• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Стартиране на Sera Marin Precision Biotop Cube 130

Започната от svetlxo, 11.04.2011 13:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

svetlxo

Относно помпите, гледам Tunze nannostream и въпросът ми е към модел с какъв дебит да се ориентирам:
http://www.tunze.com/149.html?&L=1&C=00&user_tunzeprod_pi1[predid]=-infoxunter052
По идея за 130 л. аквариум би била достатъчна и най-слабата им помпа модел 615 - 1800 л/ч, или по-добре да взема някой по-силните модели, които стават и за по-големи аквариуми - 635 или 645?

iek

От нано серията им 6045 ще те устройва най-добре , можеш да регулираш дебита, а ако смениш аквариума с по-голям след време, няма да ти стане излишна. Гледай само да не попаднеш на някоя залежала бройка от стария модел, който няма реглаж на дебита. Другият вариант е да минеш тънко с 2 китайски по 3000л/ч, по $20 излизат с доставката, ако са с магнитно захващане, а от тези с лепки на същата цена получаваш 2 броя, 15лв помпата, доставена до вратата ти, кво му плащаш  *CRAZY*.
За скимера- нямам представа какво ще се вмести при теб, но гледам, че приспособяват Aqua Medic Miniflotor-а.

svetlxo

Препоръчвате ми само 3 теста Ca, Mg, kH.
А другите тестове няма ли да ми трябват, поне в началото докато премина през различните фази: pH, NH4/NH3, NO2, NO3,Mg, PO4, Cu, Cl...

kamenov

Цитат на: svetlxo - 12.04.2011 12:51
А другите тестове няма ли да ми трябват
Няма да ти трябват, ако не бързаш със добавянето на обитатели и не претоварваш системата ;)
Ако го караш лека по-лека и наблегнеш повече на корали и безгръбначни никога няма да ти се наложи да мериш каквото и да е различно от калций, магнезий и и Кх.

Успех в начинанието !
Доста полезни съвети са дадени не мога да кажа нищо повече, освен за скимера...
Смени го влиза точно аква медик минифлотор с малко преправяне на сера кубчето.

Стоян Михов

Точно щях да пиша и аз че ако ще е Тунзе най-добре Turbelle® nanostream® 6045, но само имай в предвид че от сайта на тунзе не можеш да си купиш, аз опитах да си купя скимера от там, и им се обадих по телефона, но ми отговориха, че могат евентуално да ми продадат резервни част, но самия скимер трябва да си го купя от онлайн и ли обикновен магазин.
А за тестовете какво да ти кажа - според мен поне докато не изциклиш е добре да си мериш и нитрати и фосфати, PH ти е задължително.
Преди да напълниш аквариума направи тест на водата от обратната осмоза какво излиза - интересува те рН и нитрати. - ако ти е в правилните граници продължаваш нататък - т.е. гледаш рН да ти е около или над 7- това е важно, защото някои обратни осмози го свалят много понякога под 6! и тогава на солта е трудно да буферира до 8,2 дори на хубавата сол. А веднъж разтворена сол с ниско рН много трудно се качва - трябва да използваш много и скъпи буфери. Нитратите трябва да са ти под 10, знам че в някои места на България в мрежата тече 50 мг/л но за мен над 10 си е рисково.
След това разтваряш сол в правилното съотношение в някакъв малък съд и мериш рН, калций, магнезий и кН. Правиш това за да си сигурен че солта е прясна, купувай само неразопакована сол. На старата отворена сол калция се е свързал с Въглеродния двуокис и е станала на карбонат в резултат пада калция, но по-лошото е, че изчезва буфериращата способност на солта и тя не може да ти вдигне рН до необходимите 8. Калция трябва да ти е около 400 ppm. Аз наскоро си купих сол, в която калция беше 180 ppm !!! Ако солта не ти е с тези параметри по-добре не я слагай - няма как след това да компенсираш всички тези елементи и да запазиш равновесието - освен ако не си много напред с химията и имаш необходимите химикали. Със скимера не бързай засега - има време.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

iek

Мен ако ме питате не му трябват никакви тестове до момента, в който не реши да сложи първите SPS-и, достатъчно е да се ползва качествена сол и да прави седмични 10% смяна на вода, скимерът е много критична точка в началото, не трябва да се чака да се натрупат проблемите.
Цитат на: svetlxo - 12.04.2011 12:51
Препоръчвате ми само 3 теста Ca, Mg, kH.
А другите тестове няма ли да ми трябват, поне в началото докато премина през различните фази: pH, NH4/NH3, NO2, NO3,Mg, PO4, Cu, Cl...
Забравил си тестовете за йод, стронций, силикати, калий и други не по-маловажни.

svetlxo

Не съм ги забравил аз, в многоточието са  :-)
Дали да не си поръчам веднага Salifert Profi Tests - pH, KH, Ca, Mg, NO3 и PO4 - всичко ще ми излезе около 50 евра без доставката.
Само гледам, че кутията е за 50 теста (а някои и за 100). Дали ще ми трябват толкова много, особенно тези които са само за старта?

И още един нововъзникнал въпрос: имаше някакъв спор във форума за ареометър - кой какъв ползвал и др. подобни. Как ще ме посъветвате да меря солеността на водата? Да си купувам ли уред или ако спазвам дозировката няма нужда?

NikolaV

Здравей!
Солеността на око или на вкус няма да я докараш точно ;)
Препоръчвам: http://pet-supplies.shop.ebay.com/i.html?_nkw=salinity+refractometer&_sacat=20754&_odkw=&_osacat=20754&_trksid=p3286.c0.m270.l1311. Моят е за 20-тина долара.

За тестовете - kH на Салиферт не взимай и да ти подаряват! И за останалите им имам съмнения, но не мога да ги докажа :)
Имам на Тропик марин, JBL и един древен на Sera - показват еднакво - вярвам им.

iek

NikolaV, ти си един от многото щастливци, случили на лоша партида  *JOKINGLY*, референтния разтвор и него ли ти го мери грешно? При мен пък е обратното- jbl и sera мерят еднакво грешно кН-то, като изводите ми са на базата на референтен разтвор и сол TM Pro, TM Bio actif и рифовата на аква медик.
svetlxo, явно си се мераклисал на тези тестове- от тези съм купувал при сравнително ниска цена на доставка , разгледай им и предложенията за помпи, мисля че и те са на добри цени (не се радвай предварително, ако не ти дръпнат ДДС-то, после ще си го поискат :-D)

svetlxo

Аз не съм се влюбил в никакви тестове (за сега) :)
Повече хора ми препоръчаха Salifert затова се насочих към тях. Нали затова питам - да не правя грешки.
Сега ако не стават тези кажете други, но май всеки си има предпочитания.

Гледам това комплектче: http://cgi.ebay.co.uk/Salinity-Refractometer-x-1-Thermometer-x-1-Aquarium-/330548878458?pt=UK_BOI_FarmingEquipment_RL&hash=item4cf63f9c7a
Дали става тоя термометър, че не знам дали в комплекта на аквариума ще има термометър.

Или да си поръчвам само това, а обикновен термометър отделно: http://cgi.ebay.co.uk/Salinity-Refractometer-0-10-Salt-Water-Marine-Aquarium-/250801199277?pt=UK_AudioElectronicsVideo_Video_TelevisionSetTopBoxes&hash=item3a64ea98ad

NikolaV

iek, два теста имам тамън на Салиферт за kH. Първият не мереше изобщо - цялата спринцовка изцръцвах без да смени цвета. Поръчах втори - мери си грешно референтния разтвор - 8 и нещо го изкарва, а трябва да е 7.4 (по спомен). Купувани са от различно немски онлайн магазини.
Изхвърлих ги.

За теста за калций на Салиферт. Имам два. Първия тръгна да свършва и поръчах втори. Сравних ги - има разлика от около + 50 ppm в полза на втория. Имам и тест на Салиферт за стронции, който първо мери калция - трета стойност показва.
Имам тестове и на JBL и API, но нямам нерви да ги сравня всички на куп...

За Магнезия. Пак имам два. Първият, купуван по-рано (взех го от колега от форума) има по-голям срок от по-новозакупени я лично от мене. Интересното е, че имат различни упътвания. В по-стария се слагат 4 капки от реагент 1, а в по-новия - 6. Мерейки според конкретните инструкции дават и те разлика от около 50 ppm (по спомен).

Та само чакам да ги свърша и ще почна да се оглеждам за друга марка.

svetlxo, ако те кефи въпросния термометър - взимай комплекта!

iek

Еми така е с тези любителски тестове, при мен референтния разтвор на салиферт е 6.9 (+/-0.3) измервам го 6.8, и аз веднъж да извадя късмет с нещо. Трите вида сол, които споменах по-напред ми дадоха много близки показатели на калций, магнезий и кН до тези. На JBL тестта за Са се разминава пренебрижимо малко с този на Tropic marin и Salifert, да кажем с 10-15 единици, докато този за магнезий ми дава 30% по-ниски стойности, в сравнение с другите и с таблицата в линка. Във форума на зеовит на мода сега са тестовете на Elos, но не знам доколко е оправдана високата им цена. За мен критичен е тестта за кН, защото гледам да поддържам твърдостта в рамките на 7-8, иначе започва STN, а за магнезия плюс минус 50 не ме касае.
Това с това не е лошо да се пробва.
В рифцентрала има една прясна темичка за новия тест на салиферт за Mg, точно този с 6-те капки. Май се отплеснахме с тия тестове, за мен това е напълно излишно през първата година, освен ако не се стартира по метода на Ultra Low Nutrient System, вместо една торба пари за тестове може да се даде една торба пари за сол, с която да се правят редовни и полезни смени на този нано аквариум.
За термометър 14лв не бих дал, освен ако не е wireless  *ROFL*.

Стоян Михов

Еххх вечната тема - Салиферт срещу останалите. Всичките са един дол дренки. Че ги и кръстили професионални, направо паднах да се смея като го видях това написано по етикетите им и после дори в сайта им пишеше, че професионалистите също ги ползвали в своите изследвания. Това много ме впечатли (ядоса) та драснах едно писмо до производителите (не си спомням кои бяха салиферт ли, gbl ли трябва да видя, беше преди време) как може да пишат такива простотии,и те взеха че ми отговориха че всъщност професионалистите ги били ползвали, ама за предварителни тестове и ако имало нещо сериозно като отклонение, тогава провеждали професионалните тестове, ще ме скъсат от смях.
Iek аз обикновено съм на твоето мнение, ама тук не мога да се съглася с теб - това да ползваш разтвор на някаква марка морска сол за референтен разтвор, за да мериш верността на даден тест си е направо супер несериозно, да не казвам нещо по-силно. С техните им "референтни разтвори" ако сравняваш по-мога да се съглася, макар и там да има смешни ситуации.
Всички тези тестове, които се продават са любителски и за целите на любителската акваристика са си абсолютно достатъчни, така че светльо вземи си което те кефи - салиферт или jbl  няма значение. Напълно безмислено е любители да тестват любителски тестове по любителски начин - ясно е какво ще се получи. Ако наистина искате да тествате тестовете - ето какво трябва да се направи да съберем достатъчно пари и да занесем проби в акредитирана лаборатория и те ще кажат хората, на базата на какво сравняат - има си стандарти за мерене на всички коментирани вещества и съединения и по БДС и по ISO, което ви е кеф. И пак резултатите ще се отнасят конкретно за шишенцето, което донесете, защото любителските тестове не гарантират точност за всяка партида, да не говорим за срока на годност и за условията за съхранение. Така че е безмислено да си спорим, всички са прави, защото всички тестове са грешни - няма как да бъдат точни и не е необходимо за акваристиката.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Асен Евгениев

Цитат на: Octopus - 12.04.2011 23:18
всички тестове са грешни - няма как да бъдат точни и не е необходимо за акваристиката

Кратко, ясно и точно. *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

iek

Цитат на: Octopus - 12.04.2011 23:18
Iek аз обикновено съм на твоето мнение, ама тук не мога да се съглася с теб - това да ползваш разтвор на някаква марка морска сол за референтен разтвор, за да мериш верността на даден тест си е направо супер несериозно, да не казвам нещо по-силно. С техните им "референтни разтвори" ако сравняваш по-мога да се съглася, макар и там да има смешни ситуации.
Нали знаеш, човек харесва резултатите, които му изнасят  :-D, използвал съм референтен разтвор и въпреки че името му е такова винаги си имам едно наум, останалите ми наблюдения е ясно, че не са меродавни, всеки да си ги интерпретира както намери за целесъобразно. Неведнъж съм давал по-долния линк, така че в липсата на обективност не можеш да ме обвиниш:
http://archiv.korallenriff.de/bericht_allgemein.html
А смешни ситуации се случват и с наистина професионални тестове.
Като са грешни тестовете, дайте да не мерим тогава,  вярно, че един саркофитон и в кофа да го сложиш и дали кН-то ще е 7 или 14, фосфатите 1 или 0.001 пак ще си расте, но аз не искам да оставам на ниво кожен корал и корал фенерче, така че продължавам да се оглеждам за тестовете с най-малка грешка.

Similar topics (2)

33683

Публикации: 78
Прегледи: 26801

41445

Започната от bgfero


Публикации: 1
Прегледи: 2680