• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:22

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Захранване от батерия на DC помпа

Започната от pl86, 24.01.2017 16:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pl86

Здравейте,
от известно време се чудя какви са вариантите за да се подсигурим при спиране на тока.
В момента съм с малък UPS на подкачащата помпа и скимера, но ако спре тока ще по-малко от половин час :-(

Та.. идеята ми е да си сложа два соларни панела и те да захранват 24V батерии.
Той като имам 4 помпи Jebao (скимер, подчаща и 2 wavemakar-a), се чудя дали мога да ги свърша направо на 24V

т.е. да махна трансформатора от 220V AC на 24V DC, като свърша 24 волтовата батерия (изхода на контролера на соларния панел) направо към контролера на Jebao помпата. Дали ще ми трябва нещо допънително или няма да е проблем да се свършат директно?
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

trex700e

Соларен панел не е ли скъпичко?!

Според мен поне, ако си вземеш едно 6 клетково липо и едно зарядно , липо батерията ще ти върти помпите един месец :)))
https://hobbyking.com/en_us/turnigy-nano-tech-6000mah-6s-25-50c-lipo-pack.html

radizala

 Моето решение е един китайски агрегат за 200-300 лв. включвам цялата система+ помпата на парното ако е зимата.

ZIRO

Аз към UPS-а съм си вързал само подкачващата помпа, според мен ако не работи скимера известно време няма да е толкова фатално, като помпата например, така можеш да спестиш малко енергия.
И моя UPS е малък, не съм го засичал колко време изкарва, един ден се опитах да го засека, но ми наду главата :duvar: и го спрях на един час.

Amev

То с агрегат е най-добре ама в повечето случай тези неща с тока стават когато не си вкъщи или през ноща ...

beonedge

И аз да кажа как е според мен :) Скимера не виждам да е проблем за 1-2 дена . Подкачващата е добре да работи понеже обогатява водата с кислород . Но аз от съображения за автономност (понеже подкачващата ми е със сравнително голяма консумация) съм вързал един уейвмейкър към акумулатор - когато падне тока , всичко спира , нивото в DT пада дотолкова че въпросния уейвмейкър остава близо до водната повърхност и вкарва мехурчета във водата - струва ми се че така се обогатява най-добре водата а и консумацията е доста надолу
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

manyg

Липо в никакъв случай ... постоянно да е заредена тази батерия не е никак добра идея. По скоро някакъв акумулатор от автомобил.

Amev

Я да ползвам темата ...
Какъв ЮПС да търся за тази помпа :
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170124/b1ae150e19c50bcca1093ac05d768b9b.jpg
Нещо което да държи поне 5-6 часа. Че се е случвало да няма ток по толкова...

pl86

Цитат на: trex700e - 24.01.2017 17:20
Соларен панел не е ли скъпичко?!

Според мен поне, ако си вземеш едно 6 клетково липо и едно зарядно , липо батерията ще ти върти помпите един месец :)))
https://hobbyking.com/en_us/turnigy-nano-tech-6000mah-6s-25-50c-lipo-pack.html
Не е чак толкова скъпо, това е инвестиция - намаля сметката за ток, може да е с малко но по-добре от нищо :-)

Цитат на: Amev - 24.01.2017 18:07
То с агрегат е най-добре ама в повечето случай тези неща с тока стават когато не си вкъщи или през ноща ...
Остави това, но бензиновите/дизелови агрегати искат поддръжка, иначе когато ти потрябва няма да иска да запали, не са вариант за мен.

Скимера съм го вързал към UPS-a, защото ако спре тока за 5 мин само, после му трябва време да влезе в нормална работа, а пък и да вкарва кислород. Подкачащата помпа - за да не променя нивото в съмпа и да прави малко течение в дисплея.

Вариант е да взема по-голям UPS, но той е просто разход, докато соларния панел ще ми намали малко разходите, за това съм се ориентирал към него.

Въпроса беше по-скоро електричарски-  дали мога да свържа контролера на помпата директно към батериите.

https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

_Kirilov

ОТговора ти се крие в това дали постоянно 24волта вадят панелите или според слънцегреенето ! Не съм разглеждал от много време какво има на пазара нищо,че се занимавам с енергетика. Трябва да се види дали вадят при всякакви условия 24 волта , но пак евфекта без акомулатори ще е нулев. Като спре нощно време тока какво ще правиш ?

Правиш си цяла система както си му е реда с инверторите с батериите (акомулатори) за домакинство 3 до 4kW горе долу е ок да си закачиш осветлението и аквариума ,че даже и някой телевизор!

Със сигурност ще си намалиш сметките за тока - нещата се изплащат за около 3 до 5г зависи какви компоненти си слагал, а ако стане нещо за по-сериозно отпадане на захранването определено ще загубиш повече от тия 3-4хиляди лева от към обитатели в този аквариум .

Всички сме наясно ,че кофти нещата се случват бързо при солта. Сами може да си направите сметките .

Поздрави  *privet*

Стоян Михов

Конкретно на въпроса за слънчевите панели. Мога да го кажа от опит - при мен има аквариум 200 литра (сладководен), който трябваше да се захранва експериментално само от слънчеви панели с акумулатор и контролер. Идеята беше да се захранва една пура 18 вата и канистъра. Фотоволтаиците са някъде 3-4 квадратни метра. Въпреки, че системата е професионално направена със качествени материали и акумулатори, се оказа че не може да поддържа такъв аквариум дори през ллятото, а през зимата когато е на-голяма вероятността от аварии успяваше да работи само 1-2 часа и то само канистъра. Сега е изключен.

Един качествен бензинов агрегат, не знам какво трябва да му поддържаш, при мен има три агрегата, и от десетина години насам поддръжката им се изразява в това да ги припаля веднъж годишно през лятото, ако не са работили дълго време.

Иначе за това кое е най-важно при авария с тока през зимата, ето моите 2 цента:

Най- важно е температурата на водата да не спада бързо и да има макар и леко движение на водата. Стабилността на температурата на водата зависи от обема, ако ти е 50-100 литра обема на аквариума при спиране на тока запазването на температурата на водата, особено през зимата ще ти е първия и най-важен проблем, дори първите един два часа. Ако аквариума ти е 1-2 тона температурата няма да падне опасно дори и за повече от 24 часа. За аквариум от 300-500 литра, в зависимост от топлината в стаята, 5-6 часа обикновено не са голям проблем.
Движението на водата е много важно за коралите, те не могат да извършат активни движения и бързо изразходват кислорода във водата около тях. Ако няма минимално движение на водата, това може буквално да ги "задуши", особено големите колонии на спс-ите, и особено при липса на светлина. Затова поне един паурхед да работи е задължително.

Та според мен две неща са важни в случай че спре тока, 1- да има поне един пауърхед вързан за UPS или някаква бекъп система, каквато имат вортеците и 2 - един малък генератор на разположение в случай, че аварията е сериозна и няма ток 24 часа. Именно тези големите аварии са опасни, а те не са никак редки у нас, дори и в големите градове ако щете и в София имаше наскоро аварии, които държаха цели квартали без ток за доста дълъг период от време. Не знам дали си спомняте преди няколко 2-3 години имаше криза с обледеняванията на далекопроводите и много населени места в България останаха без ток за дни през зимата, което беше фатално за някои аквариуми, аз поне знам за няколко следководни и поне един морски. В такива случаи един бензинов агрегат, който може да поддържа нагревателя и една помпа е безценен, особено като говорим за рифови аквариуми, в които има многогодишни колонии от корали,  които ако оцениш в пари са хиляди левове.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

pl86

Идеята е панелите да са с контролер, така че той ще стабилизира напрежението. Проблема е мястото, в блок съм, мога да събера на изцяло южна тераса два панела но ще е голяма галимация, абсолютния максимум е 400W панели.

След казаното от Стоян за температурата за замислих, защото там консумацията е голяма и само генератор е решението май.
Иначе точно тук в Люлин спираха тока преди време, тогава нямах корали и в моя блок спря за няколко часа само и нямах проблеми. Но през няколко блока, мой познат нямаше ток повече от ден до колкото помня. Това ме накара да се притесня сериозно.

Радвам се че се включиха доста хора  *DRINK*

Общо взето извода до тук е, че добър вариант е голям UPS, който да захранва 1-2 помпи няколко часа, а за дългосрочните спирания или да тичам до магазина за генератор и да се надявам че не са разграбени (поне в София има много магазини), или да се запася с генератор предварително
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

_Kirilov

Вариант който винаги съм си мислил да изпробвам , но така и не стигнах до закупуването на инвертор ....Просто да взема няколко акумулатора от кола или дори камион, да се вържат в паралел и през инвертора .   В този случай проблема е ,че едва ли не всеки месец някакви цикли на заряд разряд човек трябва да си играе да прави за да поддържа в изправност акумулаторите .

На края като тегля чертата - то става едно и също като пари функционалност дали ще е с акумулатори , дали с ЮПС-си....  Просто съхраняването на енергия не е лесно постижим процес.

nicco

За топлото мисля ,че вариант е и газова печка.Втора ръка са под 100лв.Не вдига шум като генератора,а ще топли и нас.
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

NO CARRIER

Без да съм специалист в соленото, искам да напиша 2-3 общи приказки.

Всеки един инвертор/конвертор има КПД < 100%, и съответна загуба. Т.е. ако устройството може да работи директно на 12-24 Волта, по-добре го включете на акумулатор.

Газовата печка консумира кислород и не бива да се ползва продължително време в затворено помещение без проветряване. Освен това, при горенето си отделя влага. Не знам колко е добър вариант.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Стоян Михов

Цитат на: nicco - 25.01.2017 11:20
За топлото мисля ,че вариант е и газова печка.Втора ръка са под 100лв.Не вдига шум като генератора,а ще топли и нас.
Температурата на водата в един съд е винаги по-ниска от тази на околния въздух, обикновено с около 2 градуса, заради изпарението. Т.е. ако искаш в аквариума температурата да е 25 градуса в стаята температурата трябва да е 27...  и то процеса на предаване на температурата от въздуха към аквариума е толкова бавен,че вероятно аквариума няма да се стоплил грам преди да дойде тока.

Освен това както каза Коко газовата печка отделя толкова много СО2, че рН в акварима ще падне под критичните стойности изключително бързо, още повече че няма свтлина, която да поддържа фотосинтезата и кислорода в аквариум се изчерпва много бързо при дишането.

Цитат на: _Kirilov - 25.01.2017 10:23
Вариант който винаги съм си мислил да изпробвам , но така и не стигнах до закупуването на инвертор ....Просто да взема няколко акумулатора от кола или дори камион, да се вържат в паралел и през инвертора .   В този случай проблема е ,че едва ли не всеки месец някакви цикли на заряд разряд човек трябва да си играе да прави за да поддържа в изправност акумулаторите .

На края като тегля чертата - то става едно и също като пари функционалност дали ще е с акумулатори , дали с ЮПС-си....  Просто съхраняването на енергия не е лесно постижим процес.
Колкото и акумулатори да наредиш, ако трябва да включиш нагревател 300вата и 30 вата паурхед към тях няма да изкарат дълго. А ако сметнеш парите за акумулаторите (защото ако не са нови няманикакъв смисъл) и инвертор, ще се окаже че с тях може да купиш доста качествен бензинов агрегат.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (4)

49931

Публикации: 6
Прегледи: 4299

38565

Публикации: 17
Прегледи: 26567

58507

Публикации: 17
Прегледи: 10446

12471

Публикации: 14
Прегледи: 6848