми с израстването в алкална среда, а пък и повечето цихлиди ги превръщат в гарнитура към основното си меню. Все пак живи растения могат да бъдат гледани ако знаете какво правите. И в двата случая, живите или изкуствени растения ще осигурят още една ниша или територия за рибите.

  Има няколко вида растения които са добре адаптирани към алкалната вода тук са включени Тайландска папрат, Vallisneria, и семейството на Anubias : A. barteri, A. congicus, A. gigante, A. gracilis, A. heterophylla, и A. nana. Ако решите да отглеждате тези растения във вашия аквариум трябва да сте наясно, че М'буните  са ужасно добри в изкопаването на растенията. Поради тази причина трябва да ги насадите в саксийки. Някои растения могат също да заемат твърде много плувно пространство.

  Аз не препоръчвам употребата на никакво дърво в африкански аквариум. Това може да понижи нивото на РН във водата, да я направи жълта поради наличието на танин.

РОСЕН

ХРАНЕНЕ
 
  Има цяла секция в тази страница (http://www.aquariumbg.com) която се занимава с този въпрос, така че аз няма да кажа много за храненето тук. Както и да е, африканците са много добре ако се хранят със Спирулина, с обичайно комбиниране на жива или замразена храна. Никога не ги хранете повече, отколкото могат да консумират за 2 мин. за целия ден. Цихлидите имат чувствителен стомах, затова храната трябва да бъде подбрана внимателно и да се хранят така, че да бъде избегнато прехранване.

РОСЕН

КОНТРОЛИРАНЕ НА АГРЕСИВНОСТТА

  Както споменах по-рано в тази статия, първичната причина за агресивността на цихлидите е храната. Вие можете да контролирате агресивността чрез по-малко, но по-често хранене. Те са териториални, понеже искат да си заградят техен собствен "заден двор"  в който да ловуват и да "пасат". Рибките от един и същ вид се държат заплашително и се преследват, така че ако имате широк спектър от риби вие можете да прекъснете вътревидовата агресия. Аз съм чел и слушал за хора които са правили опити да отглеждат само Pseudotropheus demasoni.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bigskycichlids.com%2Fimages%2FPdemasoni1.jpg&hash=72c4264c7bd4afbb8720d05835a2bb71e4701acdРезултатът е, че скоро колонията се превърнала в самотен мъжки победител. Освен това, давайки на вашите риби много пространство за плуване, много пещери за криене вие можете да редуцирате агресията им.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Filion.hit.bg%2Fart_rift_lake_setup_04.jpg&hash=c45aa22ba447d03480bbcb35a9e4946ff5869cd5

  С няколко изключения мъжките са по-агресивни и се държат грубо към женските без да се интересуват от бракосъчетание. Поради тази причина почти всички препоръчват да има поне 2 женски на един мъжки от даден вид. По този начин неговата агресивност и злоба се разпределя между двете.

  Също така чрез претъпкване на аквариума можете да разпределите вътре видовата агресия. Не само една риба да е мишена на агресията, и агресора по-лесно да губи жертвата си когато аквариума е пълен. Бъдете сигурен обаче, че филтрацията ви е достатъчно добра, ако решите да го напълните.

  Африканските цихлиди са много благодатни за отглеждане. Ако вие спазвате тези прости препоръки и съвети, скоро ще се наслаждавате на тези рибки.

РОСЕН

Извинявам се ако има някой неточности в превода или правописни гршки.

niky

Аз съм впечатлен от ентусиазма на младите във форума.

:bravo
А тези статии просто трябва да отидат на сайта, за да не се изгубят във фирума.
Обещавам, наесен ще се заема с това.

NO CARRIER

Наесен с песен...  :bud

РОСЕНе, тъкмо завиждах на Веско и се чудех колко бързо бих уморил този тип рибки ако си взема да гледам. Благодаря за труда!  :beer
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

РОСЕН


dido 1

И аз благодаря за изчерпателната статия. :bravo  :bravo
544л. Малави

N.Nobs

Малко повече информация за химическия състав на водата  :arrow: http://malawicichlids.com/mw01011.htm

Ама ме мързи да превеждам lamo
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Similar topics (5)

1714

Публикации: 0
Прегледи: 7512

1730

Публикации: 13
Прегледи: 13996

902

Публикации: 5
Прегледи: 11833

2107

Публикации: 34
Прегледи: 18303