• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Как да направим аквариум в стил Амано

Започната от Liones, 07.02.2006 21:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Liones

Как да направим аквариум в стил Амано

Превод: Liones


Съдържание на статията:

1 Първото от нещата е да се използват растения с малки листа.
2 Второто е да започнете с малък, плитък аквариум.
3 Трябва да се използва повече светлина от колкото мислим че ще ни трябва.
4 Не трябва да използваме много риби .
5 По избор може да се използва и препарат срещу водораслите (бел. редактора: става дума за препарати на едтествена основа, които Амано използва).
6 Също трябва да използваме ситен пясък.
7 Задължително трябва да се използва CO2 .
8 Водата трябва да се запазва с ниско съдържание на соли.
9 Използване на нагреватели в субстата.
10 Качество на водата.
11 Грешките които НЕ ТРЯБВА да допускаме.

1
Амановите аквариуми са винаги малки, въпреки че изглеждат големи в книгите и снимките му - никога не са по-големи от 120 литра. Ако помислите за дръвчетата "Бонзай" ще добиете представа и защо използва растения с малки листа като Glossostigma, Riccia или Eleocharis parvulus. Друго растение което използва за полянки е Marsilea quadrifolia или Micranthermum umbrosum. Не бива да мислите, че не може да се започне и със 200-300 литров аквариум, но нека не ви бъде първият аквариум който правите. За да стартирате аквариума си, трябва да имате няколко бързо растящи видове растения в него, за да се преборите със "синдрома на новия аквариум" -  водораслите. След като сте преминали този етап може да ги замените с някои по-бавно растящи, за да го направите в желания от вас вид.

2
Амано смята че за един аквариум дълбок 30 см е нужна 1/4 от светлинната която е нужна за аквариум дълбок 60 см. За нещастие повечето американски (а и български) акваиуми са високи и тесни за да е по-лесно да се видят рибите. Аквариумите на Амано са плитки и широки или така наречените Aquascape-tanks които осигуряват по-добро проникване на светлината  от която се нуждаят ниските растения и за да може да се направи добро разграничение на предната от средната и задната част на аквариума. Отбягвайте аквариумите  с 6 странични стени или аквариуми по-дълбоки от 45 см и  защото да бъркате в дълбок аквариум, за да посадите ниски растения или да го пренаредите може да се превърне в мъчение дори и с нужните уреди (бел. ред.: как болят раменете...).

3
По принцип на всеки 1 литър вода са нужни 0.5 вата светлина. Това съответствие е нормално за обикновен аквариум, който не е твърде дълбок (по-дълбоките аквариуми имат нужда от доста повече светлина). Повечето от обикновените флоресцентни пури губят 1/2 от силата си на светене за около 8 месеца, за това е по-добре да започнете с 0.5-0.7 вата на литър вода.

4
Амано препоръчва да се следва следното правило: 10% от биомасата на аквариума да бъде от риби (препоръчително е да са такива които ядат водорасли) или охлюви, а останалите 90 % да са растенията. За видиве риби той препоръчва сиамски водораслояди, Otocinculus или Florida Flag Fish. Аквариум, зареден с малки риби (основно водораслояди) е с голямо предимство пред останалите през първия си месец когато преживява "синдрома на новия аквариум". В голяма помощ ще дойдат и Malaysian Trumpet Snails  които охлюви ядат умиращите или умрелите растения но не закачат живите.

5
Когато трябва да подържате атрактивен аквариум въпреки синдрома особено когато аквариума е в офиса или магазина ви трябват упрепарати, които потискат растежа на водораслите. Препарата, приготвен от ечемичена слама не се продава у нас, но има отлични отзиви за използването му. Амано произвежда и продава препарати за потискане растежа на водораслите, които са на база изпусканите от растенията естествени вещества.

6

Субстата, който изберете е почти толкова важен както и осветлението. Ако парите не са пречка Амано препоръчва да се използва Flourite  от Seachem. За собственоръчно направен субстат той смесва торфен мъх с пясък от филтърен пълнеж. Но все пак купените субстати са по-добри от органичните.

Аз спирам до тук защтото прегрях-някой друг да довърши :wink:

Raven

точка пета е ключово интересна- за втори път срещам твърдение че Амано ползва алгециди- има много логика в това,особено комерсиални публични аквариуми няма как да минат без тях в началото.

в точка 6 - много ми е интересно какво е "пясък от филтърен пълнеж" - филтрирани дънни утайки?
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

WOLF

Мен пък ме интересува източника на информацията, т.е оригиналния текст. Ако може линк някакъв.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Liones

еми при документи за превод първия линк :wink:

dave

Цитат на: "raven"точка пета е ключово интересна- за втори път срещам твърдение че Амано ползва алгециди- има много логика в това,особено комерсиални публични аквариуми няма как да минат без тях в началото.

http://www.adaeuro.com//gestioneacquari_eng.asp
ЦитатPHYTON GIT is an effective preventive product against algae

Предлагат PHYTON GIT като ефективен препарат против алги.

Доколкото си спомням някъде разясняваха, че вътре има екстракт от черупки на водни ракообразни

Живко

Цитат на: "raven"
в точка 6 - много ми е интересно какво е "пясък от филтърен пълнеж" - филтрирани дънни утайки?

пълнежа на някои филтри се състои от кварцов пясък :D
Никой не се е родил научен.

miTko

Цитат на: "raven"точка пета е ключово интересна- за втори път срещам твърдение че Амано ползва алгециди- има много логика в това,особено комерсиални публични аквариуми няма как да минат без тях в началото.
Мда, както казваше Св.Иван в един популярен виц - тая работа без е***е не става!
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido


miTko

Цитат на: "dido"Йоан Златоусти може би   :lol:
Същий! :lol:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Similar topics (5)

2268

Публикации: 25
Прегледи: 14723

15084

Публикации: 0
Прегледи: 8012

2924

Публикации: 6
Прегледи: 6533

1465

Публикации: 31
Прегледи: 49855