• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:55

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

UV стерилизация, нужна ли ни е в рифов акраиум

Започната от pl86, 16.01.2017 13:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pl86

Какво мислите по въпроса за UV стерилизаторите, трябва ли да се ползват в рифови аквариуми?  *dontknow*
Има ли смисъл да се инвестира в такъв стерилизатор?
Вие ползвате ли?

Кажете какво мислите по въпроса  :whistle:
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

trupai

В стабилни системи, в които не се вкарва нищо ново не е нужен!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

trex700e

Ще си взимаш ли?
Щото ако ще взимаш , за да ти направи водата по-кристална-един приятел си взе с такава цел и нямаше никаква видима разлика...а не са евтини. Вече дали има отношение към алгите, не зная.

Ако ти е за кристално чиста вода - Корал Сноу на Коралензухт си вземи и водата и камъните ще ти станат като изкуствени от чистота :)

Или си направи DIY Coral snow -писали сме и в други теми как , има стотина рецепти из нано рифа и РЦ.
http://www.nano-reef.com/topic/364821-diy-kz-coral-snow-with-97-purity/

Между другото,може и да има 100 теми , но първоизточника май е темата на Стоян. Тук е момента той да получи едно голямо "Мерси", че чрез рецептата и темата на мен ми спестява едни 50 лева за корал сноу и още повече разправиите с няколкото немски глупака от Коралензухт, дето не искат да шипват.

pl86

Не съм решил да взимам, просто се чудех дали трябва. Не толкова за чистота на водата, колкото за предпазване от болести (паразити). Но като ви слушам май няма много смисъл.

Благодаря за инфото за Корал Сноу, нещо ново което научих  *thanks
До колкото разбирам рецептата, това е калциев карбонат и осмозна вода, който няма да се разтвори в аквариума и да промени параметрите и по никакъв начин, просто помага а гадостите да се изхвърлят от скимера.
Правилно ли съм разбрал?  :-)
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

trex700e

Мда.
Както виждаш в темите в чужбина никой не е казал лошо за рецептата, аз лично никога не съм имал проблеми с нива на калций , следователно мисля може да се довериш. Единствено ако са много изцапани стъклата на дисплея полепва калция по тях ама нищо от това.

pl86

Купих си калциев карбонат за да пробвам рецептата която даде trex700e
Искам да ви попитам, има ли как да разбера каква чистота е, че никъде не пише. Уж е за човешка консумация, би трябвало да е добро качество :)

Също видях че има срок на годност, с него трябва ли да се съобразявам или за нашите нужди - няма значение  *dontknow*

https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

trex700e

Не мога да ти помогна, поне аз...Аз съм го купувал от лабораторен магазин , където е означено с ЧЗА /чист за анализ/ , което се води  99 % вещество.../Друг е въпросът, че съм купувал вещества , означени с ЧЗА , но съм намирал вътре активен въглен,всевъзможни "бонуси"/ .
По рецептите гледам, че ползват 97 % , но да не те подведа се въздържам да кажа дали става този....


pl86

Поразрових малко и открих това:
линк

до колкото виждам Ph Eur стандарта е минимум 98.5%   така че съм в играта  :-P
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Стоян Михов

Май е крайно време да се намеся :). Не го правя досега поради понятни причини.

Може би сте се чудили защо не съм ги споделил всичките тези рецепти в нашия български форум, а съм ги дал само на "чужденците"? Не, причината не е тази, която вероятно си мислите, тези рецепти съм ги дал далеч преди да си мисля, че някой ден ще произвеждам аквариумна химия.
Причините са две основни:
1. Голяма част от колегите, които се опитват да правят DIY рецептите много често нямат никаква,  ама никаква представа от химия и съм срещал такова "творчество" с моите рецепти, че на няколко пъти сериозно се стреснах (да, за американци ставаше на въпрос, ама няма голяма разлика в хората по света или поне за разбиранията им установих). Дори скоро се изненадах като видях колко нищо общо вече няма примерно рецептата, която се размятка сега в R2R за KZ Coral Snow  с това което съм писал...

2. Качеството на химикалите в милата ни татковина, дори това, което го пишат чза много често няма нищо общо с истинското чза, аз си загубих доста корали заради подобна глупост преди три години, затова и започнах по-сериозно да се занимавам.
В чужбина положението с качеството е една идея по-добро, но голяма част от хората нямат представа от стандартите за химия и това, че едно вещество е с качество чист за анализ (чза) изобщо не означава че става за морски аквариум (дори да е наистина чза) - то е чисто за анализ, но това не означава че е чисто за морски аквариум, защото например арсена не пречи при определен анализ и се допуска  в малки количества за дадено съединение с качество чза, но ако го сложиш в аквариума това ще ти края на хобито. Или пък дадено вещество е с чистота 99%. Това достатъчно ли е - ами не е задължително, това означава че в един килограм от веществото има 10 грама нещо друго - а представете си че това другото е 10 грама мед, никел, амоняк или олово например? Ами хранително качество? Ами фосфата не вреден за хората и даже допълнително го слагат в някой от хранителните вещества за набухване...

Затова спрях аз с рецептите, Ранди и Джим и другите и те спряха и сега държа при мен рецептите на няколко продукта на КZ, но се разбрахме да не ги пускаме. Просто риска е неоправдан, а аз нямам никакъв контрол над него. Затова реших да ги произвеждам аз продуктите, далеч съм от мисълта че ще спечеля някакви пари, но като ще нося отговорност  да е за това, което съм направил аз, а не за това което някой без химични познания си е забъркал с химикали, с които ако знаеше какво има вътре, не би си помислил никога да ги сложи в аквариума.
Единствения вариант да се следи качеството на химикалите, които се ползват е да се прави пълен ICP анализ на всяка партида, а това е безумно скъпо и има смисъл само ако партидата която купуваш е над 1-2 тона.

Даже и trex700e явно има опит с видимо замърсени химикали (и продължава да си ги слага в аквариума, което ме учудва малко) не исках да го казвам аз, защото ако ви разкажа какво съм получавал аз, ще си помислите със сигурност, че си измислям и че се опитвам да злепоставям няокго.

Та отказа ми от отговорност и тук да го напиша - ако намерите някъде из чуждите форуми рецепти, които са дадени от мен и решите да си ги правите в БГ условия и химикали ги правите на собствена отговорност :).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trex700e

 Ако знаех,че е така и аз нямаше да пейстна рецептата , но съм се подвел от това, че в конкретно темата за "кораловия сняг" нямаше никакви негативни отзиви и изобщо съм изключил варианта българските хим. вещества да нямат общо с чуждите...спирам го от днес. Може би съм извадил късмет , че нещо не се е объркало /то и не го ползвам от отдавна де/ . Иначе дава резултат рецептата и за това съм изключил някакви "подводни камъни"...

А за тези добавки, които произвеждаш, има ли нещо онлайн магазин да се поръчат или в някой магазин ги има? (За София става дума) Или те сега се проектират и не са пуснати в продажба? Много е хубаво всичко на KZ , но е ужасна разправия пазаруване и доставка, да не говорим за указания .. Примерно, поръчвам си бактерии ZeoBak и те лятото се мотаят, кой знае в кой склад на еър карго стоят, докато дойдат сигурно нищо не става от тях...примери много...ако има български ще си взема с голямо удоволствие...

Стоян Михов

Няма нищо лошо да се знаят тези рецепти и какво има в оригиналните неща, за да разбират акваристите реално какво се случва в аквариумите, какво аджаба слагат във водата. Тези рецепти и тези формули, които направихме си свършиха работата до голяма степен - много производители се принудиха да сложат на етикетите какво съдържат, даже KZ написаха какво има в Coral Snow и  RedSea на NOPOX-a  вече  написаха кои са му  съставките. Но моето мнение след толкова анализи и ровене в нещата е, че към момента все още е по-безопасно да се използват химикалите от утвърдените фирми. Вярно е, че голяма част от фирмите производителки също слагат най-евтините химикали и не винаги с най-високото качество, но поне е много по-сигурно че няма отровни или вредни неща. Да, има доста "пълнежи" и доста вещесва които не са необходими за аквариума, но са сравнително инертни и не правят големи поразии - примерно почти всички американски аквариуми имат проблем с елемента литий, който е десетки пъти над нормата, защото най-масовата сол която се продава в Щатите го съдържа в големи количеста (тъй като вероятно се произвежда от най-евтината каменна сол). Елемента изглежда не е вреден за обитателите, но не е и полезен, мен ако питате е една от причините на американците аквариумите да са не чак толкова добри. Но въпреки това тази сол е много по-добра от всяка сол която може да си забъркате в къщи (мога да дам рецептата :)) или от примерно китайската сол, която напоследък се  ребрандира от новоизгряващите играчи в рифовата акваристика и която съдържа един куп тежки метали.

Моите продукти едва ли ще се появят скоро на пазара, трябва да си минат всичките регистрации и разрешителни, което ще отнеме доста време още. Иначе се тестват вече от доста време. Има сайт с калкулатори и т.н. но към момента е безполезно да го давам.

За бактериите ZeoBac ще пиша сега в моята тема, че без това оцапах много тук. :-[
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (4)

52322

Публикации: 28
Прегледи: 28613

35292

Публикации: 4
Прегледи: 3642

28410

Публикации: 14
Прегледи: 10294

52154

Публикации: 25
Прегледи: 27525