• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 07:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Средиземноморски биотоп на zx9r

Започната от zx9r, 12.06.2013 21:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zx9r

 И аз съм доволен от развитието и най-вече от моментната липса на циано... :whistle:

zx9r


zx9r

 Най-накрая си намерих и мъжка ивичеста морска мишка :-) , а той се оказа голям казанова...     с доста търпение го "заковах" докато се перчи 

Giorgio_Armano

Циано нямаш но за сметка на това прекалено много алги.
Нещо не е наред ?
Няма да е зле да направиш един бърз тест на водата.
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

zx9r

 :-) слаба филтрация ми е проблема. И решението ми е ясно, но как да се разделя с част от рибите си, като някои от тях ги гледам от три години...

Yonchev

Голям симпатяга е! Да ти е честит!



zx9r

 Петнисто прилепало

gradinarq77

Супер колега! Радвам се да има и други средиземноморски аквариуми... Тази риба от отдавна търся, не мога да я намеря. Дай някакъв акъл, моля те...

zx9r

Колега, тази специално е от нашето море. Този вид поне според мен няма разлика с тези които живеят в егейско примерно. Лятото се търси предимно в края на плажовете на места с много струпани черупки от черна мида. Имай пред вид,че възрастните не надвишават 4см дължина, и има опасност да бъдат убити от по едри риби. Искат си аквариумче само за тях...         п.п току що ти видях аквариума и мисля, че е идеален за прилепало!!!

gradinarq77

Благодаря за инфото. Дано ще ги открия. При тебе какво ядат? А някакво конкретно място може ли да посочиш?

А за морските игли може ли да ми кажеш нещо? Имаш ли опит с тях?

zx9r

Хапват всякаква мръвка само да е накълцана до подходящ размер. Като повечето риби обожават артемия. За местообитанията писах по-горе. Като цяло се срещат на плажове с по-чиста вода(аз лично в Поморие и Созопол съм засичал), но не са често срещани понеже се крият през повечето време. Може и цял сезон да не видиш и едно....С иглите опит нямам(по-скоро нерви да ги захранвам).

gradinarq77

Следвайки твоите упътвания ще се пробвам да ги открия... Аз по-принцип ходя на Ахтопол и Синеморец. Там водата ми се струва чиста... Значи, ще има какво да си разкажем след лятото...

zx9r

Да, от Черноморец на юг е друго Черно море. Има какво да се види!

zx9r

     Serranus Hepatus (морски костур)

Cabral

Иглите и кончетата са най-много в ранното лято, когато водата е по-студена. После хващат гората и кончетата намаляват до минимум, трябва да ги търсиш доста време там, където края на май, началото на юни си могъл да напълниш една торба за един час. Игли има цяло лято, на не в тези количества и избор.
Морските мишки се хващат на плиткото, плуваш бавно и близо до дъното и им виждаш част от главата и очите, захлупваш ги с шепа. Прилепало съм виждал само веднъж, 2-3 броя на 30-40 см. от брега, камъни и миди,, в Стария Несебър. Бяха от другия вид, или от този, но в друг период, защото отгоре бяха изключително красиви, с ярки ивици.
Най-лесно се хващат риби от рибарите с мрежи, звездобройци, скорпиди, зарган, сахрид. За по-редки видове, живеещи далече от брега, от таки и РК-та, макар там често да умират още в трала, но комай само от тях може да намериш лястовици, котка и лисица, малки калканчета, като последните попадат в траловете и за рапани.
Най-красивите кучки се хващат като ги издебнеш в мидата и я затвориш с пръсти. Лапини и по-големи кучки съм ловил за аквариума с риболовно кепче, но е зор. Хем никой не ги лови с мрежи за да ги е страх, хем като видят мрежата бягат като луди. Най-лесния вариант с кепче е по-стената на пристанището, горе-долу само там може да хванеш повече скариди.

Изненадвам се, че никой не е започнал да внася и продава таралежи от Гърция, а и други живи риби. Ако не бях толкова мързелив и питаех добри чувства към комшиите щях да се пробвам.

Между другото за да отглеждаш игли и кончета трябва да станеш майстор в люпенето на артемия или да си близо до морето. Някъде четох, че имало агрегати(автоматични люпилни) за артемия, ако някой е чувал ще съм му благодарен да сподели?