• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:40

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Sturisoma

Започната от suntsu69, 04.11.2013 11:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

suntsu69

Купих си 2 стурисоми онзи ден, но нещо не можах да намеря качествена информация за тях. Първо, не мога да определя точно какъв вид са.
По картинки от planetcatfish, най-много приличат на С.ауреум. Но не мога да намеря по какво се различават различните видове. Рибите имат около 8см "косми" от 2-та края на опашката, но нямат "косми" по гръдните плавници. Обаче в planetcatfish пише, че С.ауреум стига до 15см, а продавача ми каза - 30см. В момента снимки не мога да кача, а и нямам фотоапарат. Довечера ще опитам с телефона.
Второ и по-важно - какво яде това животно? Продавача каза, таблетки и гранули за дискуси. В интернет пише - алги и краставици. Пробвах с гранули и замразена краставица - нула внимание. По скоро се държи като анциструс, пасе нещо по камъните и стъклата. Но не знам това дали ще им е достатъчно, в нета пише, че най-големият проблем при тези риби е "старвацията" - измират от глад.

trupai

От къде ги купи?
Аз имам една, която я гледам от около година и не съм и давал специална храна вече повече от 7-8 месеца.
Купих 3 малки, около 5см и оцеля само тази. В момента е повече от 10см. Наистина са капризни риби и не обръщат внимание на храната на таблетки, но ако живеят в голям и добре залесен аквариум си намират какво да ядат. Моята е Панамска стуризома.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

suntsu69

От пазара. От всичко прочетено, се съмнявам и твоята да е S.panamese. Май това име е най-харесвано от търговците. Опитвал ли си се да я идентифицираш лично?

DJER

 Всеядни са ;-), но си имат и предпочитания(про алга на тетра е една от любимите им храни, при мен поне). Капризни са много до втория месец, след това си нямаш грижи, Успех!

magnit

Стуризомата е sturisoma festivum. Тази рибка е една от най-атрактивните лорикарииди. Има търговци на подуенския пазар, които я предлагат с грешното название. Тя е успешно размножавана от някои акваристи в България. Ауреум беше размножена преди години, но поради доста по-скромния си вид, не представляваше такъв интерес и се поизгуби. Относно тяхното отглеждане и размножаване е изписано доста.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

suntsu69

Не съм виждал ауреум на живо, но по всички снимки в нета, изглежда по същия начин или даже по-атрактивно. Но май и на специалистите напоследък не им е ясно дали са 2 различни вида. Изглежда разликата е в местообитанието - Колумбия срещу Венецуела.