• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Определяне пола на различни видове сомове

Започната от KSI, 18.07.2008 21:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

KSI

Ще си взимам утре и днес минах през магазина да си ги нагледам :) Питането  ми е може ли да се различи пола като са малки. Прочетох в един руски сайт, че мъжкият е по-едър, по-издължен, с по-заострени перки и има нещо като мустачки, но от кожа. При бебетата има ли такива разлики? И друго да питам. В магазина имаше 3 анциструса. Единият се беше лепнал за стъклото и хапваше, другият беше под един камък с корема нагоре към камъка(леле как го обясних), а третият се беше кротнал на пясъка и не шаваше. Кой се държеше най-нормално(в 17:30 следобяд)? И още - 2 от анциструсите сивееха, а третият беше кафеникав. И трите ли са обикновени?

Emsi

Първо като бебета не можеш да различиш мъжки и женски, И трите имат съвсем нормално поведение и са обикновени, а относно окраската анциструсите променят в малка степен окраската си според обстановката и настроението им.

neneee

Бих допълнил само това, че някой беше писал при избирането(както ти каза има сивеещи и по кафеникави) си взимаш един по тъмен и един по светъл и така стават двойка. Не съм го пробвал.

KSI

Ами щом и трите се държат нормално май ще ги взема всичките. А дали да ги пусна направо в аквариума или да ги оставя едно денонощие в друг аквариум със слаб разтвор на калиев перманганат? В големия аквариум където ще живеят няма други риби, само растения.

ico

Кой те подучи за калиевия перманганат? Туй са животинки и без да се опитваш да ги тровиш, достатъчно ще се стресират от смяната на условията. Аклиматизирай ги за няколко минути и пускай в аквариума, ако си сигурен, че е готов за риби.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

KSI

Ок, аз точно за това се чудех. Че го четох някъде, но не смеех да го направя без да проверя такава ли е практиката. Четох, че така рибките се отървавали от разни паразити ако имат. Иначе аквариумът е готов, има растения от 2 седмици и те се развиват чудесно. Сега е време за първите рибки 8-)

ico

Ако толкова те е страх от зарази, може да си направиш карантинен аквариум. Обаче без ясна диагноза да се третира с химикали...  :duvar:
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

pe6o_hristov

някои беше писал че е хубаво да постоят един ден, за да из..рат водораслите, които са яли
но аз все нямям търпение и не съм го пробвал това
успех

KSI

Взех вчера 2бр анциструси. Единият около 4.5-5см, другият малко по-малък. Големият гони малкия когато се срещнат из аквариума, но не го бие, просто го гони. Пуснах рибките без да престоят в карантинен аквариум и в резултат от днес си имам и охлюви. Незнам какви са, много са миниатюрни още, но ще се опитам да ги примамя със зелево листо и ще ги разкарам. Не ми трябват такива гадинки. Освен боция и апистограма рамиези има ли някоя друга рибка обичаща да си похапва с охлюви? Ама да е мирна и да не е стадна.

Деян

При мен астронатусите ги ядат като топъл хляб,но освен размера,не знам дали ще харесаш и поведението :)

KSI

Взех рамирези и макроподи, но още преди да ги взема се отървах от охлювите.

S_Y_N_C

имам 2 калихта но са коренно различни по окраска единия е мн светъл а др е мн тъмен защо така това да не е признака за мъжки и женски.

bazabaza

http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=131&vid=1

Калихтите се познават по гръдните перки на мъжкият са доста по удебелени и си личи ясно.

deadman93
НЯКАКВИ ИДЕИ?

exorsist

Според мен млад мъжкар
Да бъдеш втори означава да си пръв от загубилите...А.Сена