• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:50

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Labeo Bicolor и Botia macracantha

Започната от Pretorian, 11.11.2005 12:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Pretorian

Интересно ми е някой да сподели опит с гледането на подобни риби. Относно Labeo Bicolor  - наистина ли е толкова агресивна спрямо други видове риби с нарастване на времето ? И може ли да ги нарани ? Чувал съм че с агресивността си превръща ситуацията в аквариума в кошмар.
А относно Botia macracantha /Боция клоун/, как стои въпроса с растежа. В много интернет сайтове споменават за размер 30 см. , но говорих с хора, които са гледали подобна риба и казват ,че при тях рядко е достигала 12 см.
Ако някой може да сподели нещо - благодаря.

Тони

Биколора е агресивен ако е сам. Поне така са ми казвали. Имах един 12см , който здраво тормозеше три малко по-малки - зелени. Другите рибки в аквариума не закачаше.
Боцята, при мен стана 15см, преди да я дам. Сега имам 4бр 5-6см.

Гледането и при двата вида е безпроблемно. И двата вида са много непретенциозни (сами се гледат)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

NikolaV

Споделям мнението на Тони. Имам Биколор и зелено лабео в 250 л. с много укрития. Леко се погонват, но нищо сериозно. Има и сиамски водораслояди, които май са от същото сем. От време на време подгонва и единствената ми останала молинезия, амй щото е черна.
Боцията ми остана една и няма никакъв проблем с нея. Тук нещо интересно - взех навремето 3 еднакви. Две изтъняха като чирузи и умряха за окило 2-3 седмици. Другата е ОК.
Всичко обаче, май си е до риба и до характер (за агресията). Гледам 20+ сантимов черен нож в същия гьол заедно с неони, расбори. Не ги пипа...

Pretorian

Благодаря за споделения опит. В момента правя един 350 литров аквариум. След дълго проучване за възможността да бъде морски, бях отказан от всички, с които говорих. Явно още не е назрял момента. От африканските цихлиди се отказах, защотото не ми харесва идеята аквариума ми да прилича на лунен пейзаж. Затова реших все пак да заформя един сборен аквариум с мирни риби и растения. Ще е малко супа........типично в този стил:

http://www.aquariumdesigngroup.com/portfolio/content/Aquariums/Freshwater Aquariums/fw1e.jpg

Е, без цихлидите, може би Microgeophagus ramirezi, но те са мирни и не закачат растенията. Добре де, но вси пак Labeo Bicolor няма ли да е опасно за прекалено малки видове като червения неон например ?

Longanlon

като пускаш линк гледай да го маркираш целия, а не само част от него, преди да натиснеш копчето за URL - иначе линка няма да работи, както не работи тоя от горното ти мнение.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

NikolaV

Цитат на: "Pretorian"...Добре де, но вси пак Labeo Bicolor няма ли да е опасно за прекалено малки видове като червения неон например ?
Абсолютно, не! Сипвай смело! ;-)

Pretorian

Благодаря  :lol:  Ще сипвам смело  :lol:  Чакам си само аквариума, който ми го правят вече месец и нещо, а и задния фон от Back to Nature нещо се бави. Но......ще пусна една тема за всички риби, който съм решил да .....сместя  :lol:  Шегувам се , няма да пренаселвам.

NikolaV

Цитат на: "Pretorian"...Шегувам се , няма да пренаселвам.
Така си мислиш :-)
Цитат на: "Pretorian"...а и задния фон от Back to Nature нещо се бави...
Ше ни светнеш ли как си го поръчал, к'во и за к'ви паре? Живо ме интересува :-)

Pretorian

Относно пренаселването  ще се опитам да не го правя  :lol:  Дано да устоя  :lol:  Все пак за да се презастраховам донякъде, взех фъншен филтър EHEIM 2028 , който е с много по-голям капацитет от нужното за 350 литров аквариум.
За фона от Back to Nature се свързах с най-близкия дилър, който е в Гърция. Най- странното е че в началото твърдяха , че ще ми го доставят, а в последствие замлъкнаха и ни вопъл - ни стон. Затова поръчах чрез представителството в Белгия /имам роднини там/ като цената е доста солена /около 400 Евро за 160/60 см./. Но пък го правя един път този аквариум и смятам да не правя компромиси.

Все пак цената не  е точна, защото мойте хора не искат да ми кажат колко е защото искат да е подарък, но аз ще разбера  :lol:

Pretorian

А иначе фона е Амазонка 160/60 см., чак сега забелязах, че си попитал какъв е.

NikolaV

Мерси, пич!
Много пари, мамка му... :-(

niky

Така си и мислех. Една торба пари е.
Затова ние си ги правим сами  :D

NO CARRIER

За това ли иде реч? http://www.urmstonaquatics.com/backtonatureback.html
Все ми се струва, че ако се поръча цветна разпечатка, май Стас спомена за адреси и цени, ще излезе много по-евтино, включая и да се ламинира, а качеството няма да е много по-зле.

Редакция: Зачетох се и разбрах, че съм в грешка. Това, което предлагат те е "реалистичен заден фон", т.е. релефен и зад него можеш да си скриеш филтри, нагреватели, маркучи и т.н. Извинявам се за недоглеждането. :oops:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

NikolaV

Е, то ако ще се печати по-добре, а и по-лесно да си купиш аквариумен тапет за тя цел - има и хубави (за мен) като само камъни примерно. Идеята е да е 3D.
Редакция: късно ти видях редакцията :-)
Втора редакция: 1000 мнения!!! :bud  :bud  lamo

Pretorian

Ами самия фон е много силно релефен, тоест за големите размери широчината на аквариума ти е препоръчително да е минимум 35 сантиметра. Зад фона не само можеш да скриеш нагревател, тръбите за филтъра, но можеш дори да направиш пространството отзад на един голям биофилтър.
Ето я страницата им :

http://www.backtonature.se/index.html



Адски красиви неща има.