• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
 • Професионална поддръжка на аквариуми
 • Killiman Ltd

CO2 реактор тип 77 - Направи си сам.

Започната от dido, 22.02.2007 19:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dido

Проточен CO2 реактор тип 77Въведение

Предлагам ви упътване за направа на проточен реактор за разтваряне на въглероден диоксид - CO2. Кръстил съм го тип 77, защото колегата от Търново беше първия известен на мен, който реализира на практика тази конструкция. Ще си позволя да направя нещо като ревю на често използваните реакторни системи, както и кратки коментари за предимствата и недостатъците им спрямо реактора тип 77.

Видове реактори и методи за разтваряне на CO2

Като цяло всички методи за разтварянето на СО2 разчитат на едни и същи принципи - мехурчето с газ трябва да контактува с водата колкото се може по-дълго време, с колкото може по-голяма контактна повърхност. Турбулентните - вихрови - движения на водата около мехурчетата също допринасят за по-пълното и бързо разтваряне.

На този принцип разчитат изброените долу методи - мехурчето с газ се раздробява на множество по-дребни такива, малките мехурчета се пускат във вихров поток вода, като се цели мехурчето да не достига повърхността на водата, т.е. - то трябва да пребивава във вихровия поток до пълното си разтваряне:


 • Реактор с камъче. Маркучът от съда с CO2 се свързва директно към камъче от аератор. Излизащите мехурчета обогатяват водата с CO2 по пътя си към повърхността. Методът е ужасно неефективен, губи се голямо количество газ, не може да се получи добро насищане на водата с CO2. Този начин на разтваряне е приемлив за съвсем малки аквариуми - примерно нано акваскейпи до 20-30 литра

 • Инжектиране на мехурчета CO2 в главата на помпа. Перката на помпата разбива мехурчетата на много и по-дребни такива, същевременно завихрянето на водата подпомага разтварянето на мехурчетата. Значително по-резултатен от горния метод, но все още достатъчно неефективен. Загубите на газ са доста големи, същевременно има риск от износване на ротора на помпата.

 • Разтваряне с обдухване на газова възглавница. Елиминира загубите при горния метод. Разпръскваните мехурчета се събират в поставен с дъното нагоре съд - примерно пластмасова кутия и формират затворен обем, пълен с газ. Главата на помпата се настройва така, че да бие в газовата възглавница. Основния недостатък на този метод е, че разтварянето се регулира трудно и лесно можем да предозираме количеството СО2. Проблемът с износването на главата остава.

 • Разтваряне със стъпален реактор. Мехурчетата газ се инжектират в специална конструкция - спираловидна тръба с множество извивки или подобна конструкция. Мехурчето бавно "пълзи" нагоре през извивките, увличайки вода със себе си и постепенно се разтваря. Обогатената вода излиза през другия отвор на тръбата. Методът е сравнително ефективен, но само за малки аквариуми, не може да насити по-големи обеми вода с СО2. Друг недостатък е сравнително големите размери на стъпалната конструкция

 • Разтваряне с вихрови реактори. Към този тип спадат най-разпространените конструкции за обогатяване на по-големи аквариуми. Принципът е следния - в някакъв съд със специфична конструкция, обърнат с дъното нагоре, се впръсква вода под налягане. Отдолу се подава СО2. Водата се движи турбулентно и въртеливо в границите на цилиндъра и хаотично носи мехурчетата из него, като ги раздробява и разтваря. Цилиндърът е отворен отдолу и обогатената вода се смесва с аквариумната. Ефективността на този метод е ограничена до средно големи аквариуми, максимумът му на разтваряне е до 2-3 мехурчета в секунда. Загубите са сравнително малки. Недостатък се явява нуждата от допълнителна помпа за циркулация на водата или отбиване на част от потока на главната помпа в аквариума. Нуждата от впръскване на вода с голяма скорост намалява драстично полезния дебит на използваната помпа и това е може би основния недостатък на този метод.Описание на реактора тип 77

Реакторът тип 77 е:


 • Външен. Не стои в аквариума и може да бъде прикрит при останалата обслужваща техника

 • Проточен, монтира се след изхода на външен канистър и използва дебита на неговата помпа за работата си

 • Намалява съвсем слабо дебита на помпата.

 • Осигурява пълно разтваряне на до 10 мехурчета СО2 в секунда

 • Може да се свърже каскадно с един или повече такива реактори при нужда да се подава по-голямо количество газ

 • Цената му е съизмерима или по-голяма с до 50% от тази на комерсиалните такива, налични на нашия пазарЗа да го направите трябва да се снабдите със следните части:


 • Филтрираща кана за филтри с височина 5 или 10 инча. Каната има външни размери 21 или 31 см и диаметър около 15 см сумарно с главата:


 • Фитинги за присъединяване на каната към системата. Според резбата на каната - 1/2 цола или 3/4 цола, ще се наложи да ползвате различни фитинги. На снимката долу съм ползвал фитинги на NIBCO за преход от 3/4 цола резба към 1/2 цола тръба. Показал съм и присъединяването на фитинга към главата на каната:


Към централния отвор (изхода) на каната се свързва тръба. Водата влиза отгоре, слиза надолу през обема на каната и през тръбата излиза навън. На снимките долу съм показал тръбата заедно с гумения маркуч за свръзка, изглед на главата отгоре и отдолу, главата с монтирана тръба и сглобената кана заедно с фитинга за присъединяване към системата: • В каната се насипват биотопки. Те допринасят за вихровото движение на потока вода надолу. Освен това газта полепва по биотопките и формира нещо като мини газова възглавница която се мие от потока вода:


 • В главата е предвиден клапан за обезвъздушаване на каната. Клапанът се демонтира. На стругар се поръчва месингов щуцер с гайка. С него ще подаваме газта в каната. Щуцерът трябва да се съобрази с формата на отвора за обезвъздушаване. За да се осигури херметизация, при щуцера трябва да се постави уплътнителен гумен О-пръстен:

Крайният вид на реактора е такъв:Долу можете да го видите присъединен към помпата на съмпа в моя аквариум. Ако го монтирате проточно към канистър, трябва да нанижете изходния маркуч на канистъра към присъединителните фитинги на реактора:Разбивка на разходите по реактора:


 • Кана - 23 лева

 • Биотопки - 10 лева

 • Присъединителни фитинги - 3 лева

 • Щуцер за СО2 - 5 леваОбщо - 41 лева.

Stas

Чудесен материал.
Голям труд си си направил, за което предполагам всички ще са ти благодарни.

cardin

E откога го чакам тоя реактор на 77 да го видя. Най накрая доживяхме да го видиме за което благодарско.

dido

Еми пусти мързел. Ама на, надявам се да няма неясноти по въпроса :-) *DRINK*

Longanlon

Сега който знае магазини за кани, да споделя адреси :)

cardin

Цитат на: dido в 22.02.2007 23:11
Еми пусти мързел. Ама на, надявам се да няма неясноти по въпроса :-) *DRINK*

А само да питам флеитата къде подава разтворения СО2 в горния край на аквариума както си стой или е изнесена по надолу.

dido

@Longanlon - каната я пазарувах от Френел, има я в адресите. Тази на нимката е малка, от 5 инчовите, че нямах място в съмпа за голяма. Цената им е една и съща на 5 и 10 ".

@cardin - флейтата мисля би трябвало да се пусне по-надолу за да няма загуби на газ на повърхността. при мен е малко по-друга конструкцията и проблема не стои.

@theater - няма необичайни шумове, няма и откъде де...

miTko

Отличен!
Такива кани съм виждал в Бриколаж, но не помня подробности.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Oт сайта на Френел (има го в Адреси на магазини) са изключително любезни, приемат и изпълняват поръчки дистанционно. Отговориха на имейла ми след 15 минути, а аз го пуснах в 11 часа вечерта =-O

theater

Имам едно притеснение за този реактор.
Тъй като разтварянето е на 100% дали не е "прекалено ефективен" за реактор с мая, където дозирането е невъзможно да се прецизира?
Иначе предполагам, че е перфектният реактор за истинска система с бутилка.
140л - харацини
http://starividri.org

77

по всяка вероятност този реактор няма да може да работи със система за со2 захранвана от мая *CRAZY*
мисля че няма достатъчно налягане на со2 произведено от мая

Longanlon

Това не мисля, че ще е проблем - при запушване на бутилката налягането в нея се повишава дотолкова, че й избива капачката. Когато все още ползвах тоя метод, направих опит на терасата - стана за 1 нощ.

По-скоро, както каза theater, ако реакторът е толкова ефективен, а водата - мека, може да се получи силно подкиселяване. Дали то не може да се избегне примерно със слагане на по-малко био-топки и съответно по-ниска разтваряемост?

theater

Проблема е, че балона с ЦО2(доколкото го има) е отгоре до капака на каната и според мен и с по-малко топки пак разтварянето ще е твърде високо.... може би по-малка кана с по-къса тръба, която да засмуква.... знам ли. Все пак определено имам проблеми с разтварянето на ЦО2 и може би ще опитам да направя такъв реактор, и ще го тествам докато съм в къщи. Ако видя, че е зле работата ще остане за времето, когато ще си купя система.
140л - харацини
http://starividri.org

Longanlon

Днес сглобихх реактора. Използвах точно същата кана 5", закупена от Френел за 23 лв (28 с доставката). Вместо описаните пластмасови фитинги обаче, направих моя с метални - от вида, които се използват за парно.

Освен с определено по-изящен вид и много по-здрави, те са и по-лесни и сигурни за ползване. Направени са точно за да съединяват тръба с маркуч и на принципа на фитингите на външния филтър мушкаш маркуча и го пристягаш с шайбата - няма мърдане. Тясната им част има вътрешен диаметър точно колкото тръбата на филтъра, която съединява изходящия маркуч с флейтата - очевидно няма стеснение и загуба на дебит. Те са и по-малки, което е много важно ако ще напухваш цялата конструкция отдолу в аквариумния шкаф, вече запълнен от кофата, бутилката под нялягане и какво ли не още. Цената им е 2.30 за един, общо 4.60 лв.

Проблемът е, че фитингите са месингови, а както знаете медта, от която е направен месингът е силно отровна и даже малко количество от нея, разтворено във водата може да навреди на бактериите във филтъра. Затова аз замених вътрешните втулки с пластмасови.

Да не забравя - ще ви е необходимо и уплътнение. Едно време са ползвали кълчища, но сега има хубава бяла тефлонова лента :)

Прилагам снимки на фитингите и на готовия реактор. Биотопки още не съм си купил.

Картинките, естествено, са кликаеми.

Фитингите сглобени
[smg id=2385]

Фитингите, единият разглобен - дизайнът им е прост и сигурен
[smg id=2381]

Сглобен и свързан с маркуча фитинг. Ясно се вижда пластмасовите втулки
[smg id=2379]

[smg id=2383]

Реактора отстрани - забележете колко са малки всъщност фитингите
[smg id=2386]

Реактора отгоре
[smg id=2384]


По въпроса за месинговия, стругован по поръчка щуцер:


Това бе частта, относно която имах известни притеснения дали ще мога да си я набавя. Оказа се, че пластмасовите надки за тънките силиконови маркучета, които може да купите от всеки зоомагазин, са точно толкова дебели, че с известно усилие да се натикат плътно в дупката.
[smg id=2380]

Отрязах кранчето с макетно ножче, като оставих малкото парче винт, за да запушва страничната дупка, натиках надката и запечатих със Poxipol. Получи се това:

[smg id=2382]

Така вместо за 5 лв. и разходка до стругар, решавате проблема  с малко ровене в шкафа със стари аквариумни принадлежности (или с 20 ст. в магазина). Разбира се, от друга страна месинговия щуцер пък е много по-табиетлийски и идеално се връзва на външен вид с металните фитинги.

Надявам се да съм бил полезен.

.

dido

Това запечатване със силикон малко афиф ми се види, като знам колко държи силикона на пластмаса...

77

Цитат на: dido в 24.03.2007 22:10
Това запечатване със силикон малко афиф ми се види, като знам колко държи силикона на пластмаса...
никак :-Pпък и тия медните връзки които ги сложил пешо не ми харесват
http://www.jbl.de/uk/report/uk_kolumne1.html

Longanlon

Всъщност не е силикон, а онова двукомпонентно лепило, дето много го рекламират, забравих го как се казваше.

За медта не бях помислил... мамка му.

Joro Vn

   По- скоро май са бронзови. Прес- връзки от чиста мед едва ли се ползват масово. Вярно, че и в бронза има мед, ама чак пък толкова да не издребняваме. Лонги, спи /или квото там ще правиш/ спокойно!  :-) Обади се другия път, ако решиш да струговаш нещо, ще ти пратя малко неръждаема хромникелова стомана.

Longanlon

Абе за да бъдем точни бронза има 10-35% цинк, останалото си е мед...

miTko

Ако скаридите устискат, значи всичко друго ще е ок.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Значи да се сдобия със скариди, а?

miTko

Цитат на: Longanlon в 26.03.2007 09:09
Значи да се сдобия със скариди, а?


*JOKINGLY* В такъв случай нямаш никакви дертове, дори и охлювите няма да си тръшнеш с такива количества мед. Количеството ще е нищожно в сравнение с това от препарати, съдържащи мед.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Бе прочети статията, дето е дал 77 и да видим...

jelo

Цитат на: 77 в 14.03.2007 23:11
по всяка вероятност този реактор няма да може да работи със система за со2 захранвана от мая *CRAZY*
мисля че няма достатъчно налягане на со2 произведено от мая

Аз мисля, че няма да има проблем, защото реактора не е затворен съд и се изисква минимално налягане за да преодолее водния стълб в реактора.

77

в реактора има налягане,което не е толкова слабо че да се пренебрегва  :-)

Longanlon

Проблемата с медта е решена - замених медните втулки с пластмасови, които имах като допълнителни за свързване на флейтата на филтъра - оказаха се с точния размер. Ще пусна снимки довечера.

Нанягането в реактора наистина е значително и затова препоръчвам слагане на обратен клапан на входа за СО2 - така като откачите маркучето не започва да пръска вода :)

manyg

От днес и аз съм с такъв реактор ;)


леко го премодулирах за да се получи завихряне на водата (не е направено красиво, но не се е и вижда)


в действие


ето го и пенсионера

anasarka

Браво ти пусна ли го? Аз съм със същият, сложим съм биоболс в каната. Гадното е че страшно много забавя филтъра  :-(
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

manyg

нямам нищо в него, но при 2 балончета в секунда чувам чат-пат как реактора ги разбива. Ще сложа и аз биоболс, да видям дали ще помогне, а филтъра ми и без това прави по-силно течение дори през флейтата, така че мога да си го позволя за момента ;)

anasarka

Ми то ако се разтварят напълно без да излиза газ през флейтата нямаш нужда от биоболси. Моя филтър е същата марка сън сън 1000л/ч,  пълен само с лава без гъби, със същият СО2 реактор, едвам движи 50-тина литра вода. И е почистен не е задръстен.  :-(
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

manyg

моят е 2000 л/ч. Шума от клокоченето дразни

anasarka

Клокоченето незнам да може да се избегне тя идеята е да разбива и от там и шума :-)
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

manyg

в старият клокочене нямаше но там потока от вода влизаше на 2-3 см под горният капак и така шум нямаше. :)

dafil

http://www.google.bg/search?q=rex+grigg+reactor&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ekKmUcuOObPu0gW_roDACg&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1920&bih=955

няма клокочене след като веднъж се обездуши,няма нужда от биоболс и няма рязки чупки по пътя на водата,които да намалят  потока ;-)
Изпитано е.Излиза около 23лв от Павирани.

Penta

Идеята е една и съща, само изпълнението е различно. С части за мръсна вода е много елементарно.Газа се подава през вентил от велосипедна гумаdido

Гледам на SERA им е светнало най-сетне за качествата на подобна конструкция реактори - ето техния аналог:

http://www.sera.de/fileadmin/gbi/08057_08058_sera_CO2_Reaktoren_2010_04.pdf

nikan

Поне от две години се предлагат,ако не и повече! :-)

dido

Така де, добре е да се отбележи в темата  :-)

77

понеже имам и двата реактора искам да споделя какви са предимствата и недостатъците.
самоделният реактор силно намалява дебита.демек трябва яка помпа.но пък разтваря 100% колкото и со2 да му пуснеш.
реактора на сера няма тоя проблем с намаляването на дебита на канистъра,но не разтваря всичко ,при по сериозно подаване на со2 изкарва неразтворени мехурчета.при него задължително трябва да се купува модела с по голямата кана.

asito

Имам реактора на Сера с малката кана.Подкрепям  мнението на 77 за неговата ефективност,но ми се струва,че малко намаля дебита на канистъра.