• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 09:55

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Биопелети?

Започната от камен чочев, 30.01.2012 00:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Canary

Цитат на: камен чочев - 31.01.2012 01:01
Доколкото разбрах от прочетеното в няколко теми, качеството на работата им зависи от това какви култури бактерии ще се ползват при старта и след това. И защо мислиш, че не може да се ползва Зеобак. Би трябвало да няма проблем

Защото четох, че не може. Ако имам повече време ще поразровя пак да видя къде го четох.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

NikolaV

Цитат на: камен чочев - 31.01.2012 00:21
Някой виждал ли е тази марка на нашия пазар: Brightwell Aquatics  и по-специално този продукт - MicroBacter 7. Пишат, че е добре при стартирането на реактор с биопелети да се ползва такъв продукт или подобен. Може ли да се ползва ZEObac примерно или някакъв друг продукт?

Има ги в UK:
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_nkw=MicroBacter+7&_in_kw=1&_ex_kw=&_sacat=See-All-Categories&_okw=MicroBacter+7&_oexkw=&_adv=1&_udlo=&_udhi=&_ftrt=901&_ftrv=1&_sabdlo=&_sabdhi=&_samilow=&_samihi=&_sadis=200&_fpos=Postcode&LH_SubLocation=1&_sargn=-1%26saslc%3D0&_fsradio2=%26LH_LocatedIn%3D1&_salic=3&_saact=3&LH_SALE_CURRENCY=0&_sop=12&_dmd=1&_ipg=50
Чрез gabco.org или друга подобна фирма до тук доставката ти е 2-3 лв.

hanuman

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

NikolaV

24 долара до БГ, обаче...
Така от Англия нещата идват за около две седмици до БГ грубо.

hanuman

Да но е 500мл и ще дойде по-бързо от колкото  чрез посреднически куриери. Току що си поръчах, излезе ми 55лв. От UK щеше да ми излезе даже по-скъпо защото трябва да платя и куриера от София до Варна, а от америка ще пристигне по-бързо и направо вкъщи.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

NikolaV

Да, куриера до Варна не го сметнах.
Но напоследък избягвам да поръчвам от щатите или Китай дори и дребни неща - само ако ги няма в УК. След като се разкарвах няколко пъти до митницата. Последния път дори не ми искаха и ДДС, че беше 2-3 долара, но си остават 4-те лв. такса и най-вече разходката, а и в моя случай 10-те лв. за такси... Ако знаех за какво е нямаше и да ходя дори.
Не твърдя, че масово ги задържат в митницата, но поне 1/3 от нещата ми напоследък не минават метър. Не зависи от цената, колкото от обема - въпрос на късмет е.

hanuman

Както и да е ще ги видим какв работят. Дано да си струва, тъкмо си стартирах в неделя новия аквариум надявам се да поускорят цикъла.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

Стоян Михов

Не съм ползвал биопелети досега и това, което казвам си е чисто теоретично.  Значи пак да започна малко отдалеч. Биопелетите са биополимери, които съдържат, да ги кажем, въглехидрати в най-широкия смисъл на думата (включая даже алкохола) с някакъв пълнител който да им придаде форма, както пишеше в рекламите на един от производителите - Нашите топчета са еквивалентът на водката в твърда форма.
Аз много се забавлявах на това, защото като студенти една от важните задачи, която си бяхме поставили беше да желираме ракия на кубчета.
И сега продължавам още от по-далеч, знаете за нитрификацията и денитрификацията – двата процеса, най-важни за нашите аквариуми, няма да ги описвам тук, ако искате ще направим една отделна тема, ако има нужда. Но накратко при нитрификацията азотните съединения от жизнената дейност (урина, акота, храна) в аквариума стават на нитрати – за този процес е нужен само много кислород, нищо друго.

Денитрификацията е другият изключително важен процес, защото той прави нитратите на свободен азот, който излита от аквариума. Денитрификацията протича много трудно в обикновения аквариум, защото се извършва само в безкислородна среда и има нужда от източник на въглерод (най-добре алкохол – много ме кефят тези бактерии, аз мисля ,че съм еволюирал от тях *DRINK*). Такива условия има само в порести камъни, в които в дълбоччина до 1-2 см се извършва този процес, при много изследвания обаче показват, че този процес в аквариума е крайно недостатъчен, колкото и камъни да имаш, защото скоростта, с която се натрупват нитратите е много по-голяма. Именно за това навремето бяха станали модни нитрат редукторите – в тях водата минава мнооого бавно през дълга тръбичка или през някаква пореста материя на тъмно, докато от нея изчезне напълно кислорода и когато редокс потенциала ОРП падне до минус  250 мев, започва денитрификацията, като храна за тези мразещи кислорода бактерии беше доливана водка в аквариума. Всички сте чували сигурно за vodka dosing. Като, за да доливаш водка не ти е нужен нитрат редуктор, може да доливаш и за да си стимулираш живите камъни (което аз правя всяка вечер за да си стимулирам камъните, само че изливам алкохола на погрешното място мисля :-D). Но както и да е и тяхната мода мина – на нитрат редукторите. Сега идва новата мода на биопелетите – как функционират и дали са ефективни според вас, като имате предвид горенаписаното:

Биопелетите са водка на гранули (образно казано, сега да не вземе някой да се нашепи с пелети и да духа дрегера :)), която се поставя в съд, през който протича добро количество аквариумна вода,за да бъде добре аерирана средата!  Ха сега като знаем условията, които са необходими за нитрификацията, май няма да е нитрификация този процес  който ще протича там защото на него му е нужен само кислород, не му трябват никакви пелети и брикети. Ами да не би да е денитрификация тогава – това, което ни трябва, за да може азота да излезе от системата ни под формата на газ. Би трябвало да е денитрификация  - има източник на въглерод – е да, ама не – както бяхме написали по-горе за денитрификацията трябва абсолютно безкислородна среда и редокс минус 250, за сравнение във вашия аквариум редокса сигурно е плюс 400. А в този метод през контейнера трябва да минава много добре аерирано вода. Така значи и денитрификация не е.
Ами какво е тогава и защо да си го слагам в аквариума. Оказа се, че отговорът е доста прозаичен, това всъщност са някакви ,,други" аеробни бактерии?, които се хранят с въглеродният източник, но понеже в този източник няма азот и фосфор който им трябвал, бактериите използват нитратите от аквариумната вода за да растат и така намалявтат нитратите в аквариума (същото се отнася и за фосфатите). Явно трябва да са нещо много ново тези бактерии – хем се хранят с органика, като обикновени хетреротрофи,  хем им трябва азот и фосфор, което е необходимо за фотосинтезата на растенията, както и да е.

Ок, ясно бактериите ядат азот и фосфор, (като алгите!!!) и така го махат от водата , а силното течение през реактора ги отмива и ги вкарва в аквариума. Добре де на мен въпросът ми е че искам да ги махна от системата проклетите нитрати не да ги вграждам в бактерии, които рано или късно ще умрат или ще бъдат изядени и пак се повтаря картинката. Тук отговора беше доста забавен – именно за това си вързвате скимера след биопелетния реактор, за да може той да отдели част бактериите от водата. Не знам как ви се струва това – мислите ли че скимера е способен да отдели такова количество бактерии, че да изкарате със тях значително количество нитрати и фосфати? Всички производители се стремят да направят такъв тип скимери, които да щадят максимално планктонните организми – включая бактериопланктона.

С две думи този метод е същия като водорасловия филтър – само че тук вместо светлина, използваш енергията на въглехидратите, и разликата е, че докато при водорасловия филтър можеш да остържеш водораслите от мрежичката и да видиш каква маса  хвърляш, тук се надяваш на скимера да изхвърли нещо, което не виждаш, просто един ден решаваш че ,,сега скимера ти отделя много повече" и това е. Не съм привърженик и на водорасловия филтър, но биопелетите ми се струват още по-неясна работа от това, но спор няма че сега на мода. Същото беше и с безумните "биотопчета" - пласмасовите топчета, които също бяха на мода и вкараха в беля с нитратите маса народ.

Между другото това със забавянето на пратките е много успешна маркентингова стратегия - забавяш един месец пратките и казваш на клиентите си, че има огромно търсене и затова се извиняваш, но ако може да изчакат малко, и ела да видиш какво става интереса наистина става огромен - това е широко използван приом - е да каже и Канари и той чакаше нещо понеже било имало огромно търсене  :-D.  Нали се сещате какво търсене има реално в тази криза и колко са морските акваристи в европа, че чак да не можеш да задоволиш търсенето в страната производител, пълен смях.

Напълно подкрепям колегите, които са решили да го тестват метода, това моето са теоретични постановки тук.


: 31.01.2012г 15:03ч
А и да кажа нещо за добавките на бактериални култури. Според мен трябва много да се внимава с тях и трябва да се слагат, само ако нещо не върви както трябва и има сериозна опасност за аквариума. Иначе всяко добавяне на нова бактериална култура в стабилизиран морски аквариум си е дърпане на дявола за опашката. Бактериалните култури са оправдани при стартирането на аквариум и при поддържането му ако се използва система, която се отразява неблагоприятно на нормалното развитие на бактериите (например зеовит).

Аз не бих слагал различна бактериална култура, от тази която препоръчват от фирмата производител на биопелетите, просто няма как да знаете какъв източник на въглерод са сложили там пичовете и не знаете какви бактерии има в културата, която сте си купили и дали едното се храни с другото. Ако не е изрично посочено че трябва да се добавят бактериални култури аз бих сложил пелтите и бих изчакал да се самозаселят с бактерии от моя аквариум, поне шока няма да е толкова голям.
Особено тръпки ме побиват от бактериални култури, на които пише че стават за всичко - за сладководни и за морски аквариуми, ще взема една може да помогне за киселото зеле.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Canary

При мен беше малко по-различно. Аз чаках внос от Германия, който си беше по график и както ми беше обещано, го получих на уречения ден. Иначе и аз казвам на Камен, че ЗеоБАк и био пелети, няма да стане, или поне не според Зеовит разбирачите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

камен чочев

Октоподе, с всичко съм съгласен освен с едно. Основният проблем на аквариуми, използващи биопелети е изцяло липсата на нитрати. Не знам дали това е причината, но реактора, който фауна марин предлагат е открит и потокът от него не влиза в скимера. Във всички теми в централата се споменава, че бактериите от реактора са много добра храна за коралите. Освен това, наистина има впечатляващи акви с биопелети. Така, че стартът ще се състои  :-)

Ilianidis

Една малка поправка за полимерите,не се водят въглехидрати,а въглеводороди,нещо като полиетилен,ама не точно.Срещах някъде точния състав на гранулата,но не си поставих за цел да го запомня.Бактерията няма начин да не усвоява азот и фосфор,като всяко живо същество.Примерно ферментационните дрожди използват въглехидратите(захарите) само като метаболитен процес,не им е храна,но за да се развиват добре в 7-8-10 заливки(боже,вино ли е това) се добавят соли и трифосфати като храна.

Canary

Цитат на: камен чочев - 31.01.2012 19:57
Октоподе, с всичко съм съгласен освен с едно. Основният проблем на аквариуми, използващи биопелети е изцяло липсата на нитрати. Не знам дали това е причината, но реактора, който фауна марин предлагат е открит и потокът от него не влиза в скимера. Във всички теми в централата се споменава, че бактериите от реактора са много добра храна за коралите. Освен това, наистина има впечатляващи акви с биопелети. Така, че стартът ще се състои  :-)

как точно смяташ да ги ползваш? Рефуджиума ли ще си замине?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

камен чочев

Ами целия съмп ще трябва да сменя, най-вече заради скимера, който чакам. А рефюджиум няма да има  :-)

M_I_T_A_K_A

Аз рефюджиума съм си го оставил (засега) най малкото за да могат на спокойствие да се въдят разните му там гадинки (копеподи) на спокойствие, че горе е голяма сеч *MODERATOR* а и в момента има една риба в него която е малко на "квартира" там засега докато и зацикли новата къща във Варна :-D Тея дни ще пусна снимки на моя реактор (самоделен) или hanuman ако иска може да пусне едно не много качествено клипче на въпросния реактор как работи.

Камене, малко извън темата, но какъв скимер чакаш?
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Стоян Михов

01.02.2012 00:42 #29 Last Edit: 01.02.2012 09:25 by Octopus
Цитат на: камен чочев - 31.01.2012 19:57
Октоподе, с всичко съм съгласен освен с едно. Основният проблем на аквариуми, използващи биопелети е изцяло липсата на нитрати. Не знам дали това е причината, но реактора, който фауна марин предлагат е открит и потокът от него не влиза в скимера. Във всички теми в централата се споменава, че бактериите от реактора са много добра храна за коралите. Освен това, наистина има впечатляващи акви с биопелети. Така, че стартът ще се състои  :-)
*THUMBS UP* Не съм искал да те разубеждавам, спор няма опитът от първа ръка е крайно необходим.  *DRINK*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (1)

39167

Публикации: 16
Прегледи: 8178