• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Средиземноморски биотоп на zx9r

Започната от zx9r, 12.06.2013 21:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zx9r

Здравейте колеги! Дойде време и аз да си покажа аквариума официално.
Размерите са 150/50/55 около 412л. Две години е функционирал като черноморски биотоп, като наскоро постепенно започнах да вдигам солеността със замисъла да добавя повече обитатели и живи камъни от беломорието и естествено да си запазя черноморските обитатели...



Тези красотички като сателитни чинийки не ги знам какви са и идея си нямам дали ще оцелеят... това жълтото над тях също си нямам на идея какво е. Помагайте!

Еднорог

Цитат на: zx9r - 12.06.2013 21:35
Тези красотички като сателитни чинийки не ги знам какви са и идея си нямам дали ще оцелеят...  

Привет, това е ендемично за Средиземноморието водорасло (т.е. само там се среща, макар че е често), ацетабулария. Научното му име е Acetabularia acetabulum. Любоитното при него е, че въпреки сложната си форма, всъщност се състои от една-единствена гигантска клетка. Тези водорасли са сред най-големите известни едноклетъчни организми с гигантско ядро, и затова са любими на учените, които си правят с тях разнообразни експерименти на ниво клетъчна биология. На английски има вариант на името му "mermaid's wineglass"  - чашата за вино на русалката :-).
Не знам дали ще оцелее в аквариум, нямам опит с това.

Цитат на: zx9r - 12.06.2013 21:35
това жълтото над тях също си нямам на идея какво е.

А това жълтото е морска гъба. Не мога да съм съвсем сигурна от снимката ти, но ми прилича на Aplysina aerophoba. Морските гъби по принцип не се определят лесно, но аплизината е от по-лесните за разпознаване, заради формата и характерния й, серен цвят. Видовото име "aerophoba" (не обича въздух) е защото при изваждане от водата добива черно-зеленикав цвят. Можеш да извадиш парче, да видиш става ли така наистина  :-). Ето ТУК има една моя снимка на този вид в Егейско море.

zx9r

Благодаря за инфото :-) точно същото е!!!

kamos

Хромиса е страхотен!!!
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

zx9r

 Имам и 2 бр средиземноморски лапини coris julis, но нещо ги е срам от мен и се крият в камъните като съм там. Нещо такова представляват: https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2Fk3r80y.jpg&hash=a4fe92f9144e218f385514140e79983d6a8ca0af
: 13.06.2013г 14:02ч
       като се вгледах се оказа,че и камъните се 'хранят'

abaro

Пожелавам ти успех в начинанието.
Ако вдигнеш солеността до рифова и се стабилизират нещата, с кеф ще ти подаря фрагове монтипора, сериатопора хистрикс, полипи и други работи.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

zx9r

   За сега не мисля да вдигам толкова солеността макар,че Борислав от Несебър все ми мрънка за тази работа. Пък и сега вкарах доста камъни от беломорието и ме нападна цияно(мноого циано) и ще чакам да се стабилизира системата...   ето и едната срамежливка..

zx9r


kamos

Много добро развитие.  :-)
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

zx9r

                         

zx9r


zx9r


борислав

Много добре се е развил браво

kamos

Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Ангел Христов

Чудесен е колега  *THUMBS UP* Рибите изглеждат "щастливи" - активни са и има екшън  :-D
Поздрави,
Ангел
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

zx9r

 И аз съм доволен от развитието и най-вече от моментната липса на циано... :whistle:

zx9r


zx9r

 Най-накрая си намерих и мъжка ивичеста морска мишка :-) , а той се оказа голям казанова...     с доста търпение го "заковах" докато се перчи 

Giorgio_Armano

Циано нямаш но за сметка на това прекалено много алги.
Нещо не е наред ?
Няма да е зле да направиш един бърз тест на водата.
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

zx9r

 :-) слаба филтрация ми е проблема. И решението ми е ясно, но как да се разделя с част от рибите си, като някои от тях ги гледам от три години...

Yonchev

Голям симпатяга е! Да ти е честит!



zx9r

 Петнисто прилепало

gradinarq77

Супер колега! Радвам се да има и други средиземноморски аквариуми... Тази риба от отдавна търся, не мога да я намеря. Дай някакъв акъл, моля те...

zx9r

Колега, тази специално е от нашето море. Този вид поне според мен няма разлика с тези които живеят в егейско примерно. Лятото се търси предимно в края на плажовете на места с много струпани черупки от черна мида. Имай пред вид,че възрастните не надвишават 4см дължина, и има опасност да бъдат убити от по едри риби. Искат си аквариумче само за тях...         п.п току що ти видях аквариума и мисля, че е идеален за прилепало!!!

gradinarq77

Благодаря за инфото. Дано ще ги открия. При тебе какво ядат? А някакво конкретно място може ли да посочиш?

А за морските игли може ли да ми кажеш нещо? Имаш ли опит с тях?

zx9r

Хапват всякаква мръвка само да е накълцана до подходящ размер. Като повечето риби обожават артемия. За местообитанията писах по-горе. Като цяло се срещат на плажове с по-чиста вода(аз лично в Поморие и Созопол съм засичал), но не са често срещани понеже се крият през повечето време. Може и цял сезон да не видиш и едно....С иглите опит нямам(по-скоро нерви да ги захранвам).

gradinarq77

Следвайки твоите упътвания ще се пробвам да ги открия... Аз по-принцип ходя на Ахтопол и Синеморец. Там водата ми се струва чиста... Значи, ще има какво да си разкажем след лятото...

zx9r

Да, от Черноморец на юг е друго Черно море. Има какво да се види!

zx9r

     Serranus Hepatus (морски костур)

Cabral

Иглите и кончетата са най-много в ранното лято, когато водата е по-студена. После хващат гората и кончетата намаляват до минимум, трябва да ги търсиш доста време там, където края на май, началото на юни си могъл да напълниш една торба за един час. Игли има цяло лято, на не в тези количества и избор.
Морските мишки се хващат на плиткото, плуваш бавно и близо до дъното и им виждаш част от главата и очите, захлупваш ги с шепа. Прилепало съм виждал само веднъж, 2-3 броя на 30-40 см. от брега, камъни и миди,, в Стария Несебър. Бяха от другия вид, или от този, но в друг период, защото отгоре бяха изключително красиви, с ярки ивици.
Най-лесно се хващат риби от рибарите с мрежи, звездобройци, скорпиди, зарган, сахрид. За по-редки видове, живеещи далече от брега, от таки и РК-та, макар там често да умират още в трала, но комай само от тях може да намериш лястовици, котка и лисица, малки калканчета, като последните попадат в траловете и за рапани.
Най-красивите кучки се хващат като ги издебнеш в мидата и я затвориш с пръсти. Лапини и по-големи кучки съм ловил за аквариума с риболовно кепче, но е зор. Хем никой не ги лови с мрежи за да ги е страх, хем като видят мрежата бягат като луди. Най-лесния вариант с кепче е по-стената на пристанището, горе-долу само там може да хванеш повече скариди.

Изненадвам се, че никой не е започнал да внася и продава таралежи от Гърция, а и други живи риби. Ако не бях толкова мързелив и питаех добри чувства към комшиите щях да се пробвам.

Между другото за да отглеждаш игли и кончета трябва да станеш майстор в люпенето на артемия или да си близо до морето. Някъде четох, че имало агрегати(автоматични люпилни) за артемия, ако някой е чувал ще съм му благодарен да сподели?

zx9r

Нашето море предлага доста интересни риби подходящи за отглеждане в домашни условия. Съжалявам, че черноморския раздел във форума замря тотално напоследък...

Cabral

То вече и Средиземно е наше. Нашите морски аквариумни риби са подходящи за "прост" малък аквариум и заедно със средиземноморските за много голям. Говоря за обществени от много тонове, където да плуват пасажи, по дъното скатове, калкани и писии и т.н. Проблемът е, че нямаме корали и големи актинии, а водораслите са трудни за гледане. Мислил съм в един 60-70 литра да комбинирам кончета с един вид трева за соленоводни, има я масово, но й заправих името, плюс няколко камъка с хубавите кучки и 2-3 от по-дребните лапини, съответно кончета със скариди и от най-малките и красиви кучки.
Следващия по размер трябва да е поне 300 л. за да има някой от по-красивите лапини, пауна и нещо по-дребно, което няма да изядат. Вероятно ще поеме и смариди, попчета, някое кеслерово калчанче или морски език, барбун.
За да има от пасажните ще трябват поне 1500 и нагоре литри, нещо от типа на 220-250 х 80-100 х 60-70 и то от дребните, зарган, сафрид, барбуни, кучки, лапини, ако се хване врана, някоя лястовица, дребна котка или лисица, но общо взето ще е мъка.
Черноморски, който да е истински според мен може да е само обществен от порядъка на 80-100 тона и нагоре. Такъв аквариум ще е изкюлчително атрактивен, защото там ще могат да се пуснат моруна, пъструга, есетра, големи калкани, лисици и котки, едри морски лястовици, каквито понякога вадят РК-тата и които нямат нищо общо с дребните - наситен червено-кафяв цвят, големи перки и крака, различни пасажни. И ако това се комбинира с донесени от Средиземно "черноморски" свети петрови, ципура, сарпа (миналата година около Варна хващаха с каси) ще стане чудо, на цената на 5-6 тонен коралов.

zx9r

Не е нужно да е огромен за да е атрактивен. Проблема е, че само с камъни и риби не се получава нещо кой знае какво. Аз от самото начало все се мъча да постигна възможно най-естествен вид с водорасли,морски треви и прочее, но е много трудно и нетрайно.

gradinarq77

Абсолютно съм съгласен! Морски растения изглеждат стархотни и биха могли да се направят страхотни скейпове, но наистина трудно се отглеждат... В момента пробвам с посидония и халимеда, да видим до къде ще стигнем...

zx9r

Особено нашенската най-разпространена морска трева е супер ефектна като се извади с корена и се "засади" в пясъка! Друго подходящо е цистозирата. Основата и е плоска и лесно се залепя с лепило за корали. А и е целогодишно водорасло!

zx9r

 Два месеца след старта на поредния експеримент в малкия аквариум , нещата изглеждат изненадващо добре. Зелените водорасли "собствено" производство достигнаха един размер и така си стоят свежи като репички. Един ден, след известно взиране установих,че по стъклото имам много миниатюрни бели точици които се оказа,че са живи и мърдат. До сега не съм се занимавал с игли и кончета заради трудното хранене, но при вида на такова количество миниатюрна храна в аквата вкарах две игли за проба. Вече 2 седмици са при мен и си хапват от въпросните буболечки.    Ето едно клипче на ситуацията в момента...   

Деян

Много свеж вид наистина!  :-)
По колко часа светиш дневно, ако не е тайна?

zx9r

 Понеже се намира в офиса съм го настроил от 10 до 18 да го наглеждам докато съм там. Отначало започнах да светвам като отида, но се принудих да взема таймер. И добре направих, че за морските водорасли освен правилната светлина най-важно е постоянството. Само не знам,ако се случи да спре тока някоя вечер за по-дълго време и спре аерацията тея водорасли ще дръпнат кислорода за няколко часа и на сутринта няма да заваря нищо живо. Дано не се случва...

gradinarq77

Много се радвам, че подхващаш такъв експеримент с иглите и с голям интерес ще следя развитието. Мога да кажа, че употребата на етанол увеличава планктона, така че почти не се налага вече да храня тръбния си червей...

Вода за смяна вземаш директно от морето предполагам. За това ли растенията се развиват толкова добре?

zx9r

 В интерес на истината не знам дали е само от водата. По-скоро е вследствие на няколко фактора. А иначе иглите са ок все още.  Само бубите май са на привършване и обмислям да ги връщам в морето...