• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Морския аквариум на Pukanka

Започната от Pukanka, 18.12.2014 20:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Pukanka

18.12.2014 20:02 Last Edit: 18.02.2015 19:23 by Стоян Михов

състояние към 18.02.2015г.

Възраст: Стартиран на 20.12.2014

Размери и обем: 130 литра

Осветление:  LED лампи - Daylight с бяла дневна светлина и Аctinic Bue със светлина в синия сектор (12 x 2 W white, 6 x 2 W actinic blue). Пускам ги по 10 часа на ден.

Температура на водата: 25 градуса

Показатели на водата: калции- 450, КН-10, нитрати-25, фосфати-0.03, PH-8.2, магнезии-1500

Поддържане на Са, кН, Mg: За момента нямам недостиг

Активен въглен: В реактор на Тропик марин , половината с активен въглен, половината с фосфат ремувър

Сол и смени на водата: Сол на Сера, соленост 1.025 , смяна на водата веднъж седмично по 10 %

Механична филтрация: дунапрен

Пясък и камъни: 10 кг. пясък и 15 кг. камъни

Хранене и оцветяване на корали: храна на Тропик марин -зоотоник

Хранене на рибите: всеки ден с люспи

Контрол на нитрати и фосфати: фосфат ремувър в реактор

Циркулация на водата: 700 литра на час

Стерилизация на водата: не

Скимер: Aqua Medic Turboflotor blue 500

Съмп: 4 отдела

Обитатели: два клоуна, един малък танг, пясъчна звезда, риба кучка , червена звезда, охлюви, 2 скариди , LPS и SPS .

Снимки:


*******
Вчера си купих аквариум sera marin Biotop LED Cube 130.........Абсолютно начинаеща в морска акваристика, тоест това ми е първия морски аквариум. Книжката на Сера която е към аквариума за морски аквариуми я изчетох три пъти, много е интересна, но така и не разбрах последователността за стартиране на аквариума от слагането му в къщи до пускането на рибите. Интересува ме последователността на всяко едно нещо, ако може разбираемо обяснено като за новак какво трябва да правя стъпка по стъпка и интервалите от време между всяка стъпка. Освен аквариума имам рифова сол на Сера, препаратите от комплекта и система за обратна осмоза. Ама откъде да я почвам и как , обърках се от много четене на форуми .  :buff: Не ме нападайте, ами помагайте, желание имам огромно, значи ще успея, а и да сгреша нещо това е неизбежно при новаците, но с ваша помощ трябва да сведа грешките до минимум.

Стоян Михов

Здравей, добре дошла във Форума. Мисля, че ще успеем да ти помогнем, но ще е по-добре да преместим темата ти в морския раздел (разбира се ако и колегата SERA няма против) , където ще има по-голям шанс да я видят и коментират колеги с опит в морската акваристика.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Pukanka

Добре, както прецениш.  @}->--  Забравих да добява, а сигурно ще е необходимо че ще слагам в аквариума в бъдеще два клоуна и искам да създам за тях и едно малко рифче с меки корали.

vesko_aa

18.12.2014 21:11 #3 Last Edit: 18.12.2014 21:35 by Caxapa
Добре,дошъл в морската акваристика и само успехи за напред.Как се стартира морски аквариум е много обширна тема даже. Стояне,   добре би било    да направим такава в морския раздел за да могат хората да се ориентират още преди да пристъпят към покупката на морски аквариум само с инструкция за експлоатация. Моля те напиши какво пише в тази книжка.

Pukanka

Ох, книжката е 58 страници. Обхванато е от всичко по малко. Видове морски риби, корали. Има три предложения за биотоп, от които аз си избрах Биотоп Клоун-Анемония,може и жълтоопашат дамсел, меки корали, скарида чистач, морски таралеж, колониални анемонии, карпен анемонии, гъбовидни анемонии, меки корали и около 15 килограма живи камъни за рифа. Не е спомената оная рошавата анемония / не й знам името / дето клоуна я обича много, но искам и такава в бъдеще като го докарам до там.
По натам в книжката продължава с описание на аквариума техническо.  Следва температура на водата - 25 градуса и реклами на нагреватели. После е описано какво прави скимера , после филтърния материал и филтърната гъба и UV лампата. Следват препоръки да се купи система за обратна осмоза и как да разтворим солта в някакъв съд. С какво да мерим солеността и колко трябва да е тя. После прескачат на пясъка по дъното, без да се обяснява водата от бидона и осмозата какво стана . Препоръчват едър коралов пясък. Следва малко инфо за живите камъни, но не пише как се обработват и кога и как се внасят. После говорят за някаква "узряла" солена вода и пълнене на аквариума с водата, но това след живите камъни. Незнам какво е узряла и те преди това не обясняват. Следва препоръки за препарати за подпомагане на растежа на водораслите и че като видя ракообразни копеподи и изоподи с лупа, не че знам какво представляват, две седмици след това можело да се пускат рибите. Следва препоръки за разни храни според животните, видове тестове които се правят ежеседмично на водата , по чести болести по морските риби и лечението им. Това е общо взето.

SERA

Здравейте,
По "узряла" вода се има в предвид вода с добавена според указанието морска сол и престояла при постояно аериране 24 часа.

Справочника на англлийски език може да видите от тук http://www.sera.de/en/sera-service/guides.html#category_2.

Не можах да намеря окончателната версия, но на този линк http://sera-1.hit.bg/sera_guide_marine_aquariums_BG.pdf може да видите една работна версия. Промените след това са главно грамтически.

Успех
Тодор Христов

борислав

Здравей и аз съм със същото недоразумение на сера Скимера при мен не работеше коректно и го смених с друг външен Осветлението също го смених с лед защото с това на сера не става дигаше ми градус лятото Възвратната помпа също я смених с по силна защото тази на сера с течение на времето си отслабна осезателно В момента си правя нова система предполагам че началото на февруари ще я стартирам и понеже ще е с нов грунд стария ми е излишен Ако искаш мога да ти го подаря Той е коралов пясък и е на около две години с много живот в него На задното стъкло махнах фолиото на предпоследното отделение и сложих от вън лед лента за рефюджийм Ако искаш ми звънни на 0889929896 Боби или ако имаш път към Несебър ела да погледнеш моя Във Варна ако отидеш в магазина на дискус и потърсиш Веско доста ще ти помогне Ще имам и пулсираща ксения за подаряване ако искаш мога да дам

Pukanka

Благодаря ти Боби.Ще ти звънна. Ако имаш скайп може и от там да ти досаждам. Толкоз въпроси са ми неясни в момента, понякога имам да питам елементарни неща, но няма към кого да се обърна. Моя скайп е kretos-skype . Помпата и при мене работи слабичко , вече го напълних със солена и осмозирана вода и наблюдавам.

Стоян Михов

Pukanka, кажи какво има като оборудване самият аквариум (какво съдържа комплекта ти) и какво имаш отделно, освен солта и обратната осмоза. Всички собственици на Сера Биотоп 130 аквариуми минават през едни и същи стъпки, борислав ги е описал доста точно и обикновено завършват с нов аквариум. За съжаление много са хората, които първо купуват аквариума и после питат, в България вече има доста фирми, които правят много по-добри (и по-евтини) аквариуми от фабричните такива на големите западни фирми.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Pukanka

Ето това е аквариума и има описание какво съдържа. https://www.sera.de/bg/produkti/in_category/akvariumi-komplekti-4638/product/sera-marin-biotop-led-cube-130.html

Освен солта и осмозата нямам нищо друго засега, но ще се оборудвам с каквото е необходимо.

Сега след като солта е узряла предполагам  следва слагане на жив пясък . Права ли съм ? И колко време след това мога да сложа живи камъни ? Откъде да купя качествени такива ? Във Варна само на едно място видях такива и те не изглеждаха много живи. В аквариумите в магазина камъните си бяха направо мъртви и на тях имаше само по едно-две меки корали, нищо друго. Откъде ще ми препоръчате да си купя хубави живи камъни и могат ли те да се изпращат с куриер ?


asito

Аз не съм по морските аквариуми,но бих те посъветвал да отидеш в бившия магазин Дискус-до медицинския университет.Aqualine сега са собственици.Виждал съм там хубави морски аквариуми,занимават се с внос,а и ще ти обяснят какво да правиш.
Иначе адмирации за морския аквариум :) Но много предварително четене се иска преди старт на такъв :)

Pukanka

Точно там бях и съм много разочарована.  Отношението на продавача там  е ужасно. За три години три пъти съм влизала там покрай сладководните ни аквариуми и като ги питаш нещо винаги почват да се карат , аха още малко ще те набият дето питаш. Заради отношението им никога не сме купували нищо от тях.Периодично ги посещаваме но винаги е едно и също. Знам че Веско е модератор тук и може да предизвикам негативни реакции, но това е положението. Незнам той ли стои в магазина или има работник, но дано от критиката ми си вземат поука. Веско, не се обиждай от критиката ми, като чета мненията ти тука се съмнявам ти да си ни обслужвал, но искам да знаеш че бяхме с 3 бона в магазина ти, готови да пазарим стабилно, но в края на краищата и 5 лева не успяхме да оставим.
Днес тук във форума четох хубави неща за Мишо калкана и му звъннахме. Определено той ще е човека от който ще вземем всичко което ни трябва. Има постоянен внос, богат асортимент , любезен е дори по телефона и не пести обяснения към начинаещи.   

Стоян Михов

Радвам се, че си успяла да се свържеш с някой, който може професионално да ти обясни (и достави) нещата. Винаги съм казвал, че е най-добре да слушаш само един човек, инак тук имаме много примери на "Много баби, хилаво дете", ако мога така да се изразя, всеки има някакво мение и във форума е свободен да го изразява. Така се получават често привидно противоречащи си мнения и начинаещия не може да разбере на кого да вярва и понякога се получават доста разочароващи лутания. И Мишо и Веско имат предостатъчно опит и могат професионално да помогнат. Успех и пиши като има новини.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Pukanka

Ще ви държа в течение как се развива аквариума. Ще почна да качвам и снимки.

vesko_aa

Здравей, вероятно отношението към теб в магазина, за което говориш, е с дата преди септември тази година, когато ние го поехме. До тогава това беше магазин на Дискус. За тяхния начин на работа не искам да говоря - тяхна работа си е дали и как обслужват клиентите си. За нас обаче е важно да се направи това разграничение, защото дори магазина да е на едно и също място, вярвам че се управлява по коренно различен начин и предлаганата в магазина стока е доста разнообразна - надяваме се да отговаря на всеки вкус. Ако искаш да дадеш опиташ отново в новия стар магазин, просто заповядай. Определено няма да съжаляваш. :)

spark

Знам, може би не е тук мястото, но да попитам от къде може да се купи диска на СЕРА за аранжиране на аквариуми?

Tracker

Здравей.
Ето от тук можеш да го поръчаш http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=other_for_fishes
Но аз останах разочарован, може би очакванията ми бяха по големи .
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

Pukanka

Надявам се и Камен Чочев рано или късно да се включи в темата ми с полезни съвети. Днес чакам Мишо калкана да ми пусне камъни и пясък с автобус до Варна. Нещо тая сутрин не си вдига телефона и като чета колко е  несериозен понякога и явно неорганизиран с поръчките, определено ще съм по-нахална и ще му запаля телефона докато не ми ги изпрати, че отиде иначе чак след празниците.Иначе пък вчера той ни звъня даже два пъти. Но въпросите  ми сега са други:

-Сега като вкарам камъните и пясъка, предварително измити в солена вода доколкото разбрах, се очаква някакъв кафяв цикъл. До колко време се получава той и трябва ли да правя аз нещо?
- От кога започва меренето на стойности на водата и кои стойности да меря? Кои стойности са нормални и къде мога да прочета ако дадена стойност не е наред как мога да я променя?
- Трябват ли ми някакви препарати и субстрати за потдържане и доброто развитие на живите камъни?
- Някъде има ли указание как се лепят живите камъни ? Понеже ще ги градя на височина и се притеснявам от срутване.

Pukanka

Искам да се извиня на Веско за критиката. Днес се запознахме и наистина е чудесен човек. Очевидно в магазина сме имали лошия късмет да се засечем с някой стари елементи от Дискус които са се отбили по същото време докато Веско  е бил  в чужбина.

Ето и старта на аквариума.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F480%2F7806480f.jpg&hash=505210cc24f1d7de515c78f1095cec0696428d76

Pukanka

Хей, няма ли да ми помогнете малко ? Трудно е . Аквариума е вече от 15 дни стартиран, кафява фаза, тук таме се виждат и някой зелени алгита. От два дена в аквариума има охлюв и много му харесаха.   Бихте ли ми казали дали скимера ми е настроен правилно ,и как трябва да работи всъщност в момента ? Качвам клипче .



А ето клипче и на самия аквариум в момента.


Dede

Не че искам да кажа лоша дума, но този скимер колкото по-бързо го хвърлиш, толко по близко ще си до морската акваристика.
Количеството въздух(поне на окомер) е безкрайно малко.
Иначе най близо до истината е в самото начало на клипа.

Pukanka

Поръчали сме скимер на Aqua Medic Turboflotor blue 500 и го платихме даже от един италиански сайт, но нещо не ни отговарят все още. Надявам се дотогава този да не ни обърка всичко.

magnit

Важно е количеството въздух в скимъра да е голямо, но е ако не е подходяща фракция не очаквай добра работа. Този модел, който си поръчал може да не е върха на технологията, нито пък най-доброто от тази фирма, но в твоя случай може да върши работа. От друга страна ми се струва, че имаш компетентен ментор, поради което доста хора не биха се осмелили да дават съвети. Това, разбира се, е мое скромно мнение и никого не задължавам с него!
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

Pukanka

Гледам менторите си да не ги занимавам много, че ще им писне от мене накрая.  :) А въпроси ми излизат всеки ден в главата предвид че почвам от нулата. И тука вече не смея да питам, че гледам не ви се обяснява.  Верно много чета, май изчетох всичко във форума, но има много неща за които не е писано. 
Минаха около 20 дни, аквариума е добре, показателите добри. Имаме си риба кучка която лъсна аквариума, камъните от кафеви побеляха като нови. Сложихме и други животинки, само с по-важните риби клоун и танг ще изчакаме още няколко седмици.

Ето го аквариума днес. Течението ми идва слабо мисля с този уейвмейкър и май ще търсим по-мощен. Този го дават от 50 до 500 литра , обаче е майтап работа.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F184%2F7836184E.jpg&hash=cbbcbf9907a82643aeb582326964e09ba1f5aa48

tonino

08.01.2015 21:51 #24 Last Edit: 18.02.2018 17:42 by tonino
...

камен чочев

Здравей и добре дошла и от мен!
Понеже грешките ти продължават с пълна сила, ще се опитам да ги резюмирам накратко, като не се обиждай, ясно е, че нямаш никакъв опит:
1. За качествата на аквариума колегите вече ти казаха. Този аквариум става за два клоуна и едно попче плюс някой мек корал.
2. Смяната на скимера общо взето е "от трън та на глог". За тези пари можеше да е нещо доста по-добро, но просто избърза.
3 . Стартът - гледам че камъните са бейс рок, който не е киснат и за в бъдеще ще имаш доста проблеми. Можеше да се опиташ да намериш и някой добър жив камък да помогне за цикъла. Както и задължителните бактерии при старт с такива павета. То общо взето старт няма - сол, вода и бейс рок.
4. Заселване - Казваш, че си изчела всичко, но старт с бейс рок и такова заселване с корали, че и таралеж, че и тридакна преди да се е завъртял цикъла (не знам как ги преброи от 26.12 до момента 20 дни) (при твоето положение бих казал поне месец) и риба, на реално около десетия ден е против всякакви правила. Не искам да коментирам, този който ти ги е продал, но би трябвало преди търговията да  сме наясно, че говорим за живи неща, повечето от които са под закрила на закона, а някои са си направо заплашени от изчезване  и е несериозно такова отношение, да не говорим, че повечето от тях нямат място в такъв аквариум. Не искам да съм пророк, но 70-80% ще умрат в рамките на 3-6 месеца.
5. видове подходящи за аквариума ти - син танг в 100 л вода в някои държави си е подсъдно. За повечето тангове минимума е 750 л дисплей. Най-много може да сложиш S-размер на жълта зебразома и да говориш с Веско всяка година да ти я сменя. Американците дават средно натоварване на 100 л - 7 см риби за нови аквариуми, и 11 см за узрели. Влизаш в някой сайт в пико или нано раздела и си харесваш 3-4 рибки и това би трябвало да бъде натоварването на аквариума ти.
6. филтрация - никъде не прочетох имаш ли активен въглен, фосфат ремувър и как ще се бориш с нитратите? Имай предвид, че за месец - два в такъв аквариум отиват на нива, смъртоносни и за рибите (над 100), фосфатите също, а да не говорим, че и бейс рока подпомага това натрупване.
7. тестове - задължителни: калций, карбонатна твърдост, нитрати и фосфати - веднъж седмично, магнезий - веднъж месечно; препоръчителни при старта - амоняк и нитрити, за да се следи завършването на азотния цикъл; всички останали - не са необходими, освен при някакви проблеми.
8. Правилно зададени въпроси - ако задаваш правилно въпросите си, ще получиш и адекватни и бързи отговори. На въпросът ти по-горе "Какво да правя сега", на мен ми идва само един отговор, но ще си го спестя.

Много се надявам да приемеш критиката ми градивно, да забавиш малко темповете, да зададеш всичките си въпроси, да изчакаш отговорите и тогава да действаш. Успех


Pukanka

Камене, благодаря за включването. Не приемам мнението ти като забележки, а като поуки за в бъдеще. Ще разясня малко повече за аквариума , че очевидно говоря пръснато и откъслечно. Почвам по твоите точки .

Цитат1. За качествата на аквариума колегите вече ти казаха. Този аквариум става за два клоуна и едно попче плюс някой мек корал.

Прав си. Най ме интересуват клоуните, така че мога и без други риби. Приемам рибата Кучка за вид попче , ако греша коригирай ме.

Цитат2. Смяната на скимера общо взето е "от трън та на глог". За тези пари можеше да е нещо доста по-добро, но просто избърза.

Във форума колега със същия аквариум преди 4 години е създал тема, видях че е сложил този скимер и аквариума му след 4 години беше страхотен, затова се спрях на скимера който и той е избрал. А и май само той може да влезе във Сера аквариума. Ако има нещо по-добро, посъветвайте ме да имам предвид за в бъдеще.

Цитат3 . Стартът - гледам че камъните са бейс рок, който не е киснат и за в бъдеще ще имаш доста проблеми. Можеше да се опиташ да намериш и някой добър жив камък да помогне за цикъла. Както и задължителните бактерии при старт с такива павета. То общо взето старт няма - сол, вода и бейс рок.

Не разбирам от живи камъни, но когато дойдоха на някой от тях имаше меки неща като гъбки, за една седмица по поне половината от тях се показаха и ей такива червеи, не знам полезни ли са за аквариума http://i54.tinypic.com/2nvb52q.jpg
Малко по-късно започнаха да растат и други странни неща които не знам какви са.
Бактерии слагам на всеки седем дни, вече имам три слагания, наближава четвъртото. Бактериите са ето тези и слагам по 20 мл. от всяко шише.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F817%2F7837817y.jpg&hash=46c1be0af02a71715dad3cbb4b3195faf8b2467f


Цитат4. Заселване - Казваш, че си изчела всичко, но старт с бейс рок и такова заселване с корали, че и таралеж, че и тридакна преди да се е завъртял цикъла (не знам как ги преброи от 26.12 до момента 20 дни) (при твоето положение бих казал поне месец) и риба, на реално около десетия ден е против всякакви правила. Не искам да коментирам, този който ти ги е продал, но би трябвало преди търговията да  сме наясно, че говорим за живи неща, повечето от които са под закрила на закона, а някои са си направо заплашени от изчезване  и е несериозно такова отношение, да не говорим, че повечето от тях нямат място в такъв аквариум. Не искам да съм пророк, но 70-80% ще умрат в рамките на 3-6 месеца.

Предполагам има тънкости за да не умира нищо и можете да ми ги обясните във форума.

Цитат
5. видове подходящи за аквариума ти - син танг в 100 л вода в някои държави си е подсъдно. За повечето тангове минимума е 750 л дисплей. Най-много може да сложиш S-размер на жълта зебразома и да говориш с Веско всяка година да ти я сменя. Американците дават средно натоварване на 100 л - 7 см риби за нови аквариуми, и 11 см за узрели. Влизаш в някой сайт в пико или нано раздела и си харесваш 3-4 рибки и това би трябвало да бъде натоварването на аквариума ти.

Ок. Ще разгледам варианти за нано.

Цитат6. филтрация - никъде не прочетох имаш ли активен въглен, фосфат ремувър и как ще се бориш с нитратите? Имай предвид, че за месец - два в такъв аквариум отиват на нива, смъртоносни и за рибите (над 100), фосфатите също, а да не говорим, че и бейс рока подпомага това натрупване.

Имам гъба, имам Сипоракс на Сера, имам активен въглен, имам и фосфат ремувър. Друго нямам във филтърната система, ако трябва да добавям нещо казвай. Как става борбата с нитратите например ?

Цитат7. тестове - задължителни: калций, карбонатна твърдост, нитрати и фосфати - веднъж седмично, магнезий - веднъж месечно; препоръчителни при старта - амоняк и нитрити, за да се следи завършването на азотния цикъл; всички останали - не са необходими, освен при някакви проблеми.

Имам всички тестове които изброяваш на Салиферт.

Цитат8. Правилно зададени въпроси - ако задаваш правилно въпросите си, ще получиш и адекватни и бързи отговори. На въпросът ти по-горе "Какво да правя сега", на мен ми идва само един отговор, но ще си го спестя.

И аз ще замълча.  *DRINK*

изгубеният рай

Добре дошла във скромното ни, и задружно общество  :-)
Виждам добре се справяш!Колкото до обитателите, има много подходящи за този литраж които Веско  би могъл да ти достави.
END!!!

камен чочев

Това вече е друго, вече знаем горе-долу какво съдържа системата ти.
Радвам се, че ще внимаваш с броя на рибите. Това ще ти гарантира здрава система и по-малко проблеми в бъдеще.
Аз бих се спрял на някои от тези скимери:
http://innovative-marine.com/auqa-gadget/skim-mate.html
бих пробвал от тези:
http://innovative-marine.com/auqa-gadget/ghost-skimmer.html
http://www.sewatec.de/protein-skimmer/deltec-skimmer/deltec-skimmer-mcx-300-internal.html
или някой от тези
http://www.marinedepot.com/Protein_Skimmers_for_Saltwater_Aquariums_Reefs_Nano_Skimmer-FIPSNS-ct.html
ЦитатВъв форума колега със същия аквариум преди 4 години е създал тема, видях че е сложил този скимер и аквариума му след 4 години беше страхотен, затова се спрях на скимера който и той е избрал. А и май само той може да влезе във Сера аквариума. Ако има нещо по-добро, посъветвайте ме да имам предвид за в бъдеще.
И точно там е причината, последните години доста се развиха скимерите, а аква медика си е все там.
Ами камъните са си чист бейс рок, но щом има живот, то най-вероятно са били в някой съмп известно време. Дано са се поизчистили от органиката.
За бактериите - браво. Комбинацията е правилна, дано си спазила упътванията .
С коралите е най-тънката част. Правило е да се заселва постепенно - един-два корала седмично, и то след втория- третия месец. Всички тези корали, които имаш искат хранене, а в малка система това е най-големия проблем, да храниш така, че параметрите да са ти в нормите, и същевременно да няма умрели от глад.
За активния въглен и фосфат ремувъра браво, на сипоракса му трябват около 6 месеца да заработи, аи понеже събира прекалено много боклуци аз не съм му фен. За нитратите бих ти препоръчал водка метода.
За тестовете, знам. Отговорих ти на въпроса зададен другаде.
*DRINK*

Pukanka


ЦитатС коралите е най-тънката част. Правило е да се заселва постепенно - един-два корала седмично, и то след втория- третия месец. Всички тези корали, които имаш искат хранене, а в малка система това е най-големия проблем, да храниш така, че параметрите да са ти в нормите, и същевременно да няма умрели от глад.


В момента този въпрос ме мъчи най-много. Как да намеря баланса за храненето. Имам замразени храни, няколко вида за коралите, а днес разбрах че трихофилията иска месо, та й дадох четвърт кубче артемия и го глътна веднага. Не знам още дали имам други месоядни в аквариума. Ако виждате някой подсказвайте. Освен замразените храни за корали имам и едно малко шишенце синичко 10 мл.  с концентрирана храна.На нея пише че се дава на 100 литра вода по 1 капка през два дена.

борислав

Аз съм с този скимер   Bubble Magus E5 макар че ако в момента ми се налагаше да избирам бих си взел  Bubble Magus BM-NAC5E И двата скимера стават за външен монтаж извън аквариума хем не ти и нагряват водата в дисплея Хвани си и десетина скаридки от морето плюс копеподи страхотна храна за рибите а и се заселват във филтърната медия и се хранят с детрита Може да си хванете и рачета отшелници  Само преди да ги пуснеш ги сложи в една кофа и им пусни по капков метод вода от аквариума така че да им вдигнеш температурата и солеността Наистина доста рано сте заселили аквариума Дано да няма жертви

Pukanka

Такаааа. Новия скимер дойде момчета. Не виждаме никаква разлика в работата му обаче от този на Сера. Ама абсолютно никаква разлика със Серата . Възможна причина можете ли да ми кажете или просто ще се окаже че Сера са направили добър скимер този път ?

julianiv

1. Скимерът ти е абсолютно нов и все още не е влязъл в "работен режим". Отнема известно време, няколко дни, понякога седмици. Така, че не бързай да го отписваш, а просто изчакай (това винаги е най-трудната част)
2. За да се намали времето за "разработване" препоръчват скимера да се измие с оцет. Със сигурност няма да навреди и си струва да се опита.
3. За постигане на максимално ефективна работа на скимера се изисква известен опит, а и експериментиране с настройките. От постовете разбирам, че ти помага опитен акварист, така че тази част не би трябвало да е проблем.

Виждам, че имаш хъс и не жалиш усилия за развитие на системата. Важното е да не форсираш нещата и, поне в началото, да се консултираш с някой опитен в соленоводното акварист. Успех!

Стоян Михов

+1 на казаното от Юлиян. Най-големият "враг" на скимирането са мазнините и маслата, те пречат на разпенването на водата, затова на различни места се препоръчва измиването на скимера с оцет. Ако ще го правиш обаче, не измивай самата помпа (или поне ротора й) с оцет защото в зависимост от качеството й има вероятност да се разяде обвивката на феромагнитния ротор (случвало ми се е с китайски помпи). Но извади ротора и го огледай, не знам какво производство е помпата на скимера, но китайците често слагат силиконоподобни смазки на местата, където оста на ротора контактува или с ротора или с втулките, поне при мен така беше с ротора на бабъл магуса и трябваше да го забърсвам добре.
А колко е чувствителен скимера към мазнини можеш да съдиш по факта, че като бръкнеш с ръце (дори и чисти) в аквариума и пяната на скимера почти веднага пада, причината са мазнините по повърхността на човешката кожа.

Нищо не пречи и двата симера да работят едновременно, ако има място в съмпа отзад
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Pukanka

Той и отвън може да се хване тоя така че няма проблем да включим и двата за да видим разликата след време и тогава да чупим преградата. Веско ще намине идната седмица да помогне за да сме сигурни в правилния монтаж.

Pukanka

В аквариума ми от известно време постоянно плуват доста бели неща, ама толкова много че чак дразнят. Как да ги махна ? И нямам предвид копеподите, те са по малки и не се виждат толкова. Това бялото изглежда все едно е пясък, предполагам е някакви мръсотии , но защо аквариума не ги вади?

Моля модератор да слее двете ми теми, защото направих нова тема с бланка.

Pukanka

Възраст: Стартиран на 20.12.2014

Размери и обем: 130 литра

Осветление:  LED лампи - Daylight с бяла дневна светлина и Аctinic Bue със светлина в синия сектор (12 x 2 W white, 6 x 2 W actinic blue). Пускам ги по 10 часа на ден.

Температура на водата: 25 градуса

Показатели на водата: калции- 450, КН-10, нитрати-25, фосфати-0.03, PH-8.2, магнезии-1500

Поддържане на Са, кН, Mg: За момента нямам недостиг

Активен въглен: В реактор на Тропик марин , половината с активен въглен, половината с фосфат ремувър

Сол и смени на водата: Сол на Сера, соленост 1.025 , смяна на водата веднъж седмично по 10 %

Механична филтрация: дунапрен

Пясък и камъни: 10 кг. пясък и 15 кг. камъни

Хранене и оцветяване на корали: храна на Тропик марин -зоотоник

Хранене на рибите: всеки ден с люспи

Контрол на нитрати и фосфати: фосфат ремувър в реактор

Циркулация на водата: 700 литра на час

Стерилизация на водата: не

Скимер: Aqua Medic Turboflotor blue 500

Съмп: 4 отдела

Обитатели: два клоуна, един малък танг, пясъчна звезда, риба кучка , червена звезда, охлюви, 2 скариди , LPS и SPS .

Снимки:


Публикациите са слети: 18.02.2015г 14:02ч


Моля модератор да обедини двете теми, защото предната нямаше бланка.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F522%2F7930522o.jpg&hash=123e49403696aef38fd93dca27efe22dfc062e99

hunter

Не разбирам от морски аквариуми но твоя според мен е много красив и добре подреден.

trupai

18.02.2015 17:08 #38 Last Edit: 18.02.2015 20:02 by trupai
Много бързаш със заселването! Аквариума е на два месеца, а е препълнен вече! Следи редовно нитратите, че както са 25, да не станат 250. Синият танг е страхотна риба, но цапа много и ще му отеснее съвсем скоро!
Аз направих грешката да взема такъв танг и сега се чудя как да го хвана за да го разкарам  :-|
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Pukanka

Малко актуални снимки от нас :


julianiv

Добре изглежда. Следя с интерес развитието на системата, защото в някои отношения е в разрез с общоприетите правила. Успех и за напред.
+1 за казаното от trupai за синия танг.

Pukanka

Не съм първата и последната която прави нещо подобно. Надявам се да е успешно. Желанието го има. Справих се успешно засега с доста перипетии като например нитрати, лош вид на коралите заради храна и ихтио при танга. В момента всичко е ок.

Pukanka

Последна актуализация при мен , досега нямам смъртни случаи на нищо, параметрите ми са без промяна, все още ми плуват разни бели прашинки в аквариума, и незнам как да ги извадя :

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F747%2F7969747i.jpg&hash=a0afd536f7e0acc83ee41cca7f4a5f3fd44c0a0e


Yonchev

Според мен тези прашинки не са голям проблем, само това че дразнят. И явно нещо куца с механичната филтрация, пробвай да смениш дунапрена с вата, която се сменя на няколко дни и най-вероятно прашинките ще изчезнат.  *DRINK*

gebo777

Започвам леко да завиждам... Благородно, разбира се! :-)
Голяма красота, поздравления!
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

Pukanka

Цитат на: Yonchev - 08.03.2015 23:27
Според мен тези прашинки не са голям проблем, само това че дразнят. И явно нещо куца с механичната филтрация, пробвай да смениш дунапрена с вата, която се сменя на няколко дни и най-вероятно прашинките ще изчезнат.  *DRINK*

Прав си. Вата нямам и е твърде възможно дунапрена да ги пропуска. Ще сложа вата и ще наблюдавам. Много ме дразнят.

vesko_aa

Показателите на водата са :соленост 35ррм,ро4-0,03ррм,No3-25ppm,kh-7.3,Сa-повече от 500 Салиферта не мери повече  =-O .Мg -1350.Като слушаш много акълий, сега те да ти кажат как да си оправиш показателите. *privet*

Стоян Михов

Цитат на: vesko_aa - 18.03.2015 19:42
Показателите на водата са :соленост 35ррм,ро4-0,03ррм,No3-25ppm,kh-7.3,Сa-повече от 500 Салиферта не мери повече  =-O .Мg -1350.Като слушаш много акълий, сега те да ти кажат как да си оправиш показателите. *privet*
? нещо не разбирам, чии са тези показатели?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Pukanka

Хаха, аз се чудя що не се обаждаш, ти ми изтипоса резултатите тука .  *ROFL* Моите са резултатите, занесох му вода. Ама Веско, не съм правила нищо и не съм слушала никой.Може да си говоря с някой колеги отвреме навреме, но не съм толко тъпа да слагам калции в аквариума си ако нямам нужда от калции.Говорим си общи неща.  Аз също си правя тестове постоянно в къщи , но исках днес да сравня с твоите. Не ползвам добавки а показателите са такива. Говорих оня ден със Санопетса-Стънката от Рееф бг  и добре че човека ми каза да си измеря солената вода като я направя, а не в аквариума, и се оказа проблема че е солта. Тия показатели са благодарение на гадната сол която ползвах .  С тая PH ми е 7.7 , магнезия и калция по някаква причина се увеличават и натрупват, въпреки че само сменям вода и както казах не слагам добавки освен Елими NP за борба с нитратите вместо водка. Досега Калция ми беше 450 . И ти си мерил, знаеш, беше ниско,изведнъж се получи някакво покачване после. Ама не знаеш че нитратите ми бяха минали 50 и вървяха към 100 . *NO* Явно поне с тях съм се справила засега. *BRAVO* Кажете добра сол и постепенно да я сменям със смените на водата.

vesko_aa

Цитат на: Стоян Михов - 18.03.2015 19:55
? нещо не разбирам, чии са тези показатели?
Ами щом пиша в тази тема следователно са на техния аквариум :-)

Публикациите са слети: 18.03.2015 20:59

Ами и аз този тарикат имам в предвид :-P.Никога не съм твардял ,че си тъпа даже много се кефя на такива ентосиасти като теб.Солта на Сера не е добра наистина,има много др.марки много-по добри, но не е само в солта проблема.Замисли се защо калция не се усвоява от коралите това съм ти го обяснявал :-[.В момента системата ти е с нарошени зависимости, между кх.-ка. и мг.трябва да ги стабилизираш.За нитратите още като ми каза как са ти дали превазходните храни за корали и колко добре се чустват те ,ти загатнах какво те чака.Сега при теб има много хищни корали които не фотосентизират и имат нужда от постояно хранене,за това сменяи повече вода това ще помогне и за нитратите.

Pukanka

Добре, щом ще си пишем от тука вместо да говорим по телефона, така да бъде.
Припомни ми ако обичаш защо калция не се усвоява от коралите, явно съм забравила.
И аз искам да ти напомня нещо в случай че има значение. Ако помниш преди около месец и половина -два калция и КНто бяха ниски, ти ги мери и ми даде буфер и калции да слагам. След една седмица слагане измерих много високи стойности KН беше около 20 , PН - 8.2 , реших че КН е твърде високо и спрях буфера. Калция беше станал 450 и ти се обадих и ти каза да намаля дозата наполовина. Намалих го, но продължи да се качва и го спрях. Което ще рече че от около месец и половина не съм слагала нито буфер нито калции. Явно съм твърде начинаеща за да се правя на химик и прецених че би било добре да си оправям нещата едно по едно, а не наведнъж. Започнах с борбата с нитратите като по-спешни, а другото очаквах да се оправи постепенно например със смяна на солта. Относно нитратите, те са високи отпреди храната за корали. Всъщност поръчвайки Елими NP за да ги сваля, поръчах и храната.

И сега искам да изкажа и друго мое мнение. Отворих тази тема, защото форумите са за взаимопомощ. Очаквах съвети и мнения. Редно е всеки да си дава мнението а автора на темата сам да си прецени на кого да вярва и да се довери и на кого не. Постоянно ми натяквате че имам гурута, съветници и т.н. но не е така. Аз искам да потдържам връзка с всички ви и да се уча от съветите на всички ви, а не от един човек. Няма как да стане да слушам и говоря само с един човек, защото всички във тая сфера сте полезни с различни неща. На един силата му е в коралите, на друг в химиите, на трети в рибите и т.н. Важно е и отношението. Ето за пример темата ми. Отворих я за да ми помагате с опита си, но на всеки мой въпрос в повечето случаи получавам критики и забележки, вместо съвети. Темата ми стана сеир и имам чувството че профитата в тази област се забавлявате с нея. В крайна сметка реших да питам и споделям по-малко, защото иронията не ми понася. Казах си каквото ми тежи, вие сте наред. Но или ми помагайте, или админа да ми изтрие темата, защото не съм я отворила за сеир и забавление.

изгубеният рай

Съжалявам но не можах да се сдържа...кои точно форуми визираш, щот аз не се сещам за такива.
Има толко много информация тук просто трябва да намериш правилната...това е и твоето желание така че не разбирам защо си обидена.
Поздрави.
END!!!

Pukanka

Точно защото си намирам информация с четене не виждам смисъл от темата си. Както казах иронията и нападките не ми понасят . Не искам да ставам и център на дразги между различни вносители и търговци от кой какво съм купила, кой какво ми е казал и т.н.

tonino

19.03.2015 11:52 #53 Last Edit: 18.02.2018 16:05 by tonino
...

Pukanka

Благодаря ти Тонино, и аз съм на това мнение.
Искам спокойно и со благо с ваша помощ / с помоща на всички ви / без изключения , защото ви уважавам всички да дискутирам и коригирам каквото трябва .
Ето например сега е излишно да правим драми за един калции и едни нитрати вместо да си помогнем с мнения защо е така  и как да се оправи. Дори профитата сега преди години са имали моите проблеми, така че нека ми влязат в положението. Нещата в моя аквариум не са толкова драматични , чета и по фрапиращи случаи през годините. Това през което преминавам е нормално и разбираемо .
Точно защото не исках драми не съм писала за калция си, не писах и за нитратите когато станаха 50. От мухата става слон а файда никаква. Веско написа колко ми е калция и KH и нитратите. И какво от това ? Ми напиши как да ги оправя. Дай съвет, дай да видим на какво се дължи, да поразсъждаваме........ А ти хвърли бомбата кви са ми тестовете и замина. Това звучи като Спасявай се сега, Санопетса ти е виновен заради храната за корали. Да, ама не. Той пък може да каже че ти си виновен за нещо друго, преди пък Мишокалкана беше виновния че ми пратил еди кви си камъни ..............
Спокойно бе хора. Всеки е минал през това и не са му виновни вносители и търговци. Виновен си е собственика на аквариума а и първата една година това са нормални неща. Важното е да се контролират и постепенно да се вкарват в норми.

julianiv

+1 за казаното от Тонино.
Добре е, че емоциите се охладиха. Съжалявам, че реакцията на някои от съфорумците ти е прозвучала като натякване и критикуване, приеми че е било в интерес на развитието на аквариума ти.
В нашето хоби, по много въпроси, няма единомислие, което е доста объркващо за начинаещият морски акварист. Затова се смята, че е добре в началото да се следват съветите само на един човек с опит, така вероятността от неуспех е по-малка. Съответно беше препращана към гуруто ( още малко и ще започне да звучи като неприлична дума във форума  :-D), не че е липсвало желание за помощ. Вярвам, че при проблем форумът ще откликне с подходящ съвет. Успех и за в бъдеще и игнорирай троловете. 

Dede

Браво, евала за ентусиазъма. Малко са жените в соленоводната част, и ако не се лъжа май повечето се отказаха (извинете ме ако бъркам)
Първо за нитратите, дайте я тази храна дето ги вдига, от месеци храна идиотски и са се заковали на 0. Сега сериозно не е лошо плавно да ги свалиш, намали малко храненето, право по големи смени на вода, ползвай изпитани методи като се информираш добре за тях (бактерии, пелети, дозиране на водка и тнт).
За солта мисля си има тема, там можеш да се осведомиш за различните соли.
Използвай калкулатор за Kh и Ca там си е написано всичко.
Последното и най-трудно за изпълнение: Прочети цялата тема на Стоян, има много неща за научаване там, честно казано понякога и аз научавам някои неща от темата не от него, въпреки, че се виждам по три пъти седмично.

Pukanka

Изключено е храната да ги вдига.  Дозировката е едва 0.1 мл. на 10 литра вода, тоест аз слагам толкова, и то през два -три дни. Държа ги гладни даже. Ето я храната а коралите растат и са доволни. При тромпета, еуфилиите и ксенията имам забележителен растеж.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F434%2F7993434S.png&hash=d5733d8e9738773a90a6d54eb1442533dcb9ce60
Рибите храня с люспи, не прекалявам, за минута две са изяли всичко и търсят още, ама няма.
Бях чела някъде тука някаква зависимост между нитрати и PH или KH обаче тогава не ми трябваше и не го запомних. После като търсих не го открих. Но имаше някаква връзка и ще продължа да чета наново всичко докато открия каква беше зависимостта им. Възможно е да съм оклепала нещата в един период когато се изкушавах да давам мисис и артемия на рибите. Може би големината на моя аквариум не позволява да храня с такива храни, незнам. Сега сложих Пуриген и очаквам да паднат скоро нитратите. Когато това стане ще почна едно по едно да се боря и с другите показатели и смяна на солта. Солта на Сера ми е с PH - 7,7 след разтваряне и 25 градуса температура. От там на сетне то самото PH може да си обърка и навърже още хиляда проблеми като верижна реакция.И не очаквам приключенията ми да свършат де.  :-D Верно много чета, много е полезен форума за четене, но важните неща са писани в толкова висок клас и научному, че не вдявам почти нищо. И тогава идва Помощ от приятел, да питам и да ми обясните по начин по който да го разбера.  *thanks

ZIRO

Цитат на: Pukanka - 19.03.2015 19:44
Възможно е да съм оклепала нещата в един период когато се изкушавах да давам мисис и артемия на рибите. Може би големината на моя аквариум не позволява да храня с такива храни, незнам.

Вече месец и малко от както имам риби, храня само със замразени храни(даже два пъти на ден), артемия, мисис...мъча от време със суха храна и нямам проблем с нитрати  ;-)

Pukanka



Еее, ама ти имаш Пуриген  , а аз преди три дена от темата ти научих за него.  *thanks *BRAVO* Кажи кво да те почерпя и де да ти го пратя?  *DRINK*

vesko_aa

Ехеее колко съм изпуснал,ето като се напише проблема идват и решенията.Нарочно написах параметрите на водата ти тук за да можеш да получиш и др. мнения.Явно твоят проблем, е че като се поосерат работите те хваща срам и не споделяш  :-P.Слагането на кх , калции и мг.в рифоф аквариум са задължителни но и контролирано, ако намалиш слагането на ка. и вдигнеш малко буфера и мг. нещата ще се подобрят и за смяната на вода ти казах още снощи.За водката ти казах още в самото начало като започнаха да се покачват нитратите,дадох ти храна за коралите, която не цапа казах ти да се следят основните параметри, ама никога не си ми казала ,че показателите са се вдигнали толкова ;-).Не ти гледам сеира, а се опитвам да ти помогна, ама ти не слушаш ;-)И за тези корали ти казах да не се ги купуваш, ама ти си ги купи,ееее как да ти помагам тогава.Пример аз ти казвам нещо ти питаш още 20 човека и правиш нещо съвсем др. Ок всеки си има собствени начини за гледане на аквариума.

Pukanka

ЦитатЯвно твоят проблем, е че като се поосерат работите те хваща срам и не споделяш

То не от срам, ами за да не започне " Много риби имаш" "Много корали имаш" "Първо чети , после прави аквариум" "Питай си гуруто" и такива разни.  :-P

Тва е положението, такъв аквариум съм си мечтала, такъв си го направих, мъка не мъка , със зъби и нокти ще се боря, но ще стане на мойто.  ]:-> Няма му се дам.

vesko_aa

Дано, и ще помагаме колкото можем *privet*

Pukanka

Ми де ще идете че няма.  :whistle: то наглава с мен не се излиза и ако ми умрат рибите щот не помагате ще ви го натяквам цял живот. :whistle:
Тази вечер направих подводно клипче. Малко изтървах камерата и от сътресението се посвиха коралите ама не ми се чакаше да се отворят. Утре ще го озвуча да е по-така и ще го кача тук. 8-)

Публикациите са слети: 19.03.2015 21:23

Сега видях че съм пропуснала да кача едни снимки от миналата седмица. Много си играх да снимам понеже нямам макро а ми се искаше да имам. И сега е момента някой природозащитник да подпали че имам и Мандаринка.  *STOP* Но преди да ме е нападнал ще кажа в моя защита че мандаринката хапва  и даже ака вече две седмици  :-D и засега има още копеподи в аквариума, пък като свършат ще й баем и ще й се молим като на кучката която също правеше гладни стачки в началото.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F747%2F7969747i.jpg&hash=a0afd536f7e0acc83ee41cca7f4a5f3fd44c0a0e
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F754%2F7969754g.jpg&hash=7c812d97f889a618c3cb79e68508e7474b3e7c0d
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F749%2F7969749K.jpg&hash=3a57755dd2c5dcf14269d5a34f5d9bff75700229
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F750%2F7969750E.jpg&hash=c923d6c96a56cfff9fc85dbbdf26c86b3e7d1e66
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F752%2F7969752V.jpg&hash=8c329267a69bdccb10a1983bd024c021cfe446d8
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F761%2F7969761s.jpg&hash=ea44fe1383a49df1e7023f6e73c1f62f47806f43
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F768%2F7969768P.jpg&hash=91653b5c344ca43a2cf1a01c3030e28474072603
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F770%2F7969770l.jpg&hash=f583e61c16c0f4baa4ea4e7b78507df7226a328aRe: Морския аквариум на Pukanka
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F772%2F7969772V.jpg&hash=eb2996224f83a1a76a8275ec2cc4a216da0a9188
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F775%2F7969775J.jpg&hash=f4f1c6defcd11a10929bc038ce3bc9e22fe28f63
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F776%2F7969776M.jpg&hash=218634011f313bbd4b000fb4af102ba51c609672
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F777%2F7969777I.jpg&hash=269a401a6bc5c1b8f9f1076394643aaf12d02d6a
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F748%2F7969748p.jpg&hash=fc8836bad368356db602ca02a9413667e1f80f25
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F782%2F7969782A.jpg&hash=f81df582fbb89fa8480779e3bd1d8a6a77cb4c6d
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F783%2F7969783C.jpg&hash=d1a2d5fa3788475dab93d421f5a085c4505ca8e5Re: Морския аквариум на Pukanka
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F785%2F7969785n.jpg&hash=5c4cea3d71ea38e0d5aab37c48f601ea82fd898f
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F789%2F7969789u.jpg&hash=ce9988b266d60235cf0a177be34679a48b5e9b85Re: Морския аквариум на Pukanka
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F796%2F7969796l.jpg&hash=007d99451e25096791b320e79fbe72f5469e432e
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F802%2F7969802l.jpg&hash=e7af9110ce4a91e83d70d608191a5b7e6799e330
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F806%2F7969806Y.jpg&hash=66a5d9485a368aa2c49b1d20b015f559ec593ace
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F808%2F7969808W.jpg&hash=28d70df10cbcc442eab62124371ea2c23f8892f6
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F810%2F7969810z.jpg&hash=cb0e2872baa4a8cced1b9e9c4bc7e48264d1b81b
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F815%2F7969815j.jpg&hash=96bdf0983d46addcd5c89558ad995384c50bad9d

julianiv

Всичко изглежда супер, поздравления!
...синият танг и него ще му дойде времето.

Pukanka

Като порасне Весо ще ми го смени с малък.  :-D

ZIRO

Браво и на мен ми харесва много *privet*, ще те търся за фрагове като се затопли *CRAZY*

Pukanka

Аз хабер си нямам как се фрагва обаче.

Similar topics (5)

55308

Публикации: 72
Прегледи: 30583

26812

Публикации: 66
Прегледи: 28675

17718

Публикации: 27
Прегледи: 17781

8510

Публикации: 15
Прегледи: 18009

48007

Публикации: 10
Прегледи: 4524