• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 11:48

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Тестовете на Tropic Marine за нитрати/нитрити - въпрос

Започната от geniusloci, 28.10.2012 10:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

geniusloci

С останалите им тестове се оправям, но имам едно питане, ако някой ползва тези - има съществена разлика в цвета на резултата при поставянето на стъклената епруветка върху хартията (при което стъклото пречупва светлината) и просто гледане отгоре през епруветката, без да се допира до хартията (при което светлината изпълва кръгчето). Фосфатният им тест има две епруветки - едната я слагаш с вода от аквариума на цветното кръгче, другата - върху бялото, и тогава сравняваш цвят, но нитрит/нитрат тестовете просто казват "сложете на картата и погледнете отгоре" и не съм сигурен в резултата (общо взето около два нюанса разлика има така)...

Някой с опит с конкретния тест да сподели как гледа?

Стоян Михов

Нямам опит с този тест, но аз поне досега не съм срещал тест, при който да не допираш епруветката до картона, когато сравняваш.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Проблемът е, че тези, при които епруветката стои изправена до картона не променят цвета. Тук епруветката е права, и когато светлината идва отстрани, цвета е драстично различен (и не е кръгче, някаква форма на отражение от епруветката). Затова се зачудих така ли трябва да е. Ако стои изправена острани, цветът си е както и като гледам отгоре без да допирам дъното (е, вероятно една идея по-светъл).

Dede

Аз меря с такива тестове и слагам епруветката на картончето (не съм сигурен, че е правилния метод).
Та като сме заговорили за тестова Tropic Marine, с риск да пооспамя малко, да си споделя мнението. Ползвам два техни теста, нитрати/нитрити и калций/магнезий, тестовете са доста точни(поне от сравняваното с други тестове) но са с доста слабо оцветени  и трябва много взиране за познаване (особено калций/магнезий) нитратите са г/д ок, но течността в шише "D" за проверка при показател на нитрати "0" не работи. Теста си работи със сигурност, защото мерих от два аквариума вода и на единия аквариум отчете ниски нива на нитрати. Теста не е на повече от месец-два и има още доста до изтичане срока на годност.

sano-pets

В инструкцията за употреба ясно е указано "...open the test cuvette and place it on the nitrate colour card.Look into the opened cuvette from above and move it on the colour card until ..." което трябва да звучи на бг таа - "отворете тестовата епруветка и я поставете върху нитратната цветна карта. Чрез гледане от горе в отворената епруветка, цвета на разтвора се сравнява с обкръжаващата цветна област. Когато цветовете на теста и картата съвпаднат се отчита концентрацията на нитрати" .
Самата цветна карта има кръгчета с различните нюанси и до тях има бели кръгове върху които се слага епруветката, докато се сравнява цвета "от горе".

Не знам дали има смисъл да експериментираш като гледаш под различен ъгъл, различна осветеност на помещението и не знам още при какви други условия! Вероято при разработването на всеки един такъв продукт, от всяка една фирма, се  извършват куп подобни експерименти. Топлата вода е отдавна открита!

А лично мое мнение е, че човешкото око не е най-добрия възможен "уред" за определяне на разликата във  вцетните нюанси ( визирайки факта че винаги има разлика в цветните нюанси, които се възприемат от лявото око в сравнение с дясното от един човек, та до далтонизма - където цветовете са толкова разлято понятие ...) така че самото сравняване трябва да се извършва в добре осветено помещение или на вън - на дневна светлина.

geniusloci

Явно не обяснявам както трябва. Как се ползват съм наясно. И тези на салиферт, и въобще - повечето сравнителни са на този принцип. Но докато другаде съм виждал "ползвайте дифузна" светлина, тук го няма, а и с този тип епруветки няма как да направиш разпръсната светлина вътре в епруветката - дори навън, дори в облачен ден, светлината има източник. И съответно на дъното на епруветката нямам "кръгче", а някакви пречупени лъчи, които най-общо мога да сравня (подобни сравнения най-лесно се правят като си отместиш фокуса така, че да виждаш размазано петно, между другото), но не ми изглежда надеждно сравнението.

Ако се гледа отгоре, няма никакво значение половин или 20 сантиметра от листчето, цветът, който се вижда, е равномерен и лесно сравним. Но тестът не работи така. За съжаление не знам има ли тест на принципа на Ca/Mg/KH на Salifert/D-D и т.н. - с промяна на цвета, значително по-точни са. Ако не, май ще се прежаля за Hanna китове.

sano-pets

Като имах в предвид "кръгчета" говорех за тези върху цветната скала :


реших да направя тестовете с вода от аквариума ми. Резултатите за  нитрити и нитратите са ми под минимума - така че не мога да направя сравнение с по-интензивно оцветяване. След това измерих стандарта тест Д - при който се получи по-интензивен цвят - като моя резулта е - когато епруветката с тестовата вода се гледа от страни - интензитета на оцветеност е по-слаб  - показва фалшиво по-малки резултати а когато епруветката се сложи върху белите окъжности на тестовата карта и гледаш от горе - интензитета е по-силен и показва между 15 и 30мг ( би трябвало да е точен резултат) ако надигна епруветката и пак гледам отгоре -интензитета спада и показва по-малко. Така че според мен трябва да се прави както е описано в инструкцията - поставя се върху картата , в бялата област и като гледаш от горе сравняваш оцветяванията - върно е че това е субективен метод за оценка - ако искаш да бъде най-точно вероятно трябва да се обърнеш към специализирана лаборатория - РИОСВ софия град или не знам точно къде.
Все пак тези тестове са за да ни насочат ако вредните показатели започнат да се повишават а не да измерваме абсолютно точно колко мг /л са!


Цитат на: Dede - 28.10.2012 21:38
нитратите са г/д ок, но течността в шише "D" за проверка при показател на нитрати "0" не работи. Теста си работи със сигурност, защото мерих от два аквариума вода и на единия аквариум отчете ниски нива на нитрати. Теста не е на повече от месец-два и има още доста до изтичане срока на годност.

Явно реактивите не ти работят точно ! Много зависи и как са съхранявани !

geniusloci

Именно, за насоки става, но точно отчитане - нека да не го превръщаме в подигравки и препращане към РИОСВ. Тестовете на Hanna (pocket checker-ите) са по-скъпи, но значително по-точни. Ако някой се интересува - има и фотомер за доста параметри - скъп, но с възможност и за връзка с РС - понеже голяма част от него не ми трябва (амоняк и seneye мери с адски висока резолюция в сравнение с кой да е тестов комплект, pH също), май ще се насоча към преносимите им тестове, понеже ще ми струват наполовина при все допълнителните реагенти и тестера за калций. За нитрати нямат джобен тест, то и не ми е важен чак толкова).

Тестът на Salifert има "два режима", но е на абсолютно същият принцип като тези на Tropic Marin.


А темата тръгна от това, че сравнението на цвета е трудно при липса на наистина дифузно и неутрално осветление - т.е. няма как да го направя вечер, например, иначе отраженията от светлинен източник са откровено странни и променят отчитането. Фосфатният им тест идва с две епруветки, при това положение е доста по-лесно (едната е с вода, която отива върху цветното кръгче, другата с тестовата проба, отива върху бялото кръгче) - и няма значение типа на светлината, защото идеята е да гледаш кога съвпадат двете епруветки, а те се променят почти еднакво.

Стоян Михов

Като по поръчка днес пробвах двата теста на Салиферт и на Тропик Марин за нитрати, резултатите ме позабавляваха:

Тропик марин:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F2eksraw.jpg&hash=369eb4802821ffcb6bbafe305309ec93de7113e1
нитрати около 15  мг/л!!! (с тази скала мога да ги преценя и на 10 и 30 между другото - пълно безумие)

Салиферт:
поглед отгоре за ниска резолюция (тук ги преценявам между 2 и 5мг/л:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2Fndli5k.jpg&hash=cb3e3255b0bfacc2fa87dc274fed55e876d2d562

поглед отстрани за висока резолюция (при този поглед цифрата се дели на 10) и съвпада само с 50- разделено на 10 = 5 мг/л:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F2nqgoqc.jpg&hash=a4c391992b957426220941773207831462351f0c

Разликата между двата теста е три пъти!!!

Няма смисъл да ползвате за рефер РИОСВ, те вече не правят проби, сега се правят в регионалните лаборатории Басейновите дирекции, но дори и там да ги закарате, не знам дали ще ви помогнат - при всички случаи трябва да им кажете че водата е с океанска соленост. Оказа се че някои от професиолналните методи за определяне на нитрати са чувствителни към излишъка на калциеви йони и дават нереални резултати (по-принцип повечето методи няма значение солеността, но се оказа, че има изключения особено при по-чувствителните методи). Ние го установихме това като измерихме нитратите с професионалната система в един сладководен аквариум - оказаха се високо - не помня колко точно примерно 15, след това същата тази вода сложихме сол и я докарахме до океанска соленост и - О, чудо - за апаратурата нитратите изчезнаха  *JOKINGLY*. Или открихме нов метод за премахване на нитрати :-D или солите маскират нитратите в теста (което след проверка по дебелите кинги се оказа, че макар и малко все пак има методики, които се влияят от солеността)

Та така засега не мога да кажа кой от двата мери грешно (най-вероятно и двата :-D) - само да отбележа че тропик марина е този на Dede, при който референтния разтвор не дава резултат, но проблемът най-вероятно е в референтния разтвор.

Довечера ще пробваме с Dede  да измерим с двата теста водата и в неговия аквариум, за който тропик марина дава 0 нитрати.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tonino


geniusloci

Това понеже меренето "с остатък в спринцовката" е едно точно... пак си +/-15-20ppm, или колкото е стъпката. И със Salifert, и D-D е едно и също, още повече - показват различно количество Ca. Като взема и Hanna-та, ще имам три теста за калций (колкото имам сега за алкалност), все ще имам понятие колко е. 

+/-6% от отчитането при отчитане от 200 до 600 означава, че при стойности 400-420 имаш грешка до 12-13ppm (реално меря колко е паднал, а не след като добавя, там ми е ясно колко добавям)

Между другото - KH теста на Tropic Marine е леееко сбъркан и показва по-ниско от Salifert/D-D тестовете. Те и двата са с "остатък в спринцовката".

tonino


geniusloci

На мен ми е ясно какво говориш, само че тестовете с остатък в спринцовката не са със скали, титриметрични са. Е, намираш точката на око, но то не е трудно и е относително точно. Само че май не попаднах на подобен тест за нитрити.

Дали е залитане - няма да те разубеждавам. Аз обаче се дразня да си давам парите за неща, които трудно минават за нещо повече от "имаш нитрити/нямаш нитрити (нитрати)". На мен ми е ясно имам ли нитрати и без да правя тестове, баси...

изгубеният рай

Цитат на: geniusloci - 04.11.2012 21:21
Аз обаче се дразня да си давам парите за неща, които трудно минават за нещо повече от "имаш нитрити/нямаш нитрити (нитрати)". На мен ми е ясно имам ли нитрати и без да правя тестове, баси...


Това е 80% от търговията по света(и най вече у нас)
И както в случая, цената съвсем не е определящия фактор за качество(за съжаление)
END!!!

Similar topics (4)

38798

Започната от betata


Публикации: 23
Прегледи: 23767

28410

Публикации: 14
Прегледи: 10316

54101

Публикации: 2
Прегледи: 4273

31376

Публикации: 13
Прегледи: 7708