• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Масова смърт на малки анциструси. Размисли на глас.

Започната от NO CARRIER, 20.08.2005 02:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Да споделя малко мисли на глас:

След като преместих всички малки анциструси в големия аквариум, в продължение на близо седмица се споминаха всички до един. И започвам да мисля защо.

От момента в който видях форума, изчетох почти 2/3 от съдържанието му, както и доста други сайтове.

Разкарах хранилката, сушената дафния и чернодробната храна. Купих маркова, на Тропикал. Вече нямам гниене в грунда и образуване на мехурчета, защото давам по малко и рибките я изяждат всичката без да пада между камъчетата.

Сменям по 20л. почти на всеки 7 дни. Леко засилих осветлението като го разделих на два цикъла от по няколко часа, но си промених решението и вече ще светя 13 часа твърдо. От 9 до 22.

От момента в който подкарах нещата като по книга, в аквариума рибки умираха само от старост и май женските зебрички от невъзможност да хвърлят хайвера.  :cry:

Водорасли почти нямам. Тук-там 2-3 зелени точки по стъклото, малко брадица по 1-2 стари листа валиснерия и това е.

Миналия месец реших да преместя поотрасналите данио в големия аквариум. Всичко мина безпроблемно - всичките 13 рибки са живи и до днес.

Трябваше да направя простата процедура и с малките анциструсчета. Събитията обаче не потръгнаха по същата схема. Първите 2-3 дни всичко изглеждаше наред. След това малките започваха да изчезват със скоростта на светлината. За една седмица от двайсетина рибки не остана нито една. Нито един друг обитател на големия аквариум нито пострада, нито даде признак, че има нещо нередно.

Замислих се - в 6-7л аквариум гледах над 30 бебета. Понякога не сменях вода по 8 дни. Хранех ги като за световно. Имаше един голям стрък роголистник, та донякъде спасяваше положението, но след едно такова грубо отношение, загубих доста рибки за един ден. Смяна на водата и гладна диета нормализираха живота. До следващото отравяне. И тогава пак се повтори сценария. Последва местенето в големия аквариум след няколко дни. За съжаление, точно тогава имах доста работа и почти не виждах любимците си. Сутрин 5 минутки за храна и толкова. Обаче в събота забелязах едно полумъртво анциструсче. Едвам се движеше.

Замислих се: а бе, аз им давам храна, но тя плува отгоре. Като започнат люспите да се разтварят и да падат, рибките ги гонят и до долу почти нищо не стига. А на дъното се борят големите анциструси и две бронирани сомчета и те за храна. Специални таблетки за тях не съм купувал.

А бе, дали не са умрели от глад малките анциструсчета, как мислите?!

От предишните поколения съм отглеждал няколко до по-големи, обаче тогава давах яко разни смески, в които имаше и някаква растителна храна, а тя заедно с чернодробната и някаква друга, падаха директно на дъното, та малките се докопваха до нея без проблеми.

Много ме е яд, че нямах по-голям съд, за да ги оставя да пораснат. Но сега ще се приготвя и се надявам да няма повече подобни смъртни случаи.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

FLEXX

...да ти кажа за мойте наблюдения относно светлината. Преди светех над 10 часа, абсолютно всичко ми потъна в брада, само криптокорините не, защото ричията и правеше сянка. И така, извода, много светлина, но за кратко време, поне според мен това е рецептата.
Сега светя макс 5 часа. нямам никакви водорасли, а сипвам флорена като за световно. А за анциструсчетата, отделен съд му е майката, само за тях.

dido

Towa e teoretichno greshno - mnogo swetlina, no zatowa puk za 5 chasa.

Rastenijata ne mogat da opolzotworjat mnogoto swetlina, ako CO2 i torowete sa neadekwatni za silata na oswetlewnieto. T.e. wuzmozno e da swetish 'naprazno' :-)

Longanlon

Абе грешно, ама Амано точно това прави...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

miTko

И аз мисля, че 5 часа е малко. 6-8 е добре, ако светлината е силна.
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

Махнете го осветлението, кажете си мненията за анциструсчетата?!  :cry1  lamo
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

patter

Малко ме съмнява да са измрели от глад за няколко дена. Малките ансцитруси са много чуствителни на тема чистота на водата. Според мен е много вероятно параметрите на водата в големия ти аквариум да се различават съществено от параметрите в малкия. Ако приемем, че не просифонваш редовно дъното и нямаш силно течение голяма е вероятноста водата в дънния слой да е с лоши параметри и бебешоците ти да са измрели от това.

Впрочем те на каква възраст бяха ?

NO CARRIER

Дъното го чистя със сифон веднъж седмично, когато сменям и водата. Имам една FAT-2, която си прави стабилно течение. Аз всъщност чак към края на седмицата забелязах липсата на рибките. Не знам кога са измрели точно. Бяха на около 2 месеца, имаше и на около 4 няколко екземпляра. При бебетата данио имах 2 големи, на повече от 8-9 месеца, те оцеляха. В момента са при Иги.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

FLEXX

Цитат на: "NO CARRIER"Дъното го чистя със сифон веднъж седмично, когато сменям и водата. Имам една FAT-2, която си прави стабилно течение. Аз всъщност чак към края на седмицата забелязах липсата на рибките. Не знам кога са измрели точно. Бяха на около 2 месеца, имаше и на около 4 няколко екземпляра. При бебетата данио имах 2 големи, на повече от 8-9 месеца, те оцеляха. В момента са при Иги.

Колега, сложно е да се каже... Мисля че причината е комплексна, недостиг на храна, може би лоши условия....
Е... аз да си кажа... имам вече бебета смукачи... Пък нататък каквото стане - стане...

FLEXX

Цитат на: "Longanlon"Абе грешно, ама Амано точно това прави...
Пак повтарям - това са си мой наблюдения. А за Амано - нищичко незнам за него, виждал съм няколко снимки на негови аквариуми, но относно поддръжка-нищо. А, и от форума знам че си осветява коритата с метал-халогени.

Similar topics (5)

53038

Публикации: 10
Прегледи: 4005

1472

Публикации: 852
Прегледи: 343972

10720

Публикации: 64
Прегледи: 21527

35998

Публикации: 6
Прегледи: 5415

56361

Публикации: 6
Прегледи: 4294