• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 19:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

озонатор

Започната от YONATA, 01.10.2009 11:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

YONATA

за какво служи и как се ползва този озонатор и хубаво ли е да го имаш


dok70

Този точно озонатор, успешно ще унищожава и мАкроорганизмите. *CRAZY*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

YONATA

01.10.2009 15:26 #3 Last Edit: 01.10.2009 16:41 by YONATA
аз си мислех за ето тозиhttp://tinypic.com/view.php?pic=k1fj9k&s=4 колко време трябва да работи и как и с какво се мери количеството озон във водата

tishovsx

Питай Ноби той знае :-)
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

N.Nobs

Цитат на: tishovsx - 01.10.2009 16:58
Питай Ноби той знае :-)

Хайде, не бъди скромен,кажи го ти.Знам че го желаеш.На теб не ти требе жокер  :-D
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

YONATA

ще каже ли все пак някой *thanks

tishovsx

Виж сега, нещата не са много ясни.
Необходимо е камера с която да смесваш озона поне няколко секунди преди да го изпратиш в аквариума.
Много производители препоръчват от 0.3 до 0.5 мг/час на галон аквариумна вода.
Някой спецове дори препоръчват преминаването на озона през активен въглен с цел намаляване на разни токсични елементи във въздуха. Как примерно генератора прави озон, ми елементарния метод е високо напрежение  през камерата от въздух, в следствие се избива от О2 -О3. Дори тези спецове  препоръчват директно озон в скимерите като по този начин гарантират по малко отрицателното въздействие от обезмасляването.
Сега озона влияе върху ORP, нужно е да имаш уред с който да го контролираш. В морски аквариум препоръчително е да е в границите от 350-450 mV. Та това ORP (Окислително–Редукционни Процеси ) се учи по химия, всеки може да отвори учебника и да прочете. Ще попиташ колко озон да пусна, ами толкова колкото ORP  да тие в границите от 350-450 mV .

Озона е много голям окислител и съответно нестабилен О3 (три атома кислород) , той не може да се съхранява и затова е необходимо да се генерира. Препоръчва се както казах да има озон генератор-камера в която се смесва озона с водата.
Озона  се прилага често за лекуване на риби, и бих казал, че има полезно действие и при човека.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

miTko

Цитат на: tishovsx - 04.10.2009 23:52
Как примерно генератора прави озон, ми елементарния метод е високо напрежение  през камерата от въздух, в следствие се избива от О2 -О3.

А още по-елементарно е с УВ лъчи, например вътрешноста на живачна лампа. Руснаците го бяха разцъкали в техния форум http://www.aqa.ru/ и на други места. Проблмът обаче е не производството на озона а овладяване, дозиране и разтварянето му. Кожухът на конструкцията трябва да е термоустойчив и неактивен, не може да бъде метален, неподходящи са и редица популярни материали...Абе врътка е ако трябва да се прави. Твърдят, че озона е 7 пъти по-агресивен по отношение на живите организми отколкото хлора. Не напразно се ползва в пречистването на вода, в модерната медицина и др.
Разни мои АКВАРИУМИ 

biguran


Ovaa tema sekogas predizvikuva kontraverzii. Ozoner koristev nekogas vo mojot slatkovoden akvarium no vo morskiot uste ne sum go iskoristil, bidejki ne sum imal pricina za toa. Nekogas, ako se setam, ke go koristam pri adaptacija na ribite.

Po surfanje na internetot vo vrska so Ozonot doznav mnogu raboti za nego. Normalno ima plusevi i minuski. Nekoj tvrdi deka e CUDO drug tvrdi deka e STETEN. eve nekoi podatoci koi jas mislev deka se interesni. Se potrudiv da prevedam sto podobro mozam na makedonski jazik (koj ne mi e majcin).
Ozonot e nestabilna no mnogu korisna molekula. Taa e tri atomskata forma na kislorodot.. Namesto normalnata sostojka od dva atomi na kislorod (O2) ozonot e sostaven od tri (O3). Ozonot, kako I da e, ne saka da si ostane vo taa tri-atomska forma , sem ako se uspee da se vrze so nekoja druga molekula, se razlozuva za 20 minuti (pod normalni atmosferski uslovi) na O2+O1. Taa ednoatomska molekula e mnogu REAKTIVNA kon bilo kakva substance koja ne treba da se naoga vo coveckoto telo vklucuvajci gi tuka site patogeni (virusi, bakteriji itn) I sinteticki edinki nusprodukti na koristenite lekarstva. (kako primer e zemeno upotrebata na ozonot kako sredstvo za lecenje.

Ozonot moze da se aplicira/vnese na nekolku nacini vo teloto. Germancite veke dolgo vreme koristat terapija takanarecena Autohematherapy. Za vakva terapija tie koristat krv od pacientot, go ozoniraat I pak ja vrakaat krvta. Site znaeme deka obogateniot kislorod vo krvta ima golemi pozitivni dejstva.

Ozonirana voda (za pienje ) e mnogu korisna kako za zdrav taka I bolen. Lesno e da se napravi I pozelno e da se koristi regularno. Osem sto mu pruza poveke kislorod na mozokot, ozoniranata voda ke gi oksidira patogeninte I sintetiskite ostatoci vo teloto koi preku izmetot ke se isfrlat nadvor od teloto. Casa voda (pozelno so mraz posto sto poladno po bavno se razlozuva ozonot) se ozonira okolu 5-10 minuti I se pie sto pobrgu., na "eks"  .

Istiot metod se koristi I za akvarium (pokraj drugite metodi), se ozonira vodata I se dodava vo akvariumot. Se tvrdi deka unistuva sve sto ke dopre, se misli na patogenite.

Drug poznat primer e ozonirano maslinovo maslo, dokazano e deka maslinovoto maslo e sposobno da go "vrze" ozonot vo sebe podolgo od drugite substanci. Potrebno e masloto da se ozonira najmalku 24 casa ( I toa ne mora vednas tuku toa e minimalnoto vkupnoto vreme za ozoniranje ). Po ozoniranjeto masloto se zgusnuva I lici na gel I se koristi kako nadvoresen mast protiv izgoretini, rani, infekcii I sl. Se ozonira 250 ml maslo vo tegla I se cuva vo frizider, dejstvoto trae okolu mesec dena

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi299.photobucket.com%2Falbums%2Fmm292%2Fbiguran%2Fblue.png&hash=9f3500011ed5487b51f7ba03f789cb53c3a10368

Dobria

озонатор ти трябва за увеличаване на ОРП на водата, може и по други начини но това е най-лесният и евтин. Защо трябва периодично да увеличаваш ОРП на водата - http://reefkeeping.com/issues/2003-12/rhf/feature/index.php Толкова ли е сложно като някой пита нещо да му се отговори по същество?

N.Nobs

06.10.2009 14:15 #11 Last Edit: 06.10.2009 14:18 by N.Nobs
Не е точно така.Озона ти е нужен за дезинфекция и разграждане на органиката.И както Тишо е написал е почти задължително да се ползва със ОРП метър защото високото ОРП може да унищожи рибите и коралите.И не трябва да се увеличава "периодично" а трябва да е постояно, защото влияе на Пх и тази промяна на Пх-то е стрес за рибите и коралите.

И понеже никой не дава абсолютно еднозначен отговор на въпроса да се ползва или да не се ползва озон генератор в рифовия аквариум, та точно за това е трудно да се отговори по същество  ;-)
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Dobria

Виж сега, това че озона дизенфекцира водата и разгражда органиката е в следствие на високия му окислителен потенциал. Както огъня гори заради  кислорода който отнема електрони от органиката, а не в резултат от високата температура. Може да нагрееш горивни материали до много високи температури и няма ли кислород става термично разлагане, но не и горене. И всъщност озона не върши нищо друго освен да увеличава ОРП на водата. Водата прави всичко, тъй като тя е средата в която се извършват процесите, тя пренася електроните и т.н.- то затова му викат аквариум. Та с течение на времето органиката която се отделя в аквариума се окислява от водата и ОРП на водата спада. Такива води с ниско ОРП са с високо съдържание на органика и много слабо равновесие. Затова за да го регулираш и поддържаш в постоянни граници, всъщност ти периодично го покачваш. Въбще ОРП е основен показател за извършването на процеси в електролити, какъвто е водата и е немислимо да се прави каквото и да било без да се отчита. Дали да се използва озон в аквариумите? Да може, но не е задължително. Като почти всичко останало, ОРП на водата може да се оправи и със смени, с много растения и т.н. Както казах преди Озона е най-евтиният и лесен начин. Затова големите аквариуми в РЦ са почти всичките с озон.

tishovsx

Добрия в статията която си  дал, тъкмо това пише - няма доказателства дали озона влияе положително на организмите в един морски аквариум, може би "да", а може би "не".  Хубаво е да се добавя, но уреда с който ще мериш проводимоста , трябва да е точен и сондата трябва да се калибрира по често. Всъщност цялата игра с озона е малко рискована ако не се знае какво правиш.
Може би ако имаш малко органика, винаги активен въглен и добро обезмасляване, при равномерно натоварен аквариум, озон може би не трябва.

Но не пречи да се пробва , генератор за озон Resun в ибея е около сто и малко лева с доставката, уредче тип писалка за ORP е 25 паунда, са колко е точно е божа работа.

Мисля, че изчерпихме темата, а сега  *DRINK*
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

N.Nobs

Цитат на: Dobria - 06.10.2009 14:55
И всъщност озона не върши нищо друго освен да увеличава ОРП на водата.

Виж сега, това дет го разправяш не е вярно.
Ето да прочетеш и ти http://reefkeeping.com/issues/2006-03/rhf/index.php, има си и втора и трета част.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Similar topics (1)

35276

Публикации: 2
Прегледи: 3837