• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.05.2020 10:10

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Размножаване на Анциструси

Започната от Стамен, 20.06.2005 13:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Grigorov

Цитат на: asito в 09.11.2014 14:02
Имам два женски и един мъжки анциструси албиноси.Та мъжкия от над две седмици не се е появявал.Мислех ,че е умрял,но се появи за малко преди седмица и от тогава пак е в неизвестност.Не искам малки,че нямам кво да ги правя,но да питам ако пази хайвер кога ще спре и ще почне се показва нормално?Иначе женските щъкат насам натам постоянно :)


Няма да се покаже скоро. :)
В смесен аквариум 60 литра имах 2 женски анциструса в продължение на около година , като ги взех бяха на 2, 3 месеца. Отделно разни живородки и  някой друг неон.

Преди месец разкарах всички риби и оставих само двата женски анциструса. Взех от приятел мъжки доста едър и рогат и го пуснах при тях.
След първото неуспешно хвърляне на хайвер изрязах десетина сантиметра пвц тръба Фи- 40мм. и с пистолет за горещ въздух я сплесках от едната страна, за да остане само с един вход.

Точно след ден мъжкия спря да се появява, а тръбата я бях поставил така че да е скрита под корен обрасъл с Микрозорум.
От любопитство при една от смените бръкнах в аквата и надигнах тръбата да видя какво става , защото я бях насочил към задния край и не се виждаше.
Какво да видя , първото поколение на мъжкия , но нямам идея от коя женска.
Поставих я после така , че да виждам какво става през предното стъкло като светна вътре.

За един месец вадя 2ро поколение от 3то хвърляне ( първото беше на грунда и хелените го изядоха) , което от първоначалния си жълт вид вече са потъмнели малките , но още са в тръбата с таткото.
Първото поколение са около 15 вече по 1 сантиметър големи , второ в момента са около 30.
А днес светвам да нагледам мъниците и картинката се повтаря от преди 1 седмица, тоест : таткото вътре с предишно поколение около 30 броя , което се очаква да излезе скоро и една топка нов хайвер явно от снощи , която пази доста усърдно.

Поддържам 22/23 градуса водата , филтрацията я извършва JBL e700.
Никакви специални грижи не полагам. Просто си правя редовни смени на водата , светя си по 8часа торя редовно , защото е доста залесен аквариума и това е.
Успех на всички. :)

asito


начинаещ

имам въпрос може да е тъп но... на каква възраст могат да хвърлят хайвер анциструсите и г.д. каква им е големината на тази възраст (половозряла възраст) мерсии  O:-) (wasntme)

Caxapa

Поселедно предупреждение! В темата си пише но се иска четене.

kozl

Виж на 45 или 46 страница имам снимки на подобен случай.
Като прочетох горните мнения и се хванах за главата как така аквариума ми се напълни с население, а нямам време за грижи. Като начало реших да продам родителите (пуснах обява). После ще раздавам и поколението. Но стига са хайверосвали аквариума. Пък и не знам какво ме прихвана да полагам грижи за едно от поколенията та сега сигурно имам 40 бройки с различна големина от 1,5 см до 8 см. Всичко протече в общия аквариум 60 л, с обитатели от два вече само един  барбус тетразона тъмнозелен, две оцелели неонки, един вишнев барбус (мъжки) още една харацидова риба (може би е това Hyphessobrycon sweglesi) и един сом, за който питах тук във форума що за вид е (повече от 5 г и е 8 см, постоянно се крие, на раета напречно на дължината му, постнал съм и снимка нейде из форума).
Те тоя последния сом гепва от хайвера ма отнесе и пердах. Охлюви нямам, но съм убеден, че много обичат хайвер. Някога ми изядоха хайвера на трихогастерите. Барбуса и той но по му е кеф да хапва новоизлюпени. Най-невинни са неонките.
Понеже баща бял, а майка негър и поколение шарено. Т.е. има и бели и черни и воални и с къси плавници. Но няколко от черните се извъдили с бяло по опашките. Може би тия са най-интересните. И при тези мои абсолютно недостатъчни грижи към аква населението - некакси живеят па даже и се размножават.
Направих една грешка преди няколко години купих някакво растение и си внесох тъмнозелена брада и сега няма отърване.
Някога купих за 20 лева звезден анциструс, ама бе микросопичен и успя да се провре през решетката на филтъра и така не уцеля. Два други от воалните анциструси направиха същото и един от тях е от дъртите три бройки, а другия и той стана на кайма. Освен чифта имам още един бял мъжкар, който отнася боя и перките са му като перушини, но пък има нахалство и корназ да се перчи.

Caxapa

Аз не разбрах нищо и съвети не видях, освен да прочетох "Одисея" в нов съвременен аквариумен  вариант.

iivs

Анциструсите хвърлиха в общия в специално укритие, но от опит в общия не оцеляват малки за целта спретнах един 17 литров аквариум в който сложих филтър от работещ аквариум от тези с гъбата и тръбичка работещ с помпичка.Сложих две мангрови коренчета пак от работещ аквариум и го напълних с вода от големият аквариум.Въпроса ми по този начин аквариума зациклен ли е и дали е безопасно да преместя пещерата с таткото и малките в новонаправения аквариум? 

Caxapa

Цитат на: iivs в 19.01.2015 14:02
Анциструсите хвърлиха в общия в специално укритие, но от опит в общия не оцеляват малки за целта спретнах един 17 литров аквариум в който сложих филтър от работещ аквариум от тези с гъбата и тръбичка работещ с помпичка.Сложих две мангрови коренчета пак от работещ аквариум и го напълних с вода от големият аквариум.Въпроса ми по този начин аквариума зациклен ли е и дали е безопасно да преместя пещерата с таткото и малките в новонаправения аквариум?

Нямаш проблеми! Мести ги!

iivs

Там са вече внимателно преместени с таткото в пещерата  :-)това  успях да спретна за него днес, осветлението е уникално осветява стаята в синьо щото лампата е синьо и бяло ама това имах в момента

eminem_999

Здравейте търсих, но не намерих информация. На 02.02.2015 след поставяне на нов корен женската анциструска хвърли хайвер в една "хралупа" на корена. до петък 06.02.2015 мъжкия седеше само там, след това започна да излиза и да се връща, и снощи какво да видя мъжкия измъкна от хралупата около 10-15 бели топчета и ги изхвърли. Според вас на какво може да се дължи това и дали има вероятност все пак да има и излюпени малки или просто нещо е станало с хайвера.
      

Harry1976

Привет,
на първо място ще предположа, че хвърлянето не е на 02-ри септември, а на 02-ри февруари. Правилно си предположил - мъжкият е изхвърлил лошия хайвер. Ако таткото продължава да стои в хралупата, значи има малки, които скоро ще излязат.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

iivs

Не съм особено съгласен с предното мнение че е изхвърлил лошия хайвер, има доста вероятности за причината за това, една от причините би могла да е недоброто залепване на хайвера към вътрешноста на хралупката и вследствие течението което създава мъжкаря топчетата излитат на вън другия вариант е бащата да е млад и все още да няма опит в люпенето на хайвер,третия вариант е рибата да е стресирана от нещо.обикновенно когато мъжкия се грижи за хайвера няма лош такъв.В подобни случай съм вадил хайвера от аквариума и с добра аерация съм го излюпвал в повечето случаи.

eminem_999

Ами за първи път хвърлят, това на 100% го казвам при мен са от бебета, не го е изхвърлил с течението просто 5 мин го гледах как се мъчи с уста да го извади от дупката и да го изхвърли, сега ходи в дупката но от време на време, не стой постоянно както преди.
      

iordan1999

Предполагам хайвера не се вижда без да светнеш в дупката... Ако е така ти светиш с фенерче нали? Когато го осветяваш той инстинктивно се ,,залепя" за хайвера за да го предпази. Ако си му светиш продължително той започва да буйства и по този начин е вероятно да изхвърли хайвера неволно... Щом са били бели яйцата значи са развалени(сигурен ли си че не са излюпили малките и това да са обелките от самите яйца ?).


eminem_999

09.02.2015 14:02 #749 Last Edit: 09.02.2015 19:07 by eminem_999
Да започна от тук че съм далеч от мисълта по какъвто и да е начин да притеснявам "таткото" за да си направя кеф на мен и да видя хайвера. Нито съм светкал, нито съм се опитвал да размествам както и да е било за да видя какво има в нея. Мъжкаря съвсем целенасочено извади хайвера, просто го наблюдавах как се мъчи с уста около 5 мин и накрая успя да го издърпа до входа на хралупата и го изхвърли на вън. Не знам дали са само обелките не се виждаха хубаво, а пак казвам, че не исках да бъркам за да не стресна мъжкаря по някакъв начин. Ще изчакам и видя дали има малки. Дупката е под наклон в саия корен и с гръб към мен, така че няма шанс да видя в нея.
Това са снимки на хайвера след като се прибрах тази вечер все още седи на дъното. *dontknow*