Българска Аквариумна Енциклопедия

МОРСКА АКВАРИСТИКА => Соленоводно оборудване => Темата е започната от: NikolaV - 06.10.2010 21:25

Заглавие: Калциев реактор
Публикувано от: NikolaV - 06.10.2010 21:25
Време ми е да се оборудвам с такъв вече. И сега остава избора на модел. И малко други въпроси, за които се сещам.
Харесал съм си един: http://www.reefshops.com/bubble-magus-calcium-reactor-c70.html (http://www.reefshops.com/bubble-magus-calcium-reactor-c70.html)
Пасва ми и на джоба и на тясното пространство, където мога да го завра - мястото в съмпа, което съм му заделил е 17 на 26 см.
Някой ползва ли този модел. Не мога да си обясня защо малко по-големият модел - http://www.reefshops.com/bubble-magus-calcium-reactor-c100.html (http://www.reefshops.com/bubble-magus-calcium-reactor-c100.html) е малко по-евтин. Лошото е, че е широк 18 см. и дори и да влезне ще е с възелин.
Имам и един конкретен въпрос ако някой го ползва. Така като му гледам картинките отгоре има дупка за pH електрод. Чудя се дали става за електродите и съответно pH контролерите на Weipro (http://www.reefshops.com/ph-meter-and-value-controller-with-probe.html (http://www.reefshops.com/ph-meter-and-value-controller-with-probe.html))
Друго нещо сещате ли се да предложите - в този ценови клас и размери.
Имам и един излишен (не го ползвам) нитратредуктор NR1000 на Aqua Medic, който става на калциев реактор с преправяне и ако не успея да го продам ще го преправям. Той също влиза до милиметър в пространството. Плюсът му е, че е с много по-глям обем, но и май ще е по-тагав за вадене и обслужване.
И в тази връзка. За 325 л. аквариум + 100 и малко л. съмп на колко време грубо се налага досипване на материал вътре и/или пълната му замяна?
За материал вътре ме посъветваха най-добре да ползвам натрошен корал. за и против?
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: tishovsx - 06.10.2010 22:53
Натрошен корал не се слага! Слага се доломит  ;-)
Ето ти схема на калциев реактор, това е най доброто за момента, направи си ти сметка твоя как ще изглежда.

(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimage.ohozaa.com%2Fi9%2Fjetstr20120gb2045120x20600.jpg&hash=b0df82ac9a3c50ec3e0af2b4cf40cfd742342239)
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: N.Nobs - 07.10.2010 10:15
Според мен малко избързваш и слагаш каруцата пред коня.Първо трябва да инвестираш доста прилична сума за корали който да консумират този калций.Иначе ще се наложи вместо да добавяш , да премахваш калций при смените на водата.
Доста по-лесно ще ти е на първо време да ползваш нещо от рода на http://www.tropic-marin.com/web/english/homepage.html (http://www.tropic-marin.com/web/english/homepage.html).Дозира се много по-лесно, инвестицията е много по-малка и не заема място под аквариума  ;-)
Калциевия реактор е за момента във който вече си изградил една стабилна система , без да добавяш повече корали, знаеш месечното потребление на калций и можеш да си позволиш леки колебания спрямо магнезия.Иначе само ще ти донесе повече разправии който всъщност искаш да си спестиш в момента.
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: MeTogu - 07.10.2010 11:31
А тези добавки KorallFluid и Actimarine дали могат да помогнат?
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: hanuman - 07.10.2010 11:51
Ами те са добавки за корали, но не могат да заменят калции. Просто в един момент трябва да се добавя. Особенно ако често не се сменя вода.
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: MeTogu - 07.10.2010 11:59
Няма ли течна добавка калции.
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: hanuman - 07.10.2010 12:24
Има на JBL CalciuMarine на прах. Не е скъпо и е доста добро защото има КН буфер и Mg. Идеален е за аквариум бе много твърди корали, но ако има доста твърди корали си трябва реактор.
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: MeTogu - 07.10.2010 12:31
Ако ще има няколко акропори и монтипори,защо да си купува колегата калциев реактор като може да ползва добавката.Ще видя как ще тръгнат моите и ако се нуждая от допълнително калции,ще се наложи да си купя и аз.Но за сега всичко е наред при мен.
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: hanuman - 07.10.2010 12:34
Ако са малко твърдите корали може и с добавката да мине. Не че и меките не използват калций, също и скариди, рачета и най-вече коралина. Според мен си трябва под някаква форма да се добавя.
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: NikolaV - 08.10.2010 09:57
Мда, разбрах идеята. За сега с добавки. По принцип ръчното добавяне макар и досадно не ме притеснява. Повече ме мързи да меря. Ама много ме мързи да меря. Но май ще ми се наложи :)
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: Coral Master - 08.10.2010 13:08
Абе тук никой ли не ползва Kalkwasser? Какво му е сложното на гасената вар? Бързо, евтино, ефикасно! Аз вече цяла година поддържам перфектен калцийй и КН в аквариума. Разхода ми е около 5-6 лв. на месец, при това ползвам от скъпата вар на Aqua Medic.
Тишо имаше една статия по въпроса от преди доста време, що пак не и хвърлите по едно око?

Иначе аз за пореден път май ще спирам нитратредуктора. Той май само за калциев реактор става. Откак го пуснах отново преди 2,5 месеца нещо си забавиха растежа коралите. Ама си правих едни експерименти с черноморски риби и нитратите ми минаха 50 мг/л по едно време, та се наложи да взимам спешни мерки.
Без майтап, ама най-бърз растеж на коралите видях, когато нитратите ми бяха 50.
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: tishovsx - 08.10.2010 15:20
Kalkwasser, е добро нещо, ама става само да потдържаш ниво за момента, а калциевия реактор може да потдържаш и магнезий в нормите. Но това е за натоварени аквариуми със LPS and SPS. За меки корали и самата сол има нивата като сменяш редовно вода. И да, прочете статията ми  ;-)

Аз от липса на калций не страдам, но магнезии си добавям, не стига просто :-)
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: Coral Master - 08.10.2010 16:35
Тишо,

извинявай, ама какво значи да поддържаш ниво за момента?

Нивото на калций или го поддържаш - или не! Нещо не схващам, да поддържаш нивото на калций за момента наливайки калциев хлорид, за това бих се съгласил.

Вярно, че в калциевият хидроксид няма магнезий. Само, че цената на 1 кг магнезиев сулфат е 3-4 лв., на магн. хлорид е 7 лв. На мен ми стига за месец.
Но основният, според мен, недостатък на варното мляко е, че съдържа малко количество калций. Следователно или не става да поддържаш нивото на калций, защото количеството, което трябва да налееш е много по-голямо от количеството вода, която изпарява аквариума ти, или както пише в книгите - трябва да увеличиш изпарението на аквариума. В моя случай аз охлаждам аквариума с вентилатори, които пък го карат да изпарява около 7 литра вода на денонощие. Всяка вечер си го доливам и резултатът е ниво на калций 420-450 мг/л от миналата година по това време досега.
Не твърдя, че варното мляко ще ми стига вечно, даже съм мислил за трансформация на нитрат-редуктора. Но за сега ми е напълно достатъчно и мисля, че би бил достатъчно за всеки друг, защото още не съм видял в този форум толкова твърди корали в един аквариум, колкото има при мен.
До преди 3-4 месеца наливах всяка вечер с една бутилка от мин.вода от 7 литра. Инвестицията ми в техника беше малко над 1 лев - за едно кранче и 2 метра маркуч за въздух. И нямах никакви проблеми, освен моя мързел. Сега всичко се долива автоматично и не пипам по 3 седмици ...
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: tishovsx - 08.10.2010 17:02
Виж сега, имах в предвид ако калция ти е 420 ppm, да кажем. За една седмица коралте ти ядат 40 ppm. Тогава ако добавяш само варно мляко си ОК, обаче ако потреблението ти е повече само с варно мляко няма да стане, трябва си и калциев реактор. Това ми беше мисълта, щото пък прекалената употреба води до калциеви шпайкове по водния стълб, т.е не се разтваря напълно, трябва ти и СО2 достатъчно в аквариума. След това се оттаява и по нагреватели и т.н. В статията съм дал и формули по тоя въпрос. ;-)
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: Coral Master - 08.10.2010 23:23
Тишо,

взе да става много интересно, ама не ми се ще да цапаме тук. Доста си в час и ако ти се занимава, най-добре да отворим нова тема от типа на kalkwasser vs Калциев реактор. И аз доста съм прочел, а и опит имам вече, та може интересен спор да се роди. А и другите ще се включат. Но само да уточня, аз не отричам калциевия реактор, просто съм убеден, че почти всички на този форум (вкл. и аз) можем да минем с далеч по-евтиното решение - kalkwasser. При това бих поспорил за недостатъците, пък току виж и ти вземеш да наливаш ...  *DRINK*
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: N.Nobs - 08.10.2010 23:45
Чекайте само да напукам кукуруза...

...готов съм  :popcorn:



А за цапането не се притеснявайте, ако стане интересна беседа ще разделя темата и даже ще я закача като важна  *THUMBS UP*
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: Coral Master - 09.10.2010 00:23
айде от утре, че днеска вече бая окъсняхме ... а и бирата свърши !  *dontknow*
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: tishovsx - 09.10.2010 12:50
О аз не искам да споря, просто казвам, че при голямо потребление на Калции не може да се мине само с варно мляко. Пък и примери много с големите танкове отвъд океана пълни с SPS. И ако се мине на вариант калциев реактор то той и държи KH и PH в добри и почти стабилни граници, а само със варно мляко се рискува от големи промени в КХ и ПХ. Това е разликата, не съм казал, че не е добре с варно мляко, аз самия съм го ползвал извесно време, но после преминах на готовите двукомпонентни смеси, там ми е по лесно. :-)
Заглавие: Re: Калциев реактор
Публикувано от: Coral Master - 10.10.2010 01:00
Тишо,
ти направо ме обезоръжи бе човек! Сега за какво ще спорим, ако и двамата сме на едно мнение?
Не отричам достойнствата на калциевия реактор, напротив - съгласен съм напълно с теб. Само го смятам за прекалено скъпа инвестиция за нашите аквариуми, а пък и не виждам много такива, дето имат голяма консумация на калций и карбонати. При това положение и двата други метода са за предпочитане: kalkwasser и двукомпонентните добавки, поне защото не е необходима скъпа инвестиция в техника.

Имам три морски аквариума, единият от тях е пълен с техника. Колкото е полезна техниката, пет пъти по-опасна е, когато не функционира или блокира. Затова вече и аз като много известни акваристи по света, смятам, че колкото по-малко е техниката, толкова по-добре. Трябва да се стремим към естествено равновесие в системата, а ние си претоварваме аквариумите с биологичен товар, после компенсираме с всякакви добавки и техника, а когато нещо се скапе ... не ми се мисли! Аз вече имам по 1 риба на 50 литра вода и мисля, че и това ми е много. Аквариумите, от които аз се уча, са дори и по-добре. Някои хора тук имат по 5 риби ма 50 литра вода, че и повече. За fish-only аквариум може и да стане, но такъв аквариум не е дългосрочно надежден и стабилен и е малко вероятно да бъде добър рифов аквариум. Нека да не задълбавам ...
Мисля утре, т.е. по-късно днес да взема да преснимам някои страници от книгите ми. Това се надявам да даде по-добра основа за продължаване на този разговор. Също и ще ви покажа книгите, дето ми мътят главата.