• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Безгръбначни вредители в сладководния аквариум

Започната от sho, 19.10.2004 18:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sho

Безгръбначни вредители в сладководния аквариум


Ролята  на безгръбначните в нашите аквариуми е голяма  като аз мисля да обхвана само малък брой от тях които  биха могли да касаят начинаещия  акварист без да изпадам в сериозни подробности!

Винаги при зареждане на нов аквариум(презареждане на стар) а понякога и при прекаляване с химия  се наблюдава рязко влошаване на прозрачността на водата, това е резултат от бурното развитие на бактерии внесени с водата въздуха , грунда  водните растения и т.н. и след няколко дни след това се на  избистря – това се  дължи на размножилите се първаци (инфузории , коремоножки  камшичести и т.н.) който се хранят с бактериите – свойството им да се размножават изключително бързо чрез делене спомага да могат  да се справят дори с бум на бактериално развитие и обратното при липса на храна загиват или образуват цисти. Разбира се те не могат да изядат всички бактерии и за щастие защото бактериите , понеже някой от тях играят важна роля превръщайки органичните вещества в неорганични който от своя страна могат да се обработват от растенията.

Сега ще обърна внимание на безгръбначните който са вредни в аквариума разбира се на най – разпространените:

Хидра ( Hydra fusca)
Хидрата е типичен представител на Мешестите  и вреди на малките рибки, в аквариума попада най-вече посредством водни растения  който не са преминали през обеззаразяване  -  разполага се по стъклата и растенията( най вече по осветените места) и при допир поразява малките рибки посредством копривни клетки – при обилно хранене(рибки , дафнии, и др. подобни) се размножава бързо  чрез пъпкуване и яйца  и може да се превърне в напаст. Механичното отстраняване  не е ефикасно, ефективен начин е дублиране на едно от стъклата с друго такова  и затъмняване на останалите а това се осветява силно – след 12 часа се изважда унищожават се ( вряла вода , белина, калиев перменганат  –силен разтвор), тази процедура се повтаря минимум в продължение на 3 дни.
Паралелно или индивидуално може да се приложи следната химичен метод – 3%-ов разтвор на Водороден прекис (кислородна вода) се разтваря в следното съотношение 2 чаени лъжички на 10 литра вода  - необходимото количество се разтваря в малко вода и се  поставя в аквариума като се пускат всички филтри или аератори – трябва да се осигури движение на водата .

Планария
Някои представители на плоските червеи – паразитират  по рибите като причиняват различни заболявания – но те са съвсем инцидентни в аквариумите так че интерес представлява  един свободно живеещ техен представител – Планарията
В аквариума се среща Голямата млечно бяла планария (Dendrocoelum lacteum), Малкатата сива (Planaria torva) и Черната (Polycelis nigra), При бялата и сивата се наблюдават   2 очи а при черната – цял ред очи.
В аквариум богат на органични остатъци се размножава бързо – храни се с малки водни животни, остатъци от храна , с малки рибки, нападат дори хайвера , борбата с тях е много трудна като се препоръчва т биологични методи , може да опиташ с гладували около седмица Бети или Макроподи
Другия вариант е увиваш едно парче месо в марля и го оставяш за една нощ/ден на дъното на аквариума - след което внимателно вадиш с кепче със ситни бримки /примерно тюл?/ и изхвърляш така седмица всеки ден - после по един път на седмица докато не изловиш и излюпените от яйцата! ако и това не помогне - презареждане с обеззаразяване на растенията (най-добре с изхвърляне) - особено ако имаш риби размножаващи се в този аквариум планариите могат да са сериозен проблем.

Рибешка пиявица
Понякога с живата храна в аквариума попада Рибята пиявица(Piscicola geometra) , дълга от 2- 10 см. Ако се забележи навреме с помощта на пинцета се отстранява от рибата  а рибата се премества в друг съд и се прави баня  с разтвор от готварска сол  ( 1супена лъжица на 1 литър вода.

Шаранова въшка
Друг паразит който може да попадне в аквариума е шарановата въшка (Argulus foliaceus) – прикрепя се към кожата на рибите и смуче кръв  - този паразит се отстранява  с пинцета а раничката се намазва с вазелин -  ако се размножат до голяма степен – единственото спасение е презареждане на аквариума .

Sho®
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

Similar topics (5)

2279

Публикации: 12
Прегледи: 9699

32046

Публикации: 33
Прегледи: 26402

6417

Публикации: 20
Прегледи: 17187

1557

Публикации: 0
Прегледи: 5455

19923

Публикации: 28
Прегледи: 44698