• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морският аквариум на trupai

Започната от trupai, 17.05.2010 16:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

trupai

Цитат на: tonino - 08.10.2013 17:00

Не знам каква е била идеята ти при проектирането на системата, но за три години изчакване явно си пропуснал доста важни неща.

Не само съм чакал, а и доста съм попрочел !
Да, има още хиляди неща, които не съм научил и ще се уча с времето и с грешките си! Точно поради тази причина се доверих на човек, който разбира от тези неща и който проектира и създаде системата!

Публикациите са слети: 08.10.2013 17:44

Цитат на: tonino - 07.10.2013 19:06
Логично е да вземеш по-мощна, но не виждам как това ще реши проблема ти в момента. Ако задната част е пвц или плексиглас, за мен разумният начин е да намалиш нивото на водата за един-два часа, да залепиш едно парче с което да намалиш височината на решетката и си решаваш проблема.
Това същото мога да го постигна и ако удължа оттичащата тръба в преливната колона.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Ilianidis

Загледах се по снимките,помпата подкачва през  двата отвора ли,и когато спре тока,нивото до тях ли стига или и двата имат клапани и само се оттича до преливника?Прекалено много променливи.Първо клапаните влияят на потока,второ и крана на помпата пипаш,трето помпите за течение може да влияят на вливащата се вода,четвърто,гребена на преливника разчетен ли е към дебита .Преливника ти с колона ли е зад аквариума или е много плитък......ако е плитък,как ще регулираш крана на връщащата се вода.А можеше да е къде по-лесно нагласено.

Стоян Михов

Аз досега само четох, но съм съгласен с Андон и Илиян. Няма значение кой и как и защо ти е правил системата, въпросът е че не работи правилно, като вероятно причината не е само в дизайна. Ти поддържаш много по-високо ниво, отколкото позволява дизайна на системата. Нивото, което трябва поддържаш е около един см над нивото на входните тръби. При този вариант няма да имаш нужда от възвратни клапани на входните тръби, които са предпоставка за много проблеми, от опит го казвам, не знам дали друг е имал възвратни клапани, но аз съм имал и много съм си патил.
Това което си пропуснал да ни покажеш в иначе прекрасните снимки (поздравления за които) е дизайна на преливната колона, мисля че в нея се крие разковничето за твоя проблем, дай една такава снимка и пак да пофилософстваме после и да разберем защо шуми толкова при по-ниско ниво.
Поздрави.


https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trupai

Няма как да снимам преливната колона, просто нямам достъп с апарата до нея, но изглежда като това

класическо хърби. Само че при мен я няма тази тръба, която съм заградил с кръгче
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

Само да уточня - имаш си и двете тръби - и основната и резервната нали? А на основната нямаш това удължение, което си очертал, а имаш само нипел на дъното така ли? А каква е височината на резервната тръба при теб, спрямо долният ръб на преливната решетка, тук на тази снимка е един см под ръба на решетката, при теб няма как да е така?

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trupai

Цитат на: Стоян Михов - 11.10.2013 09:44
Само да уточня - имаш си и двете тръби - и основната и резервната нали? А на основната нямаш това удължение, което си очертал, а имаш само нипел на дъното така ли?
Точно така! Височината на резервната тръба е 7см. над ръба на решетката, държа нивото точно до нейният отвор(който е направен под ъгъл), като съвсем малко количество вода се стича през нея.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Стоян Михов

:) Ясно, направи височината на резервната тръба, като тази на снимката - 1 см под нивото на решетката и всичко ще се реши. Вероятно ще се наложи да намалиш малко мощността на помпата, защото не знам колко може да ти поеме решетката. Но трябва да си наясно, че нормалното ниво в дисплея тогава ще ти бъде 2 -3 см над долния ръб на решетката. И това е, няма да имаш нужда и от възвратни клапани на подкачваштат помпа.

Това е истинският дизайн на хърбито, като на снимката, която си показал. Този дизайн позволява играта на нивото на водата да се случва вътре в преливната колона, а не в дисплея, това е целта му. А така както ти е сега системата благодарение на високата резервна тръба, целият дисплей ти играе ролята на преливна колона, затова и ти играе нивото там след спиране на тока, докато се нормализират нещата. Дано съм бил полезен. Успех.

Или ако искаш си вдигни нивото на долният ръб на решетката, за да ти бъде по-високо нивото в дисплея, но спазвай правилото ръба на резервната тръба да е под долният ръб на решетката. Но тогава входящите тръби ще останат под повърхността и клапан ще си трябва. Ако ти е интересно мога да споделя моят негативен опит с възвратните клапани.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

А защо използваш резервната тръба да църцърика?! Тя е само в краен случай,ако нивото се вдига и късата не успява да се справи.Мисля си че помпата е силна,а късата тръба тясна.Трябвало е да бъде с по-голям диаметър.Друго....вливащите се тръби са ниско,затова е възвратния клапан,но ако те не държат дълго време както когато няма ток,те изпускат всичката вода в съмпа,нивото на работа на скимера се покачва и чашката се пълни с вода,като излива скимата в съмпа.И ето ти бедствие.
При мен резервната тръба е дори 7см под преливника,започне ли да клокочи е време да почистя медията,която съм сложил в преливника.Цялата работа се оправя с по-дебела връщаща тръба и игра с крана й или намаляне на дебита на помпата,което си е загуба на капацитет.И снижаване на резервната,както каза Стоян.

Стоян Михов

Цитат на: Ilianidis - 11.10.2013 14:27
Мисля си че помпата е силна,а късата тръба тясна.Трябвало е да бъде с по-голям диаметър.
Не е това Илияне.
Цитат на: trupai - 05.10.2013 18:19Отточната тръба поема целият капацитет на подкачващата помпа. Започвам да се замислям за нова такава- по-надеждна и с по-голям дебит.

Цитат на: Ilianidis - 11.10.2013 14:27
Друго....вливащите се тръби са ниско,затова е възвратния клапан,
Не са ниско, те са почти на нивото на долният край на преливната решетка, което си е нормално, прсто trupai поддържа много високо ниво на водата в дисплея.

Цитат на: tonino - 11.10.2013 16:24
Работата е там, че доколкото схващам Trupai иска ниво в дисплея, каквото е в момента. Каквито и упражнения с тръбите да прави това ниво няма как да стане освен с регулиране на дебита. А резултата от това е ясен.

Това ниво може да остане, ако вдигне долният ръб на преливната решетка, но тогава със сигурност ще му трябва възвратен клапан или да изведе отворите на подкачващите тръби по-нагоре, което си е най-доброто решение според мен.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

trupai

Благодаря на всички за коментарите и полезните съвети!
Утре очаквам човека, който направи аквариума и се надявам да се справим с проблема!  :-)
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

trupai

Проблема с нивото е отстранен. Сложихме нова помпа с дебит 3000л/ч и сега желаното от мен ниво се постига без никакъв проблем.
В момента дерзая върху друг проблем :-( Имам Chelmon rostratus, на който се появиха някакви налепи по плавниците и опашката. Чета по разни чужди форуми и много ми прилича на Lymphocytosis. Рибата е супер активна и се храни от ръка със замразен хирономус. От вчера започнах да кисна хирономуса в сок от чесън преди да и го дам. Не знам какво друго да правя, ако някой е имал подобен проблем, моля да сподели!
Слагам едно клипче с недобро качество, а довечера ще се постарая да направя някоя ясна снимка.
Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

камен чочев

Лимфоцисти се появяват при стрес и не добри условия на водата. При теб изключвам второто, така че най-вероятно са от стреса при транспорта. Доколкото съм чел, причинител е или вирусна или бактериална инфекция и по принцип със силна храна, добри условия и спокойствие, ще отминат постепенно. Виждал съм риба - доктор да се опитва да отстрани такива цисти. Не е заразно и мисля, че няма от какво да се притесняваш, докато рибата се храни и очите и са чисти

изгубеният рай

Според мен не е нещо тревожно,получава се при транспортиране...не се вижда много добре.Откога е при теб?


Камен ме е изпреварил,за всеки случай направи една по ясна снимка.
END!!!

trupai

И аз четох същото, което Камен казва, затова добавих чесън в храната. Лошото е че не иска да яде нищо друго освен хирономус.
Рибата е при мен от седмица. Ето и няколко снимки, на които се опитах да фокусирам засегнатите места.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

изгубеният рай

От транспорта е ,споко.Можеш да пробваш със артемия.
END!!!

Similar topics (5)

17718

Публикации: 27
Прегледи: 17726

48007

Публикации: 10
Прегледи: 4513

8510

Публикации: 15
Прегледи: 17959

25187

Публикации: 55
Прегледи: 22755

49138

Публикации: 8
Прегледи: 4423