• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Соленоводният аквариум на pl86

Започната от pl86, 26.11.2015 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pl86

Отдавна не съм писал ... от доста време няма кой знае колко промени, коралите се развиват добре. Ето малко бързи снимки с телефона *DRINK*




Ето и развитието във времето:

ZIRO

Браво Пламка, страхотно развитие *privet*!

pl86

Благодаря Златко.

Мисля да взема Red Sea Reef Energy тези дни, първо ще пробвам с по-малка доза, защото в момента не слагам никаква храна за коралите.

Беше ме страх, ако добавям харана за корали да не ми се вдигнат нитрати и фосфати, но така или иначе NOPOX-а ми седи в шкафа неотварян, защото нитратите все още са много малко. Та може да пробвам ако добавям някаква храна дали ще е по-добре.

ZIRO

Според мен недей да бързаш с нопокса и моя си седи в шкафа, при мен също са доста ниски нивата на нитрати и фосфати. Ползвам разни храни и добавки от рода на Reef Energy за коралите и да ти кажа нитратите въобще не са ми мръднали.

pl86

Да, точно това ми е идеята. Ще започна с Reef Energy за коралите ... нопокса не мисля да го слагам докато не видя покачване на нитратите. В момента теста за нитрати съвсем леко розовее, т.е. под 1 ppm са, и няма смисъл да слагам нопокс

pl86

Здравейте,

имам едно питане:

От скоро имам Turbinaria-та от снимката.
Започна да се бели, преместих я малко по-ниско, защото си мислех че е от силната светнина, но вече седмица не се подобрява. Явно проблема е другаде. Може би от ниските ми нитрати/фосвати.  *dontknow*

Ca: 430
Mg: 1380
Алкалност: 9.3
NO3: 0.25 (теста на Red Sea съвсем леко розовее, но може и да е грешен - сега видях че срока му е изтекъл)



beonedge

ако си имал рязка смяна на алкалноста (нагоре) се получава така ...и по принцип при   ulns системи  гледам че държат алкалноста около 7-8
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Извинявам се предварително, ако не съм разбрал, но защо се стремиш към ulns система? Имаш 3 непретенциозни спс корала, а останалите меките и лпс ите по-скоро няма да се чувстват добре в улнс....или това е нежелан ефект?

pl86

Не съм се стремил специално към ulns, така се почучи просто, в началото имах много малко нитрати и коралите растяха за това реших че след като всичко върви - няма да го променям.

По едно време нитратите ми се бяха вдигали малко и започна да се появява леко циано, също и по камините започнаха малко зелени алги (ще ги снимам утре). Мислех че имам дисбаланс на нитрати и фосфати и за това почнах да добавям NOPOX, за сега само 1 мл (което е доста под препоръчаната доза) нитратите пак намаляха и цианото мисля че намалява (поне не се увеличава)
Относно алкалността - ще гледам да я намаля малко гледам че и в сайта на Red Sea пепоръчват по-ниска за ниски нирати.


В момента добавям:
Red sea ABC+: 20гр. грама на ден
Сода бикарбонат по рецептата на Ранди от reefkeeping.com за допълнително алкалност
Red sea Reеf Energy: по 4мл на ден (доста под препочаната доза)
Red sea NO3:PO4-X: по 1мл на ден (доста под препочаната доза)

Ще се радвам на съвети какво да променя.

Първото което ще направя е да намаля малко алкалността (доабвянето на раствора по рецепта на Ранди)

beonedge

интересно ...аз имам циано и дозирах водка , но понеже навсякъде чета че въглевод /амино само подхранват цианото , сега съм сложил chemiclean и спрях водката . иначе за увеличаване на нитрати (освен по-интензивно хранене) може да оставиш филтрацията (ако ползваш) без да я сменяш за няколко седмици
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

trex700e

Печеш ли содата или си бъркаш директно само сода?
Аз на АБС+ не го знам, не съм ползвал, ама нали то е в определено съотношение? И ако и аквата не е в същото съотношение не бяха ли баланса на калции, магнезий и кх? Много ми е странна тази добавка-все едно предназначена за ултра балансирани акви...не намирам логика-защо не А, Б и Ц отделно според което е нужно?


Публикациите са слети: [time]26.11.2017г 23:11ч[/time]

На бъдещата ми аква отначало ще съм с рефюгиум-поне съм сигурен, че с хетоморфата ще са ми балансирани нитати и фосфати. Поске като напълня с корали спс ще мина на ултра ниски нива.

pl86

Да, пека содата, 1 час на малко над 150 градуса, после разтварям в осмозна вода и добавям с дозир помпата през ноща.

Още вначалото като бях само с ABC алкалността все беше никса (четох че и на други хора е било така), и за това почнах със содата.
Колкото до това защо ABC a не отделно  *dontknow* ... изглеждаше ми добър избор, защото не се налага да тествам толкова често и защото щанса да объркам нещо е по-малък (да сложа от нешо прекалено много или малко). Също ми изглеждаше и по-евтино и лесно с ABC (тогава нямах дозираща помпа).

trex700e

Цитат на: pl86 в 26.11.2017 23:11
Да, пека содата, 1 час на малко над 150 градуса, после разтварям в осмозна вода и добавям с дозир помпата през ноща.


Сега тука изказвам мнение , просто. Не съм се занимавал с печене и нямам практически опит,но за Ранди Холмс-човекът мисля дава рецептата с печене , защото в Америка обикновено се говори за някакви аквариуми с размерите на този на @beonedge , претъпкани с корали. Докато ние сме с малки акви с по 4 корала. Та изпичат содата (натриев бикарбонат), тя става на натриев карбонат и така може да се разтвори повече количество в литър вода. На техните обеми и консумации може и да е добре,но при теб/ нас е достатъчно да се разтвори само сода без печене.Обикновеният натриев бикарбонат позволява да се разтворят 80 грама в литър, не повече, но за твоето дозиране и 80 грама са си ок, даже много. Този вариант ти е по-добре, защото карбонатът а/ Покачва алкалността много по-бързо и б/ влияе драстично на Пх-показва го в опасно бързи и високи граници. Дори и да го правиш с дозир помпичка и през нощта , не мисля, че можеш да си сигурен с колко покачваш карб. твърдост и с колко влияеш на Ph-не знаем със сигурност колко бикарбонат се е превърналв карбонат с печенето.  Докато, ако слагаш непечен натриев бикарбонат няма чак такава опасност. Много е важно да се слага ЧЗА (чист за анализ) натриев бикарбонат, а не да се купува сода за хляб от бакалия, че там не се знае какво още слагаме в аквариума. Надявам се ти си купуваш реактив натриев бикарбонат от някой лабораторен магазин? Ако е така, може да не се занимаваш с печене и да си купиш директно натриев карбонат. Но НЕ купувай сода за хляб от бакалия!

Като сипеш разтворения натриев карбонат(изпечената сода в съмпа или в аквариума),става едно като бяла мъгла за момент в зоната на доливането - това е заради високото рН на натриевия карбонат, който реагира с калция във водата и се утаява като калциев карбонат -това се нарича преципитация. Сега като се прави с дозир помпичка бавно няма такава опасност толкова, но все пак дали ти е нужно да изливаш чак толкова много, че непечената сода да не ти върши работа, не знам.Малко са ти коралите, че да имат чак такава консумация.

Аз, като дозирах ,се интересувах кое излиза най като цена-качество и най-добре се получаваше с А,Б и Ц разфасовки от 1 кг на Ред Сий. Не бих използвал друг метод.

За АБС + дано Дидо (трупаи) се включи, защото той навремето го ползваше и беше стигнал до извода,че не е добре, именно заради това, че не се знае кой от трите показателя се вдига и кой е в липса и мина на А,Б и Ц поотдело. Ама сега да не му слагам мои думи в устата на момчето, ще го питаме.
Ако приемем, че реално алкалността- това е способността на една течност да се противопоставя на промени в pH, рабираш на каква база аз си правя тези сметки.



beonedge

само да допълня - мисля, че идеята на RS както и на Ранди,да се подават поравно от 1,2,3 е да не се променя йонния баланс. В тази връзка ще трябва някой силен в химията да сметне 1 л от р-ра на Ранди на колко литра отговаря, ако се ползва сода без да се пече
PS той Ранди го е сметнал - рецепта 2 :
http://reefkeeping.com/issues/2006-02/rhf/
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

pl86

Благодаря за разясненията trex700e, химията не ми е силната страна и определено имах нужда.

Относно содата ... пека я с идеята да покачва ph (да го подържа по-високо), дозирам през ноща на 3 пъти, в 4:00, в 7:00 и в 10:00 с идеята не се качи рязко.
Сега като чета мнението ти ... наистина се замислям, че тези скокове (било то и на 3 пъти едва ли са благоприятни за коралите)
Другото ... което не съм се замислял - че наистина содата за човешка консумация (от магазина) не напълно чиста, а аз такава слагам  :duvar:

Май ще взема да мина на "Red Sea FOUNDATION B" вместо сода, докато свърши ABC-то и после направо и на другите.