• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:57

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

СКИМЕРИ

Започната от Коле99, 10.01.2012 14:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Коле99

10.01.2012 14:50 Last Edit: 11.01.2012 08:34 by Коле99
Скимера е устройство за обиране на органичната материя http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE_%D1%81%D1%8A%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5  След хранене на рибите, скимера "кипва" и обира органичните съединения в чашката. Ето как свалям и вдигам нивото на водата, за да не ми прилива чашката.

Помпата на скимера е  специално проектирана. Има пелеров ротор със специфична форма  за осигуряване на достатъчно въздушни мехурчета с оптимална форма. Добри помпи са:
Ocean Runner http://www.aqua-medic.com/ocean_runner_skimmer.shtml  
Aqua-Bee http://www.aquabee-aquarientechnik.de/pages/index.php?show_id=11


Цитат на камен чочев:
Така. Нека първо си изясним какво де факто прави скимера. В минната промишленост доста развит е така наречения метод за обогатяване на полезни изкопаеми - флотация. Тя представлява, най-просто казано, свързване на твърда частица ( с размер под 0,2 мм, като най-добре е да бъде с размер под 0.063мм) с мехурче въздух и се базира на някои физико-химични свойства на водата (повърхностно налягане) и на свойството на твърдите частици да се омокрят по различен начин. Самите флотационни машини доста наподобяват скимерите, но са малко по различни. При флотацията се ползват различни флотационни реагенти - пенообразуватели (ПАВ), флокуланти, коагуланти и антикоагуланти и т.н., някои от които са насочени към подобряване качествата на пяната, други към физико-химичните свойства на частиците и промяна на техния ел.заряд. В нашият случай основно солта играе роля на пенообразувател и следователно количеството и указва голямо влияние върху способностите на скимера. Качествата на процеса основно се определят от няколко неща, като в нашия случай това основно е качеството на пяната (зависеща от количеството сол, разтворено във водата),количеството въздух, което скимера подава, едрината на мехурчетата, както и общия път, който изминават двата потока   ( на водата и на мехурчетата въздух) - колкото е по-дълъг, толкова времето за осъществяване на контакта между мехурчето и твърдата частица е по-дълго. От тук следва логиката и на производителите на скимери и е нормално, тези които са постигнали по-добри показатели, съответно да търсят и по-висока цена за реализация на техния продукт. От друга страна е качеството на изработка - има марки, например Роял Ексклузив с помпи на Ред Драгон, които дават гаранция до десет години. И от трета страна, наложеното им име дава спокойствие и сигурност, че гарантирано даденият скимер ще работи- правилно, дълготрайно, безшумно и т.н. Всеки сам избира дали да кара Мерцедес, БМВ, Пежо или Лада.

Цитат на Octopus:
Скимера e устройство, което се подчинява на физико-химични принципи - имай в предвид, че скимера в твоя случай няма как да е много ефективен, какъвто и да е като марка и цена. Просто ефективността му зависи от солеността - знаеш, че в прясна вода скимера е безполезен, няма изследвания дали в 18 промила е наполовина по-малко ефективен от ситуация със 35 промила, но определено  действа много по-неефективно.
По едно време бях седнал в лаборатоията да ги тествам при две солености, но се оказа, че няма химични методи за определяне на DOC (разтворен органичен въглерод - това което улавя скимера дефакто) за солена вода.
Aу, ау

камен чочев

Едно допълнение. Всички скимери имат оптимално водно ниво (нивото на водата в отделението на скимера) и то се движи в рамките на 20 - 25 см. Средно, добрите скимери са високи над 55см, а всички ( в България) общо взето ползваме мястото под аквариума за съмпа, скимера и останалата техника. От тук следва, че преди започване и поръчване на съмпа, акавариума и шкафа, то е необходимо техните размерите да са съобразени с тези изисквания. Много често не се взима под сериозно внимание това изискване и след това се налага преработка на съмпа или компромис при избирането на скимер.
Ще направя една класация на скимерите (най-добрите модели от съответния производител) според мен ( позовавайки се на мнения из форумите за морска акваристика):

1. Royal Exclusiv Skimmer с помпи Red Dragon
2. Korallenzucht KZ Skimmer с помпи Aquabee
3. H&S Skimmer с помпи Aquabee
4. ATI Skimmer с помпи Sicce
   NYOS Skimmer с помпи NYOS ES
   Coralvue (Super) Reef Octopus с помпи Bubble Blaster или Hailea OTP
6. DELTEC Skimmer с помпи DELTEC
   GroTech Skimmer с помпи EHEIM
   Tunze Master DOC skimmer с помпи TUNZE® Hydrofoamer Silence
   Aqua Medic Skimmer с помпи OCEAN RUNNER
   Schuran Skimmer с помпи EHEIM
   Bubble-magus Skimmer  с помпи EHEIM
   ATB Protein Skimmer с помпи Sicce Syncra
   Hydor Performer Skimmer с помпи Hydor SELTZ
7. Всички китайски производители

В интерес на истината има още десетки производители на скимери, но поради малкият им пазарен дял, липсват коментари и ревюта на техните продукти. Може и да съм изпуснал някой от познатите производители в България, но тази класация е условна и може да се коментира.

Коле99

Aqua Medic:



От ляво Aqua Medic, a в дясно aquabee



Благодая на Камен за събраната информация
Aу, ау

Стоян Михов

14.01.2012 18:16 #3 Last Edit: 14.01.2012 22:34 by Octopus
Скимерите са три вида;

1. С дървено "камъче"
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F21k9q3k.jpg&hash=08829befd3ab9dd0813afce40bd6fab2d627e03c

2. С модифицирани пера на ротора на помпата (да го наречем роторен скимер?, въпреки че не е напълно коректно)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2F35lyszd.jpg&hash=6a36d51e3f68662da9189d237840e77a159883ff

3. С тръба на Вентури
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F2r41lxh.jpg&hash=378b3c4ba7eab319ac5316a730e007d008f2925c

като принципно най-ефективни и най-модерни (и и най-скъпи) сега са Вентури скимерите. Скъпите марки като Корален зухт, правят такива скимери.
Много често от описанието не може да се разбере дали скимера е вентури или е с модифициран ротор. Трябва общо взето да се гледа устройството.
Макар че и двата вида - вентури и с модифицирания ротор използват принципа на Вентури за всумкване на въздух,  разликата е следната:
При този с модифицирания ротор въздуха се всумква преди водата да мине през ротора на помпата, който има пера от гума под формата на иглички ( добре се виждат на снимката на Коле) или със закрепена мрежа върху ротора, за да смеси всукания въздух и водата и да го разбие на дребни балончета (такива са повечето скимери сега, включително и китайските). При истинския вентури въздуха се всумуква след като водата е минала през ротора и тук се използват много по-модифицирани тръби на вентури, които осигуряват голяма турбуленция и много фини балончета, имено тези тръби на вентури са "сърцето" на скъпите скимери, всичко останало им е като на другите скимери включително помпите.
От трите вида се най-унищожителен за планктона се води този с модифицирания ротор, защото тънките пера на ротора убиват всичко. най малко вреди този с камъчето разбира се, но той не е ефективен за големи системи.

Направих малко промени и вкарах някоя снимка, много ме е яд че нямаме нормални български имена за повечето неща и трябва да измисляме някакви смешни преводи


: 13.01.2012г 21:09ч
Цитат на: камен чочев - 12.01.2012 12:466. DELTEC Skimmer с помпи DELTEC 

Аз бих сложил Делтек-а много по-нагоре в класацията, защото съм пристрастен, но също искам да отбележа, че  Deltec са с помпи Aquabee, може да имат и модели с техни помпи, но не съм чувал.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Аз бих сложил Делтек-а много по-нагоре в класацията, защото съм пристрастен, но също искам да отбележа, че Deltec са с помпи Aquabee, може да имат и модели с техни помпи, но не съм чувал.

И аз така знаех, но на няколко места прочетох за помпи Делтек и реших, че аз бъркам. Сложил съм ги назад в класацията, защото това е единственият скимер, за който имаше коментари "мразя го" и "не мога да го понасям". Иначе като пазарен дял наистина е на четвърто пето място .

Коле99

15.01.2012 20:48 #5 Last Edit: 16.01.2012 11:56 by Коле99
Тествах скимер помпите (3 aqua medic + 1 aquabee) в 100 л. вода при различна соленост.  
В началото работят 4-те помпи ( 9500 л/ч). След това спирам помпите една по една и отново пускам Aquabee. Забелязах, че помпата на Aquabee отделя малко повече пяна от помпата на Aqua Medic. Иначе, мехурчетата са едни и същи при двете помпи - под 1мм.

1.  SG - 1.027  



2.  SG - 1.010 (теста е същия като предния, но при различна соленост)


1 Aquabee - SG 1.010 (отделената пяна на 1 помпа)

3 Aqua Medic + 1 Aquabee - SG 1.010 (отделената пяна на 4 помпи)

Aу, ау

Коле99

Това е моят  скимер, който ми върши идеална работа при обем на аквариума от 1300 литра. Скимера се захранва от 3 помпи на Аqua Мedic PH 2500 л/ч.
 

Един пукнат ротор от натрупан варовик:


Помпите  и тяло на скимера почистих с  четка за зъби, като преди това ги накиснах 3 часа в оцет, за да падне по-лесно натрупалия се варовик . Осмозната вода, също би помогнала при почистването. Някой помпи като Red Dragon например, имат технология за самоподдръжка, която премахва натрупването на калций  и материалът от който са направени е много издръжлив.

И един интересен факт да  споделя по време на тестовете при различна соленост, който много ме вълнува. Сложих органичен материал (от сурова риба) в 100 л. съд при соленост 1.010. Чашата на скимера се напълни до 80 % с органика. След което вдигнах  солеността  на 1.027  и  чашата се напълни с още 20 % мръсотия. Т.е., при голямата соленост има повече въздушни мехурчета и скимера отделя повече, но голямото количество органичен материал бе отделен при по-ниската соленост !
Теста е правен във 100 л. съд с рифовата сол на Аqua Мedic,  при температура на водата 18°C и скимер Аqua Мedic Turboflotor Multi SL 1000 с помпа ОR PH 2500.
Производителят казва за този скимер, че е за  600 л. система, но моят опит показва, че ще работи по-ефективно при 300-400 л.

От ляво Турбофлотор - който работи с вентури помпа,  а в дясно Weipro SA-2013 - venturi driven protein skimmer - pump capacity: 500 G/H 7Ft/210cm


За вентури скимер WEIPRO могa да кажа, че помпата  на Aquabee му напастна, но широчината на тялото  и малката чаша не ми допадат.
Aу, ау

Canary

Цитат на: камен чочев - 14.01.2012 22:17
Аз бих сложил Делтек-а много по-нагоре в класацията, защото съм пристрастен, но също искам да отбележа, че Deltec са с помпи Aquabee, може да имат и модели с техни помпи, но не съм чувал.

И аз така знаех, но на няколко места прочетох за помпи Делтек и реших, че аз бъркам. Сложил съм ги назад в класацията, защото това е единственият скимер, за който имаше коментари "мразя го" и "не мога да го понасям". Иначе като пазарен дял наистина е на четвърто пето място .

Делтек е може би най-продавания скимер в УК. Огромната част от най-добрите аквариуми, които съм виждал, са точно с такива скимери. Нямам идея защо някой е написал подобен коментар, но ако не бях в Зеовит, щях да си купия тончо Делтек скимер.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

камен чочев

В РЦ има тема-анкета ( за съжаление не можах да я открия сега) където на първо място е Роял Ексклузив с много малка преднина пред Корален зухт ( със забележки, че не е безшумен ) и на трето място Делтек ( имаше няколко негативни коментара, от хора сменили го с Роял ексклузива и едно с големи букви I HATE MY SKIMMER). Нищо лично

Canary

Цитат на: камен чочев - 30.01.2012 18:33
В РЦ има тема-анкета ( за съжаление не можах да я открия сега) където на първо място е Роял Ексклузив с много малка преднина пред Корален зухт ( със забележки, че не е безшумен ) и на трето място Делтек ( имаше няколко негативни коментара, от хора сменили го с Роял ексклузива и едно с големи букви I HATE MY SKIMMER). Нищо лично

Както бях споменал в друга тема, Америка е 300 мил. и все някой идиот ще се намери, който да има проблем. Не съм имал Роял скимер, но имам Революшън и по мое мнение изобщо не е шумен. Да не говорим, че е съвсем друга технология от остаанлите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

камен чочев

Доколкото си спомням поста беше от англичанка, като веднага след нейния имаше още един негативен . Кофти, че не мога да намеря темата. В РЦ не повече от половината са от щатите, другите членове са от целия свят

hanuman

То че има идиоти има, но нали не искаш да кажеш, че Делтек правят перфектни скимери. Винаги ще има хора които ги харесват и такива които не. Като с всичко на тоя свят. Все едно да тръгнем да спорим коя автомобилна марка е най-добра.   *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

Canary

Цитат на: hanuman - 31.01.2012 01:12
То че има идиоти има, но нали не искаш да кажеш, че Делтек правят перфектни скимери. Винаги ще има хора които ги харесват и такива които не. Като с всичко на тоя свят. Все едно да тръгнем да спорим коя автомобилна марка е най-добра.   *DRINK*

Искам да кажа, че съвесем заслужено с в тройката и в сравнение с китайските са перфектни!!

: 31.01.2012г 10:10ч
Цитат на: камен чочев - 31.01.2012 01:04
Доколкото си спомням поста беше от англичанка, като веднага след нейния имаше още един негативен . Кофти, че не мога да намеря темата. В РЦ не повече от половината са от щатите, другите членове са от целия свят

Забравил съм да кажа, че и тук от 60 мил. има и доста олигофрени. А и изместихме темата. Казвам само, че скимера е много добър. Да не говорим, че тук в базара се продават и трета и четвърта употреба. Нищо чудно някой да е е скапал с годините. Това, което ми прави впечатление е, че който си продава по-малък делтек, го заменя с по-голям такъв. АКо искаш, ще ти пратя цитати от тема на рифъри, които имат такива скимери.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

камен чочев

Аз съм съгласен, че е добра и известна марка, за това и самата класация е условна. Първите две места са ясни, третото е за Делтек, но пак казвам, че е условно. Има доста непознати за нас марки, които заслужават( може би) челно място. Много често се дават високи оценки от хора, които даже и не знаят за какво служи и се оценяват по безшумност, примерно. Не знам защо се палите толкова. Ако говорим за Бг, сигурно китайците са на първо място. Така, че  *bg*

Gorgonas

      Здравейте, един опит да посъживя темата.

Цитат на: Octopus - 14.01.2012 18:16
Скимерите са три вида;
НЕ е добре да се спори с модератора  *HELP* затова ще го напиша например 3+ .Първия смятам да отпадне и да насоча вниманието ви към дригите три вида  :-D  

А именно   VENTURI vs BECKETT vs МОДИФИЦИРАН РОТОР .
 Предпочитания - мнения и въобще всичко което ви идва на ум като сравнявате трите концепций.


1.Вентури
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2F5mxso7.jpg&hash=dacaaa515a5100455bd61ab6b3543c322ca39d8b

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2F358z23p.gif&hash=116a5d76b7dc7a330675ac3130cff88944d49f03

2.Бекет
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2F13zrhic.jpg&hash=94ddc07edf8e01b86df5a4d77459a762ebfa023e

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2F989ffb.jpg&hash=996273443b78c3d0a4dd0d1da9ef46f4bd4c98d7

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2F11av9s5.gif&hash=f2d74d10a3b6db70c323b28012ceca432805a547

3.Роторен

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F149be9z.jpg&hash=643f4cc630ad4ba171794c020265ce2b130ba0c5