• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:50

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Борба с водораслите чрез затъмняване

Започната от Longanlon, 27.08.2004 15:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Аз често прилагам затъмняването, няма нужда да обянявам защо :-)

Забелязал съм че някой водорасли много страдат от тъмнина а други не.  Дългите зелени водорасли страдат най-много, умират за около 2 дни тъмнина.  Късите зелени водорасли не умират дори при 4-5 дневно затъмнение но все пак част от тях умира.  Брадата никога не ми е умирала от затъмнение.

Бих добавил няколко важни неща научени от личен опит:

- СО2 трябва да се изклиучи иначе се натрупва и убива всички животни защото растенията не само че не го използват но и както знаем го отделят когато е тъмно.

- Филтрите или помпите трябва да работят по време на затъмняването за да няма натрупване на никакви газове никъде.

- Правил съм до 11 дневно затъмнение (поради мързел разбира се) и освен издължените растения нямаше лоши ефекти на риби и растеня.

- След затъмнението трябва да се смени голяма част от водата за да се махнат органичните отпадъци получени като резултат от смъртта на водораслите.

- Том Барр съветва да се тори доста силно по време на затъмнението.  Идеята е че водораслите нямат начин да усвояват торовете на тъмно, а растенията могат и се запасяват с храна което идва подръка когато се пусне пак светлината. Пробвал съм затъмнение със силно торене но не забелязах разлика от затъмнение без торене.

--Николай

iuli

Искам да кажа нещо във връзка с влиянието на затъмняването върху брадата. Маркучите на филтъра ми са зелени.  Най-горните им краища са осветени от вън, поради това, че се намират под осветителния капак и в аквариума. Вътре в тия осветени краища имам някакъв черен, трудно чистещ се налеп - трябва да е брада. Явно успява при слабото осветление, тъй-като през маркуча прониква много малко светлина. Аз даже съм покрил маркучите със плътна материя, но не много добре. И въпреки това брадата я има. По-голямата част от маркучите ми обаче (останалата част) е при почти пълна тъмнина - зад шкафа и вътре в шкафа с аквариума ми. Брада в тая част на маркучите няма хич - само бактериален налеп.

mario_soma

браво че си успял аз го миех с мярля 6те пробваам и това със затъмняването  *thanks

Similar topics (3)

1406

Публикации: 2
Прегледи: 6806

1378

Публикации: 18
Прегледи: 12005

1428

Публикации: 4
Прегледи: 7178