Автор Тема: Безгръбначни вредители в сладководния аквариум  (Прочетена 8289 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен sho

  • Потребител
  • *****
  • Публикации: 876
  • Пол: Мъж
  • Sho®
    • --> Щ О Р И <--
Безгръбначни вредители в сладководния аквариум


Ролята  на безгръбначните в нашите аквариуми е голяма  като аз мисля да обхвана само малък брой от тях които  биха могли да касаят начинаещия  акварист без да изпадам в сериозни подробности!

 Винаги при зареждане на нов аквариум(презареждане на стар) а понякога и при прекаляване с химия  се наблюдава рязко влошаване на прозрачността на водата, това е резултат от бурното развитие на бактерии внесени с водата въздуха , грунда  водните растения и т.н. и след няколко дни след това се на  избистря – това се  дължи на размножилите се първаци (инфузории , коремоножки  камшичести и т.н.) който се хранят с бактериите – свойството им да се размножават изключително бързо чрез делене спомага да могат  да се справят дори с бум на бактериално развитие и обратното при липса на храна загиват или образуват цисти. Разбира се те не могат да изядат всички бактерии и за щастие защото бактериите , понеже някой от тях играят важна роля превръщайки органичните вещества в неорганични който от своя страна могат да се обработват от растенията.
 
Сега ще обърна внимание на безгръбначните който са вредни в аквариума разбира се на най – разпространените:

Хидра ( Hydra fusca)
Хидрата е типичен представител на Мешестите  и вреди на малките рибки, в аквариума попада най-вече посредством водни растения  който не са преминали през обеззаразяване  -  разполага се по стъклата и растенията( най вече по осветените места) и при допир поразява малките рибки посредством копривни клетки – при обилно хранене(рибки , дафнии, и др. подобни) се размножава бързо  чрез пъпкуване и яйца  и може да се превърне в напаст. Механичното отстраняване  не е ефикасно, ефективен начин е дублиране на едно от стъклата с друго такова  и затъмняване на останалите а това се осветява силно – след 12 часа се изважда унищожават се ( вряла вода , белина, калиев перменганат  –силен разтвор), тази процедура се повтаря минимум в продължение на 3 дни.
Паралелно или индивидуално може да се приложи следната химичен метод – 3%-ов разтвор на Водороден прекис (кислородна вода) се разтваря в следното съотношение 2 чаени лъжички на 10 литра вода  - необходимото количество се разтваря в малко вода и се  поставя в аквариума като се пускат всички филтри или аератори – трябва да се осигури движение на водата .
 
Планария
Някои представители на плоските червеи – паразитират  по рибите като причиняват различни заболявания – но те са съвсем инцидентни в аквариумите так че интерес представлява  един свободно живеещ техен представител – Планарията
В аквариума се среща Голямата млечно бяла планария (Dendrocoelum lacteum), Малкатата сива (Planaria torva) и Черната (Polycelis nigra), При бялата и сивата се наблюдават   2 очи а при черната – цял ред очи.
В аквариум богат на органични остатъци се размножава бързо – храни се с малки водни животни, остатъци от храна , с малки рибки, нападат дори хайвера , борбата с тях е много трудна като се препоръчва т биологични методи , може да опиташ с гладували около седмица Бети или Макроподи
Другия вариант е увиваш едно парче месо в марля и го оставяш за една нощ/ден на дъното на аквариума - след което внимателно вадиш с кепче със ситни бримки /примерно тюл?/ и изхвърляш така седмица всеки ден - после по един път на седмица докато не изловиш и излюпените от яйцата! ако и това не помогне - презареждане с обеззаразяване на растенията (най-добре с изхвърляне) - особено ако имаш риби размножаващи се в този аквариум планариите могат да са сериозен проблем.

Рибешка пиявица
Понякога с живата храна в аквариума попада Рибята пиявица(Piscicola geometra) , дълга от 2- 10 см. Ако се забележи навреме с помощта на пинцета се отстранява от рибата  а рибата се премества в друг съд и се прави баня  с разтвор от готварска сол  ( 1супена лъжица на 1 литър вода.

Шаранова въшка
Друг паразит който може да попадне в аквариума е шарановата въшка (Argulus foliaceus) – прикрепя се към кожата на рибите и смуче кръв  - този паразит се отстранява  с пинцета а раничката се намазва с вазелин -  ако се размножат до голяма степен – единственото спасение е презареждане на аквариума .

Sho®
« Последна редакция: 28.09.2009г 01:01ч от NO CARRIER »

 

Related Topics

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
17 Отговора
12994 Прегледи
Последна публикация 27.04.2007г 13:01ч
от bastuna
3 Отговора
5174 Прегледи
Последна публикация 05.05.2008г 13:01ч
от manastar
4 Отговора
2646 Прегледи
Последна публикация 20.02.2011г 16:04ч
от Morphined
9 Отговора
3584 Прегледи
Последна публикация 04.01.2013г 17:05ч
от siren
3 Отговора
2100 Прегледи
Последна публикация 21.02.2016г 15:03ч
от julianiv
5 Отговора
2010 Прегледи
Последна публикация 12.03.2016г 19:07ч
от beonedge
2 Отговора
910 Прегледи
Последна публикация 05.04.2017г 20:08ч
от beonedge
3 Отговора
978 Прегледи
Последна публикация 14.07.2018г 10:10ч
от NO CARRIERПреобразуване метрична - английска система
oF <=> oC in <=> cm G <=> L
Обем на аквариум
Дължина см
Ширина см
Височина см
L G
Тегло и обем на грунд
Дължина см
Ширина см
Височина см
кг л
Осветление
Обем л
Сила
Вт
Филтър
Обем л
min л/ч
З А Т В О Р И