• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Размножаване на Анциструси

Започната от Стамен, 20.06.2005 13:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivominkov75


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs30.postimg.cc%2Fi6vw1fwf5%2FIMG_20160306_104206.jpg&hash=833286037e2567e2628009aab80aa376cf72ae05

Благодаря, за бързия отговор. ето снимка на хайвера от днес на обяд, не смятам ,че се е излюпил. Всъщност не знам как изглежда излюпен хайвер, но най малкото няма никакво движение в раковината. Мъжкия продължава да стои навън а до преди час два  си беше вътре. От твоите думи разбирам , че явно няма шанс, тоест да не се опитвам да го вадя от раковината и да го слагам близо до аерацията?

Caxapa

Хайвера може да се излюпи и без бащата. Докато е бистър и жълт няма проблем. Побелеее ли тогава вече не става за нищо. Има случаи когато бащата напшуска поста си  което е от стрес  от смяна на мястото, параметри на водата и други подобни в това число и глад. Нека даизчака все пак.

IvJorell

Здравейте,

Имам 30 литров аквариум с 3 златни сомчета, 5 обикновени неона и няколко охлюва убийци.
От няколко дни единия сом ми липсваше в аквариума и знаех че е нормално да се крият, но не го виждах дори когато давах храна. Прегледах укритията и когато надигнах единия голям камък видях че той е там и цялата детска градина да щъкат около него :)

Въпроса е следния, трябва ли да ги премествам, но ми изглеждат щастливи под камъка?
Имам 10 литров аквариум, бивш скаридарник, със същата среда и растения.

NO CARRIER

Здравей! При посочените рибки не би трябвало да има някакъв проблем с малките. Май е по-добре да ги оставиш в големия аквариум.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Davids_kn

Здравейте, искам да благодаря на всички дали полезна информация в тази тема. Изчетох всичко и благодарение на Вас можете да видите 5 дневния резултат отдолу.  *thanks
https://s16.postimg.cc/4xecjjmit/1_IMG_0112.jpg

https://s16.postimg.cc/crjjiojph/2_IMG_0100.jpg

https://s16.postimg.cc/8wg5g40jp/4_IMG_0109.jpg

Caxapa

Браво! Виждаш не е трудно. Сега чисто дъно и силна храна докато дръпнат мъниците и после вече в големият аквариум местиш при другите риби.

Miros

Здравейте, след гупите, дойде ред за размножаване и на анциструсите.
Сферична порцеланова ваза в общия аквариум е укритието, там мъжкия пази хайвер, което установих тази сутрин. Освен един мъжки и два женски обикновенни анциструса в аквариума има 2 САЕ, 3 кули, 15-на гупи(10-на от тях подрастващи), 5 данио и 1 апмулария.
Яйцата днес изглеждат добре - жълто-оранжеви са. Притеснението, че вчера беше ден чистене, сифонирах дъното(не съм местил укритието) и размътих, без да подозирам смених 50% от водата. Женските ми са едри и не си е проличавало да носят хайвер.
Надявам се да са хвърлили хайвера след смяната или да не се окаже проблем смяната.
По същество:
Аквариумът е общ с кварцов грунд, трудно ще завъртя нов с голо дъно за няколко дни, макар и да ползвам вода от общия, но ако е по-добре ще го направя. Общите показатели преди и след смяната не се измениха съществено според картонените тестове на Джей Би Ел.
Струва ми се по-добре яйцата да си останат с мъжкия, но не искам да го стресирам с местене (едричък е с много големи мустаци, но не обича да го притесняват).
По наблюдения мъжкият се грижи добре за аерацията - да добавя ли допълнителна? Флейтата е насочена по повърхността за най-добър добив на кислород но мога да я насоча и към укритието.
Ще приготвя мангров корен близо до укритието, домашни краставици без нитрати и евентуално някаква хранилка.
Мисля, че е най-добре природата да си каже думата и да не местя, но моля някой с повече статистика да даде съвет.

Miros

Изчетох всичко, макар и след като писах.
Инсталирах 54 литров аквариум Ехайм (60х30х30см) напълних го до половина. Сложих дехлоратор и бактерии (бактериите всеки ден слагам по предписание). Взех няколко чаши от уиски и ги напълнх с грунд и посадих малко растения(млади и здрави от общия) - така хем имам голо дъно, хем малко растителност и грунд за развъждане на бактерии. Взех корена от общия заплакнах го леко и го сложих в развъдния. Ампуларията имаше нова квартира за една нощ - той винаги е първия обитател на всеки нов аквариум.
Яйцата забелязах в понеделник. В сряда сутринта имаше поне едно малко,останалия хайвер си беше ок, неизлюпен. Вечерта не видях малко да шава из укритието и се притесних да не е погълнато от мъжкия или да е дало фира. Прецених, че щом е тръгнало до сутринта ще се пръкнат останалите. Така и беше - време за местене.   
Да, обаче мъжкият, докато се махаше за по 10 сек при хайвер, отказа да се махне при налични малки. Преместих го заедно с малките. В развъдния изтръсках големия и после го върнах в общия.
Проблем е че укритието е сферично и нямам достъп с ръце през дупката - най-много два пръста да пъхна. Вътре освен 20-30 малки им 3-4 бели неизлюпени хайверни зърна. Четох, че е замърсител и е опасно за малките. В момента се чудя как да процедирам. Страх ме е да бръкна с пинсета, за да не увредя някой от малчуганите...
Скоро ще пиша какво съм постигнал. Малко повече ми идва намесата в работата на природата, но се надявам, като новобранец, да извадя поне това сомило по предписание, пък за другите може и природата да си каже думата.

Публикациите са слети: 18.08.2017 16:02

Ден втори в новия аквариум. Има малки нашественици, които ме изумяват с умението си да изскачат извън укритието и после да се връщат. По същество са си топчета с опашки. Има една закачена на уплътнението на стъклото при дъното, ще ми служи за индикация на жълтъчните им мехури.
Чистих големия аквариум в легена за изненада видях две "бебета" - едното живо. Успях да го прехвърля в развъдния, закачи се на корена, дано оцелее. Колкото и да се взирам в общия - други не виждам(нормално). Люпенето ми продължи около 24 часа, но не съм предполагал,че има малки извън укритието при опеката на мъжкия, а и 98% от преместените в развъдника не мърдат от пещерата.
Утре или в неделя, или най-късно в понеделник ще е денят за захранване. Желирана смес от бланширан грах(домашен,био), спирулина и яйчен жълтък. Мисля да се разходя за несолена цаца за следващата им манджа. Таблетки имам от японските. Дано да продължи да не толкова страшно, колкото очаквах.

schveda

Здравейте, един бърз въпрос :имам хайвер от двойка анциструси в малък 20-литров аквариум,където имам и десетина гупи на няколко месеца. Да преместя ли гупите в друг аквариум или да ги оставя?

yasen_vn

Ако таткото е при хайвера, няма нужда да ги местиш, той ще се погрижи.

schveda

Там е,маха с перки,а евентуално след излюпване има ли опастност и трябва ли да отстраня родителите тогава?

Изпратено от моят HUAWEI CUN-L01 с помощта на Tapatalk


schveda

Цитат на: yasen_vn - 26.01.2018 17:23
Ако таткото е при хайвера, няма нужда да ги местиш, той ще се погрижи.
Там е, маха с перки, а евентуално след излюпване,трябва ли да махам родителите и гупите или не е проблем?

Изпратено от моят HUAWEI CUN-L01 с помощта на Tapatalk


Caxapa

Таткото ще пусне малките да напуснат укритието едва когато станат самостоятелни. Не пипай и не рови около хайвера че и аквариума! Он си знае работата.

Виктор

Имам питане. При кръстоска на обикновен анциструс и анциструс албинос какво поколение ще излезе?
:)

Caxapa

Във всеки случай няма да има шарени а определен % с белезите на таткото и останалите с белези на майката.

Similar topics (5)

56361

Публикации: 6
Прегледи: 4295

51477

Публикации: 11
Прегледи: 6314

6143

Публикации: 78
Прегледи: 44773

56677

Публикации: 8
Прегледи: 4940

12438

Публикации: 8
Прегледи: 13625