• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Малко помощ с хайвер на анциструс

Започната от n1k3r, 05.10.2018 22:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

n1k3r

Здравейте. Ще започна с малко предистория с моя аквариум за по голям ефект. Та взех си 1 гупа женска двойка хелери и 1 анциструс около  5 6 см. доло горе. Аквата е 100л ... гупата взе че роди 1 пьт после 2 3 4 5 10 пьт без да има мьжки. След това бях си харесал един мьжки анциструс 12 13 см и си го взех.  Малко след това си взех и една декоративна бьчва за акавриум. Сметнах, че ще мога да заформя двойка анциструси. Тогава сменях на 100л 60% вода всяка седмица в сьбота. Започнах умишлено да не сменям водата за около 1 месец и днес преди около има няма 2 часа оОоОо чудо. Гледам мьжкия не се вижда погледнах вьтре вьв тази бьчва и той е вьтре и сякаш маха с перките като все едно има хайвер.. Светнах с 1 фенер за да видя дали по някакво голямо чудо няма хайвер може би. Е отначало сметнах, че има. После пак гледах на няколко пьти и сякаш има нещо под сом-а. Накрая по упорито светнах и сом-а леко се дрьпна и видях доста зрьнца с жьлто- оранжев цвят.

Та сега при положение, че има хайвер няма да го местя. Смятам, че ще се оправят така. Мисьлта ми е дали да не сменя водата тьй като бях го планувал за утре и или да изчакам още с цел да не бьзикна и да не стресирам таткото ???

Публикациите са слети: 06.10.2018 16:17

Бебешоците гледам са трьгнали да се люпят. Виждат се опашките като.... попови льжички.

yasen_vn

Здравей, няма проблеми да смениш част от водата, но едно от най-важните неща, които да съблюдаваш е - да няма голяма разлика в температурата.
Също така, ако малките излязат от укритието в общия аквариум, има опасност  по-големите риби(хелерите в случая) да изядат някои от тях. Затова, ако имаш възможност ги премести за 2-3 седмици.
Дано не съм закъснял да ти пиша.

n1k3r

За сега малките са в укритието с таткото. Евентуално може и да има бегалци, но не се притеснявам много. Имам 1 хелер мальк и 1 едра гупа и 10-ти гупи ама дребнички почти бебета може да се каже. Чакам таткото да излезе от там и да преместя малките в отделен аквариум.

yasen_vn

Таткото ще излезе след малките и ако го чакаш не знам после как ще ги събираш тях. Ако ще ги отделяш, направи го сега, а като излязат малките и таткото, ще изместиш само него - така ще ти бъде най-лесно.

n1k3r

Притеснявам се от това, че незнам дали има още хайвер и да не го разбутам. Макар, че поне 2 дена след като се появиха десетина броя новородени не се знае какво е положението. Другото което леко ме притеснява е, че АКО хвана тази бьчва в която си седят малките с таткото няма да пльзнат из аквариума. Тьй като от доло под тази бьчва има дупка и е легнала на грунда. Тоест мога да опитам да подпьхна нещо под тази бьчва и така да ги изместя.  *dontknow*

NO CARRIER

Не ги притеснявай. Сами ще се оправят. Таткото и да излезе, малките няма да избягат от укритието, споко.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

MeTogu

Зависи каква е целта ти сега. Да се радваш на поколението бебета в общия аквариум. Или да отгледаш едно здраво и бързо растящо покление от анциструси. Ако е първото , то тогава наистина не ги закачай. Но ако е второто ще трябва да ги отделиш с таткото в друг съд на голо дъно. Да може да бъдат обгрижвани и аквариума да бъде почистването ежеседмично. Защото ще има доста храна отпадъци и изпражнения. Добра аерация и опресняване на водата е много важно за растежа на младите риби.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

n1k3r

Второто по скоро ... А аквариум от 10 литра дали ще е достатьчен като за начало докато намеря по голям ? И майката трябва ли да я отделям заедно с малките и таткото и или без нея да са?

П.С >> Явно ще трябва да ги оставя в общия. Малкия аквариум бил пукнат и най вероятно няма да стане. За сега е пьлен с вода няма теч, но има вероятност да тече като има цепка по дьното.

MeTogu

Щом е второто със сигурност е по-добре да са в друг съд на голо дъно, за да може да се почиства по добре а и да намират храната по-лесно. Мярката няма нужда я отделяш. А след като проплуват всички може да отделиш и таткото от тях. Добра аерация и хранене след като свърши жълтъчното запасче.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

n1k3r

Днес успях по голямата част от бебетата да ги отделя заедно с таткото. А таткото колко време трябва да го дьржа с малките?

NO CARRIER

Той сам ще се махне като прецени, че няма нужда.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

yasen_vn

Обикновено таткото е внимателен към малките и след като излязат от укритието, така че можеш да го отделиш, когато вече се чувстваш спокоен.

Similar topics (5)

10467

Публикации: 68
Прегледи: 33168

53373

Започната от Soap


Публикации: 4
Прегледи: 2765

6844

Публикации: 8
Прегледи: 6894

53038

Публикации: 10
Прегледи: 4005

482

Публикации: 696
Прегледи: 244849