• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:15

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

CO2 в растителен аквариум

Започната от tetra, 20.12.2010 00:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kapacitet

Само аз ли не разбирам къде е проблема и какво е това авторско право, когато става въпрос за превод. Или и на преводача му се бройкат авторски права.  *dontknow*

NO CARRIER

tetra, господин niky в ролята си на админ публикува материала там, където обикновените потребители нямат право да публикуват теми, както ти писах. В заглавието е добавено - превод tetra, което не го прави автор по никакъв начин.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Асен Евгениев

Аз нещо се оплетох. Кой е автора на статията, какво и кого е превел tetra и коя е
Маркета Райкова? *dontknow*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

borislav

1. "ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА":
Чл. 9. Авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Това не лишава други лица от правото да правят самостоятелно свой превод или своя преработка на същото произведение.

2.Най-хубавите и капризни растения не растат добре без добавяне на допълнително СО2.Това е основен градивен елемент необходим за растежа им.В природата кубата вирее в плитки рекички и блата почти надводно и получава СО2 от въздуха където то е в много по-големи количества отколкото във водата и за да може съответно да се наслаждаваме на това растения в нашия аквариум трябва да подаваме СО2 задължително.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

kraz_79

20.04.2011 13:16 #19 Last Edit: 20.04.2011 17:08 by kraz_79
Цитат на: wwladoo - 24.12.2010 15:11
 Моето момче колко години отглеждаш ти растения,че пишеш такива глупости---не можели без СО2,растенията вегетирали определено време и умирали ха-ха-ха  ;-) :-D,такава глупост може да напише само абсолютно начинаещ акварист--направо ме утрепа!!!Аз отглеждам растения близо 40год. с малки прекъсвания без С02 моето момче и без торене,само светлина 10-12ч. от 0.5 вата до 1 ват на литър вода и каквото наторят рибите-а те са много, е има загуби но те са толкова минимални,че на фона  на общото състояние са нищо--в момента отглеждам над 60 вида на този принцип и който е идвал знае!!!Не изключвам,че има растения които изискват СО2,защото иначе линеят,а някои умират-това са капризни растения--които на общият фон са малък процент!!!Верно ,че са по бавни растителните ми аквариуми,т.е. не произвеждам бърза, листна маса-и ако подавам СО2 ще имат 5 пъти по вече листна маса  и съответно растения ,но са здрави и адаптивни растенията ми към аквариумите на колегите.Не отглеждам и надводно,където положението е същото-целящо бързи печалби - и като вкараш под вода 40 проц. загиват !!!А знаеш ли колко пък растения изгубват реалният си вид--форма на листата при подаване на СО2?Не ми се слушат глупости от некомпетентни хора,моля запазете ги за себе си!!!
Абе Владко спри да ръсиш тъпотии в тоя форум.Какъв опит с растения имаш бе- на тези гюрлюци ли викаш растения-това ли са ти раст.аквариуми с 40 год опит *NO* Абе вземете се ограмотете малко-това за наторяването от рибитe са стари глупости от едно време,когато е имало само валиснерия и дъбче.Аман от търгаши дето развъждат гупи и се правят на спецове.ако беше така те хората дали щяха да хвърлят пари за СО2 системи.просто щяха да бучат като тебе тревите в пясък и да отглеждат по 60 вида "здрави" растения.голяма част от така наречените аквариумни растения в природата са в полупотопено състояние и не могат без да получават допълнително СО2.абе кво ти обяснявам .аре със здраве

tetra

23.04.2011 09:47 #20 Last Edit: 23.04.2011 14:34 by tetra
 Уважаеми колеги благодаря ,че сте отделили от свободното си време и сте взели отношение по моите въпроси много си ценя вашите мнения.
-kapacitet-Наистина тези авторски права са много замотани и не мисля,че трябва тук излишно да оттекчаваме участниците в форума ,а ще ги оставим на АДМИНИСТРАТОРИТЕ.Представете си ,че превеждате статия ,нагаждате я според нашия манталитет накратко загубвате цял месец.Веднага след публикуване то се появява дубликат където се споменава  че превoда е твой но името на автора е друг.
-NO CARRIER-Найстина ,че си ценя труда на    niky,който също е загубил време докато публикува моя материал,като го е обогатил с две снимки-като ме е изпреварил часово -преди да сложа и снимките на материала си.И както е очевидно е написал,че превода е мой-ако бе написал,че съм и автора на материала ,а не той нямаше да имам никакви претенции.Не че съм специалист и не  искам да създавам някакъв ред то не, пази боже но си обеснявам нещата съвсем елементарно.Като си мисля ,че АДМИНИСТРАТОРА е нещо като футболен съдия ,създаващ ред и дисциплина на терена ,като в никакъв случай целта му не е да бъде главен герой-главните герои са участниците.Като гледам останалите статии не е ясно откъде са взети материалите за написването и,и ползваната литература, е ясно,че пред АДМИНИСТРАТОРИТЕ стой много трудна и непоносима работа докато създадат ред в форума и затова и пожелавам плодотворна работа.
-akapulko ако се върнеш на първа сраица и видиш моя зов за помощ се надявам,че лесно ще схванеш ситуацията.
-borislav  наистина добре се орентирвате в лабиринта на правото.Много  ви моля,ако можете да обясните нещата по разбираемо и конкретизирате мнението си при създадената ситуация.
-kraz_79 Явно имаш богат опит в системите с СО2 ако си прочел целата статия ,моля те за твоя коментар.Надявам се ,че има какво да кажеш на нас по старото поколение,който нямаме опит в тази материя.Не е възможно никаква статия да даде точен отговор на широката палитра от проблеми възникващи при опита ни да управляваме екологически нашия аквариум.Като обобщения на статията е,че е проблематична.Найстина някой водни растения растат и без СО2,но не всички.Целта на статията е нямала на предвид да дава точен отговор, кои растения не могат без СО2,нито да отрича използването му,(просто предоставя възможност на всеки от нас да направи своя избор според това което е решил да осъществи)(тук има свободно място за опитните да уточнят нещата с което темата ще се обогати,както и тези които отглеждат водни растения могат да споделят кои видове не им трябва СО2)а само да заостри вниманието ни, че наистина с добрите положителни неща при ползването на СО2 трябва да сме внимателни за да не възникнат нежелани проблеми.
На всички участници във форума пожелавам приятно искарване  на празниците ,много  здраве и повече радост в живота.И нека да ни плава. *DRINK*

borislav

Накратко моето мнение по отношение на този "казус" е такова:
1.Според чл.9 от "Закона за авторското право и сродните му права"(виж по-горе) tetra е автор на превода и има авторски права върху него.
2. А съгласно чл.15 от този закон авторът има право:
  1). да реши дали създаденото от него произведение може да бъде разгласено и да определи времето, мястото и начина, по който да стане това...
  2). да иска признаване на неговото авторство върху произведението;
  3). да реши дали произведението му да бъде разгласено под псевдоним или анонимно;
  4). да иска името му, псевдонима му или друг идентифициращ го авторски знак да бъдат обозначавани по съответния начин при всяко използване на произведението;
  5). да иска запазване на целостта на произведението и да се противопоставя на всякакви промени в него, както и на всяко друго действие, което би могло да наруши законните му интереси или личното му достойнство....
  6). да променя произведението си, ако с това не се нарушават права, придобити от други лица;
  8). да спре използването на произведението поради промени в убежденията си...
Тоест  tetra има основание на претенциите си.
Надявам се, че всички гледате с усмивка на нещата. Весели празници и нека вашите яйца са най-здрави!
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

Ribarche

Моите уважения към колегата Борислав ,виждам ,че не сме колеги само по хоби ,но  ,,Това не лишава други лица от правото да правят самостоятелно свой превод или своя преработка на същото произведение'' това цитат е от Чл.9 , който колегата цитира , той  допуска действията на Администратора като напълно законни . Не бива да гледаме на публикуването на обявата ,като своеобразен ,,копи пейст'' на темата . Ако прочетете внимателно и двете теми ,ще констатирате , че те не са напълно идентични .

Може би в името на ''феар плея '' администраторът публикувал статията можеше да уведоми авторът  Тетра ,че след редактиране на статията ,тя ще намери официално място в сайта ,но...... хора сме всички понякога недообмисляме  до край нещата.
От гледна точна ,на член на форума за мен няма проблем ,напротив колегата Тетра трябва да се радва ,че трудът му е бил възнаграден от администрацията на сайта и е получил официално признание ,като преводът му е бил побликуван след допълнително редактиране ,  и е част от  Българска аквариума енциклопедия ,освен това целта на този форум според мен  е по някакъв начин да се развива акваристиката в България , и да предлага информация ,която не е достъпна за нас любителите акваристи .  
 *privet* Весели празници на всички  :)

borislav

Не исках да влизаме в правна полемика,но колега Ribarche мисля,че Администраторът не е правил самостоятелен превод и няма претенции за това, защото е посочил като преводач tetra.Това което той е направил е редакция на превода,което по никакъв случай не е самостоятелен превод ,което да го прави самостоятелно, защитено от авторското право произведение. Дори и по този начин, извършвайки редакция без разрешение е нарушил авторското право на колегата.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

Ribarche

,,Това не лишава други лица от правото да правят самостоятелно свой превод или своя преработка на същото произведение
  Сигурно сте прав ,колега ...

borislav

23.04.2011 16:45 #25 Last Edit: 23.04.2011 22:02 by borislav
Колега бъркаш нещата! Член 9 е общ за преводи и преработки(например написване на нов аранжимент на муз.произведение). Става въпрос за два вида пресъздаване на авторско произведение. Ти смесваш нещата, като смяташ "преработката" на превод за преработка по смисъла на чл.9 , а то си е чисто редактиране на превод. Ако не си разбрал на лични ще ти обясня по-подробно,за да не отегчаваме съфорумците.
*STOP*  *DRINK*
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

Nikiengi

Аз не искам да исказвам мнение по въпроса дали трябва да има СО2 или не. Това е въпрос на СОБСТВЕН ИЗБОР! Не зная на базата на какво се заформя този страшен спор, кой може и кой не без СО2. Влизам в този форум с 3 основни задачи - дали някой с когото съм влязъл в контакт не ми е пратил ЛС, ако имам проблем да го споделя и някой да ми помогне, и дали на някой от многото нуждаещи се от помощ не мога аз да помогна! А тук, въпреки доброто желание на някой да преведе една статия, да я публикува и всеки сам за себе си да РЕШИ да и обърне ли внимание или не, се заформя излишен спор, че даже се хабят и нерви! А за това да си ги мерим мисля, че има КОНКУРС, където повечето решават кой аквариум е най-красив и той печели конкурса. А там има ли СО2 и кой как е постигнал тази красота съгласете се, че няма значение. Нека да бъдем по-конструктивни и да си помагаме.

Весели празници на всички!
:-) :-) :-)

pro_filer

Цитат на: Nikiengi - 23.04.2011 20:48
Аз не искам да исказвам мнение по въпроса дали трябва да има СО2 или не. Това е въпрос на СОБСТВЕН ИЗБОР! Не зная на базата на какво се заформя този страшен спор, кой може и кой не без СО2. Влизам в този форум с 3 основни задачи - дали някой с когото съм влязъл в контакт не ми е пратил ЛС, ако имам проблем да го споделя и някой да ми помогне, и дали на някой от многото нуждаещи се от помощ не мога аз да помогна! А тук, въпреки доброто желание на някой да преведе една статия, да я публикува и всеки сам за себе си да РЕШИ да и обърне ли внимание или не, се заформя излишен спор, че даже се хабят и нерви! А за това да си ги мерим мисля, че има КОНКУРС, където повечето решават кой аквариум е най-красив и той печели конкурса. А там има ли СО2 и кой как е постигнал тази красота съгласете се, че няма значение. Нека да бъдем по-конструктивни и да си помагаме.

Весели празници на всички!
:-) :-) :-)
+1

wwladoo

Цитат на: kraz_79 - 20.04.2011 13:16
Абе Владко спри да ръсиш тъпотии в тоя форум.Какъв опит с растения имаш бе- на тези гюрлюци ли викаш растения-това ли са ти раст.аквариуми с 40 год опит *NO* Абе вземете се ограмотете малко-това за наторяването от рибитe са стари глупости от едно време,когато е имало само валиснерия и дъбче.Аман от търгаши дето развъждат гупи и се правят на спецове.ако беше така те хората дали щяха да хвърлят пари за СО2 системи.просто щяха да бучат като тебе тревите в пясък и да отглеждат по 60 вида "здрави" растения.голяма част от така наречените аквариумни растения в природата са в полупотопено състояние и не могат без да получават допълнително СО2.абе кво ти обяснявам .аре със здраве
Мислех,да не отговарям на тъпотиите ти и обидите,тя простотията не ходи по гората,ако беше прочел внимателно и като хората поста ми,щеше да разбереш и хората които са прочели са разбрали какво искам да кажа и съм казал--колкото до ,,гюрлюците,,от опита ми--твоите ти си ги копаеш на село нали ,от моите растения много хора са си взели и са доволни и не ме наричай ,,търгаш,, без да ме познаваш и да си си имал работа с мен, а и нямам намерение да се изтъквам,точно пък пред теб, какво съм развъждал като видове риби и колко вида съм отглеждал  и на колко хора съм помогнал с опита си--колегите които са ми писали знаят--само ще ти спомена ,че имам за година и нещо над 6500 ЛС със запитвания и контактувам с много хора от цяла БГ-любители на това прекрасно хоби за разлика от теб-така че си замълчи защото ставаш смешен.Аз също съм научавал много неща от колеги във форума с които контактувам и са ми помагали--за което съм благодарен на този форум. Не пиша да се изтъквам,просто съм казал и казвам истината,че не е задължително да се подава СО2 при всички видове растения-- Просто оборвам категоричното ти твърдение че без изкуствено подаване на СО2 не може и подаването му е магическа пръчка  --НИЩО ДРУГО--,това е по преценка на аквариста --не съм казал че не използвам различни видове похвати като хранителни торфове и т.н.--просто избягвам химията в аквите си доколкото мога  ,не съм казал че не съм подавал СО никога и не съм отглеждал и отглеждам капризни растения които го изискват--винаги почертавам--отгледани  80 проц. без СО2.Това е от мен!!!! :-)  
: 26.04.2011г 16:04ч
Цитат на: Nikiengi - 23.04.2011 20:48
Аз не искам да исказвам мнение по въпроса дали трябва да има СО2 или не. Това е въпрос на СОБСТВЕН ИЗБОР! Не зная на базата на какво се заформя този страшен спор, кой може и кой не без СО2. Влизам в този форум с 3 основни задачи - дали някой с когото съм влязъл в контакт не ми е пратил ЛС, ако имам проблем да го споделя и някой да ми помогне, и дали на някой от многото нуждаещи се от помощ не мога аз да помогна! А тук, въпреки доброто желание на някой да преведе една статия, да я публикува и всеки сам за себе си да РЕШИ да и обърне ли внимание или не, се заформя излишен спор, че даже се хабят и нерви! А за това да си ги мерим мисля, че има КОНКУРС, където повечето решават кой аквариум е най-красив и той печели конкурса. А там има ли СО2 и кой как е постигнал тази красота съгласете се, че няма значение. Нека да бъдем по-конструктивни и да си помагаме.

Весели празници на всички! *THUMBS UP*--ето това е--собствен избор-не задължително
:-) :-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

tetra

29.04.2011 22:03 #29 Last Edit: 05.05.2011 20:07 by tetra
Уважаеми колеги,накрая се дочакахме ,до дълго очакваната петъчната вечер и почивните дни.Пожелавам ви приятно искавране ,пък и повече време за нашите любимци.Тъй като целта на нашето хоби е да ни доставя радост, моля всички и постовете ни да допринасят за това.Нека се помъчим да бъдем малко по любезни и внимателни един към друг,надявам се ,че това няма да навреди на никого.
Съжалявам,че още преди да се появи цялата статия на бял свят и да бъде прочетена цялата ,много прибързано се завихриха излишни словесни престрелки ,които дори и след закючването на темата не охладняват.
Какво да кажа ?Наистина опитни акваристи но толкова са афектирани ,че не са в състояние да изразят богатия си опит.Като се има на предвид,че има и съвсем начинаещи,който нямат толкова опит и не са в състояние въобще да разберат какъв път да изберат,ще се опитам да представя нещата елментарно.Нямам претенции,че ще изчерпя темата-това е един примерен модел и собствен поглед на нещата.Накратко на кои ще и трябва СО2,а кои могат да минат без него?На един не му трябва ,а другия без него не може да си представи акваристиката ?
Да си представим една малка семейна ферма(примера се отнася за Чехия) ,която от това се прехранва за отглеждане на аквариумни риби.Те започват с минимално 50 000 литра вместимост на аквариумите .Предназначени за отглеждането на риби-без никакви водни растения.Очевидно,че те нямат нужда от СО2.
А сега да си представим акварист ,с проявен интерес към размножаването на рибите отглежда и водни растения.Тъй като аквариумите му са препълнени с рибички ,също не му трябва СО2.Тъй като повечето време отделят на рибите и има водни растения,който растат и без подаването на СО2,както и торене.
Трети вариант акварист отглеждаш любимите си видове рибички в растителен аквариум със водни растения без да се интересува от СО2 и без проблеми.
Ако обаче искаме да се занимаваме с аква скайпинг-тоест създаването на различен дизайн в аквариума, не можем да минем без СО2 и торене.Тъй като за да създадем представяната си картина в аквариума ще се нуждаем от широк кръг водни растения,някой от който без СО2 растат лошо или въобще не растат.Обявява се да речем конкурс или има насрочена изложба на растителни аквариуми а ние искаме да участваме.Времето е не достатъчно така,че стартирания аквариум трябва да се развие бързо и тук няма да минем без използването на СО2 и торене.Да си представим,че някои се интересуват от водните растения като постепенно започват да отглеждат все по капризни водни растения е очевидно,че без използването на СО2 и торене няма да мине.
Тук няма значение кой,колко години се е занимавал с акваристика,а точно с какво се е занимавал и кой път е избрал.Така,че според желанието си всеки може да избере сам дали ще използва или не СО2. И двата варианта са възможни.Преди много години когато акваристиката бе хит и почти всеки имаше в къщи растителен аквариум без филтри,торене и СО2.Макар,че днес акваристиката много се е развила любителите на това хоби значително е редуцирано.Нашите редици оредяват все повече.Наред с кризата като,че ли скъпото оборудване на аквариумите плашат хората....
Колкото и противоречиви да са мненията и разбиранията ни,колкото и да е различна специалността към която сме се насочили, размножаването на рибите ,аква скайпинга или сме любители ,всички сме взаимно зависими.Главната движеща сила са любителите,който си купуват рибички и водни растения.Аква скайпинга е мощна реклама на дейността ни.Не можем да минем и без тези които размножават рибите. *DRINK*

Similar topics (5)

1447

Публикации: 25
Прегледи: 25848

22768

Публикации: 2
Прегледи: 3793

4103

Публикации: 58
Прегледи: 48414

6417

Публикации: 20
Прегледи: 17187