• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 13:04

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Дебелина на пясъчното дъно

Започната от VeL, 17.07.2011 20:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

VeL

Здравейте,
Преди седмица стартирах рифовия си аквариум, 130/60/60, 80/50/40 съмп, около 60-70 кг. камъни, като 30 кг. от тях са живи. В дисплея има около 55-60 кг. пясък, като това ми дава 4-6 см. дебелина на пясъчното дъно. Доста изчетох и продължавам да чета специално за филтрацията на "дълбокото пясъчно дъно (ДПД)" (въпреки, че аз не влизам точно в графата дълбоко) и с четенето започват да ме обземат съмнения за това дали си струва като се вземат предвид положителни и отрицателни аспекти на по-дълбокия пясъчен слой. Съмненията ми са в тази насока:

1. От събраната информация става ясно, че за да се възползваме напълно от филтрацията на пясъчното дъно, трябва много внимателно да се подбират някои обитатели в аквариума. Това означава, че риби, мекотели и раци, които разравят грунда (най-вече в дълбочина) и се хранят с обитателите в пясъчния слой не трябва да бъдат добавяни в системата.

2. При наредбата на хардскепа камъните бяха сложени преди пясъка с цел по-добро обезопасяване и след неговото добавяне доста от тях се оказаха "затрупани" с около 5 см пясък около тях, което от своя страна може да доведе до образуване на джобове с отровен газ, освен ако не сложа няколко помпи за течение измежду камъните за да елиминирам мъртви зони.

3. Поддръжката на пясъчното дъно. Навсякъде съветват да НЕ се сифонира (или това да се прави изключително рядко), тъй като с разместването на слоевете пясък умират по-голямата част от филтиращите организми в него, което от своя страна може да доведе до срив на системата. Но пък натрупването на органика от своя страна дори при перфектно функциониращо филтриращо дъно е най-малкото неестетично.

И в крайна сметка започнах да се двоумя дали да не оставя около 2-3 см. пясъчно дъно, да не разчитам предимно на неговата филтрация, като в бъдеще наблегна на още 30-40 кг живи камъни. По-тънкият слой пясък ще е по-лесен за поддръжка, ще се сифонира често, по-малка част от камъните ще е под пясъка и най-вече ще мога да си взема така любимото ми ровещо гоби.

Ще се радвам, ако можете да споделите вашия опит и проучвания във връзка с пясъчното дъно. Срещам доста противоречиви мнения по чуждестранните форуми и в крайна сметка не мога да си създам категорично мнение за или против ДПД.

MeTogu

Ами аз мисля че идеята на дълбокото пясъчно дъно е точно тази (без потдръжка).Моя предишен аквариум беше точно с такава дебеля пясъчна настилка (около 8-10 см).Направих го точно такъв тип защото нямах съмп и скимер и бях заложил точно пясъка да върши работата.Но това е друга тема на разговор.
При положение че си със съмп.Няма нужда от дълбоко пясъчно дъно.Щом имаш възможност за повече живи камъни,там е истината.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

VeL

Повече живи камъни *евентуално* бих могъл да имам по-нататък, въпреки че това означава да има по-малко свободно място в аквариума. При мен настилката е около 5 см., не знам другите колеги, които не разчитат на филтрацията от пясъчната настилка, колко дебел слой използват, но мисля, че 4-5 см изглежда естетично. Предполагам обаче, че 5см. биха били доста по-трудни за поддръжка отколкото да речем 2-3.

MeTogu

В правилна насока мислиш.Най лесни за потдръжка са точно 2.5-3 см.Даже може да не се налага да сифонираш.Попчетата и раците може да ти вършат работата.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

камен чочев

При мен пясъка в дисплея е около 5 см, но това е заради един от обитателите - Garden Eel, а в съмпа имам отделение с около 10-12 см пясък за филтрация, но не мисля, че има кой знае каква полза.

MeTogu

Какво е покритото растояние с дебелия пасък?
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

VeL

Цитат на: MeTogu - 17.07.2011 20:40
Какво е покритото растояние с дебелия пасък?

Към мен ли е отправен въпросът? Ако имаш предвид колко от площта на дъното е покрита с пясък - 2/3 от него, камъните лежат на другата 1/3 част или по-малко.

MeTogu

И към колегата беше въпроса.И при мен беше 2/3 от дъното.Но и аквариума си беше 300 литра.
Но ако той има покрито място от порядъка на 20/40 см не е кой знае какво на фона на 2/3 от моите 120/40.И при положение че моята вода беше около 240-250 литра а при него мисля че е доста повече.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

камен чочев


MeTogu

Егати съмпа човече!А имаш ли някакви проблеми?
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

камен чочев

Съмпа ми е 250 л. Проблеми имах от опита да захраня незахранени риби и в следствие на увеличената храна си докарах алги. Но вече рибоците са захранени, нитратите са около 5 и алгите изчезват. Но това по-скоро се дължи на добавянето на Special blend и TeraP, но може би дебелото пясъчно дъно им е дало възможност да си намерят местообитание.