• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 13:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Размножаване на Анциструси

Започната от Стамен, 20.06.2005 13:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

TiL

Имам два анцитруса от около 7 месеца(тогава ги купих и реално да са към 9-10месечни/ Мъжкия е около 10см, а женската около 7см.) но все още не са станали чифт  :duvar: Аквариума ми е 112 литра и рядко се засичат, но щом го направят мъжкаря подгонва женската, а тя бяга като луда. От около месец започнах да им мяткам запарена маруля и единствено тогава мога да ги видя на едно място и то не за дълго време. Та чудя се какво да направя за да свикнат и да не се гонят, че да вземат да свършат работата и да хвърлят хайвер? Дали е доба идея да ги бутна в 10л аквариум за седмица примерно?

Harry1976

Ако има подходящи по размер укрития, предполагам, че ще хвърлят скоро. Ако нямаш, вземи един кокосов орехи и го разрежи на две. След като го почистиш добре от ядката, измий го хубаво, отрежи "малки врати" за влизане на сомовете. Превари го поне за половин час. Поставен в аквариума, няма анциструс, който да му устои!  :-D
За повече подробности - разгледай темата по-назад, има по-добро описание и указания от моите.
И не се тревожи - те си се гонят, това е признак на здраве. А и може да се закачат и да си играят.  :-[
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

Rage

TiL  имах съшия проблем ...в 100 литров имах 4 броя... 2м/2ж за много дълго времене нищо...после ги преместих в 60 литров само тах със скариди... моя личен опит показва ,че искат честа смяна  на водата ,спокойствие и сега не знам какво да ги правя... над 100 подрастващи и кокосовия орех пак е "зареден" с хайвер...лично аз мисля ,че ако ги преместиш в 10 литра за седмица няма да се получи..

tsokala

Преди ги бях отделил в отделен аквариум за около три седмици и след като ги върнах в общия тогава хвърлиха. Мисля пак да повторя схемата, тъй като се мина месец и нищо не се случва. Риба им давах но не проявиха интерес към нея.

Insane86

Здравейте и от мен...много интересна тема, изчетох я цялата, но не намирам отговор на моят въпрос, който е : има ли някакви признаци когато два анциструса от срещоположен пол се харесат и обратното - не се харесат и какви са те, защото имам 2 анциструса в аквариумчето си , женската ми е 10 см с мустачета по устните и по периферията , но няма по челото (имам я от около година и нещо, а беше съвсем малка когато я купих) , и мъжкият ми който е 9 см и е доста обрасъл по челото , устните и периферията го имам от седмица.
Имам цял кокос вътре с една дупка с диаметър 5 см. Сега проблемът е следният, когато пуснах мъжкият при женската малко след това се сбиха и от тогава мъжкият е в единия край на аквариума , а женската е в другия край. Някой ако може да ми каже какво се случва и какво да направя като за първо време поне да не бягат един от друг  *HELP*  *dontknow*


Благодаря предварително за отделеното внимание.

Harry1976

Здравей,

първо не е много сигурно дали 10-сантиметровият анциструс е дама. Ако си сигурен, тогава е ОК. Второ, направил си малка грешка. Не мъжки се пуска при женска, а обратното - женска при мъжки. Господинът вероятно не е познавал обстановката и дамата го е хванала неподготвен.  :-[ В резултат на това са се пошляпнали малко. Дано не е стресиран господинчото.
При повечето животни, дамата се пуска при мъжкия, а не обратното. Причината вече я описах.
Разбира се, нека и други колеги кажат какво мислят.  Това е мое мнение.  ;-)
Колкото до вече създалата се обстановка - ако господинът е истински мъж, няма да е проблем за няколко дни да покаже кой командва в аквариума.  :-D
Не отговорих какво можеш да направиш, за да успокоиш нещата. Ако имаш възможност, отдели дамата за 2-3 дни извън аквариума, за да може мустакаткото да опознае обстановката и да се почувства господар на положението. След това вече не би трябвало да има проблеми, дори да се посдърпат малко. Женската би трябвало да отстъпи.  ;-)
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

ico

Не е нужно да се вади женската, за да се почувства мъжкия.. мъж. Просто е стресиран, след ден два ще е началник, ако по-големия е женски де.  Каквото и да правиш, мъжкия ще си гони женската винаги. Когато тя е готова с хайвера, няма да бяга толкова и сама ще иде в пещерата. Черупка от кокос ми се вижда много малка за риби 9-10 сантиметра.
Аквариума трябва да има камъни или корени, за да успява женската да се скрива някъде. Като ги храниш, пускай храна на отдалечени места. Добре е да има корени по дъното, за да не вижда мъжкия женската докато се хранят.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Insane86

Кокосът е цял и не е от малките, но ако трябва ще слагам и тръбата...15 см с 5 см диаметър. Коремчето и е леко закръглено,но е черно и нищо не се вижда, а ето и снимка на въпросната побойница...успях да и направя само една, защото се скри...от всички снимки, които разгледах в нета и коментарите които прочетох я определям на женска.
: 09.07.2012г 20:08ч
а това е срамежливият мъжки


mario_soma

а само да питам като хвърлят хайвера мъжкия ги пази а после хайвера там ли да си стои или да го преместа

Caxapa

Таткото  обикновено сам се грижи за потомството до неговото проплуване.Въпроса е после дали ще успеят малките да се справят с намирането на храна и нормалното им нарастване. Има доста изписано с нагледни снимки и клипчета по тази тема.

mitakakb

Искам да попитам женския анцитрус е с подут корем и то доста вече повече от  2 седмици но не  хвърля хайвер мъжкия докато я види и почва  да я гони и доста брутално дори не се и доближава до делвичката на мъжкия   :duvar:

HEPOH

Ако условията ти са добри и женската не е подута от въздух е въпрос на време да хвърлят. При мен женската започва да се задържа около пещерата през повечето време. Трябва да се въоражиш с търпение.
Търся мъжки Воален Анц. Албинос

Harry1976

Както са ми споделяли колеги, през лятото понякога анциструсите не хвърлят поради по-високата температура на водата (дори само с два - три градуса). Ако някой желае да стимулира анциструси към хвърляне, може да смени 1/3 до 1/2 от водата с чиста, но по-студена (около 19-20 градуса). Резултатите в повечето случаи са отлични - женската хвърля или същата нощ, или на следващата. Разбира се, тази рязка промяна е хубаво да се прави, ако има само анциструси в аквариумът.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

yasen_vn

Тези анциструси как разбират, че е лято незнам.  ;-)  Гледам ги в стая, където работи климатик и температурата на водата е към 24 градуса, но не са хвърляли хайвер вече 3 месеца. Питам се дали не се ориантират по дължината на деня?

mario_soma


Similar topics (5)

1754

Публикации: 9
Прегледи: 8414

57450

Публикации: 6
Прегледи: 3944

53038

Публикации: 10
Прегледи: 4016

11956

Публикации: 22
Прегледи: 13534

10720

Публикации: 64
Прегледи: 21670