• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Размножаване на Коридораси

Започната от Живко, 28.04.2005 14:43

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

theater

Най-добре е с голо дъно за да можеш лесно да изсмукваш мизерийките и остатъците от храната.
140л - харацини
http://starividri.org

Joro Vn

   По- добре ги разработи в общ аквариум с грунд. Ако е голо дъно, те ще вдигат постоянно "утайките". Нали това им е призванието  :-). А и специален аквариум за тях ще е доста нестабилен, може би.  Хайверът обикновено го лепят по стъклото. Така е най- добре, защото от там лесно може да се отдели само той. По- нататък, ако ги подкараш по устав, може да отделяш възрастните в отделно съдче само за хвърляне на хайвера. Там може и да го излюпваш след връщане на родителите.
   Храна по възможност разнообразна, вкл. чисто местна или замразена. Пробвай и как ще възприемат на растителна основа.Не трябва обаче да ги прехранваш!

theater

Уфф.. пардон.. не съм разбрал въпроса май. Имах предвид, че хайвера е добре да е в отделен малък съд, който да няма грунд. Иначе определено среда, близка до естествената - грунд, растения спомага за "мерака" на рибите. Рязка смяна на условията (в нормални граници) спомага за хвърлянето на хайвер при повечето риби.
140л - харацини
http://starividri.org

Живко

27.02.2007 21:50 #33 Last Edit: 27.02.2007 23:27 by Живко
В общият много бързо го изяждат другите риби.
Има 2-3 неща, които трябва да се направят.
Ще кажа аз какво съм правил.
Зареждам ги в аквариум с фин пясък на дъното. Няколко едри камъка.
Слагам 2-3 аераторни камъчета. Яко аерация. Едното е с гъба.
Сометата хвърлят, когато се разваля времето и вали дъжд. Тогава съдържанието на кислород във водата се увеличава, температурата пада и има приток на свежа вода.
Водата 50/50, престояла-прясна и стара от аквариум без нитрати фосфати и др. говна. Като се замисля за гъбата, май никога не съм слягал чисто нова. Винаги е била работеща.
Температурата около 23 С'. Може и надолу.Ежедневна смяна на 20 % вода с прясна(престояла).
Дава се обилно храна. Тубифекс, замразена артемия. Риска от тубифекса си е твой. Насила никой не те кара.
Избира се момент времето да се разваля.
Родителите преди това се държат отделно,хранят се нормално. Прехранване или глад ще прецака нещата.
Залагат се 1 женска с 2-3 мъжки или цяло стадо
Лепят хайвера навсякъде освен по дъното. Не се грижат за хайвера и трябва да се махнат веднага след края на мръстенето. Аз подменям почти цялата вода. Проточно. Наличието на пясък и гъба ми позволява. Няма да изпадам в подробности защо.
Излюпването става за около седмица. Хайвера се държи на слабо осветено място/сянка/. Слага се малко метиленово синьо за дезинфекция. Температурата се повишава до нормалната 25-27 С'.
След излюпването рибетата се захранват, след пълното им проплуване и спадане на жълтъчния мехур/коремчето/, с артемия. След седмица две с тубифекс или суха за бебета сомчета :-DВече може и такава да има.
: 27.02.2007г 21:09ч
Така съм го правил, защото никога не успях да ги накарам да хвърлят в аквариум без грунд. Не претендирам, че това е начина, но е изпитан и носи успех.
Навсякъде пише, че се зареждат в аквариуми без грунд. Това е така. Понякога обаче риби, които са гледани само в аквариуми с грудн с стресират, ако няма такъв и им се губи "мерака".
Никой не се е родил научен.

Георги

Браво Живко! Много ценно :)

islander

Поздравления за хубавото и подробно описание.
От моя опит (неангажиращ никого) за размножаване на сомчета коридорас мога да кажа, че основния проблем за излюпване на оплодения хайвер е нечистотията, както по дъното така и постените и по грунта. Понеже хайвера им е много леплив, за грунт съм използвал сравнително едри речни камъчета с големина 1 - 1.5 см. за да може хайверното зрънце, което пада и не е полепнало по стъклената стена да залепне за някоя по-висока част на камъчето. Обработката на водата против бактерии е добро. Аз принципно съм ползвал Трипафлавин, съвсем малко докато леко пожълтее водата и това в съчетание с добра аерация. Лекото затъмняване както спомена Живко е добре да се направи още преди самото хвърляне на хайвера.
А и още нещо - в тези райони от страната, където водата е "твърда" се препоръчва леко омекотяване. Аз го постигам по принцип със смесване на 1:1:1 аквариумна + престояла чешмяна + преварена дъждовна вода. Не е толкова важно това последното специално за сомовете, но е препоръчително.
И само малка корекция Живко, за която надявам се няма да ми се обидиш, понеже го правя като твой доброжелател, не "жлъчен", а "жълтъчен" е мехура на току що излюпеното хайверно зърно.
Иначе е супер!

Живко

Така де, жълтъчен мехур. :-D Грешката е вярна и е в следствие на борбата с мързела. Много не ми се пишеше май :-[
Никой не се е родил научен.

islander

Леле, представям си какво става като ти се допише... *ROFL*

Kombinatora

Само не разбрах какво се има под предвид "мръстене" ?
Когато женската хвърли хайвера да махам ли сомчетата или да оставя мъжките да го оплодят ден два и така да ги махна  =-O

Живко

Мръстене е самото хвърлянето на хайвера.
Хвърлянето на хайвера и оплождането става едновремено. Женската лепи върху стъклата, а мъжките са върху нея или веднага след нея. Групово изпълнение.
Родителите се отделят всичките на куп. Гледай да не избързаш. Не е добре да остане хайвер в женската. Може дори да умре.
Ако твоята женска е наистина надута и със сигурност не е хвърляла година, може и никога да не хвърли хайвер. Няма как да разбереш бе да опиташ. Ако не стане, пробваш с друга.
Никой не се е родил научен.

ВЕТЕРАН

28.02.2007 09:26 #40 Last Edit: 28.02.2007 09:31 by ВЕТЕРАН
Здравейте!
Ето как  се развъждат Коридорас:
Пълниш аквариум с вода от чешмата,слагаш обикновенна гъба с силен въздух.Повдигаш я от дъното с около 3-5 см.
Това да се(бълбучка)24часа.
Температура 20-24 градуса!!!Никъкви грундове,никъкви,раковинки,рапанчета и джунджурийки!!

Пускаш сомчетата:гледай мъжките екземпляри да са повече от женските-поне 2-пъти(аз съм пускал 80 мъжки с 30 женски)Става и 1 женска с 2 мъжки

След пускането на рибите,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!!им пускаш топка с тубифекс,и гледаш ВИНАГИ да има!!!

Самото оплождане(ако ти се стои да гледаш)протича така:
Мъжките сомчета се катерят по главата на женската,тя застава посредата на корема на мъжкия,и поема спермата на мъжкия в устата си!!Едновременно с това си събира 5-6 хайверени зърна в коремните си перки,които сгъва като торбичка.

Тръгва да си търси подходящо място са полагането им(обикновенно това са въздушни потоци-да речем около струята въздух)
Първо полага спермата на мъжкия и след това "намазва"хайвера!!

И така всики път докато тя реши да спре(обикновенно около 100-тина на ден)Зависи колко е голяма женската!
Като спре отделяш всички риби в друг подготвен по гореописания начин-заедно с топката тубифекс!!И при хайвера слагаш някъкъв дезинфекционен разтвор-трипафлавин,метиленово синьо и др.

Хвърлянето продължава на другия ден!!

Така може да ти отнеме 3-4 аквариума,но ти си решаваш кога да спреш да ги залагаш!Рибките се излюпват след 5-6 дена!Захранваш дирекно с артемия!Рибите се хранят поне 3 пъти на ден и те се отблагодаряват с много бърз растеж!

И нещо много важно:преди да пуснеш рибите в развъдния аквариум,ги дръж разделени за около седмица-две!!

Успех!! :-)





Живко

Стига бе. :-)
Що забъркваш човека. :-D
Всеки който се е занимавал с професионално развъждане знае, че написаното от теб е най-продуктивно.
Въпросът е дали начинаещ с едно сборно аквариумче може да го приложи.
Къде човека ще подготви родителите така, че като ги заложи, да се изтръскат веднага. Какво ще стане тогава в аквариума с тази топка червеи. Аз съм пробвал с купени от магазина палеатуси и гледани нормално в сборно аквариумче. Ако не хвърля до около 36 часа, в аквариума става боза яка и почва мор.
Риска човека да си умори рибите е твърде голям. Може би си пропуснал факта, че женската е надута от около година, а това означава, че може да и трябва повече от няколко часа да се реши на брачна игра. Да не говорим, че ти най-вероятно гледаш родителите в аквариум без грунда, а човека в нормален аквариум. При всички случаи ще има стрес в новия аквариум.
Обилната храна съм я пропуснал. Аз съм ги тъпчел и с артемия/замръзена и пак става. Това е и най-сериозният проблем според мен. Храната. Нуждата от обилно хранене в аквариума за развъждане.
Ловя бас, че Kombinatora няма да се с прави с продуктивният вариант и съм готов да го чоплим въпроса, още другата седмица в Бургас *DRINK*
: 01.03.2007г 11:11ч
П.П.
Добре е, че направи и ти един добър пост.
Никой не се е родил научен.

Kombinatora

01.03.2007 14:33 #42 Last Edit: 01.03.2007 14:35 by Kombinatora
Мисля че се получава хубава и полезна тема и благодаря на всички които вземат участие  *DRINK*
Ще ви кажа до къде съм я докарал вие кажете дали  греша 
Преместих два мъжки и "напомпаната" женска в 15 литрово аквариумче подменям половината от водата през ден с по свежа държа ги на 22 градуса сложих гъбичка с камъче ( да бълбука  *YAHOO*)  без грунд са храня ги все още обаче с SERA и малко чернодробна но чух и за изсушен тубифекс и отивам да им взема.Мииии май това е
А да !! стрес май найстина има заради преместването в другия аквариум

botan

Спри да ги храниш с чернодробна! *STOP*
Тази храна прекалено бързо вдига нитратите и нитритите!
А имаш ли някакви растения в развъдния???

ВЕТЕРАН

01.03.2007 15:18 #44 Last Edit: 11.01.2008 21:19 by Живко
Цитат на: Живко - 01.03.2007 11:42
Стига бе. :-)
Що забъркваш човека. :-D
Всеки който се е занимавал с професионално развъждане знае, че написаното от теб е най-продуктивно.
Въпросът е дали начинаещ с едно сборно аквариумче може да го приложи.
Къде човека ще подготви родителите така, че като ги заложи, да се изтръскат веднага. Какво ще стане тогава в аквариума с тази топка червеи. Аз съм пробвал с купени от магазина палеатуси и гледани нормално в сборно аквариумче. Ако не хвърля до около 36 часа, в аквариума става боза яка и почва мор.


Риска човека да си умори рибите е твърде голям. Може би си пропуснал факта, че женската е надута от около година, а това означава, че може да и трябва повече от няколко часа да се реши на брачна игра. Да не говорим, че ти най-вероятно гледаш родителите в аквариум без грунда, а човека в нормален аквариум. При всички случаи ще има стрес в новия аквариум.
Обилната храна съм я пропуснал. Аз съм ги тъпчел и с артемия/замръзена и пак става. Това е и най-сериозният проблем според мен. Храната. Нуждата от обилно хранене в аквариума за развъждане.
Ловя бас, че Kombinatora няма да се с прави с продуктивният вариант и съм готов да го чоплим въпроса, още другата седмица в Бургас *DRINK*
: 01.03.2007г 11:11ч
П.П.
Добре е, че направи и ти един добър пост.

Такааа :-)
Най-обичам да "чопля"неща дето ги знам наизуст :-P

На биричка с луканка ли ше ги "чоплим" или на ракийка с шопска :-D :-D

А по темата:аз казвам каквото знам и как съм го правил стотици пъти!
Пък той да прецени какво ще направи според условията,които има :-)
А за стреса и за това,че е пълна от бая време-сложи ги в прясна вода,както ви писах и гледай стреса как се превръща в лют и всеодаен секс :-D :-D
Тубифекса не цапа водата,защото те го излапват много бързо!Докато хвърлят ядат почти непрекъснато и не си ядат хайвера ;-)
А и те трябва да се метнат най-много до 15-24часа!!

Бе послушайте ме и ще се уверите :-)

Similar topics (5)

12633

Публикации: 34
Прегледи: 29506

1898

Публикации: 209
Прегледи: 99449

12438

Публикации: 8
Прегледи: 13610

27008

Публикации: 16
Прегледи: 7992

1472

Публикации: 852
Прегледи: 343939