• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Добавяне на въглероден диоксид (CO2) в аквариума - техническо описание

Започната от discus, 28.09.2009 21:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

discus

Въведение

CO2 е едно от най-важните хранителни вещества,в растителен аквариум. Съдържанието на со2 в аквариума,зависи и може да варира от натовареността с риби (дишане), движение на повърхността (обмен на газове) и от усвояемоста на растенията. При аквариум със слаба светлина добавянето на CO2 не е необходимо, растенията се развиват бавно и не могат да консумират допълнително добавените хранителни вещества, включително CO2.  Добавянето на CO2 в аквариум със средно силна светлина, ще ускори процеса на растеж и ще ви позволи да гледате повече растения, които иначе биха се чувствали недобре в аквариум без CO2. При силно осветен аквариум, CO2 е от съществено значение(съпроводено с адекватно торене).

Методи за добавяне на со2 в аквариума

со2 може да бъде добавен в аквариума по няколко различни начина. Най-честите са бутилки под налягане с CO2 , система направи сам CO2(мая и захар).  Система направи сам е добър начин да започнете добавяне на со2 в растителни аквариуми, въпреки че на някакъв етап повечето хора ще искат да преминат към система под налягане, която позволява настройване и добавяне на повече CO2, без седмична задача да подготви нова смес като "Направи си сам".

Какво ще ни е необходимо

-Бутилка за со2.
[smg id=872]
Може да се потърси в центрове за пожаро-оборудване, фирми за заваряване, фирми занимаващи се с оборудване за барове(бира ,безалкохолни),може и бутилка втора ръка(добре е да е с валидна щампа за годност).Намират се различни по вместимост бутилки, но най удобни са 2 и 5 кг.
Всички бутилки трябва да бъдат проверявани на всеки 5 години.

-Регулатор(Редуцир вентил)
[smg id=869]
Регулатора се използва за намаляване налягането на газа от бутилката до стойности годни за употреба.Тук изборът е голям и е въпрос на това колко сме готови да платим.

-Електромагнитен клапан
[smg id=864]
Тези които искат да използват PH контролер или искате просто да изключите CO 2 през нощта, това е най-доброто решение.

-Иглен клапан
[smg id=856]
Игленият клапан позволява да бъдат извършени фини корекции в подаването на CO2. Като говорим за подаване на балончета 30-60 в минута очевидно, че имаме нужда от иглен клапан. Според мен използването на иглен клапан е задължително.
За да поставим игленият клапан на електромагнитния клапан или на регулатора може да ни е необходим адаптер (поръчва се при стругар)
[smg id=868]

-Обратен клапан
[smg id=866]
Обратният клапан предотвратява връщането на водата от аквариума към бутилката с CO2. Въпреки, че това рядко се случва.
Можете да използвате и обикновен обратен клапан от пластмасовите които се ползват при аераторите,като е хубаво да се проверява веднъж годишно.
[smg id=867]
По мое мнение използването на месингов обратен клапан е по удачно.

-Брояч на мехури
[smg id=870]
Брояча ви позволява да следите количеството на подаваният CO2. При наличието му регулирането на подаваният со2 става по лесно, но принципно не е задължително да го използваме.Може да си купим готов или да си го направим.

-Маркуч 4/6
[smg id=859]
Маркуча ни е необходим за вкарване на CO2 в аквариума. Хубаво е да се използва маркуч специализиран за подаване на со2,но може да се ползва и силиконов.

-CO2 реактор
[smg id=865]
Реактора се използва за на со2 във водата, различните реактори имат и различна ефективност. Съществуват различни типове реактори.
Дифузора прилича на камъчетата за аераторни помпи, но газът излиза на много ситни мехурчета и се разчита докато стигнат повърхността да успеят да се разтворят.
[smg id=857]
Очевидно е че всички мехурчета няма да могат да се разтворят докато стигнат повърхността, за това и може да се каже че дифузора няма да е достатъчно ефективен в по-големи аквариуми.
[smg id=863]
Дифузор трябва да бъде изработен от керамика, стъкло или други CO2 устойчив материал. Обикновените камъчета за въздух няма да работят достатъчно ефективно, а и не издържат дълго време.

со2 реактор
[smg id=871]
Това всъщност е един съд на който в долният кра се подава со2, а в отгоре се вкарва вода. При това се получава принудително разбъркване на газа, с което се подобрява разтварянето.Има реактори които се поставят в аквариума и такива които могат да бъдат закачени към външният филтър(тип 77).

Поставянето на всичко заедно
[smg id=873]
Поставяме редуцир вентила на бутилка, като на мястото на свързване на редуцир-вентила и бутилковият вентил трябва да има уплътнение (хубаво е да не е гумено). Преди да отворим крана на бутилката трябва да се уверим че редуцир вентила е затворен. Ако всичко е наред с бутилката манометърът за високо налягане трябва да отчете налягането.
[smg id=860]
Може да се пробват всички връзки за течове с не разредено веро.
След това монтираме игленият клапан, при необходимост се използва адаптера.Това най често се налага при използване на промишлени редуцир-вентили.При монтажа на резбови съединения използваме тефлонова лента.Следва добавянето на електромагнитният и обратният клапани. Следва поставянето на силиконовият маркуч до брояча на мехури ако го има, ако не директно в реактора.Преди реактора също може да сложим обикновен обратен клапан.

Ако има нещо друго казвайте.


Lucio

От това по-нагледно здраве.  А за направи си сам, няма ли да се опише?

discus

Мисля имаше за мая и захар писано. За това само туй съм описал.
Има да http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,9.0.html

Raven

супер статия- тъкмо ще е добре дошла за новия сайт *thanks

само да ви вметна нещо- по въпроса за пробване със сапун за теч.
аз мазах ,плесках със сапун и все си изпускаше
накрая ми писна и грабнах цялата система както си беше със всичко и я бухнах в аквариума.
и видях от къде изтича :-)

само изключих от контакта ел. магнитния клапан.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

discus

Аз лично съм пробвал с веро и става, сега ще го променя.

iek

Силиконовия маркуч не е подходящ за система под налягане, каквато е тази със стъкления дифузьор, загубите сигурно са по-малки, когато реактора е от типа на спирала, стълбица, т.е. когато няма налягане по маркуча. Има специални маркучи за СО2, при които няма загуба на газ.
За това дали стъкления дифузьор е достатъчно ефективен при голям аквариум-за  180х60х60 Амано използва http://www.adana-usa.com/index.php?main_page=afa_product_info&cPath=2_15&products_id=159. За още по-големи аквариуми не е проблем да се комбинират повече дифузьори. Много важно е къде ще се поставят дифузьора, входа и изхода на канистъра.
Може да се дадат и насоки колко да е голяма бутилката спрямо аквариума-за да не се налага зареждане през 1-2 месеца, например 2л бутилка за 200 литров аквариум или по-малък.
Друго полезно нещо е dropchecker-а с разтвор с постоянно кН.
Накрая може да се сложи и линк към темата за магазини, че да не завалят излишни въпроси.

discus

Мисля че това е частен случай, и не знам дали да описвам такива неща. Ако мислите че трябва ще го включа.

niky

Статията е чудесна. И всичко е с картинки, да не се чуди човек кое какво е.
За силиконовите маркучи, сигурно iek e прав. Да напишем специални мaркучи за СО2, в краен случай силиконови. Предполагам Боби е писал силиконови, защото той такива ползва, както и аз, но наистина има и специални.
Iek, ако имаш време добави няколко реда за стъклените дифузьори. Аз лично нямам опит с такива и не се наемам, Биби не знам дали е ползвал.

Eто снимка за маркучите:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdennerle.eu%2Fde%2Fimages%2Fstories%2Faquaristik%2Fco2%2Fco2_zubehoer%2F3061.d.re.softflex.5m.jpg&hash=0be2839862d6f89ad16a8b795f22410dfc041d27

discus

Йек говори за частният случай дифузор от ADA, в линка който е пуснал също има силиконови маркучи. Но при стъкларията явно не издържат и затова продават някакви други, които не си променят диаметъра при по голямото налягане към дифузора. Денерлето е същата работа там доколкото помня ел.магнитният клапан изискваше по-високо налягане. Аз лично бях със силиконови и проблем не съм имал, въпреки че ми вървеше маркуч дори между бутилката и пакета иглен-ел.магните клапан. Ако искате да го променим на специални маркучи за со2 и като допълнение, че може да се ползват силиконови.

iek

Да, Амано има и силиконови, но те са с доста по-дебели стени от тези, които се предлагат на метър по нашите магазини. Освен това силиконовия маркуч е само между  брояча и стъкления дифузьор:
схема http://www.adana-usa.com/index.php?main_page=afa_product&cPath=1&state=. В АРС форума имаше един експеримент, при който използваха навит силиконов маркуч в аквариума като реактор за СО2, правете си сметка какви загуби има. Аз също бях със силиконови маркучи и проблем не съм имал, но откакто ги смених, 3-те ми бутилки  изкарват с 20% по-дълго време. На пръв поглед нищо работа, но като се сметне и времето, бензина....
Стъкления дифузьор на ADA го дадох като пример в отговор на това изречение:
Цитат на: discus - 28.09.2009 21:29
Очевидно е че всички мехурчета няма да могат да се разтворят докато стигнат повърхността, за това и може да се каже че дифузора няма да е достатъчно ефективен в по-големи аквариуми.
В ибей има голям избор,на достъпни цени, друг е въпроса е, че като качество отстъпват на Амановите, но понякога се случват и много добри бройки. Големият им недостатък е, че който ги ползва, няма начин да не счупи поне един. За по-добра ефикасност трябва да се почистват на 1-2 седмици ( в белина). Вариант на стъкления дифузьор е т.нар. Inline CO2 Diffuser : http://www.greenleafaquariums.com/co2-diffusers/cal-aqua-diffuser-17mm.html.
Drop checker-а с рН индикатора и стандартния разтвор от 4 кН е неотменна част от системата за СО2-по-подробно: http://www.greenleafaquariums.com/co2-drop-checkers.html.

kraltchev

Можем и опишем СО2 система която е само с най-важните детайли. Тази конфигурация може да е полезна за всеки начинаещ или за хора които искат да изхарчат възможно най-малко пари:

1. Бутилка
2. Редуцир вентил
3. Иглен клапан
4. Маркуч (какъвто и да е, загубите на СО2 през маркуча са абсолютно пренебрежими)
5. Малка вътрешна помпичка за аквариум с гъбичка нахлузена на изхода

Това е система която работи идеално.  Изключително ефективна поради практически 100%-ното разтваряне на СО2 заклещен в гъбичката на изхода на помпичката.

Също така перката на помпичката издава много лек звук когато всяко мехурче се удря в нея.  Това е брояча на мехурчетата.

Няма нужда и от соленоид.  Той изключва притока на СО2 ако тока спре (движението на водата от филтъра спира и рибите могат да се задушат от СО2-то за много кратко време). В тази проста система маркучето подава СО2 във вид на мехурче точно под входа на помпичката.  Ако тока спре и помпичката спре да работи мехурчето вместо да се разбива от перката просто изплува на повръхността и изобщо не се разтваря.

Дори и най-малката помпичка която може да се купи е достатъчна за аквариум до 300 литра.

От тази по-проста  и евтина система няма.

--Николай

iek

Точно такава система с вътрешен филтър използвам в едно нано, откакто видях идеята на kraltchev в АРС-то преди време с тази разлика, че там беше сложил гъбата на изхода на филтъра( както и си я описал всъщност), а аз я слагам преди това, за да може разпрашеното СО2 да се разпраща в целия аквариум (и да не засмуква дребни скариди и охлюви), което може да се каже, че е едно предимство пред стъкления дифузьор, особено когато струята от канистъра не е много мощна, за да завърти СО2-то. Спестява се от магнет вентил (20лв), а недостатък е, че е неестетична и също се налага да се поддържа гъбата чиста.

NO CARRIER

Добавяне на въглероден диоксид (CO2) в аквариума - техническо описание. Нова статия.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

22768

Публикации: 2
Прегледи: 3793

2279

Публикации: 12
Прегледи: 9699

547

Публикации: 0
Прегледи: 21464

20480

Започната от Raven


Публикации: 11
Прегледи: 10637