• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Соленоводният аквариум на pl86

Започната от pl86, 26.11.2015 22:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

trupai

Внимавай с трейс елементите! В АВС+ има почти всичко необходимо, за оцветяване на коралите! Освен калций, магнезий и карбонати, съдържа калий,йод, бор и бром(това е съдържанието на две от добавките на RedSea- Coral Colors A и В). Със сигурност карбонатите в този продукт не са достатъчни и е правилно, че добавяш буфер. Ако си решил да продължиш да ползваш този продукт на Ред Сий, е по-добре да спреш с добавките на останалите производители, защото много от елементите съдържащи се в тях се дублират и е възможно предозиране.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

pl86

Малко ъпдейт от мен,
постепенно махнах всичките пелети, преди седмица махнах и PО4x4, сложих на негово място във реактора активния въглен.

Послушах колегата trupai, спях с MICROBE-LIFT Coral Active, а другата добавка (seachem reef plus) я добавям през ден - два много малка доза (2.5мл)

Теста за нитрати още показва 0ла, но виждам че нещата се променят. Вече по камините се забелязват някакви зеленикави цветове, нищо сериозно, но определено не е както преди.  *dontknow*

Понеже теста показва нула,  още не дозирам NO3:PO4-X. Доста ме е страх да не погнат алги ... но ще видим като видя че теста вече не показва нула - ще почна да дозирам.

Надявам се да съм на прав път, още не виждам коралите да реагират.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Стоян Михов

Колко и каква храна даваш на рибите? Алгите не са нещо страшно, много хора ги е страх "да не хванат алги" и недохранват, по този начин аквариума не може да завърти цикъла като хората, получава се дисбаланс между фосфати и нитрати и аквариума може да стои в едно такова недоузряло положение с години. Алгите се появяват и в аквариуми с нула нитрат, даже по-често отколкото в аквариуми с високи нитрати. Дозирането на нитрати е другата ти възможност.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

pl86

Храня главно със замразена храна.
През седмицата храня само вечер към 18:30, едно кубче артемимя (някой път mysis shrimp), и половин кубче някакъв marine микс. И към 22 часа давам много малко, само няколко люспи спирулина или люспи на seаchem, колкото за разнообразие.

Уикенда - 2 кубчета (ранния следобед едно кубче и вечерта едно кубче)

2 пъти през седмицата - nori на щипка за жълтия танг - парче 4-5см х 2-3см (горе долу)

Просто през седмицата не мога да храня по два пъти, сутрин като тръгвам за работа, още е тъмничко и всички спят, не ядат.
Рибите май все още са малко за аквариума, но гледам бавно да ги добавям, ще взема още някоя, ама хем ме беще страх да не ги уморя хем да не товаря системата.

Сега имам:
yellowtail damsel
yellow wrasse (порасна доста вече)
2 х clown fish
diamond goby
yellow tang
cardinal fish
bicolor bleny
gramma loreto
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Стоян Михов

Рибетата не са малко аз бих хранил с по две кубчета артемия всеки ден, нищо че само по веднъж на ден ги храниш. Аз също храня веднъж на ден, но с 3, понякога 4 кубчета, рибите ми са долу-горе колкото твоите.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

pl86

Благодаря за мнението, ще се вслушам и ще храня по две кубчета.

Също да се похваля - преди 1-2 дни ми пристигна Seneye reef, така че ще мога да премеря PAR. Нямах време да си играя много с него, но от първият тест установих - осветлението е прекалено насочено (все пак е само лед) и точно под него е много силно, няколко сантиметра в страни - и има голяма разлика. Сега и аз разбирам (от опит), защо повечето от вас предпочитат T5 осветления :)

Мисля първата ми работа след Коледа да е да махна лещите на осветленията си (май са с 60 градуса лещи), за да може да се разпръсне светлината малко по-равномерно. Гледам в нета че го правят това хората с моите китайски тела.

После вече ще меря пак и ще правя размествания ако трябва ... за които евентуално ще се съветвам и с Вас  *DRINK*



https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Стоян Михов

Поздравления за придобивката. Споделям само мнението си без да поучавам или пък да ти се меся, но спред мен ако вложиш тези средства, които даваш за диодното осветление, този монитор и т.н. в едно що-годе качествено т5 осветление е много по-разумната стъпка. Аквариума ти става все по-хубав и определено заслужава едно хубаво осветление, махането на лещите на диодите и заиграването с пар-метъра, няма да доведат до нещо много по-различно, от опит го казвам :). Най- важните неща за един морски аквариум са две: осветлението на първо място и скимера на второ място. Всичко останало подлежи на компромис. Но за съжаление точно от тези две неща се пести най-много. И в същото време се дават много повече средства за какви ли не чудеса покрай аквариума :). Пак казвам че по никакъв начин не искам да те засегна, изкритикувам или нещо такова.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

pl86

Абсолютно съм съгласен, определено не трябва да се пести от осветление и скимер.

Лед телата ми са под 400 лв (общо двете), само смяната на пурите на T5 осветление ще е 200-300 - всяка година, за това избрах тях, може би ако сега го правех аквариума щях да избера Т5  *dontknow*

Вече разбирам защо хората дават по няколко хиляди за осветление, за да е перфектно всичко - не трябва да се правят компромиси.
Аз се стремя да постигна някакво средно положение, коралите може да нямат абсолютно перфектни цветове и супер бърз растеж, но да са здрави и да се развиват, в началото дори идеята беше да няма корали и да наблегна на риби.  Просто реших да опитам с някой по-лесни, предполагам повечето хора тук сам минали по този път :)

Може би се опитвам да направя от нищо - нещо, но са сега съм доволен от резултата.
Благодаря за съветите и мненията на всички, така се учи човек  *THUMBS UP*

https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

beonedge

Да питам и аз ,че все ми е било интересно - по каква логика парче формована ламарина , няколко фасунки и ел дросела и едно парче 1мм плексиглас могат да струват 1-2000 лева ? Упс забравих рефлекторите и вентилатора , но дори и от чисто сребро да са ,пак няма как да излезе сметката . Мисълта ми е - какъв е разумния  довод да се предпочете да се метнат едни хиляди вместо да си сглобиш сам т5 тяло . Е вероятно ще е 5-10 % по - неефективно от това на АТИ  но винаги може да се добави още една пура която да компенсира 
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

Стоян Михов

Най-трудно е да си отлееш сам тялото на Powermodula, то е от лят алуминий и тежи десетина кила  :-D. Моля ви само ако искате да продължим да дискутираме този въпрос, да го направим в раздела за оборудването,  за не да цапаме темата на колегата. Благодаря.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

pl86

Сега видях, колко отдавна не съм писал  :-[
Ето няколко снимки от днес:

https://s11.postimg.cc/jtnoem54v/IMG_20170221_211850.jpg  https://s31.postimg.cc/w8i53usxj/IMG_20170221_211819.jpg https://s27.postimg.cc/oqywtvp4v/IMG_20170221_211934.jpg

От 2-3 седмици имам малак kole tang, след като го взех първите 2-3 дни го съсипаха от бой, след първия ден го бях отписал направо, но на 2-3 ден вече никой не го забелязваше и всичко е наред. Накъсаните перки почти напълно заздравяха. Доста го набиха, ей така за "добре дошъл", да си знае кой е шефа  :karamse:



Имам един въпрос:
както виждате имам доста голямо жълто врасе (Halichoeres chrysus), тук чета:
Цитат... other peaceful Wrasses, including its own species ...
дали може да взема едно (Halichoeres leucoxanthus), което е същото но с бял корем:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.liveaquaria.com%2Fimages%2Fcategories%2Fthumbs%2Fth-80424-wrasse.jpg&hash=f88c45d43e75c28acf1d7e7be0a75a63d0762702
Ако може да съжителстват ще е супер, като видях колко бой отнесе коле танг-а, сега ми е малко притеснено, ако го взема това врасе - този път да не завършат зле нещата  *dontknow* ?
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

ZIRO

Браво Пламене, много добре се развива аквариума  *privet*!
Не знам дали ще е проблем още едно врасне, предполагам че не, все пак обема ти не е малък, но има един много готин трик, като се вкарва нова риба в аквариума се лепи едно огледало на едната страница и "старите" риби започват борба със себе си в стъклото. Оставяш ги да се бият така половин-един час и после нямаш проблеми с новака, забравят за него.
Аз така добавих моя коле танг, жълтия го започна веднага, но го изиграх с огледалото и от тогава са неразделни приятелчета.
*DRINK*

pl86

Благодаря за хубавите думи и за трика с огледалото, не го бях чувал  *DRINK*

Пропуснах да кажа ...
След като махнах пелетите имаше период който се пеявиха малко водорасли, но бързо отминаха и коралите почнаха да растата по-бързичко.
Махнах и лешите на лед осветлението, вдигнах го малко и го увеличих малко (сега е на макс на синия канал и към 80% на другия). Сега аквариума е по-равномерно осветен, изглежда много по-добре на вид. Иначе не видях кой знае каква реакция от коралите. Все още са леко бледи, съдя от зелената монтипора - когато я взех беше наситено зелено, направо синееше, а сега е по-светла, тревисто зелено. Явно за това вече си трябва качествено осветление, но за сега съм довелен и от това, поне има доста добър растеж, което ме радва.

https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

trupai

Синият канал е добре да е на 100%, но бялото трябва да е максимум на 40- 50% ! Така е при китайските осветления. Препоръчителната височина на която да е разположено тялото да е 25-30 см.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

pl86

Намалих малко височината на осветлението, синия канал си остана на макс а другия намалих още малко ... да видим сега как ще е.

Ето както отчете seneye par-метъра:
на повърхността, точно над водата, точно под едното тяло: (сивата линия е реално отчетения спектър, цветните са за сравнение)

https://s2.postimg.cc/wxhbljnbd/Capture.png

В средата, до зелената монтипора е 140 PAR, a на дъното до Дънкан корала: 100 PAR
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Similar topics (5)

58542

Публикации: 17
Прегледи: 9709

56529

Публикации: 2
Прегледи: 2344

54980

Публикации: 48
Прегледи: 20913

53355

Публикации: 6
Прегледи: 4681

17718

Публикации: 27
Прегледи: 17727