• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Return pump - реален дебит

Започната от WOLF, 13.03.2018 07:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

WOLF

Здравейте, чудех се дали има лесен начин да се измери реалния дебит на покачващата помпа или дали някъде е описано как намалява дебита на помпите jebao с времето.
Ситуацията при мен е следната - в 250 литров аквариум имам помпа jebao 4000, която работи малко повече от година. Дебита и обаче е много намалял, в момента визуално водата която минава през чорапите в съмпа ми изглежда много малко, а до колкото си спомням в началото не беше така. И сега се опасявам че реалния ми дебит е доста под целените примерно 10-15х обема на системата.
Дори сериозно се замислям за смяна на помпата с jebao 8000 примерно
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Стоян Михов

Най- елементарният начин е да вземеш една кофа с известен за теб литраж и да я напълниш с вода от помпата, като засичаш времето. След това е най-обикновена математика :).
Много важно, за а поддържаш оптималната работа на коя да е помпа, не само джебао, е да я измиваш отвреме навреме, аз го правя веднъж месечно за всички помпи, след всяко измиване на ротора производителността скача сигурно с 20%..
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trex700e

За мен, където има денонощна работа на помпа,от която се очаква да работи адекватно и тихо, било то духалка, подкачваща, дозираща и т.н. най-малко ти трябва китайска помпа джебао, хсбао и т.н.
Преди съм имал джебао 1200 литра на час подкачваща и след 1 година не ставаше за нищо. Сега реших да спестя уж някакви пари и да не вземам втори вортек, а да си взема на същата цена- две Хсбао (то само как звучи ....) и двете след вече 5 месеца работа бръмчат, дебитът им е паднал колосално , да, като ги изчистиш се оправят малко, но нищо общо с това, което трябва да бъде. А и не може да ги върнеш, щото реално си работят.
Вортекът ми как за 5 години няма никакви проблеми....само да изпадне някой на цена от някое изложение в Германия и всичкия китайски боклук отива да си бъркам сол с него.
И аз ще сменям помпата , че и сега съм с някакъв китайски боклук и се чудя с какво да го заменям.
Ти пак си с хубав кран и лесно си регулираш дебита, аз съм с някакаъв нибко (вероятно най-евтиния ) и няма регулиране-кошмар.
Та не знам дали ново, по-мощно джебао е ок ...

beonedge

Хм , не бях чувал за проблеми с подкачващи и дозиращи помпи ...за мейкърите -ясно :) За Вортек предполагам си чел за проблемите които имат с водната част . Май Тунзе са най - надеждни (поне не съм попадал на тема за проблеми с тях)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Да, Tunze също , наложена емблема за качество, макар че лично аз имам само осмолатор, но и той през годините не ме е подвел.
Ако трябва аз да взимам помпа сега (а то трябва, не знам и аз защо го отлагам), бих пробвал Nyos Viper 5.0.
http://nyos.info/en/absch%C3%A4umer-pumpen/pumps/viper-5-0
Общото мнение е, че е ок из форумите.
За мен Ниос е една от най-сериозните фирми с брилянтен съпорт и можеш да се разбереш с хората точно с един мейл, а само като погледне човек скимерите им и тяхната изработка, остава впечатлен, макар че външният вид не е гаранция за качество, но поне няма китайски вид :)

Като цена -145 долара за Вайпер 5 срещу 215 лева за джебао 6.0 , мисля е ок.

mitko8899

Цитат на: trex700e - 30.03.2018 08:35
Като цена -145 долара за Вайпер 5 срещу 215 лева за джебао 6.0 , мисля е ок.

Цената от 145 долара наистина е примамлива,но трябва да се има предвид,че става въпрос за САЩ.
На европейския пазар Вайпер 5 се предлага за същата сума,но в евро.
Jebao 6000 в Бг се намира за 190лв,а от Китай може да падне и до 170 с free shipping.

Това просто за информация,иначе и аз съм на мнение,че разлика от 50-100лв не трябва да се гледа,особено когато става въпрос за техника,която при правилен избор ще те кара години наред.

trex700e

Така е, пък и да се надяваме да не е брандирана някоя китайска помпа, че това е много срещана практика като се касае за помпи.

Ако видите дозиращите помпи на АТИ ....дали не е 6 канално Джебао с променен надпис? :)
https://coralfarm.ro/images/thumbnails/380/380/detailed/1/pompa_dozaj_lichide_ATI-DP6_coralfarm_dp_6_canale_pret_suplimente_acvariu_ati_aquaristik.JPG

Similar topics (2)

58726

Публикации: 10
Прегледи: 23112

22230

Публикации: 10
Прегледи: 6212