• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Старт на Морски 400 литра

Започната от Flamma, 06.11.2013 13:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Привет Яна, не съм писал много в темата ти, не само защото нямам време дори за моите аквариуми, но и защото мисля, че многото баби не помагат, виждаме какво се случва с аквариума на Тони. Пък и виждам, че ти се справяш добре и подхождаш с много търпение, което за съжаление не се случва при повечето начинаещи. Искам само да те предупредя, че когато сложиш още десетина килограма камъни, аквариума отново ще влезе във фази, какви и колко дълги, зависи от качеството на живите камъни. Затова, колкото по-бързо ги сложиш, толкова по-добре. Ако ги добавиш, след като вече си заселила с риби, рискуваш здравето на рибките, защото добавянето на такова голямо количество променя много качествата на водата и стресира рибите.
По отношение на разходите за електроенергията, не знам дали това ще те успокои, но това общо взето е максимума - добавянето на разни реактори и т.н. няма да увеличи разхода много, основните ти консуматори са осветлението и особено нагревателя, сега през зимата.
Продължавай все така търпеливо и успех.

Flamma

15.12.2013 18:06 #91 Last Edit: 16.12.2013 13:01 by Flamma
Много благодаря  *privet*
С камъните болна тема. Като се появят налични... ще се взима. Тези дори за нормален скейп са ми малко, та какво остава за био филтрация.
Но от както се опарих, залагам вече на качеството пред количеството.  ]:->
Тока не ме плаши, аз го очаквах. Написах разликата, по-скоро за да може някой нов след време, който е в процес на размисъл и избор, да си направи правилно сметките  :whistle:

Днес отново с незаменимата помощ на Гелето направих пак измерване на водата *DRINK*
Ca 490,
кН 7
РН 8,
NO3 - нищожно, така и не можахме да преценим 0 ли е или 2.

Малко ме притеснява разликата в кН колко е голяма за една седмица...
И визирайки и нивата на РН май към списъка за покупки днес се самопокани и буферче....

А да се похваля, какъв прекрасен мъж имам, до 3 часа посреднощ ми е уйдисвал на акъла, да ми прави мрежа за рибоцитеИ с най новото живо в аквата да се похваля.
С невероятното и незаменимо съдействие на Гелето, и особено факта, чежертва собствената си Еуфилия в името но общото (мойто си) благо:
Новонанеслата се в аквата ни Фифонка   :-D

От мен толкова за сега - лека и усмихната на всички
*DRINK*
-- Е, сега, когато се видяхме един друг -- каза Еднорога, -- ако ти повярваш в мене, и аз ще повярвам в тебе.

trupai

Цитат на: VeL в 14.12.2013 23:11
Просто нямам късмет с хелмоните. Явно последният беше ловен с цианид, защото така и не прояде, каквото и да му давах - то не беше сьомга, миди в черупка от тридакна, хирономус, жив тубифекс, октоподи, калмари... в крайна сметка умря от глад в аквариум пълен с аиптазии, перести и тръбни червейчета. Вурдеманитата пък живеят седмица - две и изчезнат в небитието, но нека не забравяме, че много от моите аиптазии могат да изядат 2-3 скариди накуп, така че не знам кой кого  =-O Пак тая надежди за хелмон след месец, дано този път изкарам късмет.
Aiptasia X според мен е достатъчно безвредна. Преди няколко месеца използвах почти цялото шише на един път без видими последици за обитателите. По-важно е да спреш нашествието на аиптазии навреме - повярвай ми, може да стане много страшно.

Това хелмона е нож с две остриета - споделям малко личен опит!
Този моят убавец за отрицателно време отстрани всички тръбни червеи и айптазии, но започна да тормози LPS коралите. Виждал съм го как откъсва пипалце от трахифилията. Когато храня тромпетите напада и тях. Жестоко клъвна и една от главите като и откъсна част от устата. Хубавото за сега е, че ги напада само когато се хранят и стоя да ги пазя докато погълнат храната. Явно такава риба, която яде айптазии има голяма вероятност да напада LPS-и. Имайте едно наум!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

VeL

Цитат на: trupai в 16.12.2013 09:09
Това хелмона е нож с две остриета - споделям малко личен опит!
Този моят убавец за отрицателно време отстрани всички тръбни червеи и айптазии, но започна да тормози LPS коралите. Виждал съм го как откъсва пипалце от трахифилията. Когато храня тромпетите напада и тях. Жестоко клъвна и една от главите като и откъсна част от устата. Хубавото за сега е, че ги напада само когато се хранят и стоя да ги пазя докато погълнат храната. Явно такава риба, която яде айптазии има голяма вероятност да напада LPS-и. Имайте едно наум!


Съгласен съм, колега, но нека не плашим хората предварително. Да, действително има екземпляри, които похапват и корали, чел съм дори за такива, които нападат и акропори, тридакни, а дори и охлюви. Общоприетото мнение обаче е, че добре хранененият и заситен хелмон е примерен гражданин, даже се констатира, че след време дори се отказва да тормози и перестите червеи. Винаги обаче може да се случи на риба с характер и вкус към живи полипи и мекотели. Дори и тогава съм склонен да го изтърпя, докато изчисти аптазиите от аквариума... лично при мен са хиляди и убиват ценни корали, даже вчера видях голямо избелване на една зелена монтипора, до която се беше появила аиптазия. За съжаление от снимките на Flamma виждам, че и при нея аиптазиите напредват и скоро всички камъни ще бъдат покрити с тях, затова е важно да вземе мерки.

trupai

Така е както казваш. Аз също не бих се отказал от рибата - любима ми е!
Правя всичко възможно да я отуча да пипа коралите. Исках просто да споделя и да насоча вниманието на колеги, които занапред ще имат такава риба! Трябва да се наблюдава, че тоя клюн е истинска заплаха :) А как яко трака като се храни - уникално  :-D
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Flamma

Хубаво е да се има едно наум, нищо че не е 100% сигурно.
Благодаря за което  *privet*

Обмислям я сериозно рибката, и ако я взема тя ще дойде вече захранена от опитни ръце  :-D
Едва ли ще ми налети на коралите (или поне силно се надявам, понеже планувам да са доста  :-D)
Това, което ме спира за момента е, че бя почетох за нея и на всякъде силно препоръчват да не влиза в новостартиран аквариум, а минимум 6 месеца след старта. И да не се гледа от начинаещи акваристи..
КОето съответно я прави доста опционалн в моя случай. А и надеждата, че докато минат тия 6 месеца все от някъде ще изскочи вундермани, силно ме крепи.
Единственото което ме притеснява е, какво ще се случи с аквариума през тия 6 месеца... Нашествие на аптазии, близки срещи от трети вид...  :buff:
Започвам да обмислям да изарам тия два камъка и да ги уморя по какъвто и да било начин. Сериозно се колебая дали 3 кг живи камъни с 300 аптазии по тях са по доброто решение от 3 кг псевдо бейс рок, в който ще ги превърна
-- Е, сега, когато се видяхме един друг -- каза Еднорога, -- ако ти повярваш в мене, и аз ще повярвам в тебе.

VeL

Flamma повтарям се, но пак казвам - вземи Aiptasia X, видях в сайта на Камен, че е налична. За тази цена 60мл. са доста, всички други препарати са 2 - 3 пъти по-скъпи. Няма да те лъжа - аиптазиите не изчезват след едно третиране. Скриват се за седмица - две и пак се появяват, но тогава пак ще третираш. След две-три третирания голяма част от тях умират, но да, други пак се появяват. Важното в случая е да контролираш популацията, докато се снабдиш с животинка, която да ги яде всекидневно. Не съм забелязал негативни последици за рифа след използване на този препарат. Също така не искам да те разочаровам, но вурдеманитата не са "панацея" за аиптазии. През последните 3 години на няколко пъти съм взимал от тях. На първо място само една скарида е крайно недостатъчна за по-големи аквариуми като твоя, т.е. трябва да се вземат поне 2-3. Всичко щеше да е наред, ако цената беше по-достъпна, като в Щатите например. Но тези близо 100 лева за 3 несигурни скариди аз бих вложил в корали, примерно. На второ място по принцип те похапват само по-малките аиптазии, а по-големите междувременно бълват нови. На трето място, поне при мен, вурдеманитата не оцеляват дълго време, максимум около 2 месеца. После изчезват безследно. Това е моят опит, други колеги може би имат по-добри наблюдения.

Flamma

За камънка с големите аптазии мога и да успея с препарата. Не ме плаши цената, а след твоите думи не ме плаши и дали е опасен (явно не е).
Притеснява ме факта че на втория камък на който реално са мнооооогоооото аптазии, там са прекалено малки, и шанс да улуча 'устата' и да отметна всички аптазии (понеже просто ми е невъзможно дори да ги преброя) е много малка  :-[

И за това искам да намеря алтернатива, големите ще ги боря.. но какво да правя с бебетата
-- Е, сега, когато се видяхме един друг -- каза Еднорога, -- ако ти повярваш в мене, и аз ще повярвам в тебе.

VeL

Малките аиптазии са най-лесни за третиране и в повечето пъти умират от първия път. Просто инжектирай малко препарат над тях и те ще го хванат. Аиптазиите реагират на препарата все едно е храна и не се скриват.

Flamma

Да се похваля..
Имам разгонен охлюв  :-D
Налазва всичко около него..Първото потомство на палавия охлюв е за Гелето  :-D

И скаридка намерих, остава да стискам палци за нея..
И ново саркофитонче имам, невероятно!! Но явно съм го стресирала по пътя понеже не иска да си изкара 'цветчетата'  *SORRY*
VeL на обучение ще съм в понеделник и посе се заемам с аптазията ако скаридката не се е разяала до тогава!
-- Е, сега, когато се видяхме един друг -- каза Еднорога, -- ако ти повярваш в мене, и аз ще повярвам в тебе.

vesko_aa

Здравей,вместо да даваш пари за разни препарати за борба с аптазиите по добре си купи от някъде глутаралдехид 2.5% вземаш една спринцовка  от 1мл.с игла , може и от тестовете на Салиферт и го инжектираш в гадинката където и да я боднеш,действа безотказно от първия път проверено е,не е необходимо цялото количество да се инжектира в една гадина необходимо е съвсем малко да влезе в нея.Глутара действа и срещу алгите в соленоводният аквариум само да не се прекалява с количеството му.Аз лично съм стигал до 10мл.на 100л. вода без никакви последици за обитателите.Лпс коралите се надуват много в първият момент,но след няколко минути всичко си е ок.

Flamma

Време е за Коледно съживяване.
Първа точка в дневния ред - Аптазии... Моята борба с тях - върнах двата проблемни камъка с мноооогоооотооо аптазии от където бяха дошли. Взех си Вурдемани, което опасе заразените с по-малко камъни аптазии  *MODERATOR* - към момента проблема е нулев.. Може и да има някъде, но не се виждат.

Сдобих се и със реактор помощник за фосфатите. В понеделник и актвния въглен ще вкарам в реактор.
Камъните станаха 18 кг. (въпреки върнатите)
Скейпа изглежда приятно в момента  :-D


Най-новата придобивка е лампата - сменям метало-халогените с LED - Ledzeal LED Malibu S300 с вградени вентилатори и WiFi контролер.
6 мода: Залез, Облачно, Светкавици, Demo Mode, DIY, Manual Mode
-Four fully dimmable channels, 8 time points, yields endless color combination, and optimized PAR value
- Цветови граници: Бяло(12000K):Синьо(455NM):Червено(630NM):UV(410NM)= 40+40+8+8
Очакваше се тези дни да пристигне и LED осветлението за съмпа... но явно покрай празниците се бави. Контактнах сейлъра и се оказа, че ще почакам още 10-тина дни... *dontknow*  :duvar:
Умишлено са направени всички промени наведнъж, че да не стресирам чаквариума всеки божи месец в продължение на година.
А така или иначе нови камъни или смяна на осветлението биха довели до  ново зацикляне, сега поне ще цикли веднъж за всичко.

И тъй като не всичко винаги е розово, с цел да си изпрося мъмрене, е си призная, че имам някакви ярко розови петна по пясъка, които след консултация ми казаха, че може да са зачатък на циано, заради скапаното досегашно осветление.. или новите камъни, които мислех, че съм изкиснала, но може и да не съм достатъчно...

Хубаво е поне, че течението е силно (13000 л/ч) и скоро и осветлението ще е добро.. Дано не се разрастне..
Последно мерени параметри:
kH 8.9
PH 8.2
Ca 420
NO3 0.2
Фосфати (преди слагането на реактора) 0,03

Всичко с тестове на Салиферт, освен PH-то, което е от електронния метър на мъжа, сед калибриране с два буфер разтвора.

И трите коралчета (Монтрипора, Еуфилия, Бебе саркофитон, че дори и звезден полип) се чувстват страхотно.. И охлювите не спират с оргиите.. Явно въпреки спънките нещата не се развиват чак толкова зле. :coffee:

Както и да е,
толкова от мен за днес, наздраве на всички и Весели Празници  *DRINK*
-- Е, сега, когато се видяхме един друг -- каза Еднорога, -- ако ти повярваш в мене, и аз ще повярвам в тебе.

Ilianidis

Циано е да.А дъното можеш да го ровиш честичко,че да ускориш фазите.Цианото не е от осветлението,а от фактори водещи до появата му.В перфектна кондиция цияно няма въпреки спектрите.Инак рифове с т5 и мх трябва да са бъкани с циано,заради обширния им спектър.Дръж теста за фосфати на сухо,защото имам чувството,че моя е овлагнал и затова не функционира.Имам предвид кристалния реактив.

Flamma

Тестовете вс са на сухичко.
Идеи от какво може да е цианото. Течение има достатъчно според мен, рибоци вътре няма, скимера си бачка перфектно..
-- Е, сега, когато се видяхме един друг -- каза Еднорога, -- ако ти повярваш в мене, и аз ще повярвам в тебе.

Ilianidis

Цианото с произход колонии от бактерии усвояват органични източници.