• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Морския аквариум на Pukanka

Започната от Pukanka, 18.12.2014 20:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Pukanka

Цитат на: Yonchev - 08.03.2015 23:27
Според мен тези прашинки не са голям проблем, само това че дразнят. И явно нещо куца с механичната филтрация, пробвай да смениш дунапрена с вата, която се сменя на няколко дни и най-вероятно прашинките ще изчезнат.  *DRINK*

Прав си. Вата нямам и е твърде възможно дунапрена да ги пропуска. Ще сложа вата и ще наблюдавам. Много ме дразнят.

vesko_aa

Показателите на водата са :соленост 35ррм,ро4-0,03ррм,No3-25ppm,kh-7.3,Сa-повече от 500 Салиферта не мери повече  =-O .Мg -1350.Като слушаш много акълий, сега те да ти кажат как да си оправиш показателите. *privet*

Стоян Михов

Цитат на: vesko_aa - 18.03.2015 19:42
Показателите на водата са :соленост 35ррм,ро4-0,03ррм,No3-25ppm,kh-7.3,Сa-повече от 500 Салиферта не мери повече  =-O .Мg -1350.Като слушаш много акълий, сега те да ти кажат как да си оправиш показателите. *privet*
? нещо не разбирам, чии са тези показатели?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Pukanka

Хаха, аз се чудя що не се обаждаш, ти ми изтипоса резултатите тука .  *ROFL* Моите са резултатите, занесох му вода. Ама Веско, не съм правила нищо и не съм слушала никой.Може да си говоря с някой колеги отвреме навреме, но не съм толко тъпа да слагам калции в аквариума си ако нямам нужда от калции.Говорим си общи неща.  Аз също си правя тестове постоянно в къщи , но исках днес да сравня с твоите. Не ползвам добавки а показателите са такива. Говорих оня ден със Санопетса-Стънката от Рееф бг  и добре че човека ми каза да си измеря солената вода като я направя, а не в аквариума, и се оказа проблема че е солта. Тия показатели са благодарение на гадната сол която ползвах .  С тая PH ми е 7.7 , магнезия и калция по някаква причина се увеличават и натрупват, въпреки че само сменям вода и както казах не слагам добавки освен Елими NP за борба с нитратите вместо водка. Досега Калция ми беше 450 . И ти си мерил, знаеш, беше ниско,изведнъж се получи някакво покачване после. Ама не знаеш че нитратите ми бяха минали 50 и вървяха към 100 . *NO* Явно поне с тях съм се справила засега. *BRAVO* Кажете добра сол и постепенно да я сменям със смените на водата.

vesko_aa

Цитат на: Стоян Михов - 18.03.2015 19:55
? нещо не разбирам, чии са тези показатели?
Ами щом пиша в тази тема следователно са на техния аквариум :-)

Публикациите са слети: 18.03.2015 20:59

Ами и аз този тарикат имам в предвид :-P.Никога не съм твардял ,че си тъпа даже много се кефя на такива ентосиасти като теб.Солта на Сера не е добра наистина,има много др.марки много-по добри, но не е само в солта проблема.Замисли се защо калция не се усвоява от коралите това съм ти го обяснявал :-[.В момента системата ти е с нарошени зависимости, между кх.-ка. и мг.трябва да ги стабилизираш.За нитратите още като ми каза как са ти дали превазходните храни за корали и колко добре се чустват те ,ти загатнах какво те чака.Сега при теб има много хищни корали които не фотосентизират и имат нужда от постояно хранене,за това сменяи повече вода това ще помогне и за нитратите.

Pukanka

Добре, щом ще си пишем от тука вместо да говорим по телефона, така да бъде.
Припомни ми ако обичаш защо калция не се усвоява от коралите, явно съм забравила.
И аз искам да ти напомня нещо в случай че има значение. Ако помниш преди около месец и половина -два калция и КНто бяха ниски, ти ги мери и ми даде буфер и калции да слагам. След една седмица слагане измерих много високи стойности KН беше около 20 , PН - 8.2 , реших че КН е твърде високо и спрях буфера. Калция беше станал 450 и ти се обадих и ти каза да намаля дозата наполовина. Намалих го, но продължи да се качва и го спрях. Което ще рече че от около месец и половина не съм слагала нито буфер нито калции. Явно съм твърде начинаеща за да се правя на химик и прецених че би било добре да си оправям нещата едно по едно, а не наведнъж. Започнах с борбата с нитратите като по-спешни, а другото очаквах да се оправи постепенно например със смяна на солта. Относно нитратите, те са високи отпреди храната за корали. Всъщност поръчвайки Елими NP за да ги сваля, поръчах и храната.

И сега искам да изкажа и друго мое мнение. Отворих тази тема, защото форумите са за взаимопомощ. Очаквах съвети и мнения. Редно е всеки да си дава мнението а автора на темата сам да си прецени на кого да вярва и да се довери и на кого не. Постоянно ми натяквате че имам гурута, съветници и т.н. но не е така. Аз искам да потдържам връзка с всички ви и да се уча от съветите на всички ви, а не от един човек. Няма как да стане да слушам и говоря само с един човек, защото всички във тая сфера сте полезни с различни неща. На един силата му е в коралите, на друг в химиите, на трети в рибите и т.н. Важно е и отношението. Ето за пример темата ми. Отворих я за да ми помагате с опита си, но на всеки мой въпрос в повечето случаи получавам критики и забележки, вместо съвети. Темата ми стана сеир и имам чувството че профитата в тази област се забавлявате с нея. В крайна сметка реших да питам и споделям по-малко, защото иронията не ми понася. Казах си каквото ми тежи, вие сте наред. Но или ми помагайте, или админа да ми изтрие темата, защото не съм я отворила за сеир и забавление.

изгубеният рай

Съжалявам но не можах да се сдържа...кои точно форуми визираш, щот аз не се сещам за такива.
Има толко много информация тук просто трябва да намериш правилната...това е и твоето желание така че не разбирам защо си обидена.
Поздрави.
END!!!

Pukanka

Точно защото си намирам информация с четене не виждам смисъл от темата си. Както казах иронията и нападките не ми понасят . Не искам да ставам и център на дразги между различни вносители и търговци от кой какво съм купила, кой какво ми е казал и т.н.

tonino

19.03.2015 11:52 #53 Last Edit: 18.02.2018 16:05 by tonino
...

Pukanka

Благодаря ти Тонино, и аз съм на това мнение.
Искам спокойно и со благо с ваша помощ / с помоща на всички ви / без изключения , защото ви уважавам всички да дискутирам и коригирам каквото трябва .
Ето например сега е излишно да правим драми за един калции и едни нитрати вместо да си помогнем с мнения защо е така  и как да се оправи. Дори профитата сега преди години са имали моите проблеми, така че нека ми влязат в положението. Нещата в моя аквариум не са толкова драматични , чета и по фрапиращи случаи през годините. Това през което преминавам е нормално и разбираемо .
Точно защото не исках драми не съм писала за калция си, не писах и за нитратите когато станаха 50. От мухата става слон а файда никаква. Веско написа колко ми е калция и KH и нитратите. И какво от това ? Ми напиши как да ги оправя. Дай съвет, дай да видим на какво се дължи, да поразсъждаваме........ А ти хвърли бомбата кви са ми тестовете и замина. Това звучи като Спасявай се сега, Санопетса ти е виновен заради храната за корали. Да, ама не. Той пък може да каже че ти си виновен за нещо друго, преди пък Мишокалкана беше виновния че ми пратил еди кви си камъни ..............
Спокойно бе хора. Всеки е минал през това и не са му виновни вносители и търговци. Виновен си е собственика на аквариума а и първата една година това са нормални неща. Важното е да се контролират и постепенно да се вкарват в норми.

julianiv

+1 за казаното от Тонино.
Добре е, че емоциите се охладиха. Съжалявам, че реакцията на някои от съфорумците ти е прозвучала като натякване и критикуване, приеми че е било в интерес на развитието на аквариума ти.
В нашето хоби, по много въпроси, няма единомислие, което е доста объркващо за начинаещият морски акварист. Затова се смята, че е добре в началото да се следват съветите само на един човек с опит, така вероятността от неуспех е по-малка. Съответно беше препращана към гуруто ( още малко и ще започне да звучи като неприлична дума във форума  :-D), не че е липсвало желание за помощ. Вярвам, че при проблем форумът ще откликне с подходящ съвет. Успех и за в бъдеще и игнорирай троловете. 

Dede

Браво, евала за ентусиазъма. Малко са жените в соленоводната част, и ако не се лъжа май повечето се отказаха (извинете ме ако бъркам)
Първо за нитратите, дайте я тази храна дето ги вдига, от месеци храна идиотски и са се заковали на 0. Сега сериозно не е лошо плавно да ги свалиш, намали малко храненето, право по големи смени на вода, ползвай изпитани методи като се информираш добре за тях (бактерии, пелети, дозиране на водка и тнт).
За солта мисля си има тема, там можеш да се осведомиш за различните соли.
Използвай калкулатор за Kh и Ca там си е написано всичко.
Последното и най-трудно за изпълнение: Прочети цялата тема на Стоян, има много неща за научаване там, честно казано понякога и аз научавам някои неща от темата не от него, въпреки, че се виждам по три пъти седмично.

Pukanka

Изключено е храната да ги вдига.  Дозировката е едва 0.1 мл. на 10 литра вода, тоест аз слагам толкова, и то през два -три дни. Държа ги гладни даже. Ето я храната а коралите растат и са доволни. При тромпета, еуфилиите и ксенията имам забележителен растеж.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F434%2F7993434S.png&hash=d5733d8e9738773a90a6d54eb1442533dcb9ce60
Рибите храня с люспи, не прекалявам, за минута две са изяли всичко и търсят още, ама няма.
Бях чела някъде тука някаква зависимост между нитрати и PH или KH обаче тогава не ми трябваше и не го запомних. После като търсих не го открих. Но имаше някаква връзка и ще продължа да чета наново всичко докато открия каква беше зависимостта им. Възможно е да съм оклепала нещата в един период когато се изкушавах да давам мисис и артемия на рибите. Може би големината на моя аквариум не позволява да храня с такива храни, незнам. Сега сложих Пуриген и очаквам да паднат скоро нитратите. Когато това стане ще почна едно по едно да се боря и с другите показатели и смяна на солта. Солта на Сера ми е с PH - 7,7 след разтваряне и 25 градуса температура. От там на сетне то самото PH може да си обърка и навърже още хиляда проблеми като верижна реакция.И не очаквам приключенията ми да свършат де.  :-D Верно много чета, много е полезен форума за четене, но важните неща са писани в толкова висок клас и научному, че не вдявам почти нищо. И тогава идва Помощ от приятел, да питам и да ми обясните по начин по който да го разбера.  *thanks

ZIRO

Цитат на: Pukanka - 19.03.2015 19:44
Възможно е да съм оклепала нещата в един период когато се изкушавах да давам мисис и артемия на рибите. Може би големината на моя аквариум не позволява да храня с такива храни, незнам.

Вече месец и малко от както имам риби, храня само със замразени храни(даже два пъти на ден), артемия, мисис...мъча от време със суха храна и нямам проблем с нитрати  ;-)

Pukanka



Еее, ама ти имаш Пуриген  , а аз преди три дена от темата ти научих за него.  *thanks *BRAVO* Кажи кво да те почерпя и де да ти го пратя?  *DRINK*

Similar topics (5)

17718

Публикации: 27
Прегледи: 17777

8510

Публикации: 15
Прегледи: 18006

48007

Публикации: 10
Прегледи: 4523

25187

Публикации: 55
Прегледи: 22839

48196

Публикации: 51
Прегледи: 15898