• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Старт на Морски 400 литра

Започната от Flamma, 06.11.2013 13:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ilianidis

Без да знаеш,някои от тези камъни ще си ги имаш в аквариума,примерно калцита в базовите камъни и флуорита в скелета на коралите,другите не ги и пожелавай.

Flamma

Много благодаря! Аз по логичен път се бях от казала от планиснкия кристал заради кварцовата структура.. надеждата ми беше в малахита
-- Е, сега, когато се видяхме един друг -- каза Еднорога, -- ако ти повярваш в мене, и аз ще повярвам в тебе.

Стоян Михов

 :-D Малахита и н мен ми е любим камък, но не ми е минавало през ума да го цопна в рифа. Шегата настрана, в малахита има много мед - силно токсична в по-големи концентрации. Освен това след няколко месеца всички скъпоценни камъни ще се покрият с водорасли и коралин и няма да изглеждат по-различно от другите, освен ако не ги вадиш и забърсваш всеки ден  :-D. Остави скъпоценностите навън и нека вниманието да се съсредоточава в аквариумните обитатели, а не в полускъпоценните камъни.

Flamma

09.11.2013 19:07 #18 Last Edit: 13.11.2013 17:05 by Стоян Михов
Октоподе, точно теб очаквах за отговор. И аз стигнах до извода че ще има пришествие върху камъните.. Но надеждата умира последна.
А относно вниманието - мойто е изцяло насочено към Мишо как пробива дупки в тавана в момента :D и след това към рибките и коралите  :popcorn:

Публикациите са слети: 10.11.2013 01:01

След 6 часа и половина изтезания над Мишо резултата е страхотен.
Новата аква макар и празна дефилира просто невероятно с уникалните размери от  125х60 х 55!Съответно лампата - металхалогенна на атман с таймери лампата е 120 дъга и е идеална за този аквариум с 4 бр пл. луминисцентни крушки и два метал халогена по 150 вата

и съответно СЪМП-а със своите финни размери  80 х 45х 35 който фитва перфектно оставяйки ми място за системка за вливане на водата в дясноДругата събота е ред на следващите стъпки - пасък, камъни, сол, водичка.. И нов сет от снимки с попълнен макар и до някъде СЪМП

Лека от мен и лек път на Мишо, хиляди благодарности за отделените часове  *DRINK*

-- Е, сега, когато се видяхме един друг -- каза Еднорога, -- ако ти повярваш в мене, и аз ще повярвам в тебе.

Стоян Михов

Супер, чак сега видях допълнението, оправих снимките че не се виждаха. Честито! и чакаме развитието с нетърпение :).

trex700e

Успех , много обещаващо изглежда *THUMBS UP*

Flamma

Супер си, мерси :D
Продалжението тая събота като дойдат Мишо и Ангел  *JOKINGLY*
То ще се падне много работа и тежка  :-D *DRINK*
Пълнене едно, камъни ала бала.. Хич да не си мислите че ще сме се събрали да пием  и определено не е за да си полея аквата :-D
Ама сега се замислих над съмп-а и точно щях да ви питам.
Четох и имам мъгляви спомени че сипоракса се активираше няколко месеца. Октоподе, видях аз твойта тема как да го подредя  :whistle:
Ама въпроса ми е има ли как да го съживя по-бързо поне него  (wasntme)

И също мнения за този нагревател имате ли?
http://prodavalnik.com/prodavam-nagrevatel-za-akvarium-i32639775
Jager ще има също - единия ще е за резерва.

-- Е, сега, когато се видяхме един друг -- каза Еднорога, -- ако ти повярваш в мене, и аз ще повярвам в тебе.

trex700e

 *ROFL* Според мен на по-новите ни предстои тежка борба със собственото ни търпение и някой ще се пречупи и ще позасели.

Flamma

Грам нямам намерение да заселвам да ти кажа.
Борбата е безмилостно жестока ама ще се справим ;)
Все пак има толква примери преди нас :D
Trex без търпение сме за никъде  :coffee:
-- Е, сега, когато се видяхме един друг -- каза Еднорога, -- ако ти повярваш в мене, и аз ще повярвам в тебе.

Flamma

И такааа, след вчерашния изключително морско насочен ден, който изкарах при Камен, дойде време да се пълни аквата.
Моя мъж (химик по образовиание и бойно звание) реши че за него най забавната част от всичко е да седи около осмозата  :'(
Поради липсата на нивелир наляхме една туба вода в аквата и установихме че... Блока ни е преродилата се в България кула в Пиза, и съотвтно предните крака на шкафа трябва да бъдат повдигнати минимум с 2 см за да е що го нивелиран  :kreshtja: За което трябваше логично да намеря подпори, понеже само с крачетата не става..  :duvar:


Сега малко за техниката в момента ( повечето от нея ще бъде заменена по етапно (месец по месец) след поприключването на циклите  *MODERATOR*

Възвратната помпа е RS 023
Specifications:

Prequency: 50HZ
Power: 50W
Calibreation: 19mm
Max. lift: 2.0m
flow: 3000L/HWeight:
1.0 kgsSizes: 127x70x93mm

Циркулационна - SunSun 5000л. След 12 дни ще дойде Вортек MP10 + едно  Джебао с контролер с мощност 13000 (и SunSun или ще отиде да духа на/из съмпа или ще я пазя за резерва).

Скимерчето за момента е слабо - Aqua Medic Turboflotor Blue 1000. За сега ще свърши работа при незаселен аквариум. След няколко месеца най-вероятно ще претърпи продажба и ще бъде безжалостно заменен с по младо и силно... :whistle:

Осмозата мощно пълни туба след туба, предполагам до 3 дни и аквата ще е пълна. И остава само да добавя към чорбата солта на Ати дето ме чака в коридора, чинно скрита зад шкафа за обувки.
Много благодаря на Камен за предложениет да ме услени са едно блажено количество вода. Ако успея да си намеря кола ще се възползвам 100%  *DRINK*
А и благодаря за страхотния ден в екзотик-а - определено мъжа и детето се зарибиха до стеен до която спокойно мога да замина на командировка. Мъж ми даже обеща по скайпа да ми показва как долива вода за да съм спокойна.. (само дето не казва какво ще има във водата и тва ме притеснява  *CRAZY*)
Да питам пак, мнение за нагревателя по-горе?

P.S. Специални благодарности на Гелето, който отдели половината си Рожден Ден за да ни разходи до Камен. На Камен и Ина за търпнието към глупавите ми въпроси и готовността да ми помогнат от тук на сетне във всеки момент. И на Мишо който дойде да досвърже аквата за да мога да почна да я давя с по 11 литра на всеки 30 мин  (ще будуваме на смени тия 3 дни че мъжа няма търпение да го напълним *ROFL*)
-- Е, сега, когато се видяхме един друг -- каза Еднорога, -- ако ти повярваш в мене, и аз ще повярвам в тебе.

tonino

17.11.2013 12:12 #25 Last Edit: 18.02.2018 21:09 by tonino
...

Flamma

Яйгера е сигурен, и без друго замислях два нагревателя, просто ще са два яйгера (резерва никому не е излишна)
А парното не го гедай, то е само за заблуда на противника  :whistle: - нашия вход отдавна се отказа от парно и то освен за битова окраса на интериора не служи за нищо друго.

Мн Благодаря за мнението, откровено се колебаех за нагревателя..
А за Камен :D според мен си деля заслугите и с Гелето  *JOKINGLY*
-- Е, сега, когато се видяхме един друг -- каза Еднорога, -- ако ти повярваш в мене, и аз ще повярвам в тебе.

trex700e

Екстра, че нещата напредват.Браво! 8-)
Сигурен съм, че сте го помислили , но да питам: Тези прозорци няма ли да се отварят лятото и евентуално слънце през щорите не те ли притеснява?

Не знам колко е голямо помещението и това ли е единствения прозорец, но ако да, то не те ли притеснява влагата-все пак аквариума не е никак малък , а и паркета си има риск за него.

Питам те, защото и аз обмислям постоянно тези неща за евентуалния си аквариум в новия ми дом .

Flamma

Прозорците не се отварят въобще, минати са със силикон и се проветряваме през балконската врата, така че не ме притеснява лятното отваряне. Със щорите съм постигнала консенсус със мъжа че няма да се отварят заради аквата (вампир по рождение съм) но дори да се отварят предполагам по час на ден няма да е драма най малката щора ако се отвори. Виж за паркета не знам.. в какъв смисъл има опсаност за него? заради влагата ли? Напълно е възможно да има опсаност за него  *mda* но това няма как да се коригира..

И хубаво ме питаш, понеже ми е първия морски и няма шанс да се сетя за всичко на време.  *DRINK*
-- Е, сега, когато се видяхме един друг -- каза Еднорога, -- ако ти повярваш в мене, и аз ще повярвам в тебе.

Стоян Михов

За паркета не се притеснявайте, никакъв проблем няма, дори да ти е голям аквариума, моят аквариум е същият като твоя, имам дъбов паркет и няма никакви проблеми с влагата. Единствено проблем има за паркета, който е пред аквариума, при мен непрекъснато се мокри от постоянното ми бърникане из аквариума, а предполагам че при аквариуми със съмп в шкафа, ще се мокри допълнително при смени на вода.
За щорите не знам - какво е изложението?

Цитат на: Flamma в 17.11.2013 10:10
Моя мъж (химик по образовиание и бойно звание)

Мъж с такива професионални квалификации (подобни на моите *JOKINGLY*) има голям шанс да изземе хобито от ръцете ти, особено като дойде време да се добавят химиите, така че внимавай.